HELWEEK: Proloog

 photo IMG_6341.jpg

Ja mensen, ook ik geef me over aan Helweek. Nadat ik een paar weken geleden Lianne’s blog las over Bertrand Larssen’s Helweek werd ik enthousiast. Dit heb ik nodig. In haar reacties schreef  ik ‘That’s it, I’m going to do this in June, I need to f*cking focus’. Goed, hebben jullie direct mijn motivatie waarom ik de Helweek ga doen, ik heb focus nodig en niet zo’n klein beetje ook.

Voor wie niet bekend is met de Helweek, Erik Bertrand Larssen is een mental coach uit Noorwegen die enorm populair is dankzij zijn Helweek, afgeleid van de Helweek die aspirant soldaten moeten ondergaan. Tijdens Helweek sta je iedere dag om vijf uur ’s ochtends op en ga je om tien uur ’s avonds naar bed, je leeft super streng en werkt super hard en aan het eind van de week moet je heel veel over jezelf geleerd hebben, mentaal sterker zijn en slechte gewoontes hebben afgeleerd. Iedere dag van de week focus je je naast je normale werkzaamheden op iets nieuws, zo staat de woensdag in het teken van time management en ga je op zaterdag de innerlijke dialoog aan met jezelf.

Goed, de regels op een rijtje…

– Start maandagochtend om vijf uur en stop zondagavond om tien uur (yes….)
– Sta elke ochtend om vijf uur op (Gelukkig doe ik dit zomer en niet in de winter)
– Ga elke avond om tien uur naar bed (Heerlijk!)
– Werk de hele week extreem hard. Wees gefocust, bewust en plichtsgetrouw (Ik moet wel!!!!)
– Blijf trouw aan je plan (deze week echt)
– Wees je te allen tijde bewust van je modus en focus (focus focus focus)
– Weest je bewust van de verschillende rollen die je in de loop van een dag vervult en vervul ze met glans (Ga ik doen!)
– Probeer de hele tijd blij, positief en oplossingsgericht te zijn (Top!)
– Wees daadkrachtig en proactief (Ok…..)
– Neem weloverwogen, kwalitatieve rust (ik hou van rust)
– Besteed extra aandacht aan kleding en uiterlijk (moet ik me dan iedere dag aankleden?)
– Laat alle privéaangelegenheden wachten tot de avond (hmm…)
– Gebruik geen sociale media onder werktijd (HELP!)
– Beperk praatjes met collega’s tot een minimum (eindelijk een voordeel van geen collega’s hebben)
– Train minstens één keer per dag, het liefst ’s ochtends (mooi begin van mijn marathontraining)
– Eet de hele week uitsluitend gezond (Nutella is goed voor de geest?)
– Laat de TV uit (die heb ik al een paar maanden niet aan gehad… maar mag ik dan ook geen series kijken op mijn MacBook?)

Van te voren moest ik mijn leven ook even in perspectief zetten. Heb ik natuurlijk braaf gedaan..

Hoeveel jaar heb je geleefd? Wat heb je in die tijd bereikt?
Ik ben net 26 jaar en heb er dus al 26 levensjaren op zitten. Het afgelopen jaar had ik het idee dat ik ineens heel veel bereikte, veel van mijn dromen werden werkelijk. Zo kreeg ik een eigen pagina in een krant (Metro) en schrijf ik inmiddels mijn eerste boek. Inmiddels besef ik dat ik die dingen niet in een jaar bereikt heb, maar dat dit het resultaat is van de afgelopen twaalf jaar.

Heb je de doelen bereikt die je jezelf hebt gesteld??
Zakelijk heb ik zeker mijn doelen behaald. Ook al had ik vijf jaar geleden nooit kunnen bedenken dat ik hier nu zou zijn. Ik had vijf jaar geleden een heel ander doel, toen hoopte ik op een fulltime baan bij een tijdschrift. Die heb ik niet en als die me nu zou worden aangeboden denk ik niet dat ik hem aan zou nemen, want het zou betekenen dat ik alle andere dingen die ik de afgelopen vijf jaar bereikt heb op zal moeten geven. Privé heb ik niet de doelen bereikt die ik voor mezelf had opgesteld. Of nou ja, opgesteld klinkt wel heel serieus. Ik bedoel meer.. tien jaar geleden dacht ik dat ik op mijn 26ste wel getrouwd zou zijn, of in ieder geval aan trouwen zou denken. Ik heb altijd gezegd dat ik voor mijn 30ste kinderen wilde hebben. Ik heb geen relatie, ik date niet en ik ga vrijwel nooit uit en leer dus ook vrijwel geen nieuwe mensen kennen. Die doelen heb ik dus niet behaald.

Ben je tevreden met je leven nu? Waar ben je niet tevreden over??
Hoewel ik mijn privésituatie iets anders had voorgesteld, ben ik wel heel erg tevreden met mijn leven op dit moment. Ik heb fantastisch werk een hele lieve familie en lieve vriendinnen. Die vriendinnen zie ik alleen niet vaak genoeg en dat vind ik heel erg jammer. Vaak ben ik in het weekend ook aan het werk en dan niet een paar uurtjes op zaterdag, maar vrijwel de hele dag. Ik vind dat niet erg, omdat ik mijn werk echt leuk vind, maar ik vind het wel heel jammer dat er op deze manier weinig tijd voor mijn sociale leven over blijft.

Wat kun je doen om dit te veranderen?
Als ik met een strakke to-do-list werk, kan ik heel systematisch werken en kan ik in korte tijd heel veel doen. Maar ik heb niet iedere dag zo’n to-do-list, meestal maar twee of drie dagen per week. Als ik gewoon vijf dagen per week met zo’n to-do-list zou werken en me daar ook aan zou houden, moet ik veel efficiënter kunnen werken. Dat betekent dus iets minder social media en iets meer focus.

Ben je trots op jezelf?
Trots weet ik niet, ik ben wel blij met mezelf. Trots vind ik zo’n raar woord om over jezelf te zeggen.

Ben je in balans en heb je controle??
Ik ben meer in balans dan dat ik ooit geweest ben, maar dat zegt niet heel erg veel, ik ben namelijk altijd wel een beetje uit-balans geweest. Ik ben gewoon heel erg zwart/wit. Ik heb op dit moment het meeste wel onder controle, maar omdat ik zo veel leuk vind en heel veel dingen tegelijk doe, wil ik het overzicht nog wel eens verliezen. Op dit moment heb ik niet het idee dat ik helemaal boven mijn leven sta. Daarom wil ik deze helweek ook zo graag doen, ik wil een week keihard werken zodat ik aan het eind van de week mijn ‘leven’ een stuk beter op orde heb.

Ben je tevreden met jezelf als medemens, familiemens en collega?
Ik ben tevreden met mezelf als medemens en familiemens. Ondanks dat ik weinig tijd maak voor vriendinnen, maak ik voor mijn familie wel altijd tijd. Collega’s heb ik maar één keer per week en ik denk dat ik wel een leuke collega ben.

Wat ik met deze week hoop te bereiken? Ik hoop dat ik een shitload aan werk gedaan krijg. Ik heb écht heel veel te doen en er zijn tal van zaken die ik uitstel. Zo moet ik nog zo’n tien facturen maken van de afgelopen twee maanden (Hallo Annemerel, GELD! Dat heb je nodig voor huur enzo!). Over een paar weken ga ik twee weken op vakantie en in die weken gaat Metro gewoon door, ik moet er dus ook voor zorgen dat ik die pagina’s al van te voren af heb, misschien wel een goed moment om daar nu mee te beginnen. En dan heb ik het nog niet eens over mijn boek gehad. Tijd vliegt echt, zeker als je veel te veel met social media bezig bent.

Ik heb de regels voor social media trouwens wel een klein beetje aangepast. Social media is onderdeel van mijn werk. Ik mag overdag 1-2 Instagrams plaatsen maar ik mag niet: mijn Instagram Timeline bekijken en ik mag ook niet kijken hoeveel likes ik al op mijn foto’s heb. iMessage, WhatsApp en Facebook Messenger mag ik alleen gebruiken voor mijn werk, niet voor ‘gezelligheid’.

Oké, ik heb er nu nog zin in… maar als ik dit schrijf is het ook nog het weekend voor de Helweek en is mijn wekker nog niet om 5.00u gegaan. Ik ga jullie dagelijks met blogposts op de hoogte gehouden en maak ook één lange vlog die volgende week online komt. Let’s do this! Let’s move some mountains, lets get some work done!

Heb jij de Helweek al eens gedaan? Ben jij ook zo geïntrigeerd door de Helweek? Heb jij het boek gelezen?

Liefs,
Annemerel

Delen:

47 Reacties

 1. juni 8, 2015 / 17:08

  Het lijkt mij eigenlijk best wel fijn! Waarschijnlijk zou ik elke dag mijn wekker de ergste dingen toewensen, maar als je eenmaal uit bed bent en om 6 uur al hard aan de bak bent, voel je je vast een stuk beter. Als ik eerder van dit bestaan af had geweten, had ik het vast geprobeerd in de week voor mijn tentamenweek, maar aangezien ik nu bijna vakantie heb, heb ik juist wel zin in een beetje ongestructureerd leven en wat uit te slapen. Ik ben heel erg benieuwd wat de helweek je gaat opleveren :D

 2. juni 8, 2015 / 17:13

  Poeh dit lijkt me echt zo ontzettend zwaar! Ik ben HEEL erg benieuwd hoe deze week je gaat bevallen, en of je ook echt extreem productief wordt! Heel veel succes :)

 3. Elvira
  juni 8, 2015 / 17:19

  haha bedankt voor deze uitleg, ik snapte er in een vorige post helemaal niets van.
  Knap dat je deze uitdaging aangaat. Denk dat dit voor veel mensen goed is. Succes!

 4. juni 8, 2015 / 17:22

  Heel erg benieuwd hoe de Helweek jou zal vergaan. Ik (Denise) heb voor mezelf sinds kort ingesteld dat ik iedere dag om 06:15 opsta, terwijl ik normaal gesproken rond half 8 opstond. Juist vanwege het feit dat ik meer wil doen op een dag. Ik moet zeggen, het bevalt mij echt heel goed! Alhoewel om 05:00 uur opstaan natuurlijk weer een ander verhaal is… ;-)

  Succes!

 5. juni 8, 2015 / 17:26

  Ik heb de Hel week van Sanne zoekt geluk gezien. Erg inspirerend! Het lijkt me ontzettend pittig om te doen. Ik wens je dus ook heel veel sterkte en succes toe en kijk uit naar de blogs en de vlog. Zet ‘m op!

 6. Sanne
  juni 8, 2015 / 17:29

  Sanny Verhoeven heeft hem in april ook gedaan en heeft daar dagelijks over gevlogd, misschien leuk om te kijken :-) Veel succes! Hopelijk levert het je op waar je op hoopt!

 7. Marieke
  juni 8, 2015 / 17:30

  Hell yeah!

 8. Lies
  juni 8, 2015 / 17:42

  Ik heb het boek ook gelezen en heb besloten het ook te gaan doen! Aktieeeeeee!

 9. juni 8, 2015 / 17:43

  Succes Annemerel! Ik ben benieuwd naar je ervaringen en ik hoop dat het je helpt om meer focus en structuur aan te brengen zodat er meer tijd ontstaat voor ontspannen met vriendinnen.
  Hellweek lijkt me echt een toffe uitdaging, maar ik heb op dit moment juist heel erg behoeftr aan rust en niet zoveel van mijzelf moeten.

 10. Lilian
  juni 8, 2015 / 17:45

  Pff ik vind tentamenweken al ‘hel’ genoeg, ik doe niet mee! haha
  succes :D

 11. juni 8, 2015 / 17:55

  Ik ben heel benieuwd naar wat je ervan gaat vinden! Ik wil het ook nog zeker een keer proberen maar ik heb vanaf volgende week vakantie en ik weet echt niet wat voor “werk” ik dan de hele dag zou moeten doen, haha. Iets voor als het nieuwe collegejaar begint! Heel veel succes!

 12. juni 8, 2015 / 17:56

  Heel veel succes!
  Ik ben benieuwd naar je ervaringen. Ik heb er ook even over gedacht om dit te doen. Het probleem is alleen dat ik van 5 tot 22.00 wakker zijn echt niet ga halen. Ik sta nu om 8.30 op en ga om 22.00 slapen, haha. Vaak slaap ik ook nog s middags.
  Wat ik ook lastig vind.. Ik blog (mijn ‘werk’) wanneer ik inspiratie en zin heb. Ik weet niet of ik dat een week lang op commando zou kunnen. Verder heb ik ook niks qua werk of studie dus tja.. Ideeën? Tips?
  Ik ben heel benieuwd hoe het jou zal vergaan.
  Liefs, Kim

 13. juni 8, 2015 / 18:02

  Heel veel succes! Klinkt echt als een helweek. Niks voor mij, ik draai me om 5 uur nog even om ;-))

 14. juni 8, 2015 / 18:02

  Dit las ik een aantal weken geleden en toen dacht ik al dat jij hier aan mee zou gaan doen haha. Ik vind het echt knap als je het vol houdt! Ben heel benieuwd hoe het je gaat bevallen.

 15. Mandy
  juni 8, 2015 / 18:04

  Thanks voor het delen, ik ga me er ook eens in verdiepen!

 16. juni 8, 2015 / 18:11

  Oh wat goed van je! Ik doe met je mee… Ben deze week begonnen met streng zijn voor mezelf en vandaag toevallig om 5 uur opgestaan omdat ik er om 10 uur in lag. To do list is netjes afgestreept voor vandaag en die voor de rest van de week liggen al klaar. Yeah! Alleen social media… ik communiceer via Facebook met mijn vriend, dus dat gaat ‘m niet worden :’) verder kan ik gewoon m’n telefoon uitzetten, no problemo.

  • juni 8, 2015 / 18:23

   Stoer Debby! Ik wil ik helaas vanochtend niet om 05:00 opgestaan dus ik begin volgende week maandag.

 17. juni 8, 2015 / 18:23

  Ik wil dit, sterker nog ik heb dit nodig!

  Wat een gave uitdaging. Stoer dat je dit doet, ik kijk uit naar het verslag & vlog!

 18. juni 8, 2015 / 18:23

  Ah ik ben zo benieuwd hoe deze helweek je gaat bevallen! Ergens lijkt het me heel fijn om even een week helemaal door te knallen, je gaat dit vast en zeker fantastisch doen!

 19. juni 8, 2015 / 18:24

  Wauw, wat ontzettend knap van je! 5 uur opstaan! Jeetje, ik wou dat ik dat kon, hihi!

 20. juni 8, 2015 / 18:44

  Good luck Ann!

 21. juni 8, 2015 / 19:07

  Wauw, succes! Ik heb er over gelezen bij anderen maar helaas vind ik eht echt NIETS voor mij. Ik kan het gewoon niet volhouden, dat weet ik zeker.

 22. juni 8, 2015 / 19:08

  Leuk! Ik ben erg benieuwd! Als ik niet zwanger was geweest had ik ook heel graag een helweek gedaan, ik stel hem nu even uit. Al denk ik dat ik binnenkort wel een milde versie van de helweek ga doen, dat nachtje niet slapen trek ik nu nl niet ;)

  Lijkt me heerlijk om jouw ervaringen te lezen, succes!

 23. juni 8, 2015 / 19:20

  Ik ben zeker geïntrigeerd door de Helweek, maar of het iets voor mij is?! Ik geloof wel oprecht dat je meer focus kunt krijgen door zo’n week te gaan doen.. Ik denk dat je jezelf veel bewuster wordt van wat je allemaal kunt doen! Ik wens je super veel succes, erg leuke uitdaging.. and after all: wat is nou een weekje, toch?! :-)

 24. juni 8, 2015 / 19:32

  Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen! Ik heb de Helweek van Sanny Verhoeven gevolgd en vond dat zo ontzettend interessant om te zien! Ben benieuwd of het jou een beetje bevalt haha.

 25. juni 8, 2015 / 19:47

  Ben heel benieuwd naar je ervaringen!

 26. juni 8, 2015 / 20:16

  Haha ik ben benieuwd. Als ik moet werken en mijn wekker om 6:00u gaat, vind ik dat al vroeg

 27. juni 8, 2015 / 20:27

  Ik zag al iets van Helweek voorbijkomen bij Sanny in een halve vlog die ik toevallig keek, maar was nog niet helemaal op de hoogte van het hele concept. Klinkt strak! Eerst die detox en nu dit; ik ben heel erg benieuwd wat het uithaalt :)

 28. Ingrid
  juni 8, 2015 / 20:40

  Qua slaaptijden doet het me denken aan coschappen, dat was niet altijd leuk, maar op zich prima te doen voor een paar maanden. Geen praatjes met collega’s lijkt me echter heel naar en ik zou niet weten hoe. De hele dag met oortjes in lopen misschien?

 29. juni 8, 2015 / 21:06

  Pffoeeh dat klinkt heftig! Ik ben benieuwd hoe het je vergaat! Om 5 uur opstaan ’s ochtends is voor geen optie als ik een fulltime job heb. Dan ben ik halverwege mijn dag helemaal gesloopt denk ik! Ja, of juist niet. Misschien knap ik er juist van op.. :) Wie weet ga ik het toch ook nog wel doen!

  • Annemerel
   Auteur
   juni 8, 2015 / 21:21

   Ik zat vanmorgen om 7.00u in de auto en kwam om 19.00u thuis van mijn werk en heb juist meer energie dan anders! Weet niet of het een gelukje is en dat het morgen lastiger is, maar denk dat het juist wel te combineren is met een fulltime job!

 30. juni 8, 2015 / 21:15

  Ik heb m 2 weken geleden gedaan. 2x om 5 uur op en daarna niet meer met een kind van 2 leek het me niet zo verstandig haha. Maar de social media detox was heerlijk de tv is nog steeds uit gebleven.

 31. juni 8, 2015 / 23:20

  Wauw wat stoer dat je dit gaat doen/ nu aan het doen bent! Ik kijk nu al uit naar je update. Ben ook benieuwd naar het eindresultaat en of je ernuiteindelijk op langere termijn ook wat aan over houdt. Mij heb je iniedergeval geinspireerd; morgen de wekker iets eerder gezet om te sporten en mn kleding voor morgen ligt al klaar. Haha veel succes!
  Liefs Renske

 32. Ilse
  juni 8, 2015 / 23:28

  Heel veel succes met je helweek! :)

 33. juni 9, 2015 / 06:24

  Oeh ik ben heel benieuwd hoe dit gaat bevallen. Ik had het ook al bij Lianne gelezen en ik zat te twijfelen om het zelf ook een keer te proberen. Eerst maar eens kijken hoe het bij jou gaat :)

 34. joyce
  juni 9, 2015 / 06:52

  Klinkt heel tof. Als sinds Sanny het heeft gedaan staat t op mijn to do lijstje. Ik houd van vroeg opstaan, ben een echt ochtend mens. Maar mag je ook voor 10uur slapen? Mijn wekker gaat nu vaak om 5.40u en dan lig ik er ook geregeld voor half 10 in…
  Ik volg je week lekker mee, nu zelf nog een datum prikke (en een lijst maken met wat ik die week dan ga doen… )

 35. juni 9, 2015 / 08:08

  Ik heb echt heel veel bewondering voor jou, Annemerel! Om alles wat je bereikt hebt nu, want dat is inderdaad een gevolg van investering van de laatste twaalf jaar. Geweldig om te zien dat je je dromen najaagt en niet opgeeft, ook al is het misschien niet altijd even simpel geweest. Super. Veel succes deze week met weer een stapje in de goede richting verder ;) Ik doe binnenkort met je mee!

 36. Elise
  juni 9, 2015 / 09:21

  Spannend! Ik ga je volgen en wellicht dat ik het daarna ook ga proberen. Eerst het boek maar eens lezen… Succes!

 37. juni 9, 2015 / 12:00

  Ik had hier al eens eerder over gelezen. Echt cool dat je het gaat doen! Ben heel benieuwd naar je ervaringen!

 38. Nikki
  juni 9, 2015 / 13:11

  Het klinkt allemaal goed, maar met een baan in de zorg vind ik het moeilijk combineren. Hoe doe je dat als je bijvoorbeeld avonddiensten draait tot 22:30? Tegen de tijd dat je thuis bent en in slaap bent gaat je wekker alweer bijna :/

 39. juni 9, 2015 / 13:12

  ik ben best benieuwd wil het ook wel proberen volgens mij krijg je veel meer gedaan en is je dat veel productiever!

 40. juni 9, 2015 / 14:54

  Heel veel succes! Sanny van Sanny zoekt geluk heeft hem ook op youtube gedaan!

 41. Marleen
  juni 9, 2015 / 17:35

  Het klinkt allemaal een beetje ‘vaag’ voor mij en ik vraag me oprecht af of dit allemaal gaat werken. Daarom ben ik extra benieuwd naar hoe het je vergaat. Succes!

 42. juni 9, 2015 / 21:35

  Fantastisch om te lezen dat je dit gaat doen! Ik heb er een paar maanden geleden over gelezen en ik geloof dat dit ook echt kan werken. Mijn doel is ook om dit in de zomer te gaan doen. Ben benieuwd naar de komende verhalen en je vlog. Succes met keihard werken! ;-)