SUNDAY TALK: 13 Reasons Why / I can’t quit Netflix

 photo 13-Reasons-Why-Netflix-TV-Show.png

Toen ik er eind januari achter kwam dat Netflix niet in een keer alle dertien afleveringen van Riverdale online zou zetten, was ik redelijk teleurgesteld. Maar eigenlijk was dit een godsgeschenk. Iedere week een nieuwe aflevering zorgt ervoor dat ik iedere week iets heb om naar uit te kijken. Iedere week waardeer ik de aflevering weer en er bestaat nooit twijfel over hoeveel afleveringen ik achter elkaar zal kijken. Want er is iedere week maar een aflevering. En ook al denk ik iedere keer tijdens de eind credits, ‘halleluja ik wil nú weten hoe het afloopt is het alweer bijna vrijdag…?’, na tien minuten kan ik gewoon weer verder met mijn dag. Want het is pas over zeven dagen weer vrijdag en er zit niets anders op dan dat te accepteren.

Op het moment dat Netflix een compleet seizoen van een serie online gooit, is mijn leven eigenlijk voorbij op het moment dat ik begin aan de eerste aflevering. Mijn leven kan dan weer rustig doorgaan op het moment dat de laatste aflevering is afgelopen. Alle tijd die zich daartussen afspeelt, is verspeelde tijd.

Ik had het met Gilmore Girls, ik had het met The Crown, Stranger Things en dit weekend met 13 Reasons Why.

Voor degene die nog nooit van deze serie gehoord hebben; 13 Reasons Why is de verfilming van het gelijknamige boek van Jay Asher uit 2007. Ik las het tijdens mijn Summer Reading in 2014 en was gematigd enthousiast, maar keek toen al wel uit naar de verfilming van de serie, waarbij toen al duidelijk was dat Selena Gomez betrokken was. Uiteindelijk zou Selena zelf niet de hoofdrol in de film gaan vertolken, maar is ze samen met haar moeder uitvoerend producent. Het verhaal bestaat uit dertien hoofdstukken waarin hoofdpersonage Hannah uitlegt waarom ze zelfmoord pleegt. In het boek zijn het dertien hoofdstukken, op Netflix zijn het dertien afleveringen van tussen de 55 en 60 minuten.

Het afgelopen weekend spendeerde ik ongeveer 12,5 uur met 13 Reasons Why. Ik kon gewoon niet stoppen, ook al vond ik de eerste aflevering niet meteen mind blowing en twijfelde ik hierna zelfs nog om door te gaan. Maar ik zette toch de tweede aflevering aan en toen was het hek van de dam, toen moest de serie afgekeken worden. Ik viel in slaap tijdens aflevering zeven en gisterochtend werd ik weer wakker met aflevering zeven en bleef ik in bed totdat ik met tranen in mijn ogen aflevering dertien had afgezien.

Goed voor mijn productiviteit? Absoluut niet. Word ik hier zielsgelukkig van? Eigenlijk ook niet. Waarom doe ik het dan toch? Omdat ik wat Netflix betreft gewoon geen ruggengraat heb.

Wat ik van de serie vond? Nou, zoals gezegd vond ik de eerste aflevering niet meteen fantastisch, maar wel leuk genoeg om de tweede aflevering te zien. En tijdens die tweede aflevering begon ik om de karakters te geven en tegen het eind van de derde aflevering, wilde ik gewoon zien hoe het afliep. Ik heb gehuild, vooral tijdens aflevering elf en tijdens de laatste helft van de dertiende aflevering. Ik kan me niet voorstellen dat je je zo alleen voelt dat je zelfmoord als enige uitweg ziet. Ik kende de acteurs die de hoofdpersonages vertolken niet, maar ik vond dat ze het erg goed deden. Kate Walsh (Addison Montgomery in Grey’s Anatomy / Private Practice) speelt ontzettend goed haar rol van rouwende moeder. En het verhaal is gewoon erg goed en een belangrijk thema op dit moment, ook al verscheen het boek al in 2007. De serie is – uiteraard – iets aangepast aan de huidige maatschappij van social media.

Is het een aanrader? Ja. Maar als je net als ik nogal verslaafd bent aan series en niet kunt stoppen wanneer je ergens aan begonnen was, dan komt deze aanbeveling met een waarschuwing; alleen kijken op het moment dat je er tijd voor hebt.

Is een van jullie al begonnen met 13 Reasons Why. Iemand net als ik al klaar met de serie? En vertel me dat ik niet de enige ben die verschrikkelijk is met Netflix-series.

Liefs,
Annemerel

Delen:

17 Reacties

 1. april 2, 2017 / 12:05

  Herkenbaar! Ik ben vrijdag begonnen en ieder vrij moment kijk ik weer een aflevering (of 4 #guilty). Ondertussen bij aflevering 11 en ik kom steeds meer in het verhaal waardoor ik echt niet kan stoppen. Maar ik heb precies hetzelfde, als een serie mij weet te overtuigen is dat opeens het belangrijkste om heel de dag te doen.

  Ik ben trouwens wel blij met de young adult series op netflix, want er zijn vele series op netflix die ik dus echt niets vind.

 2. april 2, 2017 / 12:11

  Ik ben ook ontzettend benieuwd naar 13 reasons why, maar… ik heb tentamens dus ik denk dat ik nog even ga wachten met kijken! Ook kijk ik op dit moment nog Gilmore Girls (ik ben halverwege seizoen 4) en volg ik Riverdale, en ergens vind ik het altijd wel fijn om niet te veel tegelijk te kijken. Ik heb ook heel veel zin in Jane the Virgin seizoen 2 op Netflix trouwens, want ik ben zo’n meid die braaf afwacht tot het op Netflix verschijnt ;)

 3. april 2, 2017 / 13:24

  Ik ben inmiddels bij aflevering vier. ‘Gelukkig’ had ik gisteren geen tijd om te kijken want ik was niet thuis. Anders had ik ze ook allemaal achter elkaar gekeken. Dus ik herken het wel ?

 4. Imre
  april 2, 2017 / 13:44

  Ik herken het! En niet alleen met Netflix helaas. Ik keek via KPN greys anatomy en heb 7,5 seizoenen gezien in 6 weken… Toen ik er gisteren achter kwam dat het van KPN was gehaald kon ik ook wel janken haha! Vreselijk, hoe erg series mij in de ban houden

 5. Rianne
  april 2, 2017 / 13:54

  Ik ben hier nou wel heel benieuwd naar geworden! Vanmiddag maar eens beginnen met kijken. En je bent niet de enige die zo verschrikkelijk is als het om Netflix gaat.. ik kan ook uren achter elkaar door kijken..

 6. april 2, 2017 / 14:05

  Ah ik ben wel benieuwd. Wat jij beschrijft heb ik precies hetzelfde met Designated Survivor. Iedere week is het weer uitkijken naar woensdag voor een nieuwe aflevering! <3

 7. Maartje
  april 2, 2017 / 15:00

  Ik heb “13 reasons why” nog niet aangedurfd wegens dezelfde reden.. begin ook vooral niet aan “Designated Survivor”, die serie heeft me vorige week een nacht slaap gekost!

 8. Marloes
  april 2, 2017 / 15:42

  Hahaha veel te herkenbaar! Ben laatst aan Homeland begonnen, gaat ook al lekker… Wel zeker een aanrader.

 9. Kim
  april 2, 2017 / 15:44

  Haha zo herkenbaar! Ik snap ook niet waarom Netflix (vooral icm nieuwe series) zo ontzettend verslavend is terwijl je er niet merkbaar gelukkiger van wordt als je net wél die ene aflevering hebt afgekeken. Desalniettemin, ik ben ook 13 Reasons Why aan het bingewatchen dit weekend :p

 10. april 2, 2017 / 18:18

  Ik ben erg benieuwd naar de serie, ik ben zelf nog niet begonnen met kijken.. Op de een op andere manier spreekt het me niet zo aan. Ik vraag me af of je tijdens het kijken niet met een naar gevoel kijkt, vanwege het toch wel zware onderwerp?

 11. april 3, 2017 / 10:04

  Oh wat verlang ik weer naar de tijd dat ik ook een serie kon binge watchen! Tot nu toe heb ik nog niet eens de tijd gehad om de aflevering van Riverdale te kijken die vorige week uitkwam. Maar voor als er dadelijk een wonder gebeurd, heb ik 13 Reasons Why toch toegevoegd aan mijn list op Netflix. Bedankt voor de tip!

 12. Mieke
  april 3, 2017 / 11:47

  Haha ik vind dit dus totaal niét herkenbaar. Ik kijk bijna geen tv/series, en àls ik het kijk, al zeker geen uren na elkaar. Ik krijg dan het gevoel dat de wereld verder gaat zonder mij, en dat ik wel leukere dingen kan doen met mijn tijd. Zelfs als ik ziek ben en verplicht in bed moet blijven, lukt het me niet. Ai ai volgens mij scheelt er dan eerder iets met mij dan met jou, als ik zo de comments lees :D

 13. Ilse
  april 3, 2017 / 22:23

  Heel erg herkenbaar met series, tenminste als ik er tijd voor vrij maak. Maar ik heb nog zoveel op mijn lijstje staan dus dat eerst maar kijken.

 14. april 3, 2017 / 23:34

  Hahaha, wat Marjolein hierboven zegt dus. Ik heb donderdag mijn laatste tentamen (en twee weken vrij) en heb mezelf dan beloofd 13 Reasons Why te mogen bingewatchen, stiekem nu al zin in. Ik dacht een paar jaar terug ook dat ik dat bingewatchen niet zou kunnen maar een serie kan, juist omdat je zo lang betrokken bent met de personages en de verhaallijn (langer dan bij een film), echt heel verslavend zijn – je wordt gewoon meegetrokken in dat wereldje. Wat ik soms ook wel heel erg lekker vind, moet ik toegeven. Gossip Girl heb ik er ook in vrij hoog tempo doorheen gejast maar ik kijk nu New Girl (meestal gewoon om mee in slaap te vallen of als ik even wil chillen en tijd heb) en dat kan ik echt vrij makkelijk stopzetten. Verschilt toch nog wel een beetje per serie dus blijkbaar. Ik hoor wel heel veel slechte recensies over 13 Reasons Why moet ik zeggen, weerhoudt me er niet van om het te kijken maar is wel zonde. Ik heb het boek twee keer gelezen in mijn vroege tienerjaren dus ben sowieso wel benieuwd, ook al weet ik er niet meer zoveel van (maar als ik een boek twee keer las zei dat wel wat). Het blijft wel bij een seizoen, lijkt me?

  • Annemerel
   Auteur
   april 5, 2017 / 12:05

   Ja blijft volgens mij bij een seizoen. Ik heb eigenlijk alleen maar positieve recensies over de serie gelezen. Alleen een zure recensie van iemand die wat ouder is en de serie wat onwaarschijnlijk vond en daardoor irritant, maar heb ik zelf zo niet ervaren. Veel plezier met kijken alvast en succes met je tentamens!

 15. april 4, 2017 / 16:08

  Heel herkenbaar. Maar ik word er wel gelukkig van hoor, haha. Heerlijk, series kijken! <3

  13 Reasons Why staat nog op mijn to-watch-list. Deze ga ik zeker snel kijken!

 16. april 5, 2017 / 19:56

  Het lukt me verbazingwekkend goed om me in te houden en niet alle afleveringen achter elkaar te kijken – ik vind het namelijk wel een hele goede serie! Ik heb na jouw Summer Reading het boek ook gelezen, maar ik snapte het boek niet helemaal. Hopelijk maakt de serie het verhaal duidelijker!