SNAPSHOTS: Ischgl (Part I)

 photo ischgl01.jpg

Afgelopen woensdag vloog ik op uitnodiging van Ischgl richting de bergen. Mijn eerste wintersportreis van het seizoen en het had niet beter kunnen beginnen.


 photo ischgl01.jpg

In de winter vliegt Transavia dagelijks vanaf een aantal Nederlandse vliegvelden naar Innsbruck, helaas was het afgelopen week nog geen winter en vlogen we daarom naar München. Onderweg kwam de zon op en dat leverde mooie plaatjes op. München ligt op zo’n drie uur rijden van Ischgl, maar ik heb me geen moment verveeld. Ik vind auto-ritjes eigenlijk best wel leuk, zeker als er buiten nog wat te zien is.

 photo ischgl01.jpg

En dat is op de weg tussen München en Ischgl zeker het geval, we reden onder andere langs dit uitkijkpunt op de Zugspitze. De Zugspitze is met 2962 meter de hoogste berg van Duitsland. Deze foto werd vanuit Oostenrijk gemaakt.
 photo IMG_4672.jpg

Vandaag op het programma? Niet skiën, maar… zip linen door de bergen. Super vet. De SkyFly is een nieuwe attractie in Ischgl, je gaat met snelheden tot 84 kilometer per uur door de bergen. Echt heel erg leuk en totaal niet eng (als je geen hoogtevrees hebt tenminste). Als je benieuwd bent hoe het zip linen er uit zag, ik heb het gefilmd.

 photo ischgl01.jpg

De eerste avond spraken we met Emil Zangerl, of nou ja beter gezegd met zijn vertaalster van de avond Isabell van de Tourismus Office. Emil spreekt namelijk met een Tiroler accent en dat was voor mij vrij onverstaanbaar. De reden dat we met Emil spraken was omdat hij jarenlang gesmokkeld heeft tussen Ischgl (Oostenrijk) en Samnaun (Zwitserland). Na de tweede wereldoorlog was dit gedeelte van Oostenrijk ontzettend arm en was er geen tabak en suiker verkrijgbaar, dat smokkelde Emil vanuit Zwitserland naar Ischgl.

Het was niet geheel ongevaarlijk om te smokkelen, er stonden grenswachters in het berggebied. Daarom gebeurde het vaak ’s nachts. De tocht nam meestal tussen de zes en tien uur in beslag. Omdat de grenswachters niet zulke goede skiërs waren namen de smokkelaars altijd de lastigste routes, omdat daar de grenswachters lastig konden komen. Emil is dan ook geen enkele keer gepakt. Afgelopen zomer maakte hij zijn laatste smokkeltoer, vertelde hij met een trotse blik in zijn ogen.

Emil is inmiddels 83 maar denk maar niet dat hij achter de geraniums zit. De man staat nog dagelijks op de parkeerplaats van Ischgl om het verkeer te regelen. Emil is een baas. Niet alleen omdat hij met zijn 83 nog steeds aan het werk is, maar hij straalt het ook gewoon uit.

 photo ischgl01.jpg

De volgende dag was het tijd om zelf de smokkelaars route (Schmugglers Runde) te gaan doen in het skigebied. Ischgl heeft drie routes uitgezet die gebaseerd zijn op de smokkelaars routes tussen Oostenrijk en Zwitserland. Je kunt kiezen tussen de bronzen, zilveren en gouden route. De gouden route is de langste route en heeft de lastigste pistes. Met een app kun je de route tracken en kom je langs allerlei checkpoints. Het is de bedoeling dat je langs al deze checkpoints komt, hier kun je uiteindelijk mooie prijzen mee winnen.

 photo ischgl01.jpg

Het was in ieder geval fantastisch weer om een mooie route te skiën. We begonnen op 2321 meter hoogte bij Idalp in Ischgl en gingen vanaf daar naar Samnaun (Zwitserland) en weer terug.

 photo ischgl01.jpg

Let’s GO! Ik ben zo blij dat ik weer in de bergen ben en op ski’s sta. Ik hou van strand en warmte, maar niets gaat boven skiën en wintersport.

 photo ischgl01.jpg

Zeker als het zonnetje schijnt…

 photo ischgl01.jpg

Je verwacht misschien dat de pistes niet al te best zijn op dit moment, in november heeft het voor het laatst gesneeuwd in Ischgl. Maar niets is minder waar. Het is koud genoeg om sneeuw te maken met machines en doordat het nog niet zo druk is blijft de sneeuw de hele dag goed liggen. Dat is het grote voordeel van vroeg in het seizoen naar de sneeuw te gaan. En van een gebied zoals Ischgl, dat voor het grootste gedeelte boven de 2000 meter ligt en daardoor vrij sneeuwzeker is.

 photo ischgl01.jpg

Dit blijven mijn favoriete plaatjes…

 photo ischgl01.jpg

En kijk het is heus wel een beetje wit!

 photo ischgl01.jpg

De route brengt ons ook langs Samnaun, waar we warme chocolademelk drinken en zelf onze smokkelwaar kunnen kopen. Je mag tot een bepaald bedrag dingen kopen in Samnaun en hier word ook echt op gecontroleerd. Er skiën nog steeds grenswachters in het gebied en als je rugzak iets te groot is, is er een kans dat je die even open mag maken om te controleren of je niet te veel gekocht hebt.

 photo ischgl01.jpg

En weer terug in Ischgl, we lunchen in restaurant Alpenhaus waar we prachtig uitzicht hebben.

 photo ischgl01.jpg

En de lekkerste schnitzel eten. Schnitzel smaakt nooit beter dan na een lange ochtend skiën.

 photo ischgl01.jpg

And that’s a wrap voor ons eerste dagje skiën. Het was heerlijk, maar hoe het verder ging… dat lees en zie je zondag.

Liefs,
Annemerel

*Dit is een persreis. Ik krijg niet betaald om hierover te schrijven. Reis en verblijf zijn verzorgd door het Tourismusverband Paznaun-Ischgl.

Delen:

10 Reacties

 1. Jolien
  december 19, 2016 / 14:04

  Heerlijk ziet het eruit!!!

  Maar… ligt er nou papier op je bordje schnitzel?

 2. Ilse
  december 19, 2016 / 15:17

  Wat een plaatjes en tof dat jullie zelf die route gingen doen!

 3. Roos
  december 19, 2016 / 17:49

  Waaaaah wat een prachtige foto’s! Vooral die ene met die lift inderdaad, en wat is het rustig op de piste! Heerlijk, hopelijk is dit de start van weer een goed wintersportseizoen :)

 4. Vera
  december 20, 2016 / 12:59

  De omstandigheden zien er heerlijk uit! Heb nu wel zin in warme chocomelk in het zonnetje :)

  Even een hele andere vraag: klopt het dat het de laatste dagen/weken erg stil is bij de comments? Een deel van het artikel lezen betekent voor mij de bijbehorende comments lezen, maar dit valt de laatste tijd erg tegen. Ligt dit aan het feit dat comments eerst moeten worden goedgekeurd? Of heeft het een andere reden? Ik vind het in ieder geval erg jammer!

  • Annemerel
   Auteur
   december 20, 2016 / 19:28

   Er worden wat minder comments gegeven maar ik moet ook toegeven dat ik niet de hele dag de comments aan het goedkeuren ben omdat ik daar gewoonweg geen tijd voor heb. Denk dat de hoeveelheid comments ook minder is omdat ik hem op goedkeuren heb staan. Wil dit toch niet weer uitzetten omdat ik het toch wel heel erg fijn vind om alles te lezen voordat ik het goedkeur (en sinds hij op goedkeuren staat krijg ik vrijwel geen negatieve reacties meer).

   • M.
    december 21, 2016 / 09:31

    Ik mis ook wel een beetje de comments, maar begrijp dat dit wel aangenamer werken is voor jou. Ik hoop dat het terug komt wel, de vele comments! Vind het ook ‘deel van’ de blog.

    • Annemerel
     Auteur
     december 22, 2016 / 17:36

     Denk dat er ook minder commetns zijn omdat je tegenwoordig ‘overal’ comments kunt achterlaten. Instagram, Twitter, Facebook, YouTube… is wel logisch dat het op mijn blog dan met reacties minder wordt. Je ziet het eigenlijk bij de meeste blogs wel.

   • Jolien
    december 21, 2016 / 10:14

    Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik het ook wel jammer vind om niet meteen comments te kunnen lezen en dat het soms een tijdje duurt voordat ze goedgekeurd zijn! Maar ik snap het van jouw kant ook.

   • Vera
    december 21, 2016 / 14:13

    Duidelijk! Vind het zelf minder leuk sinds hij op goedkeuren staat (vanaf de zomervakantie was dat, toch?) maar ik snap je argumentatie! Negatieve comments is natuurlijk ook niet alles. Dank voor je uitleg :)

 5. december 21, 2016 / 16:40

  Die eerste keer op je ski’s staan in het nieuwe seizoen lijkt me weer zo heerlijk aanvoelen voor een liefhebber als jij! Heb je vlogs al gezien maar het blijven alsnog mooie plaatjes die heel fijn zijn om naar te kijken. En leuk ook die achtergrondinfo over de smokkelaarsroutes :)