SUNDAY READING: Not That Kind of Girl

 photo 81ZqOFyzSjL.jpg
Geloven jullie me als ik vertel dat ik nog nooit een aflevering van Girls gezien heb? Ik zal het verhaal nog sterker maken, ik heb zelfs nog nooit een fragment van Girls gezien. Geen scène, geen trailer, niets. Om de één of andere reden trekt het me niet echt en ik kan mijn vinger er niet op leggen wat het is. Ik keek bijvoorbeeld wél heel erg uit naar het boek van hoofdrolspeelster, schrijfster en producer van de serie Lena Dunham. En dat was niet alleen omdat de kleuren van de cover heel erg matchen met mijn blog ;-).

Toen ik een mailtje van de Nederlandse uitgever ontving met de vraag of ik het boek wilde lezen hoefde ik dan ook niet lang na te denken. Sommige mensen moeten me drie keer mailen voordat ik antwoord (oeps, niet netjes van mij) maar op dit soort mailtjes antwoord ik binnen vijf minuten. Toch heb ik de Nederlandse versie niet gelezen. Je mag een gegeven paard niet in de bek kijken, maar het Nederlands was toch iets te heftig voor me. Ik ben gewend in het Engels te lezen (ik lees vrijwel nooit vertalingen) en Lena is gewoon bijna niet te vertalen. Ik denk dat het geen probleem moet zijn als je normaal ook niet in het Engels leest, maar ik kocht de Engelse versie na 29 gelezen pagina’s in iTunes.

En daar heb ik geen spijt van gehad. Het boek is hilarisch en ontroerend tegelijk. Lena schrijft zo puur, maar goed dat weten de mensen die Girls kijken natuurlijk al lang (ik heb er heus wel over gelezen, ik heb alleen niets gezien). Sommige dingen zijn herkenbaar, bij andere dingen denk je.. Dit KAN niet!!! Of het allemaal non-fictie is durf ik niet te zeggen, Lena schrijft namelijk zelf dat ze nogal een levendige fantasie heeft en dat anderen haar ervan beschuldigen de waarheid een beetje aanpast.

Het boek is opgedeeld in losse hoofdstukken, het zijn eigenlijk een soort van essays die samen een mooi verhaal vormen maar ook prima los gelezen kunnen worden. Prima boek voor op je nachtkastje dus, gewoon een hoofdstukje wanneer je daar zin in hebt. Maar ook fijn voor een regenachtige zondag, dan lees je die 288 bladzijden van cover tot cover.

Lachen: Ja! (en veel)
Huilen: Nee…
Irritaties: Geen. Of nou ja, met de Nederlandse vertaling dan misschien, dan las ik iets in het Nederlands en dan dacht ik.. ja, in het Engels klinkt dat toch een stuk leuker. Geen minpuntje voor de vertalers, meer een minpuntje voor de Nederlandse taal.
Opvallend: Lena koos voor de cover voor precies dezelfde kleurcombinatie als ik voor mijn blog, zou ze misschien inspiratie hebben opgedaan op Annemerel.com ;-).
Aanrader: Als je Girls leuk vindt, dan zeker (denk ik, want ik heb de serie dus niet gezien) als je van eerlijke, oprechte en tegelijkertijd hilarische ‘waargebeurde’ verhalen houdt, dan ook.
Hartjes: ?????????? 8/10

Je koopt de Nederlandse vertaling van Not That Kind Of Girl van Lena Dunham voor €19,95 bij Bol.com, de Engelse versie koop je voor €16,99 bij Bol.com.

Liefs,
Annemerel

Delen:

19 Reacties

 1. oktober 12, 2014 / 17:40

  Toevallig download ik net de serie Girls, ben dr toch nieuwsgierig naar geworden!

 2. oktober 12, 2014 / 17:41

  Aah wat een heerlijke recensie! Ik ben in de Nederlandse versie begonnen en kan nu niet wachten om het verder te gaan lezen. Echt een fijne aanrader, nu ben ik extra nieuwsgierig geworden :D

 3. Bella
  oktober 12, 2014 / 17:50

  Dit boek wacht op mijn nachtkastje, ik ben GIRLS fan!! Ik kan me voorstellen dat dit boek niet te vertalen is. Ik lees zelf ook nooit boeken die uit het Engels vertaald zijn. Wel Zweeds, Frans, Duits enz, want die kan ik in de originele taal niet lezen! Ik lees ook originele Nederlandse boeken. Vind ik best knap van mezelf, want ik ben 10 jaar geleden naar Nederland gekomen vanuit Zuid Afrika.

 4. oktober 12, 2014 / 17:52

  Ben blij met dit advies. Engels gaat het dus worden. Top.

 5. oktober 12, 2014 / 18:03

  Hier was ik nou benieuwd naar! Of je het boek ook kon lezen ook al heb je nog nooit IETS gezien van Girls! Nou, dat kan dus hahaha. Dan wil ik dit boek ook wel lezen :)

 6. oktober 12, 2014 / 18:17

  Fijne aanrader!

 7. oktober 12, 2014 / 18:19

  Ik heb ook nog nooit ook maar iets van Girls gezien, maar ben van plan binnenkort een HBO abonnement te nemen en daar staat het volgens mij op, dus misschien dat het er dan eens van komt :) Dit boek klinkt erg goed, ik heb het heel veel voorbij zien komen de afgelopen dagen en ben er nu wel heel benieuwd naar!

 8. oktober 12, 2014 / 18:30

  Lijkt me een leuk boek! Ben benieuwd of het een beetje in dezelfde stijl als Girls is geschreven, aangezien ik die serie soms echt hilarisch vond :)

 9. oktober 12, 2014 / 19:58

  Klinkt leuk! Ik ben benieuwd :) x

 10. oktober 13, 2014 / 08:51

  Ik ben er net in begonnen en ik heb al een paar keer “huh” uitgeroepen. Wat een rare seksbeginselen heeft die Lena. ^^

 11. oktober 13, 2014 / 09:26

  Jepla in het engels in het winkelwagentje :)

 12. Cecile
  oktober 13, 2014 / 10:52

  GIRLS is echt enorm vermakelijk, zeker de moeite waard om te bekijken hoor! Lena’s boek ligt hier, maar kom er maar niet aan toe. Hoop er binnenkort in te beginnen!

 13. oktober 13, 2014 / 16:38

  Ik heb ook nog nooit iets van Girls gezien! LIjkt me opzich wel leuk maar er zijn nog zoveel andere series die me ook leuk lijken!

 14. oktober 13, 2014 / 21:46

  Ik ben heel benieuwd naar dit boek. Heb net een hele stapel andere boeken gekocht, dus het lezen van dit boek moet nog even op zich laten wachten.

  En ik geloof je zo hoor, ik heb ook nog nooit iets gezien van Girls. (Niet dat ik representatief ben) Zou ik eigenlijk maar eens moeten doen.

 15. oktober 13, 2014 / 22:59

  Ik hoor nu voor het eerst van de serie, even onthouden :)

 16. oktober 14, 2014 / 07:00

  leuk! ik ga ook snel de engelse versie halen, als ik die hier ergens kan vinden :)
  xo, cheyenne

 17. oktober 15, 2014 / 09:40

  Het klinkt als een heel leuk, grappig en luchtig boek!

 18. oktober 19, 2014 / 23:56

  Matcht inderdaad perfect met je blog (of nouja, vooral de Nederlandse cover)! Ik kijk Girls ook niet, maar de naam Lena Dunham kwam me wel bekend voor. Lijkt me een tof boek, ben er wel benieuwd naar eigenlijk omdat het geen lopende fictieve verhaallijn is!