SUNDAY READING: Divergent

 photo Divergenthcc2.jpg

Al ruim anderhalf jaar wilde ik beginnen in Divergent, het eerste deel uit een Hunger-Games-achtige trilogie van Veronica Roth. Maar het kwam er niet van. Ik las heel veel boeken, maar Divergent was er geen van. Tot afgelopen week. Op 20 maart komt de verfilming van het boek uit en na het zien van de trailer wist ik; die film moet ik zien. Maar als ik die film eenmaal gezien zou hebben, zou ik het boek niet meer lezen. Het was dus nu of nooit zeg maar. Het werd NU en ik heb daar absoluut geen spijt van.

Als je net als ik het boek wilt lezen zonder echt te weten waar over het gaat, klik dan vooral niet verder en bestel dat boek gewoon. Heb je iets meer overtuiging nodig? Lees dan vooral verder!

Divergent speelt zich af in Chicago. Maar niet het Chicago dat wij kennen. De stad is verdeeld in vijf verschillende zuilen. Abnegation (hier wonen mensen die onzelfzuchtig zijn), Dauntless (hier wonen mensen met heel veel lef), Amity (hier wonen vredelievende mensen), Candor (deze mensen zeggen alles wat ze denken, kunnen niet liegen) en Erudite (hier wonen de mensen met veel kennis). Naast de vijf verschillende zuilen zijn er ook mensen die buiten de zuilen leven, zij leven in armoede. De stad wordt geleid door de mensen uit Abnegation omdat deze mensen onzelfzuchtig zijn en daarom altijd de juiste keuzes te maken. Hier is niet iedereen het mee eens, de Erudite zijn uit op de macht.

In Divergent wordt het leven van Beatrice Prior gevolgd. Ze is net zestien en moet kiezen bij welke zuil ze de rest van haar leven wil horen. Ze is opgegroeid in Abnegation, maar ze weet niet of ze haar hele leven onzelfzuchtig kan leven. Uit een test die alle zestienjarige moeten afleggen om er achter te komen bij welke zuil ze horen komt bij Beatrice geen uitslag, volgens de test hoort ze bij meerdere zuilen, ze is Divergent. Doordat Beatrice Divergent is werkt haar brein anders dan bij andere mensen en dat is gevaarlijk. Beatrice moet er alles aan doen om te verbergen dat ze Divergent is, want er zijn mensen die de Divergent uit willen roeien, omdat ze volgens hen een bedreiging voor de samenleving vormen.

Het boek heeft wel iets weg van The Hunger Games, net als in THG is het hoofdpersonage een sterk jong meisje dat leeft in een wereld zoals wij de wereld absoluut niet kennen. Er zijn meer vergelijkingen, maar Divergent is alles behalve een kopie. De boeken delen slechts een aantal thema’s. Zoals de onderdrukking van een bevolking, een post-apocalyptische(?) wereld, de honger naar macht en zoals gezegd, een sterke jonge vrouwelijke protagonist. Natuurlijk is er naast al het geweld ook ruimte voor een beetje liefde. Ik ben een sucker voor love-stories zoals in Divergent.

Lachen: Nee…
Huilen: 
Ook niet… Hoewel het boek niet heel veel zichtbare emoties losmaakt is het wel écht meeslepend!
Irritaties: Toen het op een gegeven moment ‘helemaal mis’ ging kon ik het even niet meer aan en heb ik het plot op wikipedia opgezet. Mijn irritatie was eigenlijk meer met mezelf, de laatste 100 pagina’s wist ik dus al hoe het af zou gaan lopen. Stom.
Opvallend: De film komt op 20 maart uit, de hoofdrol is voor Shailene Woodley, zij speelt de rol van Beatrice ‘Tris’ Prior. Four wordt gespeeld door de Britse acteur Theo James. Bekende namen in de film zijn Kate Winslet, zij speelt de badass en Zoë Kravitz speelt de rol van Christina. Ook opvallend.. Ansel Elgort speelt de rol van Caleb Prior, de broer van Beatrice (Shailene Woodley), in The Fault in our Stars (die later dit jaar uitkomt) speelt hij de love interest van Hazel, ook gespeeld door Shailene Woodley. Vond ik grappig.
Aanrader: Genoten van The Hunger Games? Dit boek moet je zeker proberen!
Hartjes: ?????????? (tien sterren ja, leukste boek dat ik dit jaar tot nu toe gelezen heb!)

Divergent van Veronica Roth is verkrijgbaar bij Bol.com voor €7,99 , de Nederlandse vertaling ‘Divergent – Inwijding’ koop je ook bij Bol.com, voor €15,-

Heb jij Divergent al gelezen? Ben je net als ik benieuwd naar de film?

Liefs,
Annemerel

Delen:

16 Reacties

 1. Marije
  februari 2, 2014 / 17:45

  Ik vond divergent ook een onwijs goed boek! Heb inmiddels de hele serie gelezen en vond het zelf helaas per boek wel wat minder sterk worden.. Helaas. Het voelde een beetje alsof de schrijfster er perse een trilogie van wilde maken. Maar even goed de moeite waard om te lezen!

 2. februari 2, 2014 / 18:06

  Mijn huidige lievelingsserie. Zo goed zijn ze! Liefde voor Four en Tris. En voor Christina. Hoe vaak ik ze ook lees, elke keer word ik er weer ingezogen en blijven de personages in mijn hoofd hangen.

 3. februari 2, 2014 / 18:12

  Ik heb in de verte wel iets gehoord over dit boek. Mijn vriendinnen en ik zijn heel erg bezig met de top fictie boeken zoals THG en Percy Jackson en The Mortal Instrumensts.
  ik ga hem zeker eens moeten lezen.

 4. februari 2, 2014 / 18:35

  Oke, ik heb ‘m al op m’n e-reader staan, dus ik ga ook DEZE week beginnen met lezen. Ik wil ook de film voor zijn!

 5. februari 2, 2014 / 18:37

  Aaah dat boek heb ik al 20x in mijn handen gehad maar steeds maar geen geld voor jammer genoeg!
  Leek mij al erg leuk (toen hij net uit was), dus moet maar even kijken of ik hem nog kan kopen :D deze week nog 8 boeken uitgelezen.. allemaal fantasy haha

 6. februari 2, 2014 / 18:47

  Vanmiddag heb ik het laatste boek van de Hunger Games uitgelezen, dus ik zit nog helemaal in een Katniss-roes… Over een paar weken wil ik zeker deze reeks gaan lezen, maar ik wil Katniss niet kwijt eerlijk gezegd :( Maar goed.. Als jij het een aanrader vindt wanneer je de HG ook goed vindt; dan ga ik het zeker lezen :)

 7. februari 2, 2014 / 18:50

  Ik heb nog een cadeaubon van bol.com liggen, dus ik weet waar ik die aan ga besteden. Klinkt als een prachig boek en ik wil ‘m ook graag lezen voordat de film uitkomt. Thanks voor de tip!

 8. Linda
  februari 2, 2014 / 19:49

  Fantastisch boek ja. Helaas is deel 2 wat minder en vond ik boek 3 echt een hele grote teleurstelling. Toch is het een hele leuke reeks en kan ik niet wachten tot de film!

 9. februari 2, 2014 / 20:19

  Oehh dit boek wil ik nog zo graag lezen!

  Liefs, Mariette

 10. februari 2, 2014 / 21:01

  Deze klinkt echt tof! Heb de trailer al gezien, wil ik ook wel heen eigenlijk.

 11. februari 3, 2014 / 09:52

  Ik twijfel of ik deze wil lezen, het klinkt wel meeslepend maar ik lees nooit dit soort boeken en ook de Hunger Games is niet echt mijn dingen maar als je het zou beschrijft klinkt dit boek wel echt heel interessant!

 12. februari 3, 2014 / 10:11

  Ben heel benieuwd naar de film en het boek, dus denk dat ik hem ga aanschaffen :)

 13. februari 3, 2014 / 13:04

  Ik heb niet verder gelezen, omdat ik ‘m zelf heel snel wil kopen. Lijkt me geweldig als ik de synopsis zo lees. Tnx voor de tip!

 14. Kimberly
  februari 3, 2014 / 15:10

  Jaa, ik heb het wel drie keer gelezen! Ik doe dit niet vaak (eigenlijk bijna nooit), maar ik kon het gewoon niet laten om het nog een keer en nog een keer te lezen.
  Ik weet niet hoe vaak ik die trailers heb bekeken, maar ik krijg er niet genoeg van. (Het is echt een obsessie).
  Maar die film moet echt snel komen, ik kan niet langer wachten!! Haha.
  Ik heb alle drie de delen gelezen, maar de eerste blijft het beste (vind ik). :)

 15. februari 3, 2014 / 16:13

  Ik wil dit boek ook al een hele tijd lezen, maar ben er nog niet aan toegekomen. En die trailer van de film is zo goed, dat ik de film ook graag wil zien.
  xx Stephanie (www.stephaniesstyleblog.com)