SUMMER READING: Lekker Laten Lullen

Baby’s, trouwen, koophuizen… tot een jaar geleden had ik het idee dat mensen die zich met dit soort dingen bezighielden in een compleet ander universum leefden dan ik. Toegegeven, toen ik een jaar of 20 was had ik ook wel verwacht dat ik op mijn 29ste (als bijna-dertiger) mezelf ook in die fase zou bevinden. Maar dingen gaan nooit zoals je ze verwacht, althans, niet bij mij. En hoewel ik een jaar later (daadwerkelijk-dertiger) een stuk dichterbij die drie eerdergenoemde dingen zit, ben ik wel heel anders gaan denken over tijdschema’s en meerjarenplanningen. Op je dertigste hoef je het echt nog niet allemaal heel precies op een rijtje te hebben. En een iedere die het daar niet mee eens is, die moet je maar ‘lekker laten lullen’.

Deze week las ik in 24 uur het nieuwe boek van de meiden van ‘Zeik niet zo’. Of nou ja, twee van de drie auteurs waren wederom bereid om wederom voor een hongerloontje strijd te leveren met een toetsenbord en een word documentje. Ik moest zo lachen om het stukje over dat mensen dachten dat met hun bestseller (meer dan 10.000 verkochte exemplaren) nu schathemeltjesrijk waren geworden. Vijfduizend euro de man leverde hun eerste boek. Voor mij geldt hetzelfde, toen ik mijn derde boek ging schrijven en ik minder ging bloggen zeiden mensen ‘je doet alleen nog maar dingen voor het geld’. Nou, als je denkt dat mijn boeken me rijk hebben gemaakt, dan moet ik je uit de droom helpen. Rijk in ruime zin hebben ze me zeker gemaakt, maar in enge zin (toch nog iets onthouden van mijn economielessen, ook al stond er een 5 op mijn Vwo-diploma) heeft het dat zeer zeker niet. Ik heb mijn boeken geschreven omdat ik het tof vind om iets te creëren en dan heb ik het niet over een dikke spaarrekening.

Lekker laten lullen was voor mij een feest van herkenning. De schrijfsters zijn net als ik 30 (en 31) en werkzaam als zzp’er in de media. Ik ben een beetje van Lianne (soms veel te veel in mijn hoofd zitten met een lichte vorm van verlatingsangst) en een beetje van Suzette (kortsluiting krijgen bij te veel klus-vragen, liefde voor Aperol Spritz (op het moment van schrijven drink ik een Aperol Spritz)). De ups en downs die met zelfstandig ondernemen samengaan. De spanning die je voelt als je een opdracht instuurt naar een nieuwe opdrachtgever. Maar ook als je in een heel andere sector werkzaam bent en rond de dertig bent, durf ik te wedden dat veel onderwerpen bekend zullen voorkomen. Suzette’s eerste-koopwoning-perikelen bijvoorbeeld, beleef ik op dit moment ook allemaal.

Want hoe bijzonder we misschien ook denken te zijn, stiekem maken we toch best wel dezelfde dingen mee.

Lekker laten lullen leest heerlijk makkelijk weg. Perfect voor op het strand, naast het zwembad of voor een regenachtige zomerdag op de bank. Wat ik zo fijn vind is dat Suzette en Lianne heerlijk no-nonsense zijn en zich geen millimeter beter voor doen dan ze zijn. Vaak lees ik boeken waarvan ik naderhand een licht minderwaardigheidscomplex heb, maar dat is met Lekker Laten Lullen absoluut niet het geval. Het enige dat ik af en toe dacht was, waarom heb ik dit boek niet geschreven. Dus Suzette en Lianne, mocht er een derde deel komen, ik houd me aanbevolen. Van de royalty’s ben ik al op de hoogte, dus daar hoeven jullie me niet voor te waarschuwen.

Je koopt Lekker Laten Lullen van Suzette Hermsen en Lianne Marije Sanders onder andere op Bol.com voor €17,50

Liefs,

Annemerel

 

Delen: