SUMMER HOLIDAY STORIES: Hoe ik mijn geld verdien (#2)

 photo blog2.jpg

“Annemerel hoe kun jij al die leuke dingen doen?” “Hoe kom je aan al dat geld?” “Ze heeft gewoon rijke ouders!!!” “Als zij haar eigen geld verdient ga ik ook maar bij Metro solliciteren!”

Vijf jaar geleden was ik 22. Ik was net een jaar afgestuurd en werkte nog steeds in de horeca. Ik blogde dagelijks, had af en toe een advertorial voor mijn blog wat wat geld opleverde en ik hielp journaliste Karin Kuijpers – als een soort van veredelde stagiaire – met opdrachten. Zo typte ik bandjes van haar interviews uit en schreef ik soms kleine stukjes voor tijdschriften. Ik ben nog steeds heel erg dankbaar voor deze ervaring, want als ik een ding geleerd heb van Karin is dat je als interviewer altijd gewoon lekker jezelf moet blijven en een interview in moet gaan als gesprekspartner, dat levert de leukste interviews op. Maar goed, dat terzijde. In april ging ik op een mooie maandag naar de Kamer van Koophandel om mezelf als bedrijf in te schrijven, maar desalniettemin werkte ik wel gewoon de hele zomer op het strand. Ik verdiende met schrijven nog lang niet genoeg om mijn brood te verdienen.

Van horeca-bitch naar sappelende aspirant journalist/blogger
Eind dat jaar stopte ik met mijn horeca-baantje en ging ik werken voor Girlscene, ook begon ik mijn blog nog serieuzer te nemen (ik ging twee keer per dag schrijven in plaats van een keer per dag). Ik verdiende nog steeds niet genoeg om er echt van te kunnen leven, maar als ik verder wilde kon ik niet vijf dagen per week in de horeca blijven werken. Ik wist toen wel al heel goed dat ik graag meer met mijn blog wilde doen, dat ik het leuk zou vinden om in de (online) media te werken, maar ik wist absoluut nog niet of het me zou gaan lukken om er ooit een goede boterham mee te verdienen. Ik woonde in die tijd samen met mijn (inmiddels) ex, die me in die tijd zeker financieel gesteund heeft.

Dat was ontzettend fijn, maar in al die tijd dat we samen woonden ging het niet beter met mijn financiën. Ik kreeg geen nieuwe opdrachten, geen dagtarief verhoging bij Girlscene, niets. Ik heb het in die tijd af en toe somber ingezien en regelmatig gesolliciteerd. Toen mijn relatie over ging en ik in mijn eentje een volledige huur op moest gaan hoesten heb ik dan ook ontzettend veel stress gehad, hoe ging ik dat in vredesnaam doen? En toen hield Girlscene – mijn enige ‘vaste’ freelancers inkomen – twee weken nadat ik op mezelf was gaan wonen ook nog eens op (voor mij). STRESS!!!

Het keerpunt
Maar toen het ineens echt noodzaak werd dat ik genoeg geld ging verdienen om in mijn eigen onderhoud te voorzien, kreeg ik het ineens wel voor elkaar om nieuwe opdrachten binnen te halen en er kwamen ook steeds meer adverteerders die met mij samen wilde werken voor mijn blog. Ik weet nog steeds niet of dat kwam doordat  ik zelf harder ben gaan werken, of omdat het universum me iets gunde. Maar ik heb wel geleerd, als het echt nodig is, dan gebeurt het wel. Vergelijkbaar met deadline stress. Ik kan twee dagen verlamd achter mijn MacBook zitten zonder inspiratie, maar een uur voor de deadline komt het altijd goed. Als de nood aan de man is, lukt het ineens wel.

Ik verdien nog steeds niet onwijs veel, maar wel genoeg om mezelf in mijn eigen onderhoud te kunnen voorzien en om de dingen te kunnen doen die ik leuk vind. Ik hoef gelukkig nooit mijn hand bij mijn ouders op te houden, of bij wie dan ook. Oh ja, soms wel bij opdrachtgevers, maar dat lijkt me logisch.

Waar komen je inkomsten nu vandaan dan?
Mijn inkomsten haal ik uit mijn wekelijkse Metropagina, samenwerkingen met adverteerders voor mijn blog (als dat zo is staat het altijd bij een blog of Instagrampost vermeld) en andere losse opdrachten, zoals een opdracht voor de Atletiekunie die ik nu doe (binnenkort meer!).

En natuurlijk heb ik ook een boek geschreven afgelopen jaar. Maar iedereen die denkt dat je daar multimiljonair mee wordt, think again. Ik denk dat als je alle uren bij elkaar optelt die er in dat boek zitten, een stagiaire nog meer verdient. Of je moet net als Rens Kroes echt héél veel boeken verkopen. Ik vind dat absoluut geen probleem, ik had het boek ook geschreven als ik er niets voor had gekregen, het feit dat er een boek van mij in de winkel ligt, dat dat boek bij mij op tafel ligt, dat ik het vast kan houden, is voor mij al genoeg.

Ik verdien op dit moment het meeste met samenwerkingen. Voor mijn blog of offline. Die heb ik trouwens mede te danken aan mijn boek, dat geeft je toch een soort van krediet. Dus wat dat betreft levert mijn boek indirect wel geld op.

Hoe kun je zo vaak naar het buitenland?
Ik kan overal werken waar ik wil en ik doe als ik in het buitenland ben vaak ook een opdracht, waardoor het dus een zakelijke reis wordt. Het zijn dus kosten die ik maak voor mijn bedrijf. Zo heb ik afgelopen winter in Oostenrijk een video gemaakt voor een skigebied (voor gebruik van het skigebied). Ook zijn veel reizen die ik doe persreizen, in ruil voor content die ik schrijf, mag ik mee op zo’n reis. Ik ben dan gelukkig wel helemaal vrij in wat ik schrijf (ik hoef geen lofzang over de reis af te steken), dus jullie merken daar eigenlijk vrij weinig van. Alleen dat ik álweer in het buitenland zit. Daarnaast maak ik eigenlijk nooit een hele lange (en dure) reis.

Ik hoop dat jullie op deze manier net iets meer inzicht hebben gekregen in hoe ik het leven dat ik nu leef voor mezelf gecreëerd heb. De belangrijkste les die ik zelf geleerd heb is dat wanneer het echt belangrijk is, er ineens een stuk meer mogelijk is. 

Liefs,
Annemerel

Delen:

35 Reacties

 1. Manon
  juli 5, 2016 / 12:08

  Interessant artikel! Denk dat mensen echt wel onderschatten hoeveel werk het is om zo professioneel te bloggen. Weet trouwens nog goed dat je ineens gestopt was bij Girlscene, maar daarna eigenlijk weinig gemerkt van je onzekerheden!

 2. Aya
  juli 5, 2016 / 12:09

  Cool!!

 3. juli 5, 2016 / 12:15

  Mooi geschreven en het is je gelukt een leuke job te hebben wat denk ik haast niet als werken voelt.

 4. juli 5, 2016 / 12:28

  Zo leuk deze artikelen!

 5. Lisa
  juli 5, 2016 / 13:00

  Goed dat je hier eerlijk over bent! Ik reageer niet zo vaak maar volg je blog wel al een tijdje, ik weet wel zeker dat hard werken en consistentie eraan hebben bijgedragen dat je blog veel groter is geworden! Zo zie je maar, de aanhouder wint ;)

 6. juli 5, 2016 / 13:12

  I admire you for your courage and wish you by all my heart the success you deserve! By my own experience I know that it is everything other than ieasy to earn money with the own blog … and I wrote like you a book (10 years ago) and know also that writing a book doesn’t make one automaticcally to a millionaire :)
  xx from Bavaria/Germany, Rena
  http://www.dressedwithsoul.com

 7. juli 5, 2016 / 13:17

  Ik kan begrijpen dat je hier regelmatig vragen over krijgt maar eigenlijk hoef je helemaal geen verantwoording af te leggen toch. Wel tof dat je dit zo open deelt!

 8. Amber
  juli 5, 2016 / 13:22

  Leuk stuk! Eigenlijk dacht ik er nooit bij na hoe jij aan je geld kwam, maar was hoogstens jaloers op je 2 Macbooks (die je natuurlijk voor werk gebruikt!) maar jij moet wel geld hebben om van te leven natuurlijk :)

 9. Janine
  juli 5, 2016 / 13:23

  Ik vind je summer holiday stories nu al super leuk!
  Heel erg leuk om nu ook meer over jouw en je verleden te weten te komen!

 10. juli 5, 2016 / 13:37

  Leuk dat je hierover schrijft (er zijn goeie onderwerpen bedacht merk ik al, fijn om deze persoonlijke stukken te lezen) en ik was eerlijk gezegd ook wel eens nieuwsgierig. Maar dan denk ik ‘wat gaat mij dat aan’, het is immers jouw leven. Maar wel leuk om eens een kijkje te krijgen :)

 11. juli 5, 2016 / 13:38

  Heel inspirerend! En niet alleen om te weten waar je geld mee verdient. Juist het gevoel van dat als er een noodzaak is, het ook weer goed komt. Dat is toch ergens wel een geruststellende gedachten. Je werkt hard en dat betaalt uit. In allerlei dingen! Niet alleen in geld. Ook in een hele blije Annemerel die blij is met haar eigen plekje in Den Haag, die doet waar zij blij van wordt en straalt van oor tot oor <3

 12. Eline
  juli 5, 2016 / 13:51

  Leuke en interessante blog!

 13. juli 5, 2016 / 14:04

  Dit soort artikelen vind ik altijd enorm interessant om te lezen, gewoon om inzicht te krijgen in iemand z’n leven. Open en eerlijk geschreven :)

  • Janine
   juli 5, 2016 / 16:32

   Jaa ik ben dit echt helemaal met je eens!

 14. juli 5, 2016 / 14:33

  Super leuk om te lezen Annemerel !! Opdrachten zullen blijven volgen hoor. Je bent kei goed bezig! Ik zit zelf ook in zo een situatie. Krijg via mijn blog vaak opdrachten, maar echt niet voldoende om er voltijds van te leven. Soms denk ik bij mezelf dat ik maar eens meer moeite moet gaan doen. Opdrachten komen niet vanzelf. Nu wacht ik echt af tot niemand naar mij komt, maar ik zou best eens meer mijn stoute schoenen mogen aantrekken en zelf op zoek gaan naar opdrachten. Voor advertorials laat ik vaak ook bedrijven betalen. Als ze een artikel op mijn blog willen en het past bij wat ik doe, dan moeten ze daar echt wel voor betalen. Maar langs de andere kant, zijn er dan ook een heleboel dingen die ik gewoon gratis doe, omdat ik het leuk vind. Altijd een moeilijke afweging vind ik :-)

 15. juli 5, 2016 / 15:23

  Wat bijzonder toch eigenlijk! Ik vind het altijd zo ontzettend knap als je dit gewoon open en vol trots kunt vertellen. Je hebt het zelf gewoon helemaal voor elkaar gebokst! Ja, leuk om te lezen!

 16. daphne
  juli 5, 2016 / 15:28

  Leuke blogserie hoor! Vraagje: Werk je nog voor dutch cowboys? Die wordt niet genoemd innde tekst, ook niet als een eerdere ervaring.

 17. Ilse
  juli 5, 2016 / 15:32

  Ondanks dat ik het niet noodzakelijk vind om te weten was ik er toch wel nieuwsgierig naar. En ik waardeer het dat je het zo open deelt.

 18. juli 5, 2016 / 15:37

  Super leuk dat je hier een artikel over geschreven hebt! Heel erg interessant om te lezen, en heel knap dat je nu kan leven van je blog!

 19. juli 5, 2016 / 15:42

  Interessant artikel Annemerel!

 20. juli 5, 2016 / 16:40

  Interessant! Geen onverwachte plotten, maar toch leuk dat je het zo even laat weten :-)

 21. juli 5, 2016 / 16:53

  Ik vind het wel echt interessant om te lezen! Ik vroeg het me stiekem ook wel eens af, namelijk. Maar erg fijn dat je gewoon financieel onafhankelijk bent, you go girl :D

 22. Linda
  juli 5, 2016 / 16:54

  Je hebt toch ook nog een tijdje bij Dutch Cowboys gewerkt? Ben je daar gestopt omdat je het drukker kreeg met je blog?

 23. juli 5, 2016 / 17:11

  Fijn dat je zo open wilt en kan zijn over dit onderwerp. Praten over geld of je inkomen lijkt toch wel een taboe te zijn in Nederland. Echt interessant om zo een inzicht te krijgen in jouw leven.

 24. juli 5, 2016 / 19:05

  Heel leuk om te lezen!

 25. juli 5, 2016 / 19:14

  Wat een leuk en interessant artikel!

 26. juli 5, 2016 / 20:04

  Heel interessant om te lezen. Ik volg Girlscene al best wel een tijdje, ook toen jij er nog werkte, maar (ligt waarschijnlijk aan mij hoor hihi) ben er niet achter gekomen waarom je gestopt was! Wat is daar de reden voor als ik vragen mag? <3

  Liefs, Eva

 27. lisa
  juli 5, 2016 / 20:08

  Je werkt toch ook voor Dutch Cowboys?

  • Annemerel
   Auteur
   juli 5, 2016 / 21:16

   Op dit moment niet, heb ik wel gedaan ja!

 28. Marianne
  juli 5, 2016 / 21:51

  Zo knap dat je van je hobby je werk gemaakt hebt! Ik was benieuwd of je nog bij Dutch Cowboys werkt?

 29. juli 5, 2016 / 22:09

  Wat fijn om te lezen dat je hier gewoon eerlijk over schrijft. Het lijkt soms als of het leven van een full time blogger alleen maar over rozen gaat en dat het geld naar je toe stroomt, maar het is ook goed om te lezen dat dat niet altijd het geval is. Ik vind het top hoe je bezig bent, Annemerel!

 30. Marieke
  juli 5, 2016 / 22:39

  Oh wat tof dit! Lijkt net een avondje wijn met vriendinnen zo; eerlijk bekennen hoe nieuwsgierig iedereen eigenlijk is en jij die heel open en eerlijk vertelt hoe het zit. En als we dan toch zo eerlijk zijn, ik heb het mij ook afgevraagd. Niet op een afgunstige manier trouwens, maar oprecht interesse hoe zoiets werkt! Je werkt keihard dus vond het al onwaarschijnlijk dat je dit volledig vrijwillig zou doen.

  Ik ben nu al benieuwd naar je volgende blogs. Tot nu toe vind ik het super en mis ik je snapshotdiaries minder dan ik bang voor was!

 31. juli 6, 2016 / 20:55

  Ik vind het zo fijn dat allerlei bloggers hier ineens zo open en eerlijk over worden! Goed om te lezen hoe dingen nu echt zitten, dan merk je ook direct dat je het zelf vaak snel overschat.

 32. juli 9, 2016 / 07:11

  Leuk en eerlijk artikel!

 33. juli 14, 2016 / 19:11

  Dit is zo interessant! Fijn dat je daar gewoon eerlijk over bent en niet vage dingen zegt en daarmee eigenlijk niets. Omdat ik zelf freelancer ben en constant kijk naar mogelijke opdrachten, vind ik dit alleen maar tof om te lezen. Het kan dus wel, als je het echt wilt en als je er echt voor gaat.