LET’S TALK ABOUT: Een maand lang geen vlees

Het moet ongeveer drie weken geleden geweest zijn dat ik na twee Aperol Spritz bedacht dat het misschien wel een goed idee zou zijn om de hele maand augustus geen vlees te eten. Ik was in Italië, at iedere dag vlees, soms zelfs meerdere keren. En hoewel ik er van genoot, knaagde er ook iets; was ik begin dit jaar niet van plan geweest om te minderen met dierlijke producten? Wat was er nu eigenlijk van dat voornemen terecht gekomen.

De eerste maanden van het jaar ging het goed, ik at misschien een, soms twee keer per week vlees. Ik was er bewust mee bezig. Helemaal stoppen met vlees eten zag ik niet zitten, ik denk liever niet in beperkingen. Het idee dat ik nooit meer vlees zou mogen eten van mezelf vond ik benauwend. Het voordeel van zo’n losse aanpak is dat je er niet zoveel over na hoeft te denken. En dat is ook meteen het nadeel, want voordat je het vergeet sluipen oude gewoontes er zo weer in.

Dus in augustus de hele maand geen vlees. Dat zou me weer even met de neus op de feiten drukken. En geloof me, dat heeft me weer even met mijn neus op de feiten gedrukt. Mijn drie lastigste momenten?

 • Toen ik op 1 augustus – dag 1 – er achter kwam dat ik dat weekend bij mijn beste vriendinnetje en haar vriend zou gaan barbecuen en dat ik ze moest vertellen dat ik even geen vlees eet. Op de een of andere manier voelde het alsof ik een ander met mijn ‘probleem’ opzadelde. Gelukkig maakte het voor Laura en Robin niet uit, in plaats van vlees aten we vis (wat ik deze maand wel van mezelf mag eten).
 • Op dag 4 had ik een lange dag gehad en had ik ontzettend veel honger. Ik droomde al weken van Chinees en ik besloot dat het er nu maar eens van moest komen. Maar ik had niet zomaar zin in Chinees, ik wilde Koe Lu Yuk en Bami Goreng, je weet wel die ordinaire deegballen met heel veel vet die bami waar eigenlijk helemaal geen smaak aan zit en waar je (ik in ieder geval) altijd buikpijn van krijgt. Na tien Chinezen afgezocht te hebben op Thuisbezorgd vond ik er eindelijk eentje waarbij er géén ham door de Bami Goreng zat en waar ze ook nog eens Koe Lu Yuk met garnalen in plaats van kippenvlees verkochten. Ondertussen had ik de moed al een paar keer bijna opgegeven. Hangry.
 • Afgelopen weekend had ik visioenen over eieren met bacon. Ik proefde de smaak van bacon continu in mijn mond. En het idee dat ik het de rest van de maand niet mocht eten en het eigenlijk daarna ook niet zo verstandig zou zijn, maakte me alleen maar hongeriger. Op een gegeven moment begon ik ook te fantaseren over de kip van Kentucky Fried Chicken, terwijl ik die pas een keer eerder in mijn leven gegeten heb (zo’n acht jaar geleden) en daarna de hele nacht wakker heb gelegen van de buikpijn. Dus.

Ik heb (nog) niet toegegeven, dat zou ik best wel een beetje slap van mezelf gevonden hebben. Ik bedoel; het is niet alsof ik alleen maar plantaardig mag eten. Ik mag gewoon dierlijke producten eten, hoef geen vis (en dus ook geen sushi) te laten staan. Toch wordt de rebel in mij wakker op het moment dat ik iets niet mag. Verschrikkelijk irritant.

De redenen waarom ik geen vlees wil eten is trouwens vrij simpel: slecht voor het milieu, er zijn betere dingen voor mijn lichaam en ik vind het ontzettend lastig om naar beelden van slachterijen te kijken. Als ik daar al niet naar kan kijken, waarom doe ik er dan eigenlijk wel aan mee?

Nog 21 dagen, drie weken. Ik ben benieuwd hoe ik het er van af breng en of ik na die 21 dagen eigenlijk nog wel behoefte heb aan vlees.

Hoe sta jij tegenover het eten van vlees?

Liefs,
Annemerel

Delen:

26 Reacties

 1. Lisa
  augustus 10, 2017 / 12:08

  Ik ben van de een op de andere dag gestopt met vlees eten, nu bijna een half jaar geleden. Ik heb ’t nog niet gemist. Wat bij mij de doorslag gegeven heeft? De aflevering van de Keuringsdienst van Waarde over het slachten van kippen. Die paniek, die manieren. Nee, van mij hoeft het echt niet meer. En ik voel me ook veel beter sinds ik geen vlees meer eet! Supergoed dat je het probeert! De vegetarische slager heeft echt super goede alternatieven en sowieso bij de AH hebben ze een heel uitgebreid assortiment van vegetarische producten. Ik ben helemaal niet van de propaganda als het om vegetarisch eten aan komt, maar ik help mensen wel graag :-) Succes met de komende drie weken, je kunt het!

 2. Debby
  augustus 10, 2017 / 12:08

  Mocht je echt de smaak van bacon missen.. van de vegetarische slager zijn er apekjes te koop die zeer goed in de buurt komen, overigens hebben zij behoorlijk veel goeie vleesvervangers! Lidl ook overigens ?

 3. augustus 10, 2017 / 12:25

  Vis is een stuk lichter verteerbaar heb ik gemerkt en eet daarom nauwelijks of niet gehakt of kip en al helemaal geen vlees waar bot aan zit. Ik vind het eigenlijk een niet echt smakelijk karweitje die karbonade. Tonijn, witte vis uit de diepvries etc. is genoeg, maar dat ei laat ik nog even staan de komende maanden om het opgestapelde gif van de afgelopen 8 maanden te neutraliseren. Blijkt dat het gif in eieren al sinds november 2016 aanwezig was!!!

 4. Chantal
  augustus 10, 2017 / 12:39

  Wij zijn dit jaar precies met hetzelfde begonnen, minder vlees eten.
  Nu 8 maand verder, eten we het nog maar amper. Zelf koken wij eigenlijk amper meer met vlees en eten we het bijv. een keer als we uiteten gaan (omdat de vega keuzes tijdens een hapje eten vaak erg beperkt zijn) of als we bij anderen mensen eten. Wij missen het totaal niet en krijgen steeds meer lol in het vegatarisch koken :)

 5. augustus 10, 2017 / 12:40

  Ik eet ook bewust weinig vlees (wel weer redelijk veel melkproducten en eieren) maar zou absoluut niet zonder kunnen! Knap dat je jezelf zo challenge oplegt. Ben benieuwd hoe je er na een maand over denkt :)

 6. augustus 10, 2017 / 12:43

  Ik houd ontzettend van vlees. Alleen de laatste jaren heb ik steeds vaker een naar gevoel in mezelf als ik vlees eet. Ik zie dan voor me dat het dier dat ik aan het eten ben voor mij is dood gegaan. En dat maakt het voor mij niet meer zo nodig om vlees te eten. Ik ben niet bewust vegetariër en ik eet af en toe nog wel vlees. Maar momenteel gruwel ik van het idee om vlees te moeten eten. Aangezien ik zelf kook is het niet zo een probleem. En waar ik voor mijn vriend vlees klaar maak, eet ik zelf een vega dingetje. Misschien dat ik over een tijdje weer trek krijg in vlees, dan zal ik dat ook gewoon weer gaan eten. Maar nu even niet.

 7. W
  augustus 10, 2017 / 12:53

  Hi, wat je zou kunnen doen is misschien een vleesvervangers proberen als je bijvoorbeeld trek hebt in vlees. Er zijn ook vega spekjes te koop;) bij de chinees vraag ik altijd of de bami ook vegetarisch kan.. Ik probeer een paar keer in de week peulvruchten te eten, lekker vullend en gezond ( wellicht heb je hier iets aan)

 8. augustus 10, 2017 / 12:55

  Yess you go girl! Trots op jou :)

 9. Stephanie
  augustus 10, 2017 / 13:27

  Ik eet al zo’n 7 jaar geen vlees meer. Eerst at ik nog wel het ‘slechte’ vlees zoals een vleeskroket. Daarna geleidelijk aan geminderd omdat ik het vaak niet eens lekker vond en buikpijn ervan kreeg. Het leek me onlogisch om iets te eten wat dood was gegaan en naar mijn mening niet eens lekker was. Vis eet ik nog wel gemiddeld 1 x per week.

 10. Eveline
  augustus 10, 2017 / 13:52

  Hoe ga jij onze BBQ eind augustus overleven? Stokbroodje? :P

 11. augustus 10, 2017 / 14:11

  Wat goed! Ik eet wel gewoon vlees, en hoewel ik wel zou willen minderen vind ik dat tóch lastig omdat m’n vriend daar absoluut niet aan mee gaat doen. En apart koken zie ik met onze schema’s ook niet zo zitten haha. Toch eten we minimaal 1x in de week geen vlees en overdag beperk ik het ook zoveel mogelijk.

 12. Joyce
  augustus 10, 2017 / 14:19

  Ik eet ook al 2 weken geen vlees meer. Ik vind het niet mega lekker en weet dus niet zo goed waarom ik het dan zou eten. Ik mag het van mezelf ook gewoon eten om dezelfde reden als jij zegt, dus in een restaurant zou ik bijvoorbeeld wel vlees eten. Daar kan ik een goed stuk vlees wel waarderen namelijk.
  Ik ben heel benieuwd hoe het je afgaat!

 13. Kate
  augustus 10, 2017 / 14:44

  Ik ben 8 jaar geleden eigenlijk spontaan gestopt met vlees en na die eerste fase waarin ik moest uitvogelen hoe ik mijn go-to’s moest vervangen wende het eigenlijk verbazingwekkend snel. Ik had al vrij snel gewoon geen zin meer in vlees en nu nog steeds doet het me echt niks als iemand naast me een hamburger of biefstuk zit te eten. Ik heb het tegenovergestelde van wat jij hebt: als ik soms wel, soms niet iets ‘mag’, dan ga ik er veel te veel over nadenken. Als het gewoon duidelijk is: geen vlees, dan is het in mijn hoofd geen optie en vind ik het heel makkelijk om eromheen te leven.

  Of het per se gezond is weet ik trouwens niet. Ik heb nooit echt gemerkt dat ik me heel anders voelde zonder vlees, hoewel het geloof ik wel vrij goed voor mijn huid is. Bovendien kun je als vegetariër nog heeeel veel vette troep naar binnen werken, haha. In het begin at ik echt heel veel kaas bijvoorbeeld als ‘vervanger’, of van die hele bewerkte vega producten. Pas in latere jaren leerde ik veel lekkerder koken en ben nu eet ik voornamelijk groenten en fruit, dus dat is wel positief, maar dat kan natuurlijk ook wel met vlees. Maar het milieu-argument staat als een huis!

 14. Marlous
  augustus 10, 2017 / 15:01

  Toevallig had ik het er vandaag nog over met een vriendin; zij eet maar 1x per week vlees. Ik gaf aan dat ik het écht niet zou willen missen. Ik eet veel kip- en kalkoenfilet (eiwitten :)) en vind een biefstukje of varkenshaasje ook erg lekker.
  Misschien heel ‘erg’, maar ik houd me ook niet zo bezig met het wel of geen vlees eten en of dat goed of slecht is….
  Als het moet zou ik best zonder kunnen hoor… maar liever niet ;-)

 15. augustus 10, 2017 / 15:21

  Ik ben ook net gestopt met vlees eten, om milieu-redenen en ook omdat ik sowieso niet veel vlees at. Ik wil nog niet helemaal stoppen met vis (want: sushi!) en voorlopig geef ik mezelf nog een vrijkaart om op restaurant vol-au-vent te eten als het op de kaart staat en ik er zin in heb. En ik denk dat ik het zo gemakkelijk voor de rest van mijn dagen kan uithouden!

  Er gaat ook een hele nieuwe wereld van vegetarische alternatieven voor mij open! Ik ontdekte falafel – jummie! – en heb nu net gezien dat er gewoon vegetarische kip en allerlei broodbeleg bestaat! Want dat ‘mis’ ik wel, preparé en vleessalade tussen mijn boterham. Maar nu heb ik dus ontdekt dat ik dat helemaal niet hoef te missen :D Vegan is me nog een stapje te ver, maar ik sluit niet uit dat ik daar misschien ooit wel naartoe ga!

  Ik herken me wel heel hard in het ‘jezelf iets verbieden en als gevolg aan alleen maar dat kunnen denken’, ik heb dat met koekjes en andere snoeperijen :D

  You can do it!

 16. Tamara
  augustus 10, 2017 / 16:19

  Ah, jaa, ik kan het ook niet meer verantwoorden tegenover mezelf. Eet veel minder vlees sinds een jaar denk ik ongeveer. Sowieso niet elke dag en als we dan wel vlees eten sowieso van goede kwaliteit. Geen kiloknallers in ieder geval. Biologische kip is onbetaalbaar, dus ik eet bijna nooit meer kip..
  Mijn vriend komt uit het Midden-Oosten en voor hem was vlees zoiets als zuurstof, maar zelfs hij eet veel minder en ziet het belang van de zaak in. Er moet echt een cultuuromslag komen wat dit betreft, maar die is aan het gebeuren denk ik.

  Ik las in de Correspondent eens een artikel van , waarin stond dat ’twee flinke entrecôtes tot evenveel broeikasgassen leiden als een autorit van Amsterdam naar Barneveld’. Is toch bizar?!
  Het heeft echt invloed om minder vlees te eten.

 17. augustus 10, 2017 / 16:49

  Ik ben noodgedwongen 5 weken geleden gestopt met vlees eten. Ik kamp al lange tijd met buikklachten en wilde eens kijken of dit hielp. En het helpt!! Ik mis het af en toe wel, maar kan gelukkig genoeg alternatieven vinden. Ik woon in Brooklyn en een goede hamburger is dan wel heel lastig om te laten staan maar tot nu toe gaat het mij goed af. Binnenkort ga ik op bezoek naar NL en dan wil ik toch echt graag een kroket eten, dat doe ik dan ook gewoon. Ook eet ik vis als ik dat wil. Dus voor mij zit er een andere reden achter maar het geeft mij ook een goed gevoel dat ik een steentje bijdraag aan het dierenwelzijn.

 18. Ingrid
  augustus 10, 2017 / 18:38

  Ik ben 11 jaar geleden met vlees en vis en heb er bijna nooit moeite mee gehad. Het enige wat ik lastig vind is om andere mensen te vragen er rekening mee te houden, omdat je dan vaak hele betogen voor vlees uitlokt. Echte cravings naar vlees of vis heb ik nooit gehad, terwijl ik dat toch altijd heel lekker vond. Voor mij weegt de afkeer van het eten van dode dieren en de bio-industrie veel zwaarder. Ik heb weinig tips voor je, behalve volhouden, uiteindelijk wordt het wel normaal voor je en dieren eten afwijkend. Moet je uiteraard wel willen;)

 19. Ilse
  augustus 10, 2017 / 20:23

  Als ik hier thuis kook of voor mezelf eten maak dan eet ik ook vrij weinig vlees maar soms heb ik er gewoon heel veel zin in en bij mijn ouders geef ik er ook makkelijker aan toe. Vanaf het einde van deze maand woon ik weer op mezelf en dan wil ik het wel weer beperken.

 20. Imke
  augustus 10, 2017 / 20:25

  Wat goed van je dat je even geen vlees eet! Ik eet al ruim 8 jaar geen vlees en vis. Eigenlijk ging dit van de ene op de andere dag: m’n zus zei dat ze vegetariër werd en ik deed gewoon mee. Eigenlijk heb ik het nooit gemist. Op het begin aten we nog vaak vleesvervangers, die ik heel veel vond lijken op echte dierlijke producten, maar tegenwoordig laten we eigenlijk helemaal weg. We eten nu veel vaker curry’s, salades, quinoa, couscous/rijst/pasta met groenten. Ik merk dat ik me er gewoon goed bij voel. Mijn eiwitten haal ik vooral uit peulvruchten, yoghurt/kwark en noten, maar ik snap wel dat jij dat lastiger zal vinden als je allergisch bent voor noten. In ieder geval heel veel succes nog in augustus, je kan het!!

 21. Marion
  augustus 10, 2017 / 20:46

  Goeie move Annemerel, ga je blij van worden en de planeet ook. Leestips voor je summer reading: het pamfletje “eetgeenvlees” van H. Brandt Corstius, “Skinny Bitch” en “Under the Skin”.
  Chapeau!

 22. augustus 10, 2017 / 20:53

  Supergoed! Ik eet ook echt veel minder vlees tegenwoordig, al vind ik helemaal vegetarisch worden echt een te grote stap voor mezelf. Maar ik denk maar zo: alle beetjes helpen :)

 23. augustus 10, 2017 / 22:54

  Toen ik in het buitenland studeerde ben ik onbewust veel minder vlees gaan eten. Het vlees wat daar verkocht werd was gewoon ontzettend vies, waardoor ik het liever oversloeg. Alleen de kip was prima te eten dus mijn maaltijden waren of met kip of vegetarisch. Ik en mijn omgeving merkte daardoor veel positieve verandringen in mijn gedrag en uiterlijk. Ik zou nooit vegetarisch worden maar minder vaak per week vlees eten vind ik wel prettig.

 24. augustus 11, 2017 / 14:01

  Ik eet sinds april van dit jaar geen vlees meer. Die maand heb ik meegedaan aan de Vegan Challenge. Na de Vegan Challenge besefte ik dat ik vlees niet gemist heb. Dus ik heb het helemaal uit mijn dieet geschrapt. Ik heb er geen behoefte meer aan. Het zien van al dat vlees in de supermarket en de geur staat me ook steeds meer tegen. Zuivelproducten, eieren en vis kan ik trouwens (nog) niet missen.

 25. augustus 13, 2017 / 10:55

  Hey Annemerel!
  Ik ben ongeveer een jaar geleden erg gaan afbouwen met het eten van vlees, dit was voor mij niet erg moeilijk, want ik vond eigenlijk alleen kip écht lekker. Toen ik op een gegeven moment alleen nog maar kip als vlees at, ging ik me meer verdiepen in vegetarisch worden (of in mijn geval pescotarisch) en bekeek ik veel documentaires die over veganisme en het vegetarisch dieet gingen. Zoals jij ook zegt: ik kan het zelf echt niet aanzien hoe die dieren afgeslacht worden en hoe ze behandeld worden. Ook vond ik het schokkend wat het met het milieu deed. Voor mij was het een kleine stap om dan ook geen kip meer te gaan eten.
  Wel eet ik nog vis, maar slechts 1 of 2 keer per week. Soms voel ik me dan een “nep vegetariër”, maar ik denk dat het vooral belangrijk is dat men er bewuster over na gaat denken en kleine stappen maakt.

  Succes nog de laatste paar weken!

  xx Aimée

 26. augustus 14, 2017 / 09:22

  Hey Annemerel,

  Super goed dat je zo bewust bezig bent met wat minder dierlijke producten eten. Ik zelf ben ongeveer een jaar vegan en altijd al vegetariër. Hopelijk willen mensen door jouw artikelen plantaardig eten ook een kans geven en wat vaker dierlijker producten laten staan. Dit zou al een positief effect hebben op het milieu!

  Succes de laatste paar weken!!

  Liefs,

  Jony