SUNDAY READING: Looking for Alaska

Afgelopen zomer las ik ‘The Fault in our Stars’ van John Green en sindsdien vertel ik iedereen dat ze dat boek MOETEN lezen. Het liefst meerdere keren, net zo lang totdat ze daadwerkelijk het boek hebben opengeslagen. Iedere keer als ik schreef over TFIOS (zoals het boek door de fans genoemd wordt), had iedereen het over ‘Looking for Alaska’, het eerste boek van John Green. Vorige week besloot ik eindelijk eens naar jullie te luisteren en downloadde ik het boek op mijn iPad. 24 uur later was ‘ie uit (en in die 24 uur had ik ook nog negen uur bij Girlscene gewerkt). Needless to say, het is een aanrader.

De protagonist van het boek is de zestienjarige Miles Halter. Hij heeft het niet naar zijn zin op zijn middelbare school in Florida en wil graag naar kostschool, zijn ouders sturen hem naar een kostschool in Alabama, dezelfde kostschool waar zijn vader ook naartoe geweest is. Miles heeft al snel contact met zijn kamergenoot Chip. Chip introduceert Miles met Alaska Young, het meisje dat direct Miles’ hart gestolen heeft. Maar Alaska heeft een vriend en Alaska heeft haar onvoorspelbare donkere buien.

Het verhaal gaat over het leven van Miles op Culver Creek, de kostschool, en zijn groeiende affectie voor Alaska. Je raakt gehecht aan Miles en Alaska, net zoals zij gehecht aan elkaar raken. Zoals ik het nu schrijf, is het de standaard highschool-love-story, maar dat is het dat niet en dat komt vooral door de schrijfstijl van John Green, die is namelijk heel erg puur en eerlijk en dat raakt je, net als in TFIOS. Het is geen huilmanifest zoals TFIOS, maar je voelt hem toch. En goed ook.

Huilen: Sure did.
Lachen: Yes, de conversaties in het boek zorgden er regelmatig voor dat ik moest lachen.
Irritaties: Geen…
Opvallend: John Green ging ook naar een internaat en tijdens zijn verblijf gebeurde er vrijwel hetzelfde als dat er in het boek gebeurde (ja ik ben een beetje vaag, maar ik denk niet dat je het wilt weten als je het boek nog wilt gaan lezen). In een lezing over het boek geeft John ook toe dat hij inspiratie haalde uit zijn eigen kostschool tijd.
Aanrader: Jup! Het mag dan een YA (young adult) boek zijn, het boek zet je aan het denken, maar niet op zo’n manier dat het lezen van het boek niet leuk meer is. Fijn boek, dat je eigenlijk zo snel mogelijk uit wilt hebben waarna je er aan begonnen bent.
Hartjes: ?????????? / ?????????? (ik twijfel heel erg, The Fault in our Stars vond ik nóg beter, dus ik kan het niet hetzelfde aantal hartjes geven, maar ik vind dit boek wel net zo goed als andere boeken die ik negen hartjes gaf… pfffttttt, lastig hoor!)

Looking for Alaska is voor €9,99 te koop bij Bol.com, de Nederlandse vertaling Het Grote Misschien koop je ook bij Bol.com, maar dan wel in combinatie met al John Green’s boeken, voor €49,95.

Hebben jullie misschien nog een leuk boek dat ik ook ECHT moet lezen? Ik heb zo’n zin in een lekker boek, maar ik kan even niets vinden…

Liefs,
Annemerel

Delen:

31 Reacties

 1. januari 5, 2014 / 17:10

  Oh dit lijkt me echt een boek dat je gewoon niet meer weg wilt leggen, dit boek gaat op mijn to read lijstje!

 2. Linda
  januari 5, 2014 / 17:17

  Ik vond ‘m indedaad ook prachtig. TFIOS vond ik ook mooier, maar dit boek heeft iets heel puurs en voor mij heel herkenbaar, dus het is bijna een gedeelde plek. Het schijnt dat zijn andere boeken ook heel goed zijn!

 3. januari 5, 2014 / 17:19

  Die gaat op m’n lijstje!

  Oja: ik denk dat je bij OPVALLEND: internaat bedoelt ipv internet ^^.

  • Annemerel
   Auteur
   januari 5, 2014 / 17:32

   haha, damn you autocorrect!

   • Annemerel
    Auteur
    januari 5, 2014 / 17:35

    Of damn you Annemerel, dat kan natuurlijk ook.

 4. Roos
  januari 5, 2014 / 17:22

  Looking for Alaska is inderdaad echt een fantastisch boek, maar het is jammer dat je het niet tien jaar eerder gelezen hebt want als tiener is het nog veel meer indrukwekkend vanwege de onderwerpen.

  Boek wat je moet lezen: The shadow of the wind

 5. januari 5, 2014 / 17:27

  Ik houd van alles John Green. Zijn Youtube videos en al zijn boeken. Dit was de eerste die ik van hem las en ik vond het ook heel erg goed! Vind zijn schrijfstijl ontzettend fijn en ik zal ook al zijn boeken zeker aanraden. :)

 6. januari 5, 2014 / 17:32

  Ojaaaa, dit is zo’n fijn boek. Heerlijk om te lezen als het buiten snert weer is en je lekker binnen zit met cake en koffie. Sowieso ben ik fan van zijn boeken. Ken je ook zijn Youtube kanaal met zijn broer? Zo grappig!

 7. januari 5, 2014 / 17:42

  The Fault in our Stars heb ik eindelijk in mij bezit en ga ik binnenkort lezen maar nu wil ik deze ook meteen lezen. Goede tip!

 8. Marie
  januari 5, 2014 / 18:06

  En uit de bergen kwam de echo – Khaled Hosseine (en eigenlijk alle andere boeken van Hosseini)
  Big Brother – Lionel Shriver
  De wereld na zijn verjaardag – Lionel Shriver
  Stoner – John Williams
  Het Rosie project – Graeme Simsion
  The Interestings – Meg Wolitzer

  allemaal aanraders!

 9. januari 5, 2014 / 18:35

  Ik ben nu bezig in TFIOS en ik kan niet wachten tot ik straks weer thuis ben. Looking For Alaska ligt ook al op me te wachten samen met De Gevangene Van De Hemel van Carlos Ruiz Zafon. Schijnt ook een prachtig boek te zijn.
  En heb je Het Diner al gelezen? Die vond ik ook erg leuk, en de 100 jarige man die uit het raam klom en verdween ook.

 10. januari 5, 2014 / 19:20

  heeft een goede score gekregen, maar ik ga toch eerst the fault in our stars lezen :)

 11. januari 5, 2014 / 19:28

  Ik heb dit boek een paar maanden geleden gelezen en vond het ook erg mooi.
  xx Stephanie (www.stephaniesstyleblog.com)

 12. Janey
  januari 5, 2014 / 19:45

  Nog een aanrader van John Green: Paper Towns! Eigenlijk zijn alle John Green boeken aanraders :-)

 13. januari 5, 2014 / 19:45

  Ik heb hem direct besteld, ik twijfelde al heel lang om hem te bestellen en je hebt me overgehaald ;-). Nog een leuk en erg goed boek, weet niet of je die al heb gelezen is: the perks of being a wallflowers. Verder ben ik ook ernstig op zoek naar boeken. Liefs

 14. Lotty
  januari 5, 2014 / 19:46

  Ha Annemerel!
  Ik vraag me af waar jij je boeken download en welke ipad-optie je gebruikt om te lezen.
  Zou je dat eens willen delen :) ? Ik ben verslaafd aan lezen, maar ik ‘moet’ altijd een tastbaar boek in mijn handen hebben. Op reis alleen wat minder praktisch.
  Alvast bedankt!
  Xx Lotty

 15. januari 5, 2014 / 19:56

  Deze staat met The Fault In Our Stars al een tijdje op mijn ’te-lezen-lijstje’. Het ziet er echt een prachtig boek uit.

 16. januari 5, 2014 / 20:14

  Ik heb het boek onder de kerstboom gekregen, nu word ik nog enthousiaster om het te gaan lezen!!

 17. januari 5, 2014 / 20:30

  Die gaat op mijn lijstje! Zelf heb ik geen aanraders. Ik lees nu Een meisje een droom, over Laura Dekker, maar dat is een vriendinnetje van mij en daarom lees ik hem

 18. januari 5, 2014 / 21:28

  Ik vond dit boek echt zo’n afknapper na The Fault In Our Stars! Maar misschien waren mijn verwachtingen een tikkeltje te hoog.. :p

 19. januari 6, 2014 / 08:16

  Ik ben nu bezig in ‘The circle’ van Dave Eggers. Heb je die al gelezen? Doet me een beetje denken aan 1984 van George Orwell. Het speelt zich af in een tijd waar iedereen nog maar één online identiteit heeft en waar privacy eigenlijk niet meer bestaat. Heel interessant!

 20. Milou
  januari 6, 2014 / 08:19

  Krijg gelijk zin om te lezen. Maar ga denk ik eerst voor The Fault in our Stars :)

  Ik vind Camilla Lackberg altijd erg leuk, lekker spannend en fijn geschreven!:)

 21. januari 6, 2014 / 09:19

  Dit is zo’n mooi boek! Net als the fault in our stars haha, ik weet niet welk ik mooier vond. Heb bij allebei geweend inderdaad :) The perks of being a wallflower vond ik ook heel goed, weet niet of je die al gelezen hebt?

 22. januari 6, 2014 / 13:17

  Je kan je nog aan andere boeken van JG wagen als je die nog niet hebt gehad! Ik vind zijn boeken ook heel tof, de verhaallijnen zijn niet per se super bijzonder maar hij schrijft gewoon zó puur. The Schwa Was Here is trouwens een beetje soortgelijk als ik het me goed herinner, kan je ook eens proberen!

 23. januari 6, 2014 / 14:40

  Ik heb dit boek ook prachtig, maar The Fault in Our Stars vond ik nog net iets beter. Net als iedereen. Ik ben benieuwd naar andere boeken van John Green. Volgens mij zijn al zijn boeken mooi.

 24. januari 6, 2014 / 19:53

  Dit lijkt me echt een ontzettend leuk boek! Ik lees nu ‘An Abundance of Katherines’ van John Green. JE MOET HEM LEZEN!

 25. Sarah
  januari 6, 2014 / 20:16

  Inderdaad echt een prachtig boek!

 26. Sterre
  januari 7, 2014 / 16:22

  Is het heel erg als ik zeg dat ik nog nooit een boek van John Green heb gelezen?
  Mijn aanrader is Divergent van Veronica Roth of De Test van Joelle Charbonneau. Het zijn beide YA en in de stijl van the Hungergames….

 27. Marjolein
  januari 7, 2014 / 20:38

  ‘By the time you read this’ van Lola Jaye moeeet je echt lezen. Ik lees het boek elke zomer opnieuw en altijd laat het me weer vol kippenvel achter als het uit is, zo mooi en ontroerend maar tegelijkertijd ook fijn en feel good. Ik zet deze twee boeken van John Green op mijn lijstje :)

 28. Annet
  januari 8, 2014 / 11:50

  Omdat mijn jetlag van het terug komen uit Australie nog niet helemaal weg is heb ik vanacht dit boek uit gelezen! En ik heb toch wel moeten huilen hoor! Echt heeeel mooi boek!

 29. januari 14, 2014 / 21:34

  Thanxxx weer voor de tip!