SUMMER READING: Elizabeth Gilbert – City of Girls

Het is lang geleden dat ik de rust had om een goed boek te lezen. Geen boek over hardlopen, maar een roman. Een boek dat me mee zoog in een andere wereld. Ik heb daar altijd ontzettend van kunnen genieten, totdat ik ging ’trainen als een topatleet’ en tegelijkertijd verliefd werd, die combinatie bleek dodelijk voor mijn leeslust. Maar ik heb het lezen echt nodig, want er is voor mij geen betere manier om me even uit mijn eigen wereld te halen, dan met een goed boek.

Natuurlijk, ik kijk genoeg Netflixseries. Maar tijdens het kijken van zo’n serie zit ik meerdere keren op mijn telefoon en dwalen mijn gedachten regelmatig af. Met lezen kan dat niet, je hebt je volledige aandacht bij het lezen van dat boek nodig. Dat is ook de reden dat ik het lezen van papieren boeken meer waardeer dan een luisterboek of E-book. Bij een luisterboek dwalen mijn gedachten alsnog regelmatig af en bij een E-book zit ik – alweer – met een apparaat in mijn handen. Terwijl ik daar de hele dag al mee bezig ben. Je denkt nu misschien, maar Annemerel, met hardlopen komen jij toch ook tot rust? Klopt. Als ik een duurloop doe zeker. Maar toch is het anders. Want waar ik mijn leven tijdens een lange duurloop mooi in perspectief kan bekijken, bekijk ik mijn leven tijdens het lezen van een boek dus gewoon een keertje helemaal niet. En geloof me, dat is best wel eens fijn.

Afgelopen week las ik voor het eerst in tijden (dertien maanden) weer eens een roman en ik had mijn nieuwe lees-opleving met geen beter boek kunnen beginnen. Ik las City of Girls, van Elizabeth Gilbert. Misschien ken je deze auteur wel van haar bekende (en verfilmde) memoires ‘Eat, Pray, Love’. Ik las het boek een jaar of tien geleden en hoewel ik niet zo lyrisch was als veel anderen, heb ik het met plezier gelezen. Waar ik wél lyrisch over ben, is City of Girls. Deze roman heeft alle ingrediënten voor het perfecte zomerboek. De schrijfster zei over haar boek: “My goal was to write a book that would go down like a champagne cocktail- light and bright, crisp and fun” en ik had het niet beter kunnen zeggen.

City of Girls is het verhaal van de – inmiddels – negentigjarige Vivian Morris. Ze begint haar verhaal in 1940, wanneer ze als negentienjarige naar New York City verhuisd. Ze komt uit een rijke familie, heeft haar leven tot nu gespendeerd op kostschool en een privé universiteit, maar het is niets voor haar. Na haar eerste jaar op de universiteit wordt ze van school gestuurd en haar ouders sturen haar naar New York, waar ze bij haar tante kan wonen. Peg (de tante) is een bohemien met een eigen – ietwat vervallen – theater in Midtown (Manhattan). Dagelijks worden er simpele shows opgevoerd met prachtige showgirls en danseressen. ’s Nachts is het feest en duiken de meiden het nachtleven in.

Vivian komt redelijk onschuldig (als maagd) naar New York, maar die onschuldigheid verliest ze snel. En dat wordt in het boek niet gezien als schande, maar het wordt juist gevierd. Dit is een boek over jezelf ontdekken, jezelf vinden, over onafhankelijk, over keuzes maken die misschien niet als conventioneel worden gezien. En dat alles in New York City, tijdens de tweede wereldoorlog en de jaren na de oorlog. De historische en geografische details die in het boek genoemd werden maakten het verhaal voor mij extra speciaal.

Zelf wist ik niets anders dan de titel van het boek voordat ik begon te lezen en dat beviel me heel goed. Waar ik bij Netflixseries halverwege vaak zo nieuwsgierig word dat ik het hele plot op Wikipedia al gelezen heb, heb ik het liefst zo min mogelijk achtergrondinformatie over een boek als ik begin met lezen. Ik wil jullie dan ook niet te veel verpesten met het verhaal en zeg eigenlijk gewoon: op zoek naar een heerlijke boek voor bij het zwembad met een klein beetje substantie: City of Girls van Elizabeth Gilbert is het boek waarnaar je op zoek bent.

Je koopt City of Girls van Elizabeth Gilbert onder andere bij Bol.com voor €14,99. Liever de Nederlandse vertaling? Stad van meisjes bestel je ook bij Bol.com, voor €24,99.

Kun jij je soms ook zo verliezen in een boek? Wat is jouw laatste boek waar je echt van onder de indruk was en waarvan je denkt: Annemerel m-o-e-t het lezen? Tell me!

Liefs,

Annemerel

Delen:

8 Reacties

 1. Anique
  juni 30, 2019 / 14:02

  Hoi Annemerel, het lijkt me een erg leuk boek om te lezen, wie weet straks op vakantie. Ik ben helemaal verzot op de boeken van Simone van der Vlugt. Ze schrijft hele spannende boeken over moorden en intriges en er zit altijd een einde aan wat je niet verwacht. Maar ze schrijft ook historische romans. Dat vind ik super om te lezen, want niet alleen zijn het spannende verhalen, die ietwat gebaseerd zijn op de werkelijkheid van vroegere tijden, eindelijk blijft de geschiedenisles ook hangen. Vroeger had ik helemaal geen interesse in geschiedenis ( middelbare school) maar deze boeken slepen je helemaal mee. Het jammere is, ik heb ze nu allemaal uit :-(

  • Teha
   juli 1, 2019 / 17:32

   Heb je wij zijn de Bickers ook al gelezen?

 2. Iris
  juni 30, 2019 / 16:31

  De nachtegaal van Kristin Hannah vond ik een heel mooi boek! Wel weer over de 2e wereldoorlog maar deze keer vanaf het perspectief van 2 zussen die bij het thuisfront alles moesten regelen! Heel mooi boek!

 3. Teha
  juni 30, 2019 / 16:34

  John Boyne de schrijver van de jongen in de gestreepte pyjama. Dat is al prachtig maar ik las gisteren scheepsjongen uit. Erg mooi. Heel ander soort boek dan ik gewend ben maar echt de moeite waard.

 4. Mieke
  juli 1, 2019 / 12:29

  Everything, everything van Nicola Yoon. Categorie Young adult fiction, prachtig boek, maar hou een zakdoekje bij de hand.

 5. Lotte
  juli 1, 2019 / 12:29

  Leestip voor de komende twee maanden: via de app Vakantiebieb kan je vanaf vandaag 2 maanden gratis boeken downloaden. Er is een lijst van 20 boeken beschikbaar voor volwassenen. Snel lezen, want na 31 augustus zijn de boeken weer verdwenen…

  Ik heb net De heilige Rita van Tommy Wieringa gedownload, ben benieuwd!

 6. juli 1, 2019 / 17:16

  Deze gaat zeker mee op vakantie dit jaar!! Als ik een beetje een idee heb van jouw boekensmaak (en dat heb ik volgens mij wel na jaren summer readings :)) vind ik How do you like me now van Holly Bourne wel echt een boek voor jou, en Little Fires Everywhere van Celeste Ng!

 7. Maura
  juli 1, 2019 / 20:01

  – ‘Otmars zonen’ van Peter Buwalda
  – ‘Grand Hotel Europa’ van Ilja Leonard Pfeijffer
  – ‘Max, Mischa & het Tet-offensief’ van Johan Harstad