SUNDAY READING: De Voedselzandloper

 photo De_voedselzandloper.jpg

Ik denk dat iedereen nu het woord ‘voedselzandloper’ nu wel een keer gehoord moet hebben, het boek dat Vlaam Kris Verburgh een jaar geleden uitbracht heeft de nodige publiciteit gehad, en krijgt nog steeds de nodige publiciteit. En die publiciteit krijgt hij niet in de laatste plaats in de vorm van kritiek. Kris doet namelijk nogal wat heftige uitspraken, zo zouden veel Diabetes 2 patiënten kunnen genezen als ze alleen maar hun dieet aanpassen en zouden veel vormen van kanker voor een groot gedeelte voorkomen kunnen worden, als het dieet wordt aangepast. Zijn uitspraken hebben nogal wat stof doen opwaaien in de media en in de medische wereld, de Universiteit Antwerpen, waar de nu 27-jarige Kris magna cum laude afstudeerde in de geneeskunde, doet zelfs afstand van het boek.

Dat is voor mij geen reden om het boek niet te lezen, ik heb inmiddels genoeg gelezen en gehoord, om te weten dat de medische wereld en de overheid het niet altijd bij het juiste eind heeft wat betreft gezondheidszorg en voedingsadviezen. Maar tot nu toe kwam het er steeds niet van, ik weet niet precies waarom, maar het boek belandde nooit in mijn winkelwagentje en ook in boekenwinkels nam ik het niet mee (dat laatste zal vast te maken hebben met het feit dat ik eigenlijk alleen maar naar The American Book Center ga voor boeken en dat ik me bij Bruna en AKO volledig richt op magazines). Goed, afgelopen woensdag had ik slechts drie kwartier vertraging om 6.50u op Den Haag Centraal en dan moet je wat, toch? Dus dwaalde ik een half uur door de Bruna, om vervolgens een half uur later met De Voedselzandloper naar buiten te komen.

De Voedselzandloper is de tegenhanger van de door het voedingscentrum bedachte Schijf van Vijf, in de Schijf van Vijf is het eten van brood, pasta en aardappelen de basis, in de Voedselzandloper word je aangeraden om deze voedingsmiddelen te vervangen en zo veel mogelijk uit je dieet te schrappen. Om zomaar eens te beginnen met het grootste verschil tussen de Schijf van Vijf en de Voedingszandloper.

Wat vormt dan de basis van de Voedselzandloper? Groenten en fruit, dit zijn volgens de Voedszelzandlopers de vervanging voor pasta, rijst, aardappelen en brood. De Voedselzandloper is, zoals de naam al doet vermoeden, een zandloper. De onderkant van de zandloper bevat de voedingsmiddelen die je zou moeten eten en drinken, er direct tegenover, aan de bovenkant, staan de voedingsmiddelen die je beter zou kunnen laten liggen. Zo is het dus heel makkelijk om voor een ongezond voedingsmiddel een gezond alternatief te vinden, kijk maar..
 photo De-voedselzandloper-2.jpg

De Voedselzandloper is een interessant boek. Ik noem het bewust geen LEUK boek, aangezien ik meerdere malen heb gegruweld. Kris schroomt er niet voor de meest afschuwelijke scenario’s met je te delen. Een voorbeeldje?

“Op de afdeling diabetologie heb ik zo verschillende patiënten zien heengaan. Meestal is het scenario als volgt: al weken liggen deze patiënten in hun ziekenhuisbed, een beetje versuft en apatisch voor zich uitstarend vanwege de toxische afvalstoffen die zich in hun bloed opstapelen omdat hun versuikerde nieren het bloed amper nog kunnen filteren. Ze zijn te moe om uit het bed te komen omdat hun kransslagaders nu bijna volledig dichtgeslibd zijn ondanks de vier stents die ze reeds gehad hebben. Hun huid ziet bleek en rimpelig door al de versuikerde collageenvezels. Hun bloeddruk is verhoogd, ze hebben hartproblemen, nierproblemen, leverproblemen, maag- en darmproblemen, gewrichtsproblemen en concentratieproblemen. Dan valt het doek en breekt verkalkte plaque open in een kransslagader, waarop zich dan meteen stollingseiwitten vastzetten zodat de slagader plotseling volledig dichtslibt en de patient sterft, meestal zonder opengesperde ogen en te grijpen naar de borst, omdat de zenuwen die van het hart naar de hersenen lopen zo beschadigd zijn door de suiker dat ze geen pijn meer voelen in de borst wanneer hun hart het uiteindelijk begeeft.”

Dus.

Volgens Kris’ kan bovenstaand scenario voorkomen worden door een gebalanceerd en gezond dieet. Of nou ja, hij noemt het liever geen dieet, maar een levensstijl. Een levensstijl waarin groente en fruit veel gegeten wordt, er veel thee en water gedronken wordt, roodvlees vervangen wordt door vette vis, zoetigheden en chips met noten en extra pure chocolade en boter en andere omega-6 rijke producten met gezonde oliën.

De uitspraken van Kris komen niet zomaar uit de lucht vallen, alles wordt onderbouwt met wetenschappelijke onderzoeken. Daarnaast krijgen we ook een lesje biologie/scheikunde en leert Kris ons uit welke atomen de verschillende suikers zijn opgebouwd, het verschil tussen eiwit en een aminozuur (eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren) en wat het lichaam nodig heeft om suikers, eiwitten en vetten af te breken. Ik had het idee dat ik na het lezen van de helft van dit boek al meer geleerd had dan in 6 jaar biologie op het VWO.

Wat je vooral niet moet doen als je dit boek gelezen hebt? Iedereen vervelen met je nieuw verworven wijsheid. Ik vertelde afgelopen weekend iedereen dat patat een score van 95 heeft op de glycemische index en dat het dus eigenlijk nog slechter is dan tafelsuiker (dat heeft een GI van 75). Ook waarschuwde ik iedereen over het rode vlees en de transvetten in de saucijzenbroodjes die op tafel stonden en deed ik mijn zegje over de frisdrank die gedronken werd. Het werd me, om het zacht uit te drukken, niet in dank afgenomen. Maar hé, het was mijn eigen familie maar en die kunnen wel tegen een stootje ;-).

Of de Voedselzandloper het antwoord is op alle westerse ziekten? Ik zou het niet weten. Ik ben geen dokter en al helemaal geen wetenschapper. In ieder geval niet op dat gebied. Ik vind het allemaal erg aannemelijk klinken en vooral erg interessant om te lezen, maar weet dat er ook veel kritiek is, alleen weet ik nu niet wie de waarheid spreekt. Of ik na het lezen van dit boek nooit meer patat eet en nooit meer steak tartaar bestel? Probably not. Maar ik ben me wel nóg bewuster van wat ik in mijn mond stop. Ik eet sowieso al weinig brood en aardappelen, maar zal nu ook proberen de pasta en rijst wat vaker te laten staan. Verder heb ik het geluk dat ik geniet van groene smoothies, 86% pure chocola, groene thee, vette vis, noten en havermout, want dit zijn dus allemaal producten die Kris Verburgh van harte aanbeveelt.

Heb jij de Voedselzandloper gelezen, of ben je van plan het boek te lezen? Hoe denk jij over de Voedselzandloper en de Schijf van Vijf?

De Voedselzandloper is onder andere te koop bij Bol.com voor €17,95.

Liefs,
Annemerel

Delen:

48 Reacties

 1. Olga
  december 8, 2013 / 17:24

  Leuk dat je een review van dit boek schrijft! Al zou ik zelf geen vette vis eten. Er wordt zoveel rotzooi en zoveel chemische stoffen in de zee gedumpt! En kweekvissen eten lekker gemodificeerde soja… Maar wat betreft groente en fruit ben ik het helemaal met je eens.

  • Annemerel
   Auteur
   december 8, 2013 / 19:14

   Volgens Kris is de hoeveelheid kwik en schadelijke stoffen in vis te verwaarlozen en zijn de gezonde omega-3 vetten in vis belangrijker dan de nadelen, maar goed, ik weet niet in hoeverre dat klopt.

   • Olga
    december 9, 2013 / 17:50

    Ik eet sowieso geen dierlijke producten dus ik ga voor nootjes en dingen als postelein. Zit ook vol met Omega 3, iedereen denkt dat je altijd vis moet eten maar nootjes zitten er ook vol mee.

 2. december 8, 2013 / 17:33

  Ik lees het boek nu ook. Ik wist zijn belangrijkste standpunten al en sta daar ook achter maar handiger boek nog nooit gelezen en heb afgelopen week het boek ook maar eens gehaald. Ik vind het fijn dat alle biologie zo helder word uitgelegd. Wel jammer dat hij ook andere diëten afkraakt, dat zou niet hoeven maar verder vind ik dit een must read voor iedereen.

 3. december 8, 2013 / 17:58

  Lijkt me een interessant boek, al word ik eerlijk gezegd een beetje gestoord van iedereen die roept wat je wel en vooral niet moet eten. Het is gewoon een beetje verwarrend allemaal!

  • Annemerel
   Auteur
   december 8, 2013 / 19:15

   Het is inderdaad heel verwarrend allemaal, maar ik denk dat wanneer je logisch nadenkt en alles met mate eet je al een heel eind komt.

 4. Rebekka
  december 8, 2013 / 18:08

  Wat is een Vlaam? Vlaming? ;)

  • Annemerel
   Auteur
   december 8, 2013 / 19:13

   Oeps!

 5. december 8, 2013 / 18:12

  Ik ben de laatste tijd vooral heel erg verward wat nu ‘goed eten’ is. Ik heb ook al aardig wat gezond eten/levensstijl/dieet boeken gelezen en ieder jaar worden de aannemelijke en medisch onderbouwde adviezen van vorig jaar tegengesproken. En dan is er weer iets nieuws inderdaad heel logisch lijkt, maar over een paar jaar ook weer ziekteverwekkend enzo is.
  Ik bedoel: dat we nu niet meer met een gerust hart mandarijnen kunnen eten is voor mij het toppunt ;)
  Toch blijf ik de boeken lezen, want ik vind het naast verwarrend ook allemaal rete interessant :P

  • Annemerel
   Auteur
   december 8, 2013 / 19:12

   Hahaha van Kris mag je mandarijnen eten ;-)

   • december 8, 2013 / 19:49

    Ik doelde op het nieuws van de afgelopen weken :P Maare, ik heb nog 1,5 netje liggen en verspilling vind ik zonde dus ik neem deze ‘gifstoffen’ nog maar even voor lief

 6. Andrea
  december 8, 2013 / 18:18

  ”De uitspraken van Kris komen niet zomaar uit de lucht vallen, alles wordt onderbouwt met wetenschappelijke onderzoeken. ”

  De kritiek op het boek is juist dat de onderzoeken van slechte kwaliteit zijn en dan Kris zijn selectief gekozen studies als waarheden veronderstelt.
  Ik wil het boek graag lezen omdat ik benieuwd ben wat erin staat, maar echt serieus moet je het denk ik niet nemen.

  • Annemerel
   Auteur
   december 8, 2013 / 19:12

   Die kritiek heb ik ook gelezen inderdaad, maar hij weerlegt dat weer met het feit dat grote onderzoeken geld kosten en dat onderzoeken die geld kosten vaak gefinancierd worden door grote farmaceutische bedrijven en zij hebben er geen baat bij wanneer er onderzoek gedaan wordt naar gezonde voedingsmiddelen. Nogmaals, ik heb te weinig kennis om te weten wat te geloven.

   • Olga
    december 9, 2013 / 17:51

    Hmmm volgens mij heeft hij daar wel gelijk in. Je moet de lobby-activiteiten van Unilever en co niet onderschatten… Daar zitten gigantische belangen bij.

 7. december 8, 2013 / 18:22

  Ben er ook in bezig, vind het super interessant! En leuk geschreven!

  • december 8, 2013 / 18:22

   Leuk geschreven van jouw artikel, bedoelde ik. :)

   • Annemerel
    Auteur
    december 8, 2013 / 19:15

    Hahaha, dankjewel!

 8. december 8, 2013 / 18:36

  Ik weet nooit zo goed wat ik moet geloven als het op gezonde levensstijlen aankomt. Doe meestal maar gewoon wat me het beste lijkt, maar ik snap wel dat het veel mensen boeit en bezighoudt.

 9. december 8, 2013 / 18:41

  Ik heb het meerdere malen zien liggen, maar nog niet gekocht. Het klinkt wel interessant, maar ik ben er niet zo mee bezig. Zolang ik me maar goed voel.

  • Annemerel
   Auteur
   december 8, 2013 / 19:16

   Dat is inderdaad het belangrijkste, je goed voelen.

 10. december 8, 2013 / 18:43

  Ik ben best wel benieuwd naar dit boek!

 11. december 8, 2013 / 19:18

  Ik vind voeding altijd al heel interessant dus het zal niet lang meer duren voordat ik deze ook in huis haal ;)

 12. december 8, 2013 / 19:48

  hmmm.. zou ik dit boek gewoon als hint aan mijn ouders geven voor kerst..? ;)

 13. december 8, 2013 / 19:48

  Wat handig dit! Ik had al eerder over dit boek gehoord maar zo’n uitgebreide review is fijn!

 14. december 8, 2013 / 19:59

  Ik vind het ontzettend interessant! Een tijdje geleden was hij te gast bij DWDD of Pauw en Witteman (dat weet ik zo even niet meer) en sindsdien wil ik zijn boek eigenlijk al lezen. Alhoewel pasta en rijst laten staan me waarschijnlijk toch wel zwaar gaat vallen :P

 15. december 8, 2013 / 21:00

  Lijkt mij een erg interessant boek! Ik let zelf niet heel erg op wat ik eet, eet gewoon eigenlijk altijd wat ik lekker vind! Wel weet ik dat ik wat meer vis zou moeten eten, alleen vind ik het lastig om daar mee te variëren, omdat ik niet alle vissoorten lust!

 16. december 8, 2013 / 21:04

  Ik ben erg benieuwd naar dit boek, al lijkt het me wel een beetje verwarrend.

 17. december 8, 2013 / 21:59

  Ik houd niet zo van dit soort boeken en het geven van een naam aan een eetpatroon. Het probleem is, denk ik, dat niemand ECHT weet wat goede voeding is. Ook al is het ‘bewezen’ (bestaat niet vind ik), dan wil dat niet zeggen dat het voor iedereen geldt. Voeding is niet zwart wit. Het is niet een kwestie van goed of slecht. Wat voor nu helpt is logisch nadenken, en dat is wel wat makkelijker met een voedingskundige achtergrond. Ik kan me voorstellen dat het voor mensen zonder nog een stuk moeilijker is.

 18. december 8, 2013 / 22:11

  Staat op mn verlanglijstje voor kerst!

 19. december 8, 2013 / 22:24

  Wauw dit is wel een interessant artikel waar ik zeker veel waarheid uit kan halen. :)

 20. december 8, 2013 / 22:25

  In principe eet ik al redelijk goed volgens de zandloper. Alleen lunch ik wel met twee boterhammen en heb ik niets over het avondeten te zeggen, dus daar wordt wel pasta etc en rood vlees gegeten. Ik ben in ieder geval een stuk gezonder bezig dan de gemiddelde Nederlander/Amerikaan. (Woon tijdelijk in Amerika.)

 21. december 8, 2013 / 23:00

  Een vriendin van mij heeft het erover gehad, interessante gedachtes en visie!!

 22. Esther
  december 9, 2013 / 08:10

  Medicatie vervangen door voedingssupplementen? Ben blij dat hij mijn dokter niet is zeg, te veel medicatie is natuurlijk nooit goed en er wordt zeker bij ouderen vaak tegenstrijdig medicatie voorgeschreven, maar dit gaat wel heel ver.

 23. Irene
  december 9, 2013 / 10:59

  Een goede review heb je gemaakt! Ikzelf heb het boek ook gelezen en vind het heel interessant. Ik ben nu circa 3 maanden gestopt met suiker te eten (op een enkele keer na als het ergens in verwerkt is of ik op bezoek ben ofzo). Ik merk geweldige resultaten. Waar ik vroeger in de middag echt een dutje nodig had, kan ik nu gewoon doorgaan. Ook heb ik beduidend minder last van blaasontsteking.
  Negatieve reacties over dit boek, vind ik persoonlijk jammer, aangezien ik mij veel fitter en beter voel door op deze manier te eten.

  • december 9, 2013 / 16:37

   Gestopt met alle suikers? Of alleen witte suiker, dus ik gebak, chocolade of koekjes? Ben benieuwd naar je antwoord!

   • Irene
    december 10, 2013 / 08:31

    Geraffineerde suikers (dus erg bewerkte suikers). Maar bv: chips, vleeswaren, en sausjes eet ik ook niet meer, omdat dat hier in zit. Verder is het veel verpakkingen lezen.
    Fruit eet ik wel volop. Ik weet dat hierin ook suikers zitten maar door de vezels van het fruit zorgt dit ervoor dat er in mindere mate suikerpieken in je bloed intstaan.

    Het is even wennen in het begin, maar nu voel ik mij er zo goed bij dat ik niet meer terug wil naar suiker (op die enkele keer als ik op visite ben da na)

 24. Tessa
  december 9, 2013 / 11:33

  Maar als je steeds minder pasta gaat eten, waar haal je je energie vandaan om lange afstanden te gaan hardlopen?

  • Carlijn
   december 9, 2013 / 13:38

   Ja daar ben ik ook wel benieuwd naar. Ik doe zelf wielrennen (en ook hardlopen in de winter) en ik kan echt niet fatsoenlijk sporten zonder pasta. Ik vind het ‘dieet’ overigens redelijk overdreven. Het is weer nummertje zoveel in de rij van ‘gezonde levensstijl boeken’. Volgend jaar is er weer een nieuw boek zijn dat wetenschappelijk onderbouwd zal aangeven hoe goed pasta en koolhydraten voor je lichaam zijn, let maar op.

   • Olga
    december 9, 2013 / 17:53

    Je kunt ook volkoren speltpasta eten of gierst of quinoa… Lekker en gezonde koolhydraten!

 25. december 9, 2013 / 14:22

  Heel leerzaam! Ik dacht dat een biefstuk helemaal niet zo slecht voor je was. Weer wat geleerd!

 26. Marleen
  december 9, 2013 / 18:15

  Waarom is yoghurt niet goed voor je? :$

 27. december 9, 2013 / 22:53

  Interessant boek, hopelijk kom ik er aan toe! Ik heb net vakken gehad over de homeostase, over energiebalansen, over eetstoornissen en maagverkleiningen. En ik heb echt wel gezien wat een dieet me je lichaam doet. Ik zou het boek niet al te serieus nemen, maar ik hoop wel dat het bewustmakend is. Diabetes is niet op te lossen door een dieet, maar als je weet dat het in je familie voorkomt, kun je het wel voorkomen als niet uitstellen door bijvoorbeeld een gezond dieet en veel beweging. Mensen die de hele dag stil zitten hebben bijvoorbeeld meer kans op diabetes, omdat de receptoren voor insuline minder actief zijn. Dat komt echt niet puur door voeding. Je hebt voeding nodig voor energie. Dus indirect is het wel belangrijk om goed te eten. Maar zo zijn er een heleboel rondjes en eten zit in een groot aantal van die rondjes. Tja. Ik ben dus wel echt heel benieuwd wat dit boek er exact over zegt!

 28. december 10, 2013 / 12:45

  Fijne review!

 29. december 10, 2013 / 13:05

  Hoi Allemaal!

  Ik ben buitengewoon enthousiast over dit boek. Ik heb het gelezen nadat mijn zus het had gelezen en haar ontstoken knie niet meer ontstoken was. Aangezien ik een behoorlijk hoog ontstekingsniveau in mijn lijf had wat resulteerde in hele dag pijn en slecht slapen door pijn in heupen, knieën en schouders. Én doordat ik overdag ook altijd zo moe was ben ik begonnen met het aanpassen van mijn voedingspatroon. Met als resultaat: Bijna geen ontstekingen meer. Overdag veel energieker (door geen suiker meer zoals eerder gemeld). Én ik verlies langzaam behoorlijk wat kilo’s terwijl ik me top voel en nooit honger heb! Tot mijn grote verrassing is het overgaan op dit voedingspatroon ook verrassend makkelijk gegaan. Ik ben zo enthousiast dat ik nu een Facebookpagina – Liefdevol Lijf – heb om informatie te delen en vragen te stellen. Binnenkort komt mijn blog online zodat mensen kunnen lezen hoe ik het veranderen van voedingspatroon ervaar. Ik volg ongeveer voor 80% zijn aanbevelingen maar dat werkt al super!
  Hij geeft trouwens niet aan te stoppen met medicijnen maar andere voeding helpt wel vaak om ze te kunnen verminderen (onder toezicht van je huidige arts).
  Ik heb ruime ervaring met andere diëten maar bij deze voel ik me helemaal top en krijg ik enthousiaste complimenten omdat ik er zo ontspannen en energiek uitzie….

 30. Marjolein
  december 10, 2013 / 14:37

  Vind het heel lastig om te bepalen wat nu gezond is en wat niet. De één zweert bij glutenvrij en lactosevrij eten, terwijl anderen weer zeggen dat dat helemaal niet per se nodig is. Dan zegt dit boek weer dat je vette vis moet eten, maar dan zegt iemand anders weer dat daar veel chemicaliën in zitten. En vlees eten is heel slecht voor het milieu, maar tegelijkertijd worden er gigantische stukken van de Amazone weggebrand voor soja-plantages :’)
  Kortom; het lijkt bijna alsof eigenlijk alles slecht is.. ik ga maar gewoon voor waar ik me goed bij voel!

 31. december 10, 2013 / 20:09

  Ik heb hem niet gelezen, maar het spreekt me wel aan om met gezondere voeding bepaalde problemen te voorkomen. Al klinkt het in je quote wel erg hard. Je hebt m’n nieuwsgierigheid weer gewekt, ik ga me er eens in verdiepen!

 32. Mandy
  december 11, 2013 / 10:27

  Dat diabetes 2 patiënten veel minder klachten krijgen door hun voedingsstijl aan te passen is een feit. Dat is in de meeste ziekenhuizen ook het eerste wat ze moeten gaan doen voordat ze aan medicatie beginnen: Voedingsstijl aanpassen en afvallen. (Voor diabetes 1 patiënten geldt dit overigens niet! In die zin, dat het natuurlijk wel beter is, maar weinig van invloed is op de diabetes zelf.)

 33. december 25, 2013 / 23:55

  Wat een uitgebreide, slimme en onderbouwde reacties allemaal in de comments :) Leuke lezers heb je Annemerel! Ik vind het ook super interessant om hierover te lezen, al zou ik het heel moeilijk vinden om geen brood meer te eten. Interessant om hiermee te experimenteren denk ik.