ASK YOUR RUNNING QUESTION #1

Het is deze zomer alweer elf jaar geleden dat ik voor het eerst uit vrije wil begon met hardlopen. Inmiddels zijn we zeven marathons en heel veel trainingskilometers verder. Ik krijg onder mijn hardloopblogs en Instagrams altijd ontzettend veel vragen. Als je mijn boek – Live, Love, Run – gelezen hebt, zou je veel van deze vragen kunnen beantwoorden, ik zou dan ook iedere vraag kunnen beantwoorden ‘lees mijn boek’, maar ik begrijp dat dit niet heel aardig is. Daarom heb ik deze nieuwe rubriek in het leven geroepen, waarin ik iedere zaterdag vijf hardloop-gerelateerde vragen van jullie beantwoord. Zijn jullie er klaar voor?

Themagicofordinarydays: Waar denk je aan tijdens het hardlopen? Of ben je helemaal bewust in het moment?

Waar denk ik niet aan tijdens het lopen? Ik kan tijdens het lopen complete blogposts verzinnen, maar kan me ook juist zorgen maken over alles dat ik nog moet doen. Dat laatste is niet echt bevorderlijk voor mijn lopen, dus dat probeer ik dus zo min mogelijk te doen.

Tijdens het lopen denk ik ook vaak aan de wedstrijd ik voor aan het trainen ben. Ik bedenk me hoeveel zin ik er in heb en gewoon, de voorpret. Nu ik aan het trainen ben voor Boston denk ik heel veel over de reis zelf, wat wil ik – naast het lopen van de marathon – eigenlijk nog meer doen in Boston.

Op het moment dat ik het zwaar krijg is het voor mij heel belangrijk om niet na te gaan denken over alle kilometers die ik nog moet lopen, maar om heel erg in het moment te blijven. De beste manier voor mij – en dit klinkt echt super suf – is om een heel fijn nummer uit te zoeken en dit in mijn hoofd mee te zingen, op een denkbeeldig podium. OK, nu gaan jullie me echt uitlachen, maar als ik Princess of China hoor van Coldplay en Rihanna, of Hymn for the Weekend, van Coldplay en Beyoncé, dan doe ik net alsof ik Rihanna of Beyoncé ben. Ik kan zo’n nummer dan gerust vijf keer achter elkaar luisteren en de beelden in mijn hoofd worden dan steeds levendiger. En voor je het weet heb je weer vijf kilometer weggetikt.

Xrianne1: Maak jij je marathon schema’s zelf? Of heb je ook weleens met een trainer gelopen? Zo ja, wat vindt je fijner en wat vind je de voor en nadelen van met een trainer en zelf een schema?

Tot nu toe heb ik al mijn schema’s zelf gemaakt en heb ik nog nooit met een trainer gewerkt. Dit werkt voor mij heel fijn, omdat ik graag zelf dingen bepaal en me niet graag door anderen dingen laat vertellen. Mensen die mij iets moeten leren (zoals mijn rij-instructeur acht jaar geleden) hebben een hele zware taak, want ik ben nogal slecht in luisteren. Het voordeel hiervan is dat ik mijn schema altijd precies zo in kan delen hoe het voor mij het beste past, zonder dat ik dat met iemand anders dan mezelf hoef te overleggen. Als ik een week op vakantie ga, kan ik dat makkelijk inplannen. Als ik zie dat het op zaterdag slecht weer wordt, kan ik heel makkelijk zelf schuiven en mijn lange training op vrijdag of zondag doen. Het nadeel is dat er nooit iemand tegen je zegt ‘HE WAT DOE JIJ? GA EENS HARDER WERKEN OFZO?’

Daarnaast is het soms ook best lastig om jezelf tot het uiterste te pushen, omdat ik altijd alleen loop. Dit merk ik vooral in mijn intervallen, ik denk dat ik dit best langer en harder zou kunnen doen, maar er is niemand die dit tegen mij zegt en als ik moe begin te worden ben ik een koningin in het verzinnen van smoezen.

Ik denk dat ik een hardlooptrainer wel een keer wil gaan proberen, gewoon om te kijken hoe ver ik op die manier kan komen. Als ik echt alles uit mezelf haal. Omdat ik nu eigenlijk altijd het idee heb, dat ik meer zou kunnen omdat perfecte trainingsweken (waarin ik echt alle trainingen die ik zou willen doen ook daadwerkelijk doe) maar zelden voorkomen.

Xxpamela: Wat voor muziek luister je tijdens het hardlopen

Dit verscheelt heel erg. Ik kan ontzettend lopen op live sets van Martin Garrix, ik kan dan volledig in een soort van trance komen waardoor ik alles om me heen vergeet en mijn benen als vanzelf de stappen zetten. Maar als ik een slechte dag heb, heb ik meer nodig. Dan heb ik Coldplay en Beyoncé nodig die ik in mijn hoofd mee kan zingen, zoals ik al schreef bij de vraag over waar ik aan denk tijdens het lopen. Als het zwaar wordt, moet ik mezelf gewoon verplaatsen en dan heb ik muziek nodig waarin ik me kan inleven. 

Ik loop meestal met een iPod Shuffle, hierop heb ik twee playlists staan. De ene playlist staat vol met verschillende Martin Garrix live sets en de andere playlist is gevuld met nummers die ik de afgelopen tien jaar tijdens het hardlopen verzameld heb. Van Coldplay en Taylor Swift tot Katy Perry, Rihanna, The Chainsmokers en Sia. Hier heb ik een afspeellijst waarin bijna al deze nummers staan (op Taylor Swift na, want die doet dus niet aan Spotify… shit).

Dominiquee247: Wat is je tip tegen zenuwen voor/tijdens een (halve) marathon. Lauhillefik: Heb je tips tegen giga zenuwen voor een hardloopwedstrijd?

Leuke vraag. Ik heb de dagen voor een wedstrijd meestal geen zenuwen, dan heb ik er vooral heel erg veel zin in, maar als ik ’s ochtends wakker word begint het meestal wel. Als ik een (halve) marathon loop resulteert dit meestal in buikpijn en alle problemen die daarbij komen kijken. Ik voel me niet zenuwachtig, ik heb er heel veel zin in, maar aan mijn buik merk ik dat er toch iets niet helemaal in orde is. Dit is best lastig, want ja… hoe ga je je buik vertellen dat je helemaal niet zenuwachtig hoeft te zijn als je in je hoofd al niet zenuwachtig bent. Ik neem voor een wedstrijd meestal een Imodium (middeltje om je darmen te kalmeren) zodat ik hier tijdens de wedstrijd in ieder geval geen last van heb.

Het uur voor de wedstrijd beginnen wel echt de kriebels te komen, maar mega zenuwachtig ben ik niet (meer). Nog steeds overheerst het gevoel dat ik er heel veel zin in heb. Ik weet dat ik pijn ga lijden, maar ik weet ook dat ik goed getraind heb en dat ik niet meer dan mijn best kan doen. Daarnaast is het ook heel belangrijk om te beseffen dat je leven niet afhangt van deze wedstrijd. Natuurlijk is het leuk om een mooi PR te lopen, je hebt er hard voor getraind en dit zou een kroon op je werk kunnen betekenen. Maar (hopelijk) heb je ook genoten van je training en was dat niet eigenlijk al mooi genoeg, dat je de afgelopen periode genoten hebt van je trainingen, dat je de tijd voor jezelf gemaakt hebt en naar buiten bent geweest. Voor mij is dat heel belangrijk, natuurlijk zou ik het liefst een knallende tijd lopen, maar ik heb geen zin meer in de teleurstelling als dit niet het geval is. Dus echte zenuwen heb ik niet meer voor een wedstrijd.

Haveagoodfoodday: Hoe bouw je op zodat je elke dag kan gaan hardlopen, of meerdere dagen achter elkaar zonder pijn in je knieën of enkels.

Als je van plan bent om iedere dag te gaan hardlopen is het heel belangrijk dat je dit heel langzaam opbouwt, maar dat had je zelf ook wel begrepen. Begin met drie/vier dagen in de week en bouw dit langzaam uit naar vijf, zes en tot slot zeven dagen. Het belangrijkste is dat je naar je lichaam blijft luisteren en niet koste wat kost iedere dag naar buiten gaat voor een rondje hardlopen. En begin met kortere afstanden, ga niet iedere dag meteen tien kilometer lopen, maar wissel die tien kilometer af met rondjes van twee, drie, vier kilometer. 

Daarnaast is het belangrijk dat je naast je looptrainingen ook spierversterkende oefeningen doet zodat je je lichaam niet eenzijdig belast. Ook raad ik aan om na het lopen statisch te strekken, zodat je je lichaam soepel houdt. En besef dat je niet iedere dag kan pieken. Wissel afstanden en snelheden af en neem rust op het moment dat je lichaam daar om vraagt, eigenlijk daarvoor al, want als je lichaam om rust smeekt ben je eigenlijk al wat laat.

Hoop dat ik jullie vragen goed beantwoord heb. Mocht jij zelf nog een andere vraag hebben, stel deze dan gerust in de comments. Volgende week beantwoord ik weer vijf van jullie vragen.

Liefs,
Annemerel

Delen:

13 Reacties

 1. Roos
  maart 25, 2017 / 12:22

  Leuk artikel! Ik vraag me altijd af:
  – Hoe doe jij het met eten voor het hardlopen? Hoe lang wacht je totdat het gezakt is, wat is de maximale afstand die je loopt op een nuchtere maag? En tijdens je duurlopen zie ik vaak dat je wat eet en drinkt op de helft – voel je dat dan niet als je weer verder loopt?

  – Beetje suf, maar regen & iphones/ipods: heb jij een speciaal hoesje die ze waterdicht maakt? Is altijd de #1 smoes voor mij om het hardlopen uit te stellen: het regent, ik wil best nat worden maar ik wil niet dat mijn iphone kapot gaat :)

  • maart 25, 2017 / 14:39

   Hi Roos,
   Even een praktische reactie op je iPhone vraag. Ik doe als het regent altijd zo’n waterdicht hoesje om mijn iPhone, zo een van de Action van 1 euro die je ook voor watersporten kunt gebruiken. Werkt perfect!

   • Roos
    maart 26, 2017 / 11:51

    Oo wat een goeie tip! Thanks :)

  • Marjan
   maart 26, 2017 / 14:31

   Ik heb mijn telefoon in een waterdichte spibelt, werkt ook heel fijn

 2. maart 25, 2017 / 12:41

  Leuke nieuwe rubriek! Ik ben nu al fan :)

  – Een simpele vraag, maar wat voor type kousen zijn die leuke knalroze Nike kniekousen? Ik wil ze ook!
  – Ikzelf ervaar nu pijn met hardlopen in waarschijnlijk een pees in mijn voet. Zolang ik niet hardloop gaat het goed, maar na een km krijg ik al enorme pijn waardoor ik amper kan lopen. Ik weet dat ik hiervoor naar de fysio moet, maar enig idee of het me gaat lukken om toch over 2 maanden een halve marathon te lopen? Ik was namelijk zo lekker bezig met trainen :)

 3. Stephanie
  maart 25, 2017 / 13:49

  Wat een leuke rubriek!
  Ik heb een vraagje over sporthorloges, aangezien je er tegenwoordig zoveel hebt. Je gebruikt vaak de Garmin, maar je hebt ook een Apple Watch. Gebruikt je de Apple Watch ook weleens met hardlopen of toch liever de Garmin (dus eigenlijk welk heeft de voorkeur en waarom)? Zijn er verder nog andere sporthorloges die je hebt gehad? Welke vind je het fijnst tot nu toe en waarom?

 4. jo
  maart 25, 2017 / 17:36

  Hele leuke nieuwe rubriek!!

 5. Marjolein
  maart 25, 2017 / 17:45

  Super leuk dat je deze rubriek gaat doen! Ik ben een beginnende hardloper, eindelijk. Dat werd wel eens tijd, want ik volg je ondertussen al meer 5 jaar!

  Mijn Apple EarPods zijn kapot, en omdat ik een iPhone 7 heb ben ik echt op zoek naar een draadloos alternatief. Een tijdje geleden heb je de Jaybird headphones geprobeerd, zou je die aanraden?

 6. Ilse
  maart 26, 2017 / 12:05

  Wat een leuke rubriek en ook leuke vragen! En ondanks dat ik het boek in huis heb is dit altijd nog leuk om te lezen.

 7. Tessa
  maart 26, 2017 / 12:11

  Persoonlijke vraag ;-) Is immodium toereikend? Of gebruik je nog andere tricks?

  • Annemerel
   Auteur
   maart 26, 2017 / 13:46

   Ik gebruik immodium en ik let op wat ik eet, dan werkt het goed. En ik gebruik het alleen tijdens marathons en die loop ik maar een of twee keer per jaar, dus mijn lichaam raakt er niet aan gewend, als je dit vaker gebruikt wordt de werking denk ik wel minder? Maar ik ben geen dokter dus ik durf dit niet met zekerheid te zeggen.

   • Marjan
    maart 26, 2017 / 14:39

    De werking wordt niet minder hoor, maar als je vaak last hebt van diarree kan je het beste je huisarts raadplegen.
    Je kunt het beter ook een keer tijdens een duurkoop uitproberen, want als bijwerking kan je last krijgen van hoofdpijn of duizeligheid. Het zou vervelend zijn wanneer je op marathondag erachter komt dat je niet goed op deze medicatie reageert.
    Verder werkt ieder maagdarmstelsel anders, het is dus echt uitproberen wat voor jou het beste werkt. Varieer met voedsel de dag van tevoren en de ochtend zelf. Testen testen testen. En dan nog kan het zijn dat door de spanning van een wedstrijd je darmen weer helemaal van slag zijn, je lichaam is helaas geen robot die je kan programmeren, maar je kunt de condities wel zo goed mogelijk proberen te krijgen. Succes!

    • Annemerel
     Auteur
     maart 27, 2017 / 08:58

     Oh ja een keer in duurloop proberen is inderdaad wel handig, dat heb ik obviously ook gedaan. Ik heb 1x twee tabletten genomen, dat was echt niet voor herhaling vatbaar (duizelig inderdaad). Nooit meer.