SUMMER READING: The Storyteller

 photo Jodi_Picoult_The_Storyteller__45918135879188312801280.jpg

Mijn obsessie voor boeken over concentratiekamp overlevenden begon al vroeg. ‘Anne Frank mijn beste vriendin’ heb ik wel vijf keer gelezen toen ik nog op de basisschool zat. Op de middelbare school ging het verder met ‘Night’ van Elie Wiesel, ‘Extremely Loud & Incredibly Close’ van Jonathan Safran Foer en ‘The History of Love’ van Nicole Krauss. Dat The Storyteller ook over een concentratiekamp overlever ging, wist ik de eerste 100 bladzijden van het boek niet eens. Dat is dus niet de reden dat ik het boek ben gaan lezen. Eva had mij het boek aangeraden en Eva vertrouw ik dat soort taken wel toe.

De Storyteller begint met het verhaal van Sage. Een 25-jarige bakker. Ze is beide ouders verloren en heeft een groot litteken op haar gezicht, hierdoor voelt ze zich niet op haar gemak in het bijzijn van mensen. Ze werkt ’s nachts als bakker en slaapt overdag. Wanneer ze Josef, een 95-jarige man uit het dorp ontmoet, worden ze vrienden. Josef en Sage zijn nog geen week bevriend en Josef stelt Sage al een vreemde vraag, hij wil dat ze hem helpt sterven.

Josef wil dood. Hij is 95 jaar en heeft al van alles onder de leden gehad. Maar hij is nog steeds niet dood. Hij is er van overtuigd dat dat zijn lot is, dat het een soort grap van God is. Sage is niet van plan Josef met zijn wens te helpen, maar wil wel weten wat Josef dan voor iets vreselijks gedaan heeft, waarom hij wil sterven. Hij blijkt een Nazi te zijn geweest, 70 jaar geleden succesvol naar de VS gevlucht en nooit door Nazi-hunters gevonden.

Wat volgt is het verhaal van Josef en het hartverscheurende verhaal van de oma van Sage. Tussendoor lezen we het verhaal van een onbekend meisje dat ergens in een bos in een vreemd land woont, wie is het meisje, waar gaat dit verhaal over?

Sage’s oma heeft de Holocaust overleefd, maar heeft na de Tweede Wereldoorlog nooit over haar verleden gesproken. Sage is zelf niet praktiserend-Joods. Maar kan ze Josef na al die jaren vergeven? Dat is de grote vraag die vrij in het begin van het boek al gesteld wordt.

Het plot maakt verschillende wendingen en die brengen je alleen maar dieper het verhaal in. Het boek is mooi geschreven, volledig in de stijl van de andere boeken van Jodi Picoult. Niet dat ik die boeken gelezen heb, maar dat las ik later in een recensie. Feit is, ik ben nu al op zoek naar een volgend boek van Jodi, want dit smaakt zeker naar meer!

Lachen: Niet dat ik me kan herinneren… Ik kan het me ook niet echt voorstellen ;-)
Huilen:
De Holocaust, concentratiekampen, Nazi’s… Wie denk je dat ik ben? Ik jank al bij Keeping up with the Kardashians. Dit was een groot cry-fest dus.
Irritaties: Niks noemenswaardig.
Opvallend: Ik val normaal altijd in slaap als ik in de auto lees, dit boek las ik tien uur achter elkaar!!!! Het deed inderdaad wat met me ;-).
Aanrader: Zeker weten, zeker als je net als ik van boeken over de tweede wereld oorlog houdt.
Hartjes: ??????????

Je koopt The Storyteller voor 17,49 bij Bol.com. De Nederlandse vertaling ‘De verhalenvertelster’ ligt vanaf 5 november in de winkel en kun je hier alvast reserveren.

Liefs,
Annemerel

Delen:

15 Reacties

 1. augustus 4, 2013 / 17:48

  ‘Anne Frank mijn beste vriendin’ik vroeg me echt al een paar weken af hoe dat boek heette wat ik eens gelezen had, zo dus. Thanks haha.

  Storyteller klinkt als een goed boek, die ga ik zo direct maar eens op mn telefoon zetten om vanavond te lezen :)

 2. augustus 4, 2013 / 18:04

  Oeh ben benieuwd!

 3. augustus 4, 2013 / 18:05

  Klinkt goed! Ik schrijf hem op. X

 4. augustus 4, 2013 / 18:16

  Oh oh oh, ik hou van verhalen over de Tweede Wereldoorlog. Ik weet niet hoe en waarom en zeggen dat ik er van houd is ook al zo dubbelzinnig, maar iets erin vind ik zo angstaanjagend boeiend. Dit boek mag dan ook zeker op mijn lijstje om te lezen, nadat ik de meeste Nicholas Sparks uit heb – mijn doel deze zomer. ;) Dankjewel voor de tip An!

 5. augustus 4, 2013 / 18:34

  Klinkt goed!

 6. augustus 4, 2013 / 19:42

  Lijkt me een erg mooi boek, hoor er veel goede verhalen over.

 7. augustus 4, 2013 / 19:47

  Klinkt als een heel mooi boek! :) komt op mijn wishlist!
  Ik lees ook graag boeken uit de oorlogstijd maar ook andere waargebeurde verhalen/autobiografieën :) ” ik was twaalf en fietste naar school”, ” The Band of brothers” , ” The eagle has landed” en nog vele andere boeken!

  p.s ik ga je blog volgen! :)

 8. augustus 4, 2013 / 20:14

  Klinkt erg goed! Ik vind het ook altijd wel interessant. Het hele ’technische’ verhaal over de landen en macht etc. niet, maar het sociale en maatschappelijke aspect en hoe het mensenlevens beïnvloedde boeit me wel.

 9. Rana
  augustus 4, 2013 / 20:55

  Negentien minuten van Jodi picoult is ook heel goed!!! Ik hou van haar boeken!

 10. augustus 4, 2013 / 21:17

  Oh man, dit boek gaat meteen bovenaan de wish list! Ik ben gek op oorlogsboeken en films dus ik wil deze ook heel graag lezen.

 11. augustus 4, 2013 / 23:11

  Deze ga ik ook zeker lezen!

 12. augustus 5, 2013 / 06:29

  Ik heb ál haar boeken gelezen, echt mijn favoriet.
  Ik heb gister het boek ‘second opinion’ uitgelezen van Michael Palmer. In één woord: Geweldig. Oke, in twee woorden: Inspirerend en geweldig ;)

 13. augustus 5, 2013 / 10:44

  Ik zou zeker ál haar boeken lezen. Ze zijn fantastisch. Ken je de film ‘My Sisters Keeper’? Die is gebaseerd op een boek van haar! :)

 14. augustus 5, 2013 / 11:12

  Lijkt me een erg mooi boek