LET’S TALK ABOUT: Fair Trade Original

 photo Fair Trade poging 2.jpg

Sponsored – Deze week is het Fairtrade week in Nederland. Maar wat is Fair Trade nu eigenlijk? Waarom is het zo belangrijk? En wat kun jij doen om je steentje bij te dragen?

Fairtrade – letterlijk: eerlijke handel – helpt boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden een eerlijke prijs voor hun producten te krijgen. In Azië, Afrika en Zuid-Amerika verkeren boeren steeds in onzekerheid over hun inkomen door wisselende prijzen voor hun producten. Fairtrade zorgt ervoor dat de producten gekocht worden voor een eerlijke prijs, zodat boeren niet alleen beter kunnen leven, maar ook meer kunnen investeren in duurzaamheid. Fairtrade is een keurmerk, in Nederland is Max Havelaar eigenaar van dat keurmerk, in totaal zijn er nog 25 andere landen die een vergelijkbaar keurmerk hebben.

Zelf besef ik ook heel goed dat ik meer stil moet staan bij het feit dat producten op een eerlijke manier verkregen zijn. We zijn met zijn alle zo druk bezig met gezond eten, over biologisch word ook steeds meer nagedacht, maar we vergeten nog wel eens dat producten ook ergens vandaan komen en dat die producten door iemand gemaakt worden. Daarom is deze Fairtrade week zo belangrijk, om mensen – waaronder ik – bewust te maken van dit feit.

Fair Trade Original
Fair Trade Original maakt al sinds 1959 producten die het keurmerk Max Havelaar dragen. Het begon met een groep idealistische jongeren uit Kerkrade die geld inzamelde om melkpoeder te sturen naar ondervoede kinderen op Sicilië. Het succes was zo groot dat ze het Komitee Steun Onderontwikkelde Streken (S.O.S.) oprichtten onder leiding van Paul Meijs. Maar al snel wordt beseft dat het veel beter is om (eerlijke) handel met deze mensen te drijven dan ze giften te sturen. Onder het motto ‘geen hulp maar handel’ wordt in 1967 voor het eerst geïmporteerd, het begint met manden, sieraden en beeldjes uit de Filipijnen, maar in 1973 wordt er voor het eerst koffie besteld. Zo’n 50.000 kilo uit Guatemala.

Inmiddels is het assortiment veel groter. Van hagelslag en chocoladepasta tot vruchtensap en van wijn tot kokosmelk en thee, het zit allemaal in het assortiment van Fair Trade Original. En werd Fair Trade Original in de beginjaren alleen nog verkocht bij kerkelijke gemeenschappen en in wereldwinkels, inmiddels vind je het  bij de meeste supermarkten, van Albert Heijn tot Marqt.

Mijn (h)eerlijke momentje
Thee is mijn favoriete drankje. Vooral in de herfst kan ik zielsgelukkig worden van een kop warme thee. Terwijl ik in de lente en zomer meestal voor groene thee kies, vind ik in de herfst een Rooibos theetje juist weer lekkerder. Hier drink ik de Rooibos Thee van Fair Trade Original. Hoewel ik de hele dag door thee drink, drink ik het liefst mijn thee rond een uurtje of drie, samen met mijn moeder en zusje. Net als vroeger, toen ik thuis kwam uit school.

Tijd voor eerlijkheid
Doe ook mee en deel jouw eerlijke momentje. Hoe? Kies jouw moment & product. Je ontvangt een bevestiging per e-mail. Koop vervolgens het product in de winkel en bewaar je bon goed. Geef je (eerlijke) mening over het product en krijg als dank je geld terug. Op de website tijdvooreerlijkheid.nl vind je meer informatie over de actie en kun je je aanmelden.

Liefs,
Annemerel

Delen:

13 Reacties

 1. Lotte
  oktober 28, 2015 / 13:10

  En je pickwickreclame dan? ;-) Vind het echt supergoed dat je hier aandacht aan besteedt! Eerlijke kleding wordt gelukkig ook steeds meer ‘normaal’.

 2. oktober 28, 2015 / 13:35

  Mooi dat je hier aandacht aan besteedt.

 3. Emma
  oktober 28, 2015 / 13:47

  Mooi dat je hier aandacht aan besteedt, en leuk artikel! Denk dat niet veel mensen de achtergrond van Fair Trade producten kennen, ik heb in ieder geval weer wat geleerd :)

 4. oktober 28, 2015 / 14:30

  Goed dat je hieraan mee doet! Ik hou ook van eerlijk, al vind ik het moeilijk om bij elk product zeker te zijn van waar ze voor staan.

 5. Britt
  oktober 28, 2015 / 14:41

  In tegenstelling tot alle comments hier vind ik het niet goed dat je er aandacht aan besteed. Fairtrade werkt niet, doet niet wat het belooft en geeft mensen een verkeerd beeld van wat het doet. Er zijn heel veel wetenschappelijke onderzoeken geweest naar het effect van Fairtrade en het overgrote merendeel concludeert dat Fairtrade niets bijdraagt aan het leven van de boeren. Er zijn zelfs een aantal onderzoeken die melden dat het juist slechter is voor de boeren om hun producten aan Fairtrade te verkopen. Dus wat mij betreft vind ik het jammer dat je hier aandacht aan besteed hebt.

  • Hanneke
   oktober 28, 2015 / 15:33

   Ik ga eigenlijk akkoord. Ik denk ook niet dat de impact van fair trade groot kan zijn.. Eerder zou ik focussen op lokaal eten produceren en kopen.

 6. Ilse
  oktober 28, 2015 / 16:02

  Mooie actie en goed dat je hier wat mee doet, ik probeer er ook steeds meer om te denken als ik boodschappen doe en je kunt inderdaad zoveel producten kopen die fair trade zijn.

 7. oktober 28, 2015 / 16:15

  Leuk dat je hier aandacht aan besteed!

 8. Meike
  oktober 28, 2015 / 17:21

  leuk! Maar volgens mij heb je in de eerste alinea max havelaar en fairtrade verkeerd om gebruikt :)

 9. cristel
  oktober 28, 2015 / 19:41

  Goed onderwerp! Even vraagje; waar heb je dat shirt vandaan? echt super leuk

  • oktober 29, 2015 / 16:59

   Dat vroeg ik mij inderdaad ook af, ziet er super leuk uit!

 10. oktober 30, 2015 / 09:33

  Hele mooie actie!!

 11. Rebecca
  november 1, 2015 / 00:16

  De volgende keer een bos Fairtrade rozen erbij ;)