HELWEEK: #1 – Vaste gewoontes

 photo Desktop863.jpg
Zondagavond 21.50u, ik zit aan tafel met mijn vriendinnetjes van de Girls Love 2 Run Crew in Amsterdam. Ik kijk op mijn iPhone en schrik me kapot! Tien voor tien? Ik dacht dat het tien voor negen was… Ik had op dit tijdstip al in bed willen liggen! DAMN. Ik eet mijn dessert op, zeg de meiden gedag en ren naar mijn auto. Om elf uur ben ik thuis, een klein half uur later lig ik in bed. Ik zet mijn wekker voor de hele week op 5.00u en gebruik als wekker mijn favoriete nummer, A Sky Full of Stars van Coldplay. Dat wordt een stuk fijner wakker dan met de standaard geluiden van mijn iPhone.

Vijf-en-half uur later word ik gewekt door mijn iPhone. Ik schrik wakker. Koppijn. Fuck. Niet aan denken, meteen opstaan, hardloopkleding aan, ik moet NU rennen. Tijdens de Helweek moet je iedere dag minstens een uur sporten, het liefst ’s ochtends. Als ik dat vandaag wil doen, moet ik echt om 5.10u buiten staan, anders red ik het niet. Ik moet namelijk ook stipt om 7.00u in de auto zitten richting Roosendaal. Ik zou natuurlijk met natte haren en zonder ontbijt in de auto kunnen stappen, dan had ik aan een kwartiertje genoeg gehad, maar een andere regel van de Helweek is, is dat je iedere dag jezelf goed moet verzorgen als in: je moet je netjes aankleden, je gezicht een beetje opkalefateren. Make-uploos in jogging broek en met natte haren in de auto springen was dus tegen de regels, evenals zonder ontbijt de auto in gaan. Er zat dus maar één ding op, niet nadenken, en keihard opschieten.

Het opstaan deed pijn, maar weetje, opstaan om half zeven doet ook pijn. Opstaan doet altijd pijn, ik voelde eerlijk gezegd niet heel veel verschil met anderhalf uur later opstaan. Wat ik wel voelde was mijn hoofd. Ik had zo’n hoofdpijn. Ik had ook onwijze spierpijn in mijn bovenbenen, maar daar kon ik nog wel doorheen lopen. Die hoofdpijn werd op een gegeven moment zo heftig dat ik licht in mijn hoofd werd en braakneigingen kreeg. Ik had hoofdpijn omdat ik last van mijn schouders en nek had (door de bootcamp van Kayla), tijdens het rennen span ik mijn schouders aan (ik kan mijn schouders niet geheel ontspannen) en dat zorgde voor die onwijze koppijn. Na zes kilometer kon ik echt niet meer verder rennen, maar ik moest wel nog vier kilometer voordat ik thuis was. Omdat ik echt om 6.15u thuis moest zijn, ben ik gaan snelwandelen, afgewisseld met stukjes hardlopen.

Gelukkig voelde ik me na die wandeling van vier kilometer, een ibuprofen en een warme douche al een stuk beter. Ik maakte mijn ontbijt, kleedde me leuk aan, föhnde mijn haar (dat doe ik normaal nooit) en smeerde wat op mijn gezicht. Toen ik mijn voordeur opende hoorde ik net de kerkklokken zeven uur luidde. Missie één geslaagd.

Mijn tweede missie was om bij DutchCowboys keihard te werken, me niet af te laten leiden door collega’s en alleen social media op gezette tijden te gebruiken. Dit is iets minder geslaagd. Ik heb wel netjes acht artikelen geschreven (dat was mijn doel), maar voor mijn gevoel heb ik teveel gepraat (mijn collega’s praatten ook gewoon heel veel tegen mij en moet ik dan niets terug zeggen?) en ’s middags betrapte ik mezelf steeds vaker dat ik mijn iPhone erbij pakte om mijn Instagram te bekijken. Wat ik wel heel netjes deed, was mijn berichtjes op Snapchat, iMessage en WhatsApp negeren. Ik dacht ja, die kan ik moeilijk beantwoorden/lezen, dan weet iedereen meteen dat ik mijn social media missie niet gehaald heb.

Maandag – Vaste gewoontes

Tijdens de Helweek schenk je iedere dag aan één specifiek ding extra aandacht. Vandaag moest ik aandacht besteden aan mijn (slechte) gewoonten. Zondag vroeg ik mijn zusje wat mijn slechte gewoonten zijn (je moet ook bij anderen informeren wat ze van je vinden, heel confronterend) en omdat ik weet dat Roos nooit een blad voor de mond neemt, was zij mijn slachtoffer. Ik schijn altijd ‘druk druk druk’ te zijn en soms iets te veel te praten en slecht te luisteren, ik denk dat ze daar wel een beetje gelijk in heeft.

Ik heb vier slechte gewoonten op een rijtje gezet waar ik aan wilde werken, twee zijn privé, twee zijn zakelijk. Dan is er ook nog een onderscheid te maken in iets dat een dieperliggend probleem is en iets dat gewoon een slechte gewoonte is dat makkelijk op te lossen moet zijn.

Privé:
1. Ik luister niet zo goed en ik vind al snel iets saai, waardoor ik mijn aandacht laat verslappen.
2. Ik gebruik vaak mijn iPhone in de auto terwijl dat super gevaarlijk is, hier moet ik a la minute mee stoppen.

Zakelijk:
1. Ik heb het altijd druk druk druk, maar als ik wat meer structuur in mijn werk/leven zou aanbrengen en iedere dag van 8.00u tot 18.00u zou werken, zou ik een stuk meer vrije tijd hebben.
2. Ik zit tijdens werktijd veel te veel op social media.

Hoe het met deze slechte gewoonten gegaan is? Natuurlijk ben ik niet meteen genezen, gelukkig heb ik nu ook nog zes dagen om er aan te werken (en als het goed is nog een heel leven natuurlijk!). Ik heb geen privé gesprekken gevoerd, dus hier heb ik niet aan kunnen werken. Mijn iPhone heb ik helaas in de auto wel gebruikt, maar dat kwam omdat ik een file wilde vermijden en mijn navigatiesysteem in mijn auto hield geen rekening met de file en mijn Google Maps wel. Ik ben wel trots om te zeggen dat ik geen social media in de auto gebruikt heb. Zakelijk was vandaag een makkelijke dag, ik was om 8.15u op kantoor en ging om 17.30u weg, als ik op kantoor zit moet ik wel de hele dag werken. Social media heb ik ’s ochtends niet gebruikt, maar na de lunch ging het helaas wel een beetje mis. Maar zoals ik al zei, ik heb nog een aantal dagen om hier aan te werken.

Wat heb ik vandaag geleerd?
– Om 5.00u opstaan voelt hetzelfde als om 6.30u opstaan.
– Met hele erge spierpijn kan ik nog steeds hardlopen, ook al doet het pijn.
– Om 5.00u ’s ochtends hardlopen is een stuk beter dan om 6.00u ’s ochtends hardlopen, om 5.00u is er namelijk echt niemand en kun je lekker dwars over de weg lopen zonder dat je bang hoeft te zijn overreden te worden.
– In juni is het om 5.00u ’s ochtends al licht, wat betekent dat opstaan niet heel lastig is. Ik raad dan ook aan om de helweek in juni of juli te doen.
– Een zonsopgang is bijna net zo magisch als een zonsondergang.
– Om 5.00u opstaan betekent niet direct dat je de rest van de dag onwijs moe bent. Het is nu 21.00u als ik dit schrijf en hoewel ik overdag een paar keer gegaapt heb, was dat niet meer dan normaal. Ik kan nog prima functioneren en heb me geen enkel moment ‘gebroken’ gevoeld… Ok, misschien alleen dat eerste half uur dat ik wakker was!

Goed, op naar dag twee, waarop ik aan mijn modus en focus ga werken!

Liefs,
Annemerel

Delen:

46 Reacties

 1. juni 9, 2015 / 12:04

  Erg leuk om te lezen hoe je eerste dag van de ‘Helweek’ is verlopen. Het is toch wel heerlijk om zo een lange dag te hebben, je kan zo veel doen op één dag.

  Nou, wij zijn benieuwd naar jouw tweede dag!

 2. juni 9, 2015 / 12:10

  Leuk om te lezen! Ik ben benieuwd hoe het mij zal vergaan over een paar weken, en ik ben heel benieuwd hoe het jou vergaat als je een dag thuis werkt!

 3. juni 9, 2015 / 12:29

  Jou eerste dag klinkt bijna makkelijk.. en ik word zelfs een beetje enthousiast.. stel je toch voor dat ik het tóch een keer ga proberen..

 4. juni 9, 2015 / 12:30

  Aaargh ik vind dit zo leuk om te lezen: Ik vind je eerste dag al heel geslaagd!

  Ik vond 5 uur echt veel erger dan andere tijden dus ik bewonder je opstaan-is-gewoon-opstaan-no-matter-the-time attitude.

  Volg je op de voet, liefs!

 5. juni 9, 2015 / 12:39

  Wat goed dat je dit doet! Is het een Challenge of iets dergelijks? Ik denk dat zoiets wel goed is om te doen, een soort van detox maar dan zonder sapjes!
  X

 6. juni 9, 2015 / 12:39

  Wow zo knap dat je dit volhoudt! Lijkt mij echt geweldig om dit een keer te doen, maar of ik dit kan hmm…ik ga denk ik wel het boek kopen binnenkort. En heel misschien kan/ga ik dit ergens in juli wel doen. Vraag me alleen wel af, ik ben dan klaar met school & heb geen werk vanwege de vakanties. Dus zo productief zullen mijn dagen dan niet zijn, wordt er beschreven wat alternatieven kunnen zijn? Liefs

  • Annemerel
   Auteur
   juni 9, 2015 / 13:40

   Lianne / Theselfhelphipster.com heeft het ook tijdens een vakantie gedaan! Misschien kun je op haar blog kijken voor tips.

   • juni 9, 2015 / 13:51

    Dank je wel, ga ik doen!

 7. juni 9, 2015 / 12:43

  Stiekem lijkt me dit wel wat. Ik leef zo ongestructureerd als wat, dus misschien is zo’n helweek wel een keer goed. Leuk geschreven in ieder geval & succes! (:

 8. Carlijn
  juni 9, 2015 / 12:48

  Om eerlijk te zijn zie ik het nut van de ‘helweek’ niet. Waarom zou je niet iedere dag op tijd opstaan en het beste uit jezelf halen?

  • Annemerel
   Auteur
   juni 9, 2015 / 13:39

   Soms heb je een extra push nodig om je daar toe te zetten!

 9. juni 9, 2015 / 12:48

  Ik vind het echt mega knap dat je dit doet!! Ik twijfel of ik het boek wil kopen, of het wel iets voor mij is eigenlijk dus ik ga je maar even goed volgen!

 10. juni 9, 2015 / 12:49

  Knap knap knap, zelfs dat je dit al een dag volgehouden hebt!

 11. juni 9, 2015 / 12:58

  Brr, vijf uur op! Maar je hebt gelijk, altijd als er een wekker staat is opstaan ontzettend lastig (terwijl ik in het weekend fluitend op sta op een tijdstip waarop ik doordeweeks nog op mijn wekker lig te wachten ;)).

 12. Anna
  juni 9, 2015 / 13:05

  Ik heb een krantenwijk en was dus vanochtend ook al vroeg op. Ik moest meteen aan je denken, dat jij op dat moment ook al wakker was haha :)

 13. juni 9, 2015 / 13:06

  Ah dat gaat al goed voor dag 1. Goed bezig joh, sterkte met de volgende dagen. Ben erg benieuwd of de social media regel gemakkelijker wordt voor je ;)

 14. juni 9, 2015 / 13:11

  Hier moet je heel wat discipline voor hebben, maar het klinkt erg interessant. Of ik het zelf kan volhouden weet ik eigenlijk niet, om daarachter te komen wil ik het denk ik wel een keertje proberen. Ik ben benieuwd naar de rest van je week!

 15. Marlies
  juni 9, 2015 / 13:13

  Wat leuk om te lezen! Ik begin er bijna ook aan te denken om een helweek te doen… bijna ;)

 16. juni 9, 2015 / 13:16

  wow knap om te lezen en tof dat je het doet, ik wil het ook heel graag proberen!

 17. Kayleigh
  juni 9, 2015 / 13:16

  Ik vind het zo leuk om dit te lezen! Ik heb de helweek van Sanny Verhoeven en Lianne ook op de voet gevolgd en vind het super interessant. Leuk om nu jouw week te lezen. Zo te lezen ben je de eerste dag goed doorgekomen, succes (en misschien ook wel plezier) met de rest van de week!

 18. juni 9, 2015 / 13:25

  Wauw, wat gaaf dat je dit doet. Ben benieuwd hoe het je deze week verder vergaat.

 19. juni 9, 2015 / 13:26

  Wauw, heel inspirerend om te lezen!
  Knap dat je ondanks je hoofdpijn toch uit je bed gegaan bent en je hardloopschoenen hebt aangetrokken. Heel veel succes nog!
  Liefs Lonneke

 20. Mandy
  juni 9, 2015 / 13:30

  Goed begin! Ik lees de komende dagen geïnteresseerd mee… Eens kijken waar ik het boek kan bestellen :)

 21. juni 9, 2015 / 13:34

  Dat om vijf uur opstaan vind ik wel echt heel knap! Ik moet voor mijn werk soms ook om 06:30 op en dat vind ik inderdaad wel heel vroeg. Ik ben benieuwd of je na een week ook nog steeds makkelijk om 05:00 opstaat!

 22. Ilse
  juni 9, 2015 / 13:47

  Ik werk tegenwoordig fulltime en daar beginnen de diensten om 6.00 uur dus ik sta ook vroeg op en op een gegeven moment dan wen je daar wel aan.
  Veel succes verder met je helweek.

 23. juni 9, 2015 / 13:52

  Ik vind dit dus zo interessant om te lezen hea. Ik ben erg benieuwd hoe de komende dagen voor jou gaan verlopen. Ik denk dat ik die week ook een keer ga doen! Dank je wel voor de inspiratie. X

 24. juni 9, 2015 / 13:56

  Mij kostte het totaal geen moeite om op te staan, maar was gisteren ook al om 5 uur op en lag er netjes om 10 uur in. Leuk om te lezen en inspirerend om door te gaan. Ben gek op zonsopgang, geeft me echt een boost voor de dag! Hopelijk heb je minder last van je migraine de komende dagen.

 25. juni 9, 2015 / 14:03

  Wow! Te gek Annemerel. Ik vind dit leuk en ga alle dagen volgen.

 26. juni 9, 2015 / 14:40

  Heel leuk om te lezen dit! Lijkt me een goeie uitdaging, misschien dat ik het ook eens ga overwegen. Hoewel.. ik vind 6:30 opstaan al vroeg!

 27. juni 9, 2015 / 14:43

  Knap hoor, dat je dit doet! En ook knap dat je zo eerlijk over jezelf bent, dat maakt jouw blog ook zo leuk om te lezen.

  Even een nieuwsgierigheidje. Als jij ’s ochtends zo vroeg gaat rennen, eet of drink je daarvoor dan iets? En wat dan? Ik wil ook ’s ochtends gaan rennen voordat ik ga werken, maar ik zit hier nog een beetje mee.

  • Annemerel
   Auteur
   juni 9, 2015 / 14:45

   Als ik gewoon iets van 10K ga rennen dan neem ik alleen wat water. Heb ik echt honger, dan neem ik even een banaan!

 28. juni 9, 2015 / 14:50

  Wat knap dat je al zo vroeg op kan staan en dan kan sporten!

 29. Silke
  juni 9, 2015 / 15:02

  Goed dat je aan je slechte gewoonten moet werken deze hel-week, want zeg nou zelf, als je een super populaire blog kan onderhouden, marathons rent én ook nog eens een boek kan schrijven, hoe moeilijk is het dan om in de auto niet je iPhone te gebruiken? (waar ik overigens best wel van schrok, wát is er zo belangrijk dat het niet even kan wachten?)

  Ik ben trouwens wel echt geïnspireerd om ook een hel-week te gaan doen.

 30. juni 9, 2015 / 15:08

  Heel knap dat je dat lukt om 5:00u ochtends! Ben benieuwd hoe je je aan het eind van de helweek voelt.

 31. juni 9, 2015 / 15:53

  Ik zit er echt over na te denken om dit te gaan doen. Maar ik zou niet weten welke week het beste uitkomt en of ik het wel vol zou kunnen houden.
  Gisteren was ik om 6 uur opgestaan en om 22 uur was ik toch wel echt moe! En dat is dan nog maar 1 dag haha. Echt veel respect dat je dit doet, ben benieuwd naar de rest van de week! Vooral donderdag op vrijdag als je niet mag slapen…

 32. juni 9, 2015 / 16:04

  Ik vind dit zó onwijs knap van je!

 33. juni 9, 2015 / 16:20

  Heel knap! Om 5:00 opstaan lijkt me echt heel pittig.

 34. Femke
  juni 9, 2015 / 18:00

  Wauw, goed volgehouden! Knap van je hoor, ik weet niet of ik het zou kunnen… Ik ben benieuwd naar de andere dagen :D

 35. juni 9, 2015 / 18:05

  Mooi geschreven.. Ik ervaar zelf vaak dat als ik een stuk eerder op sta dan gebruikelijk ik ’s avonds ook minder moe ben en vaak zelfs nog veel alerter! Ben benieuwd naar de rest van je week :-)!

 36. juni 9, 2015 / 19:49

  Bijzonder om te lezen!
  En super fijn dat het gewoon goed ging! Je hebt inderdaad wel gelijk dat opstaan altijd moeilijk is. Dat is wel een goede reminder.
  Succes nog!
  Liefs

 37. juni 9, 2015 / 20:50

  Leuk om te lezen. Ik ben heel benieuwd hoe de week je vergaat!

 38. juni 9, 2015 / 21:35

  Het fijnste lijkt me het moment dat je beseft dat het 7 uur is en al een hele hoop hebt gedaan. Je hebt je goed door dag één heengeslagen hoor. Succes met de rest van de week :)

 39. juni 9, 2015 / 21:57

  Knap! Denk niet dat ik dit ooit ga volhouden. Ik heb al weken last van chronisch slaaptekort en viel vandaag om 09:15 al bijna om op mn werk. Ik vind je een bikkel!

 40. juni 10, 2015 / 19:24

  Haha je hebt me serieus enthousiast gemaakt om een keer te proberen om ook zo vroeg m’n wekker te zetten. Ik wacht alleen eerst even de rest van je week af ;) succes! Liefs

 41. juni 11, 2015 / 14:37

  Balen dat je met hoofdpijn opgestaan bent, maar wel knap dat de eerste dag geslaagd is. Op Instagram na dan! ;-)

 42. juni 14, 2015 / 14:49

  Ik merk vaak dat ik na 6 uur slaap makkelijker mijn bed uitkom dan met 7 uur (wat het meestal is), volgens mij is mijn slaapritme gewoon zo dat ik na 6 uur een tijdje redelijk ‘licht’ slaap en na 7 uur weer wat dieper ofzo. Helaas is mijn energieniveau na drie nachten met 6 uur slaap behoorlijk laag, dus ik ga meestal toch maar voor de 7 uur met wat meer moeite ’s morgens :P Ik liep een beetje achter met je helweekblogs maar ga ze nu teruglezen, ben benieuwd!