LET’S TALK ABOUT: Een maand lang geen vlees (II)

Het is vandaag 1 september en dat betekent dat ik officieel (volgens mijn eigen regels) weer vlees ‘mag’ eten. Eind juli – tijdens een vakantie vol barbecue’s en Italiaanse ham – bedacht ik me dat het misschien wel een goed idee was om de hele maand augustus geen vlees te eten. Vis was wel toegestaan, evenals andere dierlijke producten. En nu zijn die 31 dagen dus voorbij.

Ik wist van te voren eigenlijk al wel dat ik het vol zou houden, want als ik zo’n doel voor mezelf stel, een doel met een ‘eindpunt’, dan kan ik me daar meestal ook wel toezetten. Daarnaast is geen vlees eten ook nog niet eens zo’n hele grote aanpassing voor mij. Ik vind vlees erg lekker; een perfect bereidde steak tartaar of de bavet die mijn ouders op zondag nog wel eens op het menu staat. Heerlijk. Ook kan ik genieten van foute kroketten en spareribs. Oh en bacon. Het beste anti-kater-voedsel dat er is. Toch eet ik niet heel vaak vlees, als ik twee keer per week vlees at (voor die vakantie vol barbecues en Italiaanse ham dan) dan was het veel. Ik eet liever vis, vegetarische kip en paddenstoelen. Vooral ook omdat dat makkelijker te bereiden is dan een goed stuk vlees.

Toch was het niet iedere dag even makkelijk.

 • Op dag één moest ik mijn vriendinnetje een berichtje sturen dat ik heel veel zin had in die barbecue dat weekend, maar dat ik eigenlijk geen vlees at. Ik vond het niet leuk om van mijn ‘probleem’ iemand anders ‘probleem’ te maken. Gelukkig was het helemaal geen probleem en aten we gewoon lekker vis.
 • Op dag vier had ik een hongerklop en wilde ik persé Chinees en ik wilde van die vieze bami met van die dikke slierten. Kon natuurlijk nergens een vegetarische variant van die bami vinden op Thuisbezorgd. Uiteindelijk is het gelukt, maar toen was ik inmiddels al best wel hangry.
 • In het eerste weekend had ik hardgelopen en voelde ik me daarna zo’n slappe vaatdoek dat ik alleen maar kon denken aan eieren met bacon. Ik moest bacon. Maar ik at het niet, want het zat vast tussen mijn oren.
 • Iedere keer als ik spontaan bij mijn ouders wilde aanschuiven voor het eten moest ik eerst vragen wat er op het menu stond. De pasta carbonara moest ik helaas afslaan.
 • Toen ik met mijn moeder in de auto zat terug uit Knokke was ik ongeveer twee uur lang aan het fantaseren over een McKroket. Toen we eindelijk een McDonalds gevonden en de parkeerplaats opreden kwamen we allebei op hetzelfde moment tot dezelfde conclusie: in een McKroket zit vlees.

Het zijn maar kleine dingetjes; zeker als je dit vergelijkt met wat voor grote problemen vlees veroorzaakt. Zelf kijk ik het meest naar het milieu. Dat er nog steeds mensen zijn die klimaatverandering niet onderkennen, daar kan ik echt met mijn pet niet bij. Die extreme warmte in Zuid-Europa die eerst weken van augustus, de modderstromen in Sierra Leone, de overstromingen in India, de orkaan in Houston en dan weer zo’n reportage in het achtuurjournaal waarin je ziet (en hoort, dat gekraak!) dat de permafrost laag in het noorden van Canada met de seconde afneemt. Volgens mij moet er echt iets veranderen en snel een beetje.

Maar de bio-industrie kun je niet van de ene op de andere dag afschaffen. Er zijn zoveel mensen van de bio-industrie afhankelijk, maar dat er iets moet veranderen als we de wereld niet nog meer de vernieling in willen werken, dat lijkt me duidelijk.

Nu dan de grote vraag, blijf ik vlees vermijden? Ja en nee. Ja, ik ga mijn best doen zo min mogelijk vlees te eten, het liefst gewoon helemaal niet. Maar als ik in een situatie kom (bijvoorbeeld bij mijn ouders of bij vrienden) waar er voor me gekookt is, dan eet ik gewoon wat de pot schaft. Waar ik wel echt mee wil stoppen zijn de vlees-momenten die eigenlijk niet nodig zijn. Zoals die McKroket dus.

Verder eet ik sowieso al bijna geen zuivel. Ik eet weinig chocola, soms een ijsje (deze week toevallig een hele doos Mars-ijs, maar dat is een uitzondering, gelukkig), ik drink geen melk, gebruik plantaardige yoghurt en ik vind kaas niet lekker (behalve parmezaan in mijn risotto, en mozzarella). Eieren zijn mijn guilty pleasure, daar kan geen fipronil schandaal verandering in brengen. Ik weet dat overbevissing ook een groot probleem is en dat het nog veel beter zou zijn als ik ook geen vis meer at, maar dat wil ik mezelf niet ontzeggen.

Ik ben absoluut geen wereldverbeteraar, er zijn mensen die honderd keer milieubewuster en diervriendelijker eten en leven dan ik. Maar ik ben me wel bewust van het probleem en ik probeer mezelf te beteren. In de documentaire ‘What The Health’ wordt een compleet veganistisch dieet  vergeleken met het meest verschrikkelijke Amerikaanse dieet dat er is. Ik vind dat absoluut geen eerlijke vergelijking. Volgens mij is er ook een tussenweg. Een weg waarin je zoveel mogelijk plantaardig eet, maar ook af en toe ‘niet te moeilijk’ doet. Dat klinkt misschien heel slap in de oren van ‘echte’ vegans en ik heb ontzettend veel respect voor een ieder die wél compleet plantaardig eet, maar ik weet dat deze baby-stapjes voor mij op dit moment het juiste zijn.

Nogmaals dank voor al jullie reacties op mijn eerste blog over dit onderwerp drie weken geleden. Zo goed om te lezen dat veel van jullie zo bewust hiermee bezig zijn. Mochten jullie nog tips hebben voor hele lekkere plantaardige recepten, laat ze dan vooral achter in de comments.

Liefs,
Annemerel

Delen:

28 Reacties

 1. september 1, 2017 / 12:09

  Ik vind het überhaupt al heel knap dat je het hebt geprobeerd! Toevallig had ik het er gisteren nog over met m’n vriend, maar ik ga hem absoluut niet overhalen om vaker vegetarisch te eten. Maar ik blijf hem gewoon vegetarische gerechten voorschotelen (ik eet zelf ook nog vlees) en dan maar kijken waar we uitkomen!

  • Annemerel
   Auteur
   september 1, 2017 / 15:48

   Haha snap het sowieso dat het lastiger is als je samen bent met een carnivoor ;-)

 2. september 1, 2017 / 12:36

  Leuk om je gedachten hierachter te lezen! Ik heb zelf vrij veel vriendinnen die vegan eten, dus ik vind het interessant om ook ideeën van niet-vegans te horen. Mijn vriend en ik proberen zelf ook minder vlees te eten, we eten denk ik 2 keer per week vlees nu. Al heeft mijn vriend er soms nog moeite mee haha. Dan stuur ik een vegetarisch recept voor die avond, en maakt hij perfect het recept + vlees…
  Go-to lekkere, snelle, vega recepten zijn hier thuis sowieso allerlei soepen en maaltijdsalades aangezien vlees daar bijna nooit de hoofdrol speelt. En verder hou ik erg van curry’s en pasta’s, vooral deze curry is favoriet: https://www.liveeatlearn.com/weeknight-vegetarian-coconut-curry/ (al laat ik tofu liever weg)

  • Annemerel
   Auteur
   september 1, 2017 / 15:47

   Aaahhh snap je struggle, ik heb dan nog het ‘geluk’ dat ik meestal met niemand rekening hoef te houden voor het avondeten.

 3. Britt
  september 1, 2017 / 13:19

  Goed bezig hoor! Ik ga al zeven jaar zonder vlees door het leven. Wel eet ik, net als jij, af en toe vis. Verder probeer ik ook zuivel en eieren steeds meer te vermijden: qua melk en yoghurt/kwark gaat dat prima, maar kaas laten staan vind ik erg lastig. Ik kook toch vaak met kaas als soort van alternatief voor vlees.

  Ik merk de laatste tijd wel dat veel mensen om me heen steeds wat bewuster met vlees eten bezig zijn. Een fijne verandering!

  • Annemerel
   Auteur
   september 1, 2017 / 15:46

   Ja ik merk ook zeker dat mensen van onze leeftijd steeds meer hierover na gaan denken. Maar zelfs mijn ouders, die me hebben opgevoed met aardappelen, vlees en groenten, eten nu amper nog vlees.

 4. september 1, 2017 / 13:22

  Ik moet wel lachen want nadat ik je artikel heb gelezen zie ik ernaast een advertentie staan van de mcdonalds met een bacon Big Mac.

  Maar inhoudelijk: ik eet sinds halvewege juli ook geen vlees meer. Ik at het niet meer omdat ik van die nare gedachten kreeg zoals: dit dier is dood gegaan voor mij. Het nam de trek weg in het eten van vlees. Dat betekent niet dat ik nooit meer vlees ga eten, als ik er echt trek in heb zal ik het wel eten. Een voordeel die ik opmerk is dat mijn stoelgang regelmatiger is geworden!

 5. Hanne
  september 1, 2017 / 13:49

  Leuk dat je zo enthousiast bent om minder vlees te eten! Ik geef je graag kort wat ideetjes:
  – één pot: chili sin carne, spaghettisaus met linzen of quorngehakt, lasagne met half courgette, half pasta en ricotta-kwark-kaassaus
  – “caesar salad”: gebakken “kip” van de vegetarische slager en gebakken champignons of kikkererwten gebakken in bbq-kruiden (als vervanging van de gewone kip)
  – soep wordt een maaltijdsoep met veggie balletjes of linzen of bonen er in & stukje brood
  – pitabroodje gevuld met falafel en/of gegrilde halloumi-kaas
  – zelfgemaakte veggie burgers van kikkererwten, zwarte of witte bonen,…

  Het lijkt misschien een domme tip, maar ga ook eens naar een andere supermarkt. Ik woon in België en in de Bioplanet, Biovita, Albert Heijn, Aldi, Lidl, Colruyt, Carrefour, Delhaize,… hebben ze telkens andere veggie-en veganproducten.

  • Annemerel
   Auteur
   september 1, 2017 / 15:45

   Oooh thanks voor alle tips! Is Halloumi kaas vegan? Ik heb het nog nooit gegeten! Hmmm en nu heb ik trek in een caesar salad.

   • Roos
    september 1, 2017 / 17:26

    Halloumi kaas is een soort feta – dus absoluut niet vegan. Het voordeel van halloumi is, is dat je het kan grillen zonder dat het smelt. Ik zou het zeker eens proberen, is mega lekker!

 6. Rianne
  september 1, 2017 / 14:11

  Ik vind het knap van je dat je het hebt volgehouden! Vooral omdat je een stukje vlees op z’n tijd lekker vindt, dat was bij mij het makkelijkste ding om het te laten staan. Ik hou niet van vlees en alles wat uit de zee komt. Vrij gemakkelijk om het te laten staan haha. Ik eet nog wel zuivel, maar heel weinig. Eigenlijk alleen Griekse yoghurt bij het ontbijt, maar daar kan ik de laatste tijd niet zo goed tegen.. misschien maar eens overgaan op die acai bowls! Want gewoon sojayoghurt met muesli vind ik niet zo lekker.
  En eieren ben ik ook niet zo dol op. Kaas daarin tegen vind ik iets te lekker haha.
  Het is al heel goed dat we er bewust mee bezig zijn en elk klein stapje is er weer een!

  • Annemerel
   Auteur
   september 1, 2017 / 15:44

   Plantaardige yoghurt kun je met vruchtjes er door heen net zo lekker maken als griekse yoghurt! Geloof me!In een echte acai bowl hoort trouwens helemaal geen yoghurt, ik gebruik dat alleen omdat als ik alleen maar fruit gebruik het een zeer dure business wordt.

   • Rianne
    september 1, 2017 / 17:45

    Oh thanks voor de tip! Ik ga eens op zoek naar die poeder die je ervoor gebruikt. Ik neem aan dat de plantaardige yoghurt erdoor ook iets meer vult? Want alleen op fruit red ik het de hele ochtend niet. Want #vreetzak ?

 7. Kate
  september 1, 2017 / 14:38

  Ik vind het leuk om te lezen dat mensen iets bewuster worden van de vleesindustrie! Ik leef zelf zeker niet perfect (ik koop en doe heus wel dingen die niet zo goed zijn voor het milieu/mensen in ontwikkelingslanden) maar het is goed om in ieder geval stil te staan bij je keuzes. Ik vind het zo stom als mensen doen alsof geen vlees eten iets heel extreems is, of doen alsof een maaltijd zonder vlees niet compleet is (vaak mannen die doen of ze doodgaan als er geen dooie vogel door hun eten zit. Je overleeft het wel, jongen). Toen ik 8 jaar geleden met vlees stopte wilde ik ook niemand tot last zijn, dat vond ik echt lastig. Nu denk ik, als iemand bij mij komt eten houd ik toch ook rekening met ze? Een joodse vriendin die geen schaaldieren eet of een vriend die weinig koolhydraten eet zet ik toch ook geen pasta vongole voor. Helemaal niet erg, om rekening met elkaar te houden!

  • Annemerel
   Auteur
   september 1, 2017 / 15:42

   Daar heb je natuurlijk wel gelijk in, zo had ik er nog niet over nagedacht. Maar bij mijn ouders is het wel een beetje anders, want daar schuif ik te pas en te onpas aan tafel aan. Zij eten ook haast nooit vlees, maar soms dus wel.

 8. september 1, 2017 / 14:38

  Ik kan me volledig in jouw verklaring vinden en sta er momenteel op compleet dezelfde manier tegenover! Ik noem mezelf daarom graag ‘part-time vegetariër’, omdat ik bij vrienden en familie niet de last wil zijn. (en omdat ik een koninginnenhapje op de restaurantkaart niet kan weerstaan :D)

  • Annemerel
   Auteur
   september 1, 2017 / 15:41

   ooooh ik heb een keer een koninginnenhapje op in een brasserie in België en dat was ZO lekker. Nu wil ik dat. Meteen.

 9. Anna
  september 1, 2017 / 15:26

  Vind het geweldig dat je dit gedaan hebt! Ik ben sinds april vegetariër (geen vlees, vis, kip) en dit bevalt me goed. Af en toe moeilijke momenten (qua zin/ sociale momenten) maar ik eet even lekker als ervoor en voel me minder schuldig. Nu zou ik eigenlijk ook zuivel vaarwel willen zeggen, maar dat vind ik toch een pak moeilijker.

 10. september 1, 2017 / 15:42

  Ik vind het wel heel interessant! Knap dat je het hebt volgehouden. Zelf ben ik ook aan het afbouwen met vlees eten en ik wil uiteindelijk ook gaan proberen wat plantaardig eten met me doet. Heeft het ‘geen vlees eten’ lichamelijk iets met je gedaan? Ben ik heel benieuwd naar!

  • Annemerel
   Auteur
   september 1, 2017 / 15:51

   HI Simone, ik heb niet het idee dat ik nu ineens een stuk gezonder ben nu ik geen vlees eet. Denk dat het voor mij ook anders is omdat ik train voor een marathon, veel marathonlopers eten juist veel vlees om hun eiwitten aan te vullen. Ik heb niet het gevoel dat ik minder energie heb doordat ik te weinig eiwitten binnen krijg, misschien heeft dit ook te maken met het feit dat ik netjes twee keer per dag een multivitamine supplement slik. Ik heb verder niets aan mijn huid gemerkt, of aan mijn gewicht. Ik at sowieso natuurlijk al niet heel veel vlees dus denk dat dat er ook wel iets mee te maken heeft dat ik er weinig van gemerkt heb.

 11. Lilian
  september 1, 2017 / 15:56

  Ik kan mij nog geen eens meer herinneren sinds wanneer ik geen vlees meer eet.. Ik denk nu zo’n 12 a 13 jaar niet. Ik vind dat Nederland heel goed geregeld voor vegetariërs. Vaak zijn de gedachten in restaurants veel lekkerder dan dat stukje vlees met patatten sla.
  Het enige wat ik lastig vind is vegetarisch eten in het buitenland.. als een gerecht vegetarisch is, is het vaak heel karig.. ik eet trouwens niet compleet vegetarisch, want ik eer wel eens een stukje vis.. en trouwens vis op de bbq is heerlijk.. lekker stukje zalm in aluminiumfolie op de bbq.. jummie

 12. september 1, 2017 / 16:59

  Goed dat je er zo bewust mee bezig bent! Ik ben niet van mening dat je iets meteen voor de volle 100% moet doen om een steentje bij te dragen (zoals vegan worden) want met een paar keer per week geen vlees help je ook al. Zo lang je maar gewoon begint met stappen die voor jou te doen zijn.

  Zo eet ikzelf ook niet iedere dag vlees, probeer ik zo min mogelijk plastic te kopen en anders te scheiden en ga ik altijd met het ov of de fiets. Dus voor nu vind ik dat prima..

 13. september 1, 2017 / 19:47

  Wat goed dat je dit hebt geprobeerd en dat je nu ook wil gaan proberen om overall minder vlees te gaan eten. Ik zelf eet nu 1,5 jaar vegetarisch (dus ook geen vis) en dat bevalt me echt uitstekend. Waar ik wel moeite mee heb is dat ik nog vrij veel zuivel eet. Ik zou daar toch ook wel serieus verandering in willen brengen. Misschien ook maar eens een zuivelvrije maand doen, net zoals jij een vleesvrije maand hebt gehouden. :)

 14. Isabelle Floreal
  september 2, 2017 / 08:10

  Dit is allemaal super fijn maar toch even een kanttekening, als je veel sport heb je meer dierlijke eiwitten nodig. Voor mij is het niet haalbaar om uit te vissen hoeveel ik van wat nodig heb om alles in de juiste hoeveelheid te vervangen. Dus voor mij af en toe vlees maar absoluut met mate!

 15. Iris
  september 2, 2017 / 10:06

  Goed van je! Ik heb een jaar lang (bijna) geen vlees gegeten maar kreeg hierdoor een ijzertekort. Met name omdat ik hardloop kreeg ik hier denk ik last van. Ik kreeg het gewoon niet voor elkaar om genoeg ijzer uit andere voeding dan vlees te halen:(. Daarom eet ik nu ongeveer 1x in de week vlees maar eigenlijk vind ik vega eten veel lekkerder. Als jij (of iemand anders) nog tips hebt hoe je genoeg ijzer binnen kan krijgen zonder vlees te eten hoor ik ze graag!

 16. Ilse
  september 2, 2017 / 16:26

  Ik eet ook niet elke dag vlees maar ik ben er niet echt heel bewust mee bezig eigenlijk. Misschien moet ik dat wat meer doen.

 17. september 3, 2017 / 15:58

  Afgelopen week heb ik volledig vegetarisch gegeten en daar een eetdagboekje over bijgehouden. Leuk om daar eens bewust mee bezig te zijn! Knap trouwens dat je het een maand lang hebt volgehouden!