SUMMER READING: Leef!

 photo cover_LEEF_Maaskant.jpg

Afgelopen maand werd ik gemaild door uitgeverij Ten Have, of ik geïnteresseerd was in het boek van Laura Maaskant, een twintig jarig meisje dat ongeneeslijk ziek is en een boek over haar leven/ziekte geschreven heeft. Ik reageer dat ik over een maand weer begin met een nieuwe reeks ‘Summer Reading’ en dat het boek dus meer dan welkom is. En zo geschiedde.

Toch blijft het boek ruim een maand naast mijn bed liggen, zonder dat ik het open sla. Laura heeft kanker en weet dat ze nooit meer zal genezen, een afschuwelijke diagnose, zeker voor een meisje van twintig. Kan ik het aan om dit verhaal te lezen, heb ik zin om te huilen. Boeken als ‘Before I Die’ en ‘The Fault in our Stars’ zorgde voor een heleboel tranen en dat zijn slechts romans, dit is het verhaal van Laura, een echt persoon, een Nederlands meisje uit Zwolle, wonend in Amsterdam. Het is geen verhaaltje, het is de realiteit.

Maar het valt mee met de tranen. Sterker nog, ik probeer me te herinneren of ik überhaupt tranen gelaten heb en volgens mij heb ik het droog kunnen houden. Het waren in ieder geval geen huilbuien waar ik rode ogen en hoofdpijn aan overhield. Laura is optimistisch, ook al is haar diagnose alles behalve optimistisch.

Op haar vijftiende kreeg Laura te horen dat ze leed aan een zeldzame vorm van kanker. Ze voelde zich niet ziek, maar was dat wel. De heftige chemotherapie zorgde er al snel voor dat Laura van vrolijk ‘gezond’ meisje veranderde in een meisje met kanker, dat te ziek was om zelf naar het toilet te lopen, laat staan naar school te gaan. De therapie sloeg niet aan en ze moest geopereerd worden. Hierna was ze niet genezen, maar was de kanker wel weg (en daarbij een groot gedeelte van haar borst ook).

Toch kon ze niet lekker doorleven, de kanker bleef toch in haar hoofd rondspoken. Echt leven deed ze pas weer toen ze na haar VWO naar Amsterdam vertrok voor een studie kunstgeschiedenis. Erg lang mocht haar geluk niet duren, acht maanden later, in april 2013, kreeg ze te horen dat ze uitzaaiingen heeft in haar longen. Behandelen zou waarschijnlijk alleen verlengen en met al die dramatische behandelingen van een aantal jaar geleden nog vers op haar netvlies, neemt Laura de dappere beslissingen om niet te behandelen en te kiezen voor het leven.

Wat ik mooi vind aan het verhaal van Laura, is haar optimisme en haar pure overdenkingen. Laura is blij met de kleine dingen in het leven, hoewel het einde van haar leven nadert, leeft ze nog wel en ze geniet. Ze leeft zonder toekomst, want die toekomst is er niet. LEEF! NU! Is haar boodschap.

Lachen: Nope!
Huilen: 
Wonder boven wonder, nee… Toen ik aan dit boek begon dacht ik dat ik in een emotionele achtbaan zou belanden, maar dit boek is bewonderenswaardig positief.
Irritaties: Hoe kun je je aan een boek als dit irriteren?
Opvallend: Laura is pas twintig en toen ze dit boek schreef, was ze pas negentien. Hoewel ik op mijn negentiende echt dacht dat ik heel erg volwassen was, ben ik daar nu wel van teruggekomen. Toch klinkt Laura in het boek heel erg volwassen. Heel rustig en verstandig.
Aanrader: Als je weer even met beide benen op de grond wil worden gezet, of wanneer je weer even wilt beseffen hoe goed je het eigenlijk hebt met jouw (ik hoop) gezonde lichaam.
Hartjes: ??????????

Leef! van Laura Maaskant is onder andere te koop bij Bol.com voor €14,99.

Liefs,
Annemerel

Delen:

22 Reacties

 1. Karlijn
  juni 1, 2014 / 17:24

  Woow dit is echt vreemd!! De beste vriendin van mijn moeder is aan kanker overleden en heeft ook een boek geschreven over haar leven met kanker, en dat boek heet ook ‘Leef!’ Ik ben benieuwd naar dit boek geschreven door iemand die nog zo jong is, ga het zeker een keer lezen.

 2. juni 1, 2014 / 17:24

  Super knap om met zo’n diagnose nog zo positief in het leven te staan!

 3. Carlijn
  juni 1, 2014 / 17:37

  Ik zag laatsts een fragment van haar voorbij komen op facebook dat ze te gast was bij Knevel & van den Brink : http://www.eo.nl/algemeen/video/-a-/player/-mc-/s/-stream-/56351/ zeker de moeite waard om het te bekijken. Ik denk dat ik het boek ook maar moet gaan lezen. Ik heb zeer veel respect voor haar, en ik loop altijd maar te zeuren dat ik geen 10km kan hardlopen met mijn knie.

 4. juni 1, 2014 / 18:06

  Heftig verhaal zeg! Mooi dat mensen die ongenezelijk ziek zijn verklaard toch nog zo in het leven kunnen staan, dat valt me zo vaak op. Heel knap vind ik dat :)

 5. juni 1, 2014 / 18:19

  Heb het boek al een aantal keer langs zien komen, ben benieuwd geworden. Prachtige, positieve meid, met zo’n instelling absoluut een voorbeeld voor anderen.

 6. Roekiye
  juni 1, 2014 / 18:45

  Ik heb het boek vrijdagavond in huis gehaald. Ik zag haar in het programma Knevel en Van den Brink. Haar verhaal was een soort klap in mijn gezicht. Heel confronterend. Bedankt dat je hier een post aan hebt gewijd AnneMerel. Haar verhaal zou door iedereen gelezen moeten worden vind ik.

 7. juni 1, 2014 / 19:20

  Ik heb haar gezien bij rtl late night. Wat een onwijs dappere, knappe en positieve meid is het. Ze heeft een hele moeilijke beslissing genomen en dat vind ik zó knap. Of ik hem daadwerkelijk ook ga lezen weet ik niet omdat ik van mezelf weet dat ik ga malen erover…Nog even nadenken dus ;)

 8. juni 1, 2014 / 20:06

  Ik hoor overal over dit boek, en hij lijkt me zo bijzonder. Toch maar eens aanschaffen!

 9. juni 1, 2014 / 20:28

  Klinkt goed :D ik vind het leuk dat Summer reading weer terug is, want daar haal ik altijd veel lees-inspiratie uit :D

 10. juni 1, 2014 / 21:15

  Lijkt mij een bijzonder boek! Heb door jou site ook de fault in our stars gelezen (bij de kappper, huilen bij de kapper is erg charmant :p) en ben nu ook benieuwd naar dit boek!

 11. juni 1, 2014 / 21:30

  Lijkt me een heel indrukwekkend verhaal! Knap dat ze nog zo positief kan zijn zeg.

 12. juni 1, 2014 / 21:34

  Dit boek staat op mijn verlanglijstje, lijkt me erg indrukwekkend! :(

 13. juni 1, 2014 / 21:50

  Ik ben niet bekend met haar verhaal, maar het boek klinkt heftig. Knap hoe ze zelf nog zo positief in het leven staat! Deze gaat op mijn lijst. Ben benieuwd welke leuke summer readings er nog meer voorbij gaan komen!

 14. juni 1, 2014 / 22:16

  Oh deze wil ik ook zeker lezen deze zomer!

 15. Ilse
  juni 1, 2014 / 22:52

  Wow, dit klinkt best wel als een heftig boek. Hij komt zeker op mijn leeslijst alleen dan wel ergens onderaan want ik weet niet of ik dat op dit moment aan kan. ;)

 16. Linda
  juni 2, 2014 / 00:09

  Dit boek trekt me dan weer totaal niet en je review overtuigt me ook niet dat jij het een heel goed boek vond, dus hij komt niet op mijn lijstje. Desondanks heb ik wel veel respect voor dit meisje omdat ze dit geschreven heeft en ondanks wat er aan de hand is nog zo in het leven kan staan.

  We were liars heb ik gisteren trouwens uitgelezen, bijna in één zitting. Wat een geweldig boek is dat!

 17. juni 2, 2014 / 09:23

  Het boek ligt hier ook nog als recensie-exemplaar, heel benieuwd naar.

 18. juni 2, 2014 / 10:47

  Jup, deze gaat op mijn to-read lijstje!

 19. juni 2, 2014 / 11:33

  Dit boek zou ik zeker willen lezen. Stond een stuk over in de Volkskrant afgelopen weekend. Super mooie gedachten van t meisje!

 20. juni 2, 2014 / 15:46

  Wat ontzettend heftig, maar het klinkt niet als een zielig boek. Eigenlijk heb je nog helemaal niet zo heel veel over de inhoud van het boek zelf gezegd, dus ik wil ‘m eigenlijk zelf wel lezen!

 21. juni 2, 2014 / 16:04

  Gaat op m’n lijst, merci bien!

 22. juni 2, 2014 / 21:05

  Dit boek staat ook op mijn verlanglijstje!