SUMMER READING: Sweet Tooth

 photo mcewan.jpg

De Britse schrijver Ian McEwan ken ik eigenlijk alleen maar van Atonement, de film. Nooit eerder las ik een boek van de alom geprezen schrijver, maar dit is zeker niet het laatste boek dat ik gelezen heb van McEwan. Hoewel het lezen een race tegen de klok was (ik begon veel te laat, was zo moe, viel steeds in slaap) en iedereen tegen me zei ‘zoek toch gewoon een review op internet op’, kon ik het niet over mijn hart verkrijgen om het boek naast me neer te leggen en een mening te vormen aan de hand van reviews van anderen. Het boek moest en zou deze week – door mij – gelezen worden. En ik ben blij dat ik heb doorgezet.

‘Mijn naam is Serena Frome (rijmt met ‘plume’) en bijna 40 jaar geleden [begin jaren 70 dus] ben ik op een geheime missie voor de Britse geheime dienst gestuurd. Ik ben niet veilig teruggekomen. Binnen achttien maanden ben ik ontslagen. Ik heb mezelf ten schande gemaakt en mijn geliefde geruïneerd, maar hij heeft zijn ondergang ook zeker aan zichzelf te danken.”

Zo begint Sweet Tooth. Het verhaal wordt verteld door bovengenoemde Serena Frome, geboren begin jaren 50 als dochter van een predikant. Na haar middelbare school studeerde ze op aandringen van haar moeder wiskunde aan de Universiteit van Cambridge. Een blamage, want haar wiskundeknobbel leek op de universiteit spontaan verdwenen en ze had veel liever Engels gestudeerd. Serena gaat in haar laatste jaar aan de universiteit een geheime relatie aan met de ruim dertig jaar oudere professor Tony Cannings. Even plotseling als hij in haar leven verschijnt, verdwijnt hij weer en laat Serena gedesillusioneerd en gebroken achter.

Tony heeft nog wel iets voor Serena achtergelaten, een baan bij de Britse geheime dienst (MI5). De eerste maanden bestaat haar werk vooral uit simpel en saai bureauwerk, maar later wordt ze betrokken bij een nieuw project van de MI5. Het is de bedoeling dat Serena een schrijver aantrekt die (zonder dat hij weet dat het overheidsgeld is) gesubsidieerd wordt om te kunnen schrijven. Het is begin jaren 70, de Koude Oorlog is in volle gang, de IRA pleegt de terroristische aanvallen, mijnwerkers staken en er dreigt een economische crisis in Groot-Brittanië. In de Sovjet-Unie worden schrijvers betaald om het communisme te promoten, waarom zou de Britse regering dan niet schrijvers kunnen helpen anti-communistische stukken te schrijven? En dat zonder dat de schrijvers doorhebben, dat het de overheid is die de schrijvers een inkomen biedt, want dan zou de Britse overheid zelf van communisme en censuur beschuldigd kunnen worden. Operatie Sweet Tooth (de geheime naam voor dit project) is geboren.

Klinkt saai? Is het zeker niet. Ian McEwan schrijft prachtig, niet voor niets heeft hij in zijn carrière meerder prestigieuze prijzen gewonnen. Dit is alles behalve de flutromannetjes die ik normaliter (vaak) lees. Je moet er iets meer bij nadenken, maar dat is voor de afwisseling ook wel eens leuk (behalve als je aan het vechten bent tegen de slaap, maar hé, ook dat hebben we overleefd). Aan het begin van het boek weet je al dat Serena’s carrière bij MI5 geen succes was, maar wat er nu precies gebeurt weet je echt pas tegen het einde van het boek. Het boek blijft een zekere spanning houden tot de laatste alinea.

Lachen: Nope
Huilen:
Ook al niet
Irritaties: Dit wordt saai… Geen!
Opvallend: Sweet Tooth is geen autobiografie, maar er zitten wel autobiografische dingetjes in het boek. Thomas Haley, de schrijver die Serena aantrekt voor ‘Operatie Sweet Tooth’ schrijft korte verhalen, veel van die korte verhalen lijken sprekend op verhalen die Ian McEwan jaren geleden schreef. Daarnaast zijn er ook personages in het boek die daadwerkelijk bestaan en waar Ian contact mee heeft.
Aanrader: YES! Zelfs ik, als chicklit & YA-novel fan, kan hier van genieten. Misschien moet ik dat vaker doen, literatuur lezen. Misschien word ik eindelijk ‘volwassen’ en ben ik er helemaal klaar voor!
Hartjes: ??????????

Je koopt Sweet Tooth voor 9,99 bij Bol.com, de Nederlandse vertaling ‘Suikertand’ kost 24,50 bij Bol.com

Liefs,
Annemerel

Delen:

14 Reacties

 1. augustus 18, 2013 / 17:11

  Sounds good! Gelukkig (of misschien slecht) nog genoeg mb op mijn ereadertje..

 2. Anne
  augustus 18, 2013 / 18:03

  Klinkt goed!

 3. augustus 18, 2013 / 18:35

  Alleen al om de cover vind ik ‘m het proberen waard, prachtige foto! Gaat op het to-read lijstje!

 4. augustus 18, 2013 / 19:52

  Ik ben echt heel erg benieuwd, lijkt me een leuk boek!

 5. augustus 18, 2013 / 20:03

  Klinkt goed! Wel heel spannend, maar dat is misschien ook juist wel leuk!

 6. augustus 18, 2013 / 23:08

  Ik ben benieuwd na deze lovende recensie!

 7. augustus 19, 2013 / 08:15

  Lijkt me spannend, prachtige cover ook!

 8. Nora
  augustus 19, 2013 / 13:32

  Ik reageer nooit, maar nu wel : ik heb hem ook gelezen en hij is echt fantastisch!! Ian schrijft echt geweldig en het is spannend. Ik heb zelf in UK gewoond en ik herkende veel plaatsen. Leuk! Kijk uit naar je volgende vlogjes

 9. augustus 19, 2013 / 22:37

  Klinkt heel goed!

 10. augustus 20, 2013 / 13:05

  Ok, weet gelijk wat mijn volgende boek zal zijn, is bij deze genoteerd. Dikke merci! ;)