SUMMER READING: 13 Reasons Why

 photo 13ReasonsWhyPB.jpg
Vorige week schreef ik dat ik veel boeken vind door The New York Times Bestseller’s list af te speuren, maar ik ontdek ook een heleboel boeken door aanraders van anderen. Zo zie ik af en toe een tweet voorbij komen (zoals bij We Were Liars), las ik ooit The Time Traveller’s Wife omdat het Madonna’s favoriete boek zou zijn, krijg ik regelmatig een aanrader van één van jullie en heb ik twee nichtjes die net als ik van jongs af aan al heel veel boeken lezen. Vroeger plaatsten we allemaal grote bestellingen bij mijn tante, die bij een uitgeverij werkte en zo dus met korting boeken voor ons kon bestellen. Vaak bestelden we dezelfde boeken, eerst alles van Carry Slee, toen Harry Potter en alles wat daar tussen zat. Een paar weken geleden raadde één van mijn nichtjes (hoi Eveline!) me het boek ’13 Reasons Why’ aan. “Een boek waarin het hoofdpersonage zelfmoord pleegt, in dertien hoofdstukken geeft ze aan waarom ze het gedaan heeft”. Vertelde ze me. (Oh twee jaar geleden raadde ze me ook al Divergent aan, ik besloot dat toen te negeren, begin dit jaar ging ik alsnog voor de bijl. Beter laat dan nooit).

Maar…. WHY Annemerel, waarom vertel je me nu al dat het hoofdpersonage zelfmoord gepleegd heeft? Nou… het feit dat het hoofdpersonage zelfmoord heeft gepleegd is geen spoiler. Nee, daar draait het hele boek om. In de eerste alinea weet je al dat de zeventienjarige Hannah Baker zelfmoord gepleegd heeft.

Het boek volgt het verhaal van highschool student Clay Jensen. Clay ontvangt een doos met zeven cassettetapes, op dertien van de veertien kanten van de cassettes heeft de onlangs overleden Hannah Baker een brief ingesproken. Iedere kant gaat over één van de dertien mensen die een aanleiding zijn geweest voor haar zelfmoord. 13 Reasons Why…, Dertien redenen waarom… ik mezelf van het leven beroofd heb.

Clay begrijpt er niets van. Jarenlang was hij stiekem een beetje verliefd op Hannah, hij kan zich niet herinneren dat hij haar iets misdaan heeft. Het is de bedoeling dat hij alle dertien kantjes binnen 24 uur luistert en de doos met cassettebandjes vervolgens doorstuurt naar degene die na hem op de lijst staat. Bij iedere cassettebandje dat hij in zijn walkman stopt denkt hij… gaat dit verhaal dan over mij? Wanneer ben ik aan de beurt? Wat heb ik gedaan?

De eerste paar hoofdstukken van het boek denk ik, is dít nu echt de reden dat je jezelf van het leven beroofd hebt? Het is naar, ik zou er ook een paar nachten wakker van liggen, maar mijn lieven hierdoor beëindigen? Maar hoe meer hoofdstukken je leest, hoe meer je beseft dat het om een opeenstapeling van gebeurtenissen gaat. De schrijver geeft hiermee tegelijk een levensles, het maakt niet uit hoe klein het is, je kunt altijd een verschil maken in iemands leven. Iemand heeft soms maar een heel klein duwtje in de verkeerde richting nodig om kapot te gaan, iemand heeft soms maar één hand nodig om terug getrokken te worden uit het diepe. Oh Young Adult boeken en de verborgen boodschappen, I love them!

Ik leefde heel erg mee met Clay, die niet alleen zijn highschool crush verloren had, maar nu ook nog als één van de dertien redenen voor haar zelfmoord beschouwd werd. Als hij van Hannah’s problemen had afgeweten, had hij misschien het verschil kunnen maken, maar dat is achteraf, er is niets meer aan te doen en dat lijkt mij een afschuwelijk lastige wetenschap.

Lachen: Niet zo hard dat ik het me een dag na het lezen van dit boek nog kan herinneren.
Huilen:
Ook niet… hoewel het een tragisch verhaal is, is het niet op een manier geschreven waardoor het zo zielig is dat je ervan moet huilen.
Irritaties: Ik denk af en toe… GRRRRR waarom heb je Clay dit niet eerder verteld, hij had je kunnen redden. Alsjeblieft blijk niet echt dood te zijn, alsjeblieft laat het allemaal een mindfuck zijn. Of het uiteindelijk een mindfuck blijkt te zijn laat ik in het midden, ga het boek zelf maar lezen.
Opvallend: Het boek kwam al in 2007 uit maar staat nog steeds in de top 15 van best gelezen boeken van dit moment van de New York Times Bestseller’s List (Young Adult). De rechten van de film zijn een aantal jaar geleden al verkocht, Selena Gomez zou volgens de schrijver de hoofdrol in de film gaan spelen, helaas is er nog niks over opnames van de film bekend.
Aanrader: Als je op zoek bent naar een fijn Young Adult boek, 13 Reasons Why is een goede keuze en zorgt zeker voor een dagje vermaak bij het zwembad/op het strand.
Hartjes: ??????????

13 Reasons why van Jay Asher bestel je bij Bol.com voor €9,99, de Nederlandse vertaling met de gelijknamige titel koop je voor €17,95 bij Bol.com.

Liefs,
Annemerel

Delen:

19 Reacties

 1. Joëlle
  juni 15, 2014 / 17:21

  Ben er erg benieuwd naar, staat op mijn lijstje! Heb net Orphan Trains uit, prachtig boek, bedankt voor de tip!

  Als je Divergent en The Hunger Games leuk vond, is misschien De Test Trilogie van Joëlle Charbonneau ook wel iets voor jou. Erg spannend en deed me veel aan The Hunger Games denken. Ook de Persefone trilogie van Michelle Gagnon heb ik laatst ontdekt en vond ik heel spannend.

 2. juni 15, 2014 / 17:23

  Oh, ja hier had ik al van gehoord, lijkt me een mooi boek!

 3. juni 15, 2014 / 17:35

  Haha, een tijdje geleden raadde mijn Engels docente dit boek aan, maar ze heeft zeg maar een uhh, aparte smaak, dus ik dacht: dit boek ga ik dus NIET lezen. Nu ben ik eigenlijk toch wel nieuwsgierig :)

 4. Rosemarijn
  juni 15, 2014 / 17:38

  Wat leuk! Ik heb dit boek vorig jaar met mijn musical klas in een muziektheater stuk gemaakt! Hebben met voice overs het verhaal verteld met liedjes van nu (zoals Let Her Go), zo leuk dat je nu opeens met deze blog komt! Prachtig boek indeed.

 5. juni 15, 2014 / 18:19

  Ik heb hem gelezen, best een tijd geleden al. Wat je beschrijft klopt voor mij precies: in het begin vond ik het allemaal een beetje dramatisch, maar hoe verder ik in het verhaal zat, hoe meer ik hoopte dat ze niet echt dood was. Ga ‘m nog wel een keer lezen deze zomer, denk ik!

 6. juni 15, 2014 / 18:23

  Lijkt mij een mooi boek! Gaat er bij op m’n lijstje. :-)

 7. Roxanne
  juni 15, 2014 / 18:40

  Aanrader: Between van Jessica Warman. Kon echt niet stoppen met lezen. Komt ook hardlopen in voor :)

 8. Ianthe
  juni 15, 2014 / 19:05

  Als je The Rosie Project van Graeme Simsion nog niet hebt gelezen, zeker doen! Het verhaal is hartverwarmend en ik heb echt heel vaak hardop moeten lachen (gênante situaties op de bus inbegrepen) ;)

 9. juni 15, 2014 / 20:58

  Oh my, ik vond dit boek ZO VERVELEND. Vervelend geschreven, een flinterdun verhaal, oninteressante personages… Nee, ik heb me alleen maar geërgerd tijdens het lezen en tot de laatste bladzijde gehoopt dat het me nog zou verrassen, maar helaas.

  Wel een aanrader: The Other Hand/Little Bee van Chris Cleave! En zoals iemand hierboven al zegt The Rosie Project: een van de leukste boeken die ik dit jaar las.

 10. juni 15, 2014 / 21:11

  Ik hou normaal echt van Young Adult boeken (guilty pleasure), maar dit thema spreekt me niet zo aan. Ik hou meer van happy endings. Of zit er ook een happy ending aan? Hmm.. nu heb je me toch nog nieuwsgierig gekregen haha.

 11. juni 15, 2014 / 21:12

  Ik heb het vorig jaar gelezen en vond het erg goed. Forgive me Leonard Peacock van Matthew Quick is erg goed. Matthew Quick is de schrijver van Silverlinings Playbook en schrijft erg mooi. Fangirl van Rainbow Riggs is heerlijk om bij weg te dromen, net als The Nightcircus van Erin Morgenstern. Fijne avond nog!

 12. juni 15, 2014 / 22:24

  Dit klinkt als een super goed verhaal, gaat zeker op mijn to-read-list. Heb onlangs ook We Were Liars gelezen en vond ‘m geniaal! X

 13. juni 15, 2014 / 22:24

  Dit klinkt als een goed boek. Ik heb hem maar gelijk besteld. Ik ben benieuwd.

  XX
  Michelle

 14. juni 15, 2014 / 23:10

  Klinkt goed! Misschien maar eens bestellen.

 15. juni 16, 2014 / 08:01

  Kan misschien wel mee op mijn lijstje voor deze zomer! Mijn interesse is aangewakkerd :)

  x Evi

 16. juni 16, 2014 / 09:17

  Klinkt goed! Zet ik op mijn lijstje!
  Ik heb net twee boeken uit van Jonas Jonasson: de 100-jarige man die uit het raam klom en verdween en de zonderlinge avonturen van het geniale bommenmeisje.

  De boeken zijn echt zo zot als de titels doen vermoeden, maar heb er echt van genoten. Eens iets helemaal anders!

 17. ilse
  juni 16, 2014 / 13:08

  Wow, dan staat hij lang in die lijst. Toch maar eens gaan bekijken en tof dat je nichtjes je dit vertellen!

 18. Elvira
  juni 22, 2014 / 16:56

  Ik heb deze afgelopen week gelezen, vond het leuk gedaan en leuk bedacht, maar ik had er toch meer van verwacht. Divergent daarentegen (die ik ook afgelopen week las) ben ik elke dag nog in mijn hoofd aan het herhalen, haha!

 19. juni 22, 2014 / 21:07

  Deze al twee keer gelezen (wat redelijk uitzonderlijk is voor mijn doen, omdat ik mijn boeken altijd leen bij de bibliotheek), ik vind ‘m leuk! Maar vooral door hoe het gebracht en geschreven is. De verhaallijn zelf blijf ik wel een klein beetje vaag vinden, omdat het toch geen heel duidelijke reden is waarom ze zelfmoord heeft gepleegd en ik heb echt zoiets van, come on, er waren zoveel mensen die echt wél om je gaven! Maar goed. Dat is misschien ook het hele idee en inderdaad, de levensles.
  Een verfilming zou ik echt leuk vinden!