SUNDAY TALK: Over aankomen, afvallen, hardlopen en jezelf niet laten bepalen door je gewicht

Natuurlijk wist ik dat die twee bakjes noodles niet de reden waren dat ik 1,3 kilo was aangekomen. Ik ben dan misschien geen voedingsdeskundige maar ik heb genoeg ervaring om te weten dat je niet van twee maaltijden ruim een kilo aan kunt komen. Of nou ja… waarschijnlijk waren ze wel de schuldige van het cijfertje op de weegschaal. De sojasaus waar de noodles zo ongeveer in zwommen zit vol met zout en zout kan er voor zorgen dat je lichaam vocht vast houdt.

Ja, ik ben vijf kilo zwaarder dan een paar maanden geleden en ja ik zou die vijf kilo graag op de een of andere manier weer lozen. Maar het is niet zo dat ik mezelf door die vijf extra kilo laat bepalen. Ik voel me geen haar minder met die ‘extra bagage’.

De eerste keer dat ik merkte dat ik iets zwaarder was eind november. Ik was op Curaçao en droeg al mijn zomerkleding weer. Mijn korte broekje waar ik afgelopen zomer nog in zwom, ging nu niet zo makkelijk meer dicht. Mijn jurkjes zaten redelijk strak en toen Lindsey mijn top probeerde dicht te ritsen – iets dat zo’n vijf minuten in beslag nam – kon ik geen lucht meer krijgen. Na drie minuten riep ik Lin er weerbij; wil je me alsjeblieft uit deze top bevrijden, dit gaat echt niet.

Sinds september was de batterij in mijn weegschaal leeg. Niet dat ik dagelijks op de weegschaal stond, absoluut niet, maar een keer per week even checken kan geen kwaad. Dat deed ik dus drie maanden niet. En toen ik eindelijk weer een batterij in mijn weegschaal gestopt had, stond daar in cijfers wat ik eigenlijk al wist, ik was wat kilo’s aangekomen.

Geen probleem, een paar weken gezond eten en dan ben ik het zo weer kwijt, dacht ik. Want een paar jaar geleden was ik ook binnen vijf weken vijf kilo kwijt. Maar helaas gaat het dit keer niet zo makkelijk. Wat de reden daarvan is weet ik niet. Ik weet alleen dat het mooi zou zijn als ze net zo sneaky weer verdwijnen als dat ze gekomen zijn.

Niet omdat ik me minder voel met dit gewicht, niet omdat ik te zwaar ben, maar omdat ik geen zin heb om een nieuwe garderobe aan te schaffen én bovenal omdat hardlopen een stuk makkelijker gaat met een lichter gewicht.

Op een marathon is een kilo minder al snel 6 (!) minuten tijdwinst. Vijf kilo minder is volgens deze berekening dus een half uur. (bron)

Maar, zoals ik al vaker gezegd heb, geluk is voor mij het allerbelangrijkste, daar draait het uiteindelijk om. Ik word dood ongelukkig als ik de hele dag tegen mezelf moet zeggen ‘nee dat mag je niet’. Ik denk dat het geluk van een half uur sneller op de Boston marathon niet opweegt tegen het ongeluk dat ik daardoor ervaar. Daarom zorg ik dat alle drie mijn maaltijden gewoon super lekker zijn. Als ik lunch met twee saaie boterhammen dan heb ik niet hetzelfde voldane en gelukkige gevoel als na een lekkere kom goedgevulde soep. En dan val ik de komende twee maanden misschien ‘maar’ twee kilo af, prima. Scheelt toch alweer tien minuten.

Ik hoop dat ik hierbij mijn wellicht ietwat kort-door-de-bocht uitspraken van mijn vlog van afgelopen donderdag een beetje beter heb uitgelegd.

Liefs,
Annemerel

Delen:

14 Reacties

 1. Ilse
  januari 29, 2017 / 12:37

  Dit klinkt als een soort van verantwoording. Waarom toch? Als je wat op je voeding wil letten en wat wil afvallen, dan doe je dat toch lekker? Altijd die mensen met hun gezeur! Doe gewoon lekker je ding, Annemerel, je bent echt niemand een verantwoording ofzo schuldig! :-)

 2. januari 29, 2017 / 14:58

  Mooi geschreven <3 Al begreep ik je opmerking uit je vlog volledig want jij bent niet zo gefocust op gewicht, iets wat nou juist zo fijn is aan jou, het schoot sommigen toch in het verkeerde keelgat. Prima rectificatie zo, haha ;) En ga vooral lekker zo op je spontane, semi-gezonde manier door, dat is nou net wat jou zo siert in het wereldje van allemaal fitgirls :)

 3. Eline
  januari 29, 2017 / 15:13

  Hoi Annemerel,

  Wat mooi dat je hier zo’n eerlijke blog over schrijft. Voor mij is het heel herkenbaar dit ding met gewicht..
  Ik kijk je vlogs elke dag met veel plezier en neem niet al je uitspraken letterlijk. Vind niet dat je je daarvoor hoeft te verantwoorden hoor ;-)
  Liefs

 4. Monique
  januari 29, 2017 / 17:28

  Jaa zo zijn kilo’s, zo sneaky! je let even niet op en ze grijpen hun kans ;-)

 5. Ilse
  januari 29, 2017 / 19:12

  Je zou je niet hoeven verantwoorden want ik (en vele anderen) weten dat het gewoon opmerkingen zijn. En natuurlijk is gewicht een ding maar zolang het je leven niet teveel beïnvloed is het goed. En als jij die kilo’s kwijt wil, wie zijn wij om je tegen te houden.

 6. sofie
  januari 29, 2017 / 19:13

  Mooie geschreven Annemerel!

  Liefs x

 7. lauren
  januari 29, 2017 / 19:25

  En dit is dus de reden dat ik me nooit meer weeg. Ik heb wel een weegschaal, maar ik merkte toch heel erg dat dat cijfertje onbewust een negatieve invloed op me had. Waardoor ik toch wel een beetje gefrustreerd raakte. Blijkbaar heb jij dat dus ook, anders schrijf je er niet over.
  De spiegel, hoe ik me in mijn lijf voel en aan mijn kleding.. daaraan merk ik vanzelf wel welke kant mijn gewicht opgaat.

  • Annemerel
   Auteur
   januari 30, 2017 / 11:58

   Ik vind het juist wel fijn om af en toe op een weegschaal te gaan staan, dat zorgt er bij mij voor dat ik gewoon op gewicht blijf. Juist doordat ik drie maanden niet op de weegschaal gestaan heb is mijn gewicht ineens zo omhoog gegaan, terwijl ik juist anderhalf jaar super stabiel was zonder dat ik me ook maar een moment zorgen maakte. Ik denk dat dit voor iedereen anders is :)

 8. januari 29, 2017 / 21:34

  Ik ken het probleem! Ik ben ook wat aangekomen, en eerst dacht ik, snel weer afvallen…maar uiteindelijk is het voor mij belangrijker dat ik ondertussen ook gewoon geniet van mijn leven en niet alleen maar erover nadenk hoe zwaar ik nu misschien ben. En als ik dan een keertje zin in een ijsje of wat dan ook heb, dan is het gewoon zo :)

 9. Marjan
  januari 30, 2017 / 02:01

  De bron van de bron van de bron van de bron van jouw bron heb ik een keer nagezocht (niet opgeslagen helaas). Maar de strekking was, bij mannelijke atleten die optimaal trainen en toptijden lopen op de marathon is dit uitgezocht. Helaas kan je zo’n uitslag niet extrapoleren naar een andere populatie (vrouw, recreatief lopen, recreatieve tijden). Jammer, maar helaas. Desalniettemin kan het natuurlijk voor jou wel fijner voelen met minder lichamelijke ‘ballast’.

  • Annemerel
   Auteur
   januari 30, 2017 / 11:56

   Ja een half uur is wellicht wat overdreven, maar ik denk dat het zeker wat tijdswinst op zal leveren, zo lang je natuurlijk nog een gezond gewicht/vetpercentage hebt. Heb je toevallig nog de link naar de bron van de bron van mijn bron? Ben wel benieuwd hoe het precies zit eigenlijk!

 10. Tessa
  januari 30, 2017 / 09:05

  Mooi geschreven! Al ben ik wel van mening dat je lekker moet doen waar jij je goed bij voelt. Dit komt misschien toch enigszins over als een verantwoording op je uitspraak in je vlog. Totaal onnodig als je het mij vraagt :)

 11. januari 30, 2017 / 09:48

  Ik snap dat je je wilt verantwoorden, maar het is echt niet nodig. Als jij je beter voelt bij wat minder kilootjes en als je dat doet door drie heerlijke maaltijden per dag te eten en het zo op jouw eigen tempo doet is dat toch helemaal prima? Ik probeer al jaren gezond te eten en af te vallen, de kilo’s gaan heel langzaam maar ik doe het wel op de manier waar ik gelukkig van word. Dat is denk ik het belangrijkste :)

 12. januari 30, 2017 / 13:45

  Gewoon doen waar jij je het beste bij voelt! Je hoeft niemand verantwoording af te leggen toch? :)