SUMMER READING: Born To Run (#12)

Photobucket

Afgelopen week las ik mijn eerste boek over hardlopen van cover to cover. Ik ben wel eens vaker begonnen in een boek over lopen, maar er één uitlezen heb ik nooit eerder gedaan. Het boek dat me wel 311 pagina’s lang wist te boeien? Christopher McDougall’s Born to Run, een aanrader van Annemerel.com-lezeres Inez! Dus laten we beginnen met… THANKS Inez!

Born To Run werd geschreven door Men’s Health en Runner’s World journalist Christopher McDougall. Toen Christopher begon aan zijn avontuur kon hij amper een paar kilometer hardlopen en had hij al met meerdere hevige blessures te maken gehad. Op dat moment was ‘ie weer geblesseerd, zijn voet deed pijn. De beste sportfysio’s en podologen vertelden hem “stop met lopen”, maar dat is dus iets wat Christopher niet naar heeft geluisterd.

In plaats daarvan begon hij zich te interesseren voor de Tarahamura. Een inheems volk in Mexico dat ook wel “The Running People” genoemd wordt. De Tarahamura wonen diep verstopt in de bergen, afgesloten van de buitenwereld. Weg van belastingculturen, moderne geneeskunde, infrastructuur en vervoersmiddelen. In plaats van monetaire stelsels, maken de Tarahumara gebruik van Pinole (pijnboompitten) als ruilsysteem, eten ze tegelijkertijd vrijwel niets anders dan Pinole, zijn ze vaak dagen onderweg om ergens te komen en zijn ze volledig afhankelijk van hun eigen benenwagen.

Er was niet veel bekend over de Tarahumara, maar ze fascineerde Christopher. Hoe kon het dat hij slechts een paar kilometer (met pijn!) kon lopen en de Tarahumara zonder uitzondering van jong tot oud, dagenlang konden lopen? Over de zoektocht naar het antwoord op die vraag gaat “Born To Run”. Onderweg komen we langs verhalen over voeding, ultra-marathons, barefoot running en na 311 pagina’s ben je een stuk wijzer. De boodschap van het boek is dat eigenlijk iedereen kan hardlopen. Je moet het alleen wel op de juiste manier doen en er zijn maar weinig mensen die kennis hebben van de “juiste” manier en ook daadwerkelijk de “juiste” manier toepassen.

Wat die juiste manier dan is? GO read it! En heb je daar geen zin in / tijd voor.. Ik beloof jullie dat ik er snel meer over zal vertellen. Ik ga nu eerst maar eens kijken of die “juiste” manier, ook voor mij werkt..

Je koopt Born To Run van Christopher McDougall onder andere bij Bol.com voor 10,99. Voor twee euro meer heb je de Nederlandse vertaling “De Geboren Renner” bij Bol.com

Liefs,
Annemerel
Follow my blog on bloglovin

Delen:

12 Reacties

 1. Ilse
  augustus 12, 2012 / 17:38

  Niet het boek dat ik uit zo kiezen om te lezen, ik heb trouwens net nacht in Parijs uit en ik vond hem echt spannend.

 2. augustus 12, 2012 / 18:14

  Klinkt interessant, ik ben benieuwd naar hun manier van lopen!

 3. Marikee
  augustus 12, 2012 / 19:03

  Wauw, dat klinkt heel tof!

 4. augustus 12, 2012 / 22:04

  Ik houd totaal niet van boeken lezen over sporten, ik houd meer van romans enzo. Sporten is voor mij gewoon verstand op nul en doen. Maar tuurlijk kun je heel wat op het gebied leren.

 5. Ileana
  augustus 12, 2012 / 23:05

  Staat het in het boek dat ‘pinole’ pijnboompitten zijn?? Wat slecht!! Pinole is vooral een mix van mais, suiker en kaneel…

  • Annemerel
   Auteur
   augustus 13, 2012 / 10:26

   Nee ik ben zelf zo stom! Ze zeiden heel de tijd dat er Pine-tree’s waren en aangezien Pinole in het Italiaans Pijnboompitten zijn dacht ik dat dus.. ga het zo gelijk even aanpassen thanks!

 6. Inez
  augustus 13, 2012 / 08:57

  Ik zit hier helemaal te blozen :) Wat leuk dat je het boek gelezen hebt! Ik ben er nu voor de tweede keer in begonnen, blijf het fascinerend vinden.

  Voor wat betreft de techniek, hier een filmpje van de coach van Christopher in het boek: Eric Orton, over de techniek en andere oefeningen: http://youtu.be/XaYQwq6TnXY

  Ik heb nu 3x gerend op mijn Free 3.0 en probeer de techniek toe te passen. Het gaat het beste als je ook echt een heuveltje op moet rennen, dan gaat het vanzelf. Alleen nu nog het volhouden als ik op een rechte weg ren! Maar ik moet zeggen dat het wel echt wennen is, ben veel sneller moe, maar dat gaat vanzelf over :) Keep us posted!

 7. augustus 13, 2012 / 09:38

  Nu ben echt benieuwd! Want ik hardloop wel en vind het ook leuk, maar het is me niet weggelegd en het gaat dus ook maar met moeite vooruit. Dus misschien is dit boek wel iets voor me…

 8. augustus 13, 2012 / 10:22

  Het klinkt zeker interessant, maar ik ben dan bang dat als ik het heb gelezen dat ik dan helemaal niet meer durf te lopen. Bang dat ik het verkeerd doe, haha.

 9. augustus 13, 2012 / 10:42

  Dit boek heb ik ook laatst gekocht. Ik ben nu nog bezig in een ander boek, maar daarna ga ik erin beginnen!

 10. myrthe
  augustus 13, 2012 / 16:33

  Ben benieuwd!