RUNNING TO NYC: XII.V Running in a winter wonderland

Photobucket

Met nog slechts 35 dagen te gaan tot de halve marathon, waarvan ik er ook nog eens 10 niet in Nederland ben begon ik gisteren toch wel een beetje nerveus te worden van de omstandigheden op de weg. Ik bedoel, ik kan best een beetje kou hebben en ik trotseer een grote hoeveelheid sneeuw met ski’s onder mijn voeten, maar lopen door de sneeuw.. Daar ben ik niet zo’n held in, en hoe gevaarlijk is het om uit te glijden! Toen vrijdag de mailtjes en tweets dan ook binnenstroomde met de vraag ‘loop jij met dit weer’ zei ik ook keihard nee.

Maar ja, gisteren besefte ik pas dat de sneeuw wel wat langer zou blijven liggen en dat ik dus echt geen tijd had om te wachten totdat de sneeuw uiteindelijk een keer weg zou smelten. En dus moest er een oplossing worden bedacht. Die kwam er uiteindelijk in de vorm van het strand. Woon je in de buurt van het strand, LOOP DAAR! Geen last van ijsplaten, hooguit van een ijzige wind.

En om de rest van de vragen ook maar meteen eventjes te beantwoorden, hier mijn tips voor lopen in een winder wonderland. Ik ben slechts ervaringsdeskundige en heb verder geen enkele expertise op het gebied van hardlopen. Hang me dus niet op aan mijn woorden!

– Ga nooit naar buiten voordat je warm bent. Ik dans meestal eventjes tien minuten om mijn spieren warm te maken. Doe je dat niet ben je geneigd in het begin harder te lopen en dat is erg gevaarlijk, zeker met deze temperaturen en de ijsplaten OVERAL.
– Kleed je warm aan. Ik draag een dikke panty onder mijn hardloopbroek en een thermohemd onder mijn hardloopjasje (waaronder ook nog een topje zit). Laagjes, laagjes, laagjes. Een muts en handschoenen zijn geen overbodige luxe.
– Smeer je gezicht in met een goede dikke creme, je hoofd vangt tijdens het hardlopen VEEL wind en je kunt niet zoals je normaal misschien zou doen wegduiken in je kraag.
– Loop alleen hard door de sneeuw of bijvoorbeeld op het strand. Kijk vooral uit op kruispunten die je over steekt. In bochten liggen vaak de meeste ijsplaten. Stop dan ook gewoon met rennen.
– Ik zou zelf aanraden om één rustig tempo te lopen, in plaats van stilstaan en rennen. Je koelt zo snel af, volgens mij is dat vragen om blessures. Daarbij komt, je moet goed uitkijken waar je loopt, dus in een tempo lopen dat voor jou onnatuurlijk hard voelt lijkt me sowieso niet verstandig.
– Loop ook niet op tijd, behalve als die tijd LANGZAAM is. Veiligheid voor alles.

Lopen jullie gewoon door de sneeuw, of blijven jullie verstandig binnen? Hebben jullie nog tips voor mij?

Liefs,
Annemerel
Follow my blog on bloglovin

Delen:

17 Reacties

 1. februari 5, 2012 / 17:13

  Ik heb gisteren en vandaag ook gelopen maar allebei de keren een kort stukje en op mijn gemak en vooral erg opletten waar je loopt. Maar wat heerlijk om in die kou te lopen en het uitzicht prachtig!!

 2. februari 5, 2012 / 17:27

  Ik durfde het ook nog niet aan, maar met je tips toch maar eventjes proberen! De autoweg is gelukkig gepekelt dus misschien kan het daar wel op!

 3. februari 5, 2012 / 17:33

  Wat een die-hard hardloopster ben je zeg! Knap hoor! Ik ga vanwege dit weer niet eens naar de sportschool, omdat ik niet op mijn fiets durf zo met die gladheid.

 4. februari 5, 2012 / 17:44

  Dat gaat goed en vooral in het verse sneeuw rennen door de duinen is top om te doen(en natuurlijk afgelopen vrijdag met de sneeuw gedaan.).
  Je zou met deze winter dagen eens kunnen kijken naar de drymax sokken uit de VS, top sokken en zeker voor de winter,kou en vocht, en een stuk goedkoper dan de sokkken in Nederland.
  http://www.runningwarehouse.com/descpage-DMCWRC.html#
  http://www.runningwarehouse.com/descpage-DMTRS.html
  Of op mijn running site het verhaal http://rinusrunning.punt.nl/?id=504180&r=1&tbl_archief=1&

 5. Lisanne
  februari 5, 2012 / 18:13

  Ik heb zwaar getwijfeld maar ben toch niet gegaan.
  Morgen even snow-grips voor onder mn schoenen halen en onderweg ff kijken welke paden t best begaanbaar zijn (helaas geen strand in de buurt).
  Dan kan ik daarna weer rennen!

 6. Inge
  februari 5, 2012 / 18:27

  Ik heb vandaag ook de sneeuw getrotseerd en het viel me alles mee moet ik eerlijk zeggen. Heb wel op een fietspad naast een ringweg gelopen, deze was redelijk schoon :). Op kruispunten idd een beetje opletten en warm aankleden. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het lopen met deze temperaturen heerlijk vind, omdat je niet snel warm wordt kun je op een rustig tempo heerlijk rennen :).

 7. februari 5, 2012 / 18:35

  Je bent wel echt diehard hoor, hardlopen door de sneeuw zelfs! Ik zoek met dit weer maar gewoon de sportschool op. Hier zijn wel heel veel fietspaden gewoon gestrooid, bij jou niet? Dat lijkt me nog wel te doen. Alleen die temperatuur, brr.

 8. februari 5, 2012 / 19:12

  Ik heb vandaag zelf ook 6 km hard gelopen! Vond het heerlijk met de zon en de witte achtergrond! Vind de vaseline tip erg handig, want mijn gezicht was na het rennen ook helemaal droog. Ik draag zelf 2 paar sokjes en had zo gelukkig geen last van koude voeten.

 9. februari 5, 2012 / 20:04

  Wat goed dat je toch gaat hardlopen als er zoveel sneeuw ligt!

 10. februari 5, 2012 / 21:04

  Bikkel! Wie weet trotseer ik morgen de kou ;-)

 11. februari 5, 2012 / 21:13

  Brrr het lijkt mij zoooo koud op het strand! Maar wel stoer van je!

 12. februari 5, 2012 / 22:31

  Ik heb pas 1 keer gelopen met deze kou, vond het wel heftig hoor. Maar was misschien ook niet goed genoeg aangekleed. Tnx voor de tips, ik neem ze mee voor een volgende loop!

 13. februari 6, 2012 / 08:55

  ik durf niet te rennen door sneeuw. en met deze kou
  maar bedankt voor je tips, daar kan ik wel wat mee!

 14. februari 6, 2012 / 09:59

  Ik pak de hardloopband met dit soort weer, ik ben namelijk veel te bang dat ik een blessure krijg met al die sneeuw.

 15. februari 6, 2012 / 10:49

  Ik wilde gisteren ook nog even hardlopen, maar het was al donker dus dat durfde écht niet aan. Herkansing is vanmiddag, bij daglicht :).

 16. Suzanne
  februari 6, 2012 / 10:57

  Ik vind het juist heerlijk in de sneeuw lopen, het is een beetje schokdempend wat weer helpt bij mijn scheenbeen blessure. Ik ben het wel eens met je tip binnen opwarmen anders ren je echt de blessures tegemoet! En inderdaad geen wandelminuten tussendoor maar dan op een rustig tempo doorjoggen,je koelt namelijk vooral met deze temperaturen super snel af! Voorderest lekker genieten van de prachtige omgeving!
  Hoe gaat het overigens met je benen??

 17. februari 6, 2012 / 16:02

  goede tips! ik vind het moooi om door de sneeuw te rennen maar dan moet ik laagjes aan en krijg ik het snel te warm. Er zit helaas geen interval in met dit weer :(