SUMMER READING: Paper Towns

 photo PaperTowns2009_6A.jpg

The Fault in our Stars is hands down één van de beste boeken die ik ooit gelezen heb. Ieder boek van John Green heeft dan ook altijd een streepje voor bij mij. Maar of dat positief is voor de boeken? Stiekem vergelijk ik ieder boek dat hij geschreven heeft toch met TFIOS en het is bijna onmogelijk om een boek daaraan te laten tippen. Looking For Alaska vond ik leuk om te lezen, maar deed niet heel veel voor me (ik kan me er nu – een paar maanden later – bijvoorbeeld nog maar weinig van herinneren). Vorige week las ik een ander boek van John Green, Paper Towns. Volgens mijn zusje was het leuker dan Looking For Alaska, dus mijn verwachtingen waren hooggespannen.

De protagonist van Paper Towns is de achttienjarige Quentin – Q – Jacobsen. Op een avond, een paar weken voor zijn high school graduation, wordt er op zijn raam geklopt door zijn buurmeisje Margot Roth Spiegelman. Margot is het populaire, meest onbereikbare meisje van de school en vraagt Quentin mee te gaan om te helpen met een plan, no questions asked! Natuurlijk gaat Quentin mee en er volgen zes spannende uren vol avonturen en wraak. Maar als Quentin de volgende dag – na een half uur slaap – op school komt, is Margot in geen velden of wegen te bekennen. En Margot komt ook niet meer terug naar school ook, ze lijkt van de aardbodem verdwenen.

Wat is er gebeurd met Margot? Is ze weggelopen? Is haar iets ergs overkomen? Leeft ze nog? Als je vaker een John Green boek gelezen hebt denk je die vraag te kunnen beantwoorden, maar je wil het toch graag zeker weten. Quentin en zijn vrienden nemen het heft zelf in handen en gaan op zoek naar Margot aan de hand van aanwijzingen die ze denken te vinden.

De eerste helft van het boek wordt in beslag genomen door het avontuur van Quentin en Margot, de tweede helft van het boek gaat over de verdwijning van Margot en de zoektocht naar haar. Hoewel het boek weer echt John Green is qua conversaties (droog, grappig, lachen, leuk) kwam ik niet echt in het verhaal, dat gebeurde pas nadat ik ongeveer 80% van het boek gelezen had. Maar die laatste 20% waren daarentegen wel heel erg leuk. Beginnen op bladzijde 200 dan maar? Nèèhh dat lijkt me ook niet de oplossing. Gewoon niet te hoge verwachtingen hebben, dan kan het ook niet tegenvallen, want hoe je het wendt of keert, ik las de laatste pagina’s met een lach op mijn gezicht.

Lachen: Ja, want John Green zorgt er zoals gewoonlijk voor dat zijn personages dingen zeggen waar je gewoon van MOET lachen.
Huilen: 
Nope.
Irritaties: Op een gegeven moment kreeg ik zoiets van… Hallo, gaan we nog een keer een paar stappen vooruit of blijven we hier in hangen?
Opvallend: John Green kondigde twee maanden geleden aan dat Paper Towns binnenkort verfilmd gaat worden, hij werkt met dezelfde mensen samen waarmee hij ook The Fault in our Stars gemaakt heeft. Emma Roberts is gecast voor de film en Nat Wolff, die ook te zien is in TFIOS, speelt Quentin. Ik ben benieuwd.
Aanrader: Als je genoten hebt van The Fault in our Stars en/of andere boeken van John Green ook kunt waarderen? ZEKER lezen. Dit is – naar mijn bescheiden mening – niet zijn beste boek. Maar de laatste 50 pagina’s maakten ALLES goed.
Hartjes: ??????????

Je koopt Paper Towns van John Green bij Bol.com voor €9,99 , de Nederlandse vertaling koop je ook bij Bol.com voor €12,50.

Liefs,
Annemerel

Delen:

15 Reacties

 1. Merel
  juni 29, 2014 / 17:09

  Eindelijk Annemerel! Ik zat de hele dag: alstjeblieft, laat summer reading online komen. En eindelijk. Paper towns is gelukkig al onderweg, net zoals de rest van Green’s boeken, dus ga ik deze als eerste lezen.

 2. juni 29, 2014 / 18:22

  Ja, heel herkenbaar, je review! Al bij al vind ik het echt een mooi boek, het was mijn eerste boek van John Green!

 3. Michelle
  juni 29, 2014 / 22:11

  Lees the unlikely pilgrimage of Harold Fry! :)

  • juni 29, 2014 / 23:13

   Ja, dat vond ik ook een mooi boek! Al heb ik daarvan wel (gewoon) de Nederlandse vertaling gelezen.

 4. juni 30, 2014 / 06:43

  Ik heb nog niets van John Green gelezen, naar dat wordt misschien toch maar eens tijd!

 5. juni 30, 2014 / 07:40

  Deze gaat op mijn leeslijst, lijkt me een prachtig boek!

 6. juni 30, 2014 / 08:20

  ben zo benieuwd naar dit boek! heb ‘m met kerst iemand cadeau gedaan, nu snel ook maar eens zelf halen :)
  xo, cheyenne

 7. juni 30, 2014 / 10:02

  Ik heb TFIOS dit weekend uitgelezen en ik vond hem ge-wel-dig!!! Ik vond de boeken van Divergent ook al helemaal mooi, maar dit is natuurlijk helemaal van andere orde en ook heel mooi. Dus ik ben benieuwd naar dit boek, want de manier waarop John Green schrijft, de denkwijze en humor van het hoofdpersonage is heerlijk, dus ik hoop dat dat hierbij ook geldt :)

 8. juni 30, 2014 / 10:35

  Ik heb deze een paar maand terug gelezen, en ook al vond ik het wel een leuk boek, ik vind hem véél minder leuk dan andere boeken van John Green (en al helemaal veel minder dan TFIOS). Maar… toch is het wel een lekker zomer boek.

 9. juni 30, 2014 / 11:09

  Liefde voor de boeken van John Green!

 10. Chantal
  juni 30, 2014 / 11:26

  Grappig, looking for Alaska was mijn eerste John Green boek en ik vond hem ge-wel-dig. TFIOS vond ik minder en Paper Towns helemaal niks, het interesseerde me ook gewoon niks wat met Margot gebeurd was. Dat personage had totaal geen like-ability. An abundance of Katherines heb ik ook nog gelezen en is ook maar mwoah naar mijn mening.

 11. Elvira
  juni 30, 2014 / 12:04

  Ik vond persoonlijk The Fault In Our Stars juist tegenvallen. Het was een prima boek om te lezen, maar het heeft bij mij totaal geen indruk achter gelaten. Ik vond My Sister’s Keeper dan een veel ontroerender boek.

 12. juni 30, 2014 / 13:11

  Deze staat nog op mijn to read list! Maar wat jij zegt, eigenlijk vergelijk ik al John’s boeken met TFIOS en vervolgens kan geen enkele daar aan tippen. Ik heb Looking For Alaska en An Abundance of Katherines gelezen, en die deden verreweg niet zo veel voor me als TFIOS, haha! Toch wil ik deze nog wel lezen :)

 13. juni 30, 2014 / 14:10

  Ik vond Paper Towns echt een prachtig boek. Toch vond ik het hele boek mooi. Voor mij was het idealiseren en obsessief ‘mooier’ maken van een persoon juist best herkenbaar en vond ik daardoor juist kloppen dat je als lezer Margot eigenlijk niet mag. Het symboliseerde voor mij heel veel, ik heb echt van het boek genoten. Mijn volgorde van favoriete John Green boeken is nu: TFIOS, Paper Towns en dan Looking for Alaska.

 14. juli 3, 2014 / 16:35

  Oeh ik ben benieuwd! Heb alleen tfios gelezen, ben wel nieuwsgierig naar zijn andere boeken!