SUMMER READING: The Look

 photo TheLook.jpg

Voor Girlscene was ik op zoek naar leuke nieuwe chicklits, zo stuitte ik op de chicklit ‘The Look’ van de Britse Sophia Bennett. Hoewel het een Young Adult boek is, was mijn interesse bij dit boek toch snel gewekt. Het boek gaat over de twee zusjes van vijftien en zeventien. Het jongere zusje wordt ontdekt als model, op het moment dat bij het oudere zusje kanker wordt ontdekt.

Alweer een boek waarin één van de personages kanker heeft Annemerel? Jup, guilty. Maar anders dan My Sister’s Keeper, Before I Die en The Fault in Our Stars, is dit geen tranenboek. Het verhaal wordt vertelt door de vijftienjarige Ted, niet het meisje waar de kanker bij geconstateerd wordt. Ik denk dat dat heel erg bijdraagt aan het feit dat dit boek geen achtbaan aan emoties is.

Het boek begint wanneer Ted en haar zus Ava in Londen op straat als straatmuzikanten geld proberen op te halen. De vader van Ted en Ava is een jaar geleden ontslagen en daarom moest het gezin niet alleen naar een kleine flat in een slechte wijk in Londen verhuizen, ze krijgen ook geen zakgeld meer. Erg veel geld vangen de meiden niet, maar Ted wordt wel gescout door een man die zegt van een modellenbureau te zijn. Maar Ted is haar hele leven verteld dat ze niet mooi is en als ze zichzelf in de spiegel ziet, ziet ze ook alleen maar het vogelnestje op haar hoofd en haar lange slungelige lichaam. Haar zus Ava is mooi, maar zij… Ava en Ted zijn er dan ook van overtuigd dat de man die Ted gescout heeft een oplichter is.

Niet veel later wordt er bij Ava de ziekte van Hodgkin ontdekt. Diezelfde week nog moet Ava aan haar eerste van zes chemo-kuren beginnen. Ava is sterk en laat niet blijken dat ze bang is, maar de ziekte is wel levensbedreigend. Als Ted en Ava ontdekken dat de man die Ted gescout heeft geen oplichter is, zet Ava alles op alles om Ted bij het modellenbureau te krijgen.

Eén van de belangrijkste thema’s in dit boek is de liefde tussen de twee zussen. De knappe Ava, die altijd model wilde worden, verliest haar haar en herkent zichzelf niet meer in de spiegel, toch gunt ze Ted haar modellencarrière. Sterker nog, Ava lijkt al de energie die ze nog heeft te steken in het realiseren van een modellencarrière voor Ted. Ik vraag me dan altijd af, zou ik ook zo stoer zijn? Zou ik onzelfzuchtig genoeg zijn om mijn zusje dat te gunnen op het moment dat mijn leven aan een zijden draadje hangt.

The Look is een boek voor meiden die van iets serieuzere onderwerpen houden, maar ook voor meiden die graag lezen over de modellenwereld. Het is een fijne combinatie van beiden. Het boek leest makkelijk weg, perfect voor twee middagjes strand.

Huilen: Drie tranen. Kanker mag dan een grote rol spelen in het boek, dit is geen zielig boek.
Lachen: Af en toe een tevreden glimlach, geen schaterlachen.
Irritaties: In het begin van het boek werd wel erg vaak gezegd dat Ted écht niet knap was (terwijl de lezer natuurlijk al lang weet dat ze dat wel is, dat ze een modellenhoofd heeft) na drie keer lezen dacht ik, hmm… jaaaa nu weet ik het wel. Maar op een gegeven moment stopte dat gelukkig.
Opvallend:
Aanrader: Jaaa! Je moet wel rekening houden met het feit dat dit een Young Adult boek is en het hoofdpersonage echt pas vijftien is, maar het verhaal is goed en ik kon me vrij makkelijk over dat aspect heen zetten, maar ik ben dan ook een sucker voor YA-boeken.
Hartjes: ??????????

Je koopt The Look voor 9,99 bij Bol.com, of de Nederlandse vertaling voor 12,95 bij Bol.com

Liefs,
Annemerel
Follow my blog on bloglovin

Delen:

15 Reacties

 1. juli 7, 2013 / 17:36

  Ik denk wel dat je vanzelf sterk moet worden als je zo’n nare ziekte hebt. Wordt je dat niet dan is het einde waarschijnlijk al snel zoek.

 2. juli 7, 2013 / 17:51

  Het lijkt me best een aangrijpend boek, hij staat op mijn to-read lijst :)

 3. ilse
  juli 7, 2013 / 18:00

  Klinkt als een goed boek. :)

 4. juli 7, 2013 / 18:54

  Ik heb the fault in our stars in een ruk uitgelezen dus dit
  Is dan een mooi boek in het verlengde daarvan, ik zet hem
  Op mijn lijst!

 5. juli 7, 2013 / 19:29

  Klinkt erg goed!

 6. juli 7, 2013 / 19:49

  Klinkt er leuk! Ik kan me alleen echt niet concentreren en een boek lezen al helemaal niet. Zo jammer!

 7. juli 7, 2013 / 19:49

  Leuk om op deze manier nieuwe boeken te leren kennen :)

 8. juli 7, 2013 / 20:01

  Ik vind je Summer Reading artikeltjes erg fijn, dit boek lijkt me super! Ik kan YA wel waarderen, ben zelf tenslotte ook nog maar 14 haha. Het is trouwens ‘zijden draadje’ ipv ‘zijde draadje’.

 9. juli 7, 2013 / 20:20

  Klinkt inderdaad goed! En ook al ben ik al een halve bejaarde, ik denk wel dat dit me nog zou kunnen bekoren :-)

 10. chantal
  juli 7, 2013 / 20:39

  Ken je Someday, someday, Maybe al? Geschreven door Laurens Graham (Lorelai in Gilmore Girls)

 11. juli 7, 2013 / 21:29

  Lijkt me een erg tof boek!

 12. juli 8, 2013 / 09:53

  Klinkt als een interessant boek :)

 13. juli 8, 2013 / 11:05

  Lijkt me best een goed boek!

 14. juli 8, 2013 / 12:52

  Klinkt best interessant. Wie weet, voor vakantie zijn nieuwe boeken altijd welkom ;) X

 15. juli 10, 2013 / 00:12

  Klinkt wel als een ideaal boek voor aan het strand.