SUMMER HOLIDAY STORIES: Fit blijven op vakantie (#3)

 photo blog3.jpg

Fon vroeg me of ik iets kon schrijven over fit blijven op vakantie. Maar natuurlijk kan ik dat! Omdat ik redelijk vaak in het buitenland ben kan ik het mezelf niet veroorloven om altijd compleet van God-los te gaan als ik op vakantie ben. Toch ontzeg ik mezelf ook niet echt veel, maar dat doe ik vrijwel nooit. Want jezelf iets ontzeggen is volgens mij de belangrijkste oorzaak dat gezond-leven voornemens sneuvelen. Wat doe ik dan wel?

Het belangrijkste voor mij om niet met een paar kilo extra bagage in de vorm van vet op de terugweg te zitten is… actief blijven. En dat hoeft niet te betekenen dat je op je vakantieadres op zoek moet gaan naar een sportschool waar je iedere dag in moet gaan staan zweten. Hallo je hebt vakantie (mocht je hier overigens wel zin in hebben, doe dan vooral je ding, maar jullie weten allemaal hoe ik over sportscholen denk…). Je moet er voor zorgen dat dat actief blijven past binnen je vakantie.

Als ik op wintersport ga sta ik natuurlijk een groot gedeelte van de dag op ski’s. Daar verbrand je meer calorieën mee dan wanneer je gewoon achter je bureau zit. Sta je tijdens dat weekje wintersport ook nog eens een paar keer iets vroeger op om te gaan hardlopen en sta je drie avonden te dansen in de après ski, dan heb je die warme chocolademelk met slagroom en frietjes met schnitzel echt wel verdiend. Niet bij iedere maaltijd natuurlijk. Eet waar mogelijk een wat verantwoordere mogelijkheid en als er op het menu echt alleen maar frietjes en schnitzels staan (of als je daar toevallig heel veel zin in hebt), dan moet je daar ook geen probleem van maken vind ik, je hebt vakantie.

Maar wat zit ik nu over wintersport. Het is zomer, jullie zijn op dit moment waarschijnlijk veel meer geïnteresseerd hoe ik tweeënhalve week Italië overleef zonder op de laatste dag mijn bikini niet meer aandurf. Aller eerste even vooropgesteld: er moet heel wat gebeuren wil ik geen bikini meer aandurven. Maar jullie begrijpen wat ik bedoel.

 1. Op nummer een staat natuurlijk actief blijven. Ik loop ’s ochtends graag hard. Overdag vind ik het vaak te warm, ’s avonds drink ik graag een glas wijn en met een glas wijn achter mijn kiezen ga ik natuurlijk niet meer hardlopen. Ook speel ik graag typische vakantie spelletjes zoals badminton, ik vind het leuk om tegen een bal aan te trappen en ik zwem overdag regelmatig wat baantjes. Ik heb het geluk dat ik ook gewoon graag in beweging ben.
 2. Beslis waar je wel graag calorieën aan besteed en wat je eigenlijk niet zo heel veel kan schelen. Dat is sowieso een van mijn beste ‘dieet’ tips. Ik vind Magnums in de zon meestal niet echt lekker, geef mij maar een waterijsje. Scheelt me ook gelijk weer 200 calorieën. Ik vind de korst van een pizza oprecht niet lekker, waarom zou ik dan toch mijn pizza helemaal opeten en die korsten wegwerken? Het zijn kleine dingetjes, maar een hele vakantie bij elkaar opgeteld kan het heel wat schelen.
 3. Drink veel water! Zeker als het warm is verlies je erg veel vocht en dorst kan ook vaak voor honger worden aangezien. Daarnaast, ik ga mezelf echt rot voelen als ik niet genoeg gedronken heb. En dan grijp ik dus naar ‘ongezonde’ dingen.
 4. Ben je in een stad? Probeer zo min mogelijk het OV te gebruiken. Ga gewoon lekker wandelen of een huur een fiets. Zie je ten eerste meer van je omgeving en ten tweede ben je ook nog lekker actief bezig. Ik voel me lopend of op een fiets ook altijd veel meer onderdeel van een stad dan wanneer ik in een metro of bus zit.
 5. Maak je vooral niet te veel zorgen over of je wel gezond genoeg leeft. Je hebt vakantie! Geniet ervan. Je hebt hier waarschijnlijk lang naar uitgekeken, dan ga je het toch zeker niet verpesten door jezelf allerlei restricties op te leggen en te verplichten tot dingen waar je helemaal geen zin in hebt. Trek gewoon die bikini aan, dan heb je meteen een bikini-lichaam, toch? Relax :-)

Hoe blijf jij fit op vakantie? Vind jij het überhaupt belangrijk om fit te blijven als je op vakantie bent?

Liefs,
Annemerel

Delen:

9 Reacties

 1. Amber
  juli 6, 2016 / 12:12

  Mijn vriend is zeer fanatiek sporter en sport normaal gesproken 8x per week, in de vakantie staat dit op een iets lager pitje, maar wordt er zeker door hem nog wel 5x per week iets sportiefs gedaan (surfen, mountainbiken, wielrennen, hardlopen, maar ook een lange wandeltocht bijvoorbeeld) waardoor ik gemotiveerd blijf om ook mee te doen. Dus mijn vakanties zijn heel sportief, waardoor ik in de vakantie meer sport dan normaal :)

  Komende dagen ga ik “op vakantie” naar mijn ouders, de hardloopschoenen en racefiets zijn in ieder geval al ingepakt. Met wakeboarden op de planning als het mooi weer is verwacht ik een sportieve “vakantie”. Ook heb ik een aantal mensen beloofd mee te gaan roeien, dus komende week ga ik ook nog een keertje roeien. Best een prima sportieve vakantie zo dus.

 2. Amber
  juli 6, 2016 / 12:12

  Mijn vriend is zeer fanatiek sporter en sport normaal gesproken 8x per week, in de vakantie staat dit op een iets lager pitje, maar wordt er zeker door hem nog wel 5x per week iets sportiefs gedaan (surfen, mountainbiken, wielrennen, hardlopen, maar ook een lange wandeltocht bijvoorbeeld) waardoor ik gemotiveerd blijf om ook mee te doen. Dus mijn vakanties zijn heel sportief, waardoor ik in de vakantie meer sport dan normaal :)

  Komende dagen ga ik “op vakantie” naar mijn ouders, de hardloopschoenen en racefiets zijn in ieder geval al ingepakt. Met wakeboarden op de planning als het mooi weer is verwacht ik een sportieve “vakantie”. Ook heb ik een aantal mensen beloofd mee te gaan roeien, dus komende week ga ik ook nog een keertje roeien. Best een prima sportieve vakantie zo dus.

 3. juli 6, 2016 / 15:27

  Handige tips Annemerel! De zomer is toch altijd een moeilijk moment in het jaar om goed fit te blijven. Alles is leuk en gezellig en je drinkt al gauw wat extra wijntjes of wat lekkers erbij.

 4. juli 6, 2016 / 15:56

  De perfecte tips als je het mij vraagt!

 5. juli 6, 2016 / 16:05

  Ik vind het soms nog wel lastig om actief te zijn op vakantie, maar vorig jaar heb ik elke dag een half uur meegedaan met aqua Zumba en dat heeft me echt in shape gehouden de hele vakantie. Ik heb ook gewoon nog lekkere ijsjes kunnen eten en ik was niets aangekomen. Dus inderdaad, dat half uurtje beweging op een dag maakt echt het verschil.

 6. Ilse
  juli 6, 2016 / 20:21

  Handige tips zeg! Ik ga dit jaar niet op vakantie en ben als horecamedewerker aan de slag dus ik loop genoeg. En daarnaast hardlopen dus genoeg beweging, haha.

 7. juli 6, 2016 / 21:10

  Bij ons gaat de racefiets mee achterop te auto :) Zou niet zonder kunnen!
  Maar ik vind het ook belangrijk om af en toe lekker niks te doen en te genieten van al het lekkere eten, het is tenslotte vakantie! Jouw tips ga ik zeker in mijn achterhoofd houden

 8. Lilian
  juli 7, 2016 / 11:26

  Niet elke avond uit eten gaan werkt voor mij vaak ook goed.
  In een restaurant eet je toch vaak meer dan normaal en er zitten allemaal lekker sausjes bij die je toch graag wilt proberen.
  Daarom kook ik graag een aantal dagen in de week zelf.