SUNDAY BAKING: Speculaas havermoutkoekjes

Ik heb de oven in ons appartement de afgelopen weken echt ontdekt. Hoe heb ik ruim vijf jaar zonder oven door het leven kunnen gaan? Na geroosterde groenten, kant-en-klare quiches van de supermarkt en verschillende baksels (chocolade koekjes en pompoenbrood) besloot ik nog meer te bakken. Havermoutkoekjes met (heel veel) speculaaskruiden.

Voorheen gebruikte ik kokosolie in mijn havermoutkoekjes, maar dit keer ging ik lekker voor roomboter. Ook liet ik de rozijnen voor wat ze waren, omdat die niet altijd even lekker zijn voor het hardlopen. If you know what I mean… En ik vind het juist heel lekker om een (half)uurtje voor mijn training een koekje te nemen. Als ik trek heb en weet dat ik voor het lopen nog iets moet eten, maar geen hele maaltijd wil eten omdat ik dan weer heel lang moet wachten voordat ik daadwerkelijk naar buiten kan om te trainen. Ze zijn trouwens ook heel lekker als je geen training gepland had, met een kopje (herfst)thee bijvoorbeeld.

Ingrediënten:
200 gram bloem
1 zakje bakpoeder
1 zakje vanille suiker
2 eetlepels speculaaskruiden
220 gram boter
200 gram suiker
1 ei
1 eigeel
1 theelepel zout
300 gram havermout

Verwarm de oven voor op 180 graden

1. Mix in een keukenmachine alle ingrediënten behalve de havermout. Heb je net als ik geen keukenmachine, snij dan eerst de boter in stukjes en voeg de rest van de ingrediënten toe. Je kunt het daarna met je handen tot een geheel mixen. Waarschuwing: dit is een smerig klusje en het beslag blijft heel de tijd aan je handen kleven. Even doorzetten.

2. Voeg de havermout toe, vouw dit door het beslag (ik deed dit ook gewoon weer met mijn handen). Het is belangrijk dat je het beslag niet te lang mixt, daar worden ze minder luchtig van.

3. Maak van het verslag kleine balletjes, ik maakte ze ongeveer zo groot als een bitterbal en leg deze op een bakplaat.

4. Zet de koekjes 12 minuten in de voorverwarmde oven. Als ze na 12 minuten nog zacht zijn, geen probleem, ze worden hard als ze afkoelen. Als de buitenkant maar een klein beetje verkleurd is.

5. ENJOY!

Liefs,
Annemerel

Delen:

2 Reacties

  1. oktober 7, 2019 / 11:06

    Ik ga ze van de week proberen met frambozen ofzoiets erdoor. vast lekker :)