RUNNING TO BERLIN: Pascale loopt dit weekend haar eerste marathon #10

Pascale loopt zondag de Berlijn Marathon. Zelf sta ik niet aan de start, maar ik wil toch haar verhaal met jullie delen. Het is haar eerste marathon. Dat wil overigens niet zeggen dat je haar moet onderschatten, want ze heeft het afgelopen half jaar haar trainingen erg serieus genomen en de tussentijdse resultaten mogen er zeker zijn. Benieuwd hoe zij haar trainingen heeft opgebouwd en wat ze in Berlijn hoopt te presteren?

Het lopen van de marathon heb ik voor mij altijd voor onmogelijk gehouden. Dat is iets voor anderen. Dat kan ik niet. Dat worden uren lange en zware trainingen, dat is afzien’.

Na jaren te hebben hardgelopen, intensief en minder intensief.  Inmiddels drie halve marathons verder. Het steeds vaker inzetten van verschillende looptrainingen: tempoloop, interval, duurloop, 10km races. De toevoeging van krachttraining, dit nadat ik voor een lange tijd was uitgeschakeld door een vervelende kuitblessure.  De boost die ik ervoer bij het hardlopen door mijn toegenomen spierkracht. Het werd tijd voor de ultieme uitdaging: het lopen van de marathon. Ik schreef mij in voor de marathon Berlijn – 16 September 2018.

Tot dan toe was ik een solo loper. ‘Just me, music and the road’. Heerlijk. Hardlopen staat voor mij synoniem aan vrijheid.

Ter voorbereiding op de marathon meld ik mij aan voor een marathontraining. Hier zag ik eigenlijk tegen op. In een groep lopen? Liever niet. Maar goed, ik wist dat ik trainingsadvies nodig had om de afstand van 42,2 km goed uit te kunnen lopen. In april 2018 startte ik met mijn eerste marathontraining in het Amsterdamse bos bij RunningHolland. Daar stond ik dan tussen  een groep mensen die gingen trainen voor ‘hun’ marathon. Voor velen was het ook hun eerste marathon, voor velen ook de tweede of de derde. De een gaat hem lopen in New York, de ander in Amsterdam. Weer een ander gaat hem lopen in Valencia. Ook Athene en Brussel worden genoemd. Wauw, wat een mooie plannen, wat een enthousiaste mensen. Tijdens de gezamenlijke trainingen worden ervaringen uitgewisseld. Eindelijk eens tussen mensen die langer lopen dan 10km. Wij trainen op diverse locaties: het bos, de duinen, op het strand.

April, werd mei, juni, juli . Deze trainingsmaanden zijn inmiddels voorbij gevlogen. Ondertussen is het fantastisch zomer weer…

Inmiddels ben ik aan mijn vierde persoonlijk trainingsschema toe. Om de vier weken krijg ik een nieuw schema. Van dit schema moet ik een logboek bijhouden. Aan de hand van dit logboek wordt er een nieuw trainingsschema opgesteld.

Omdat ik mijn looptijd wil verbeteren is mij geadviseerd mee te doen met een trainingsgroep gericht op snelheid. Oke. Mmm weer een groep. Maar goed je moet er wat voor over hebben. Sindsdien is mijn hardlooptijd enorm vooruit gegaan. Het motiveert om in een groep te trainen op snelheid. Het  geeft focus.  Afgelopen januari was mijn 10km tijd 49:43. In juli de 9.9km in 46:02 en een 10km in  47:43. De laatste twee onder (voor NL) extreme warmte.  Het verbeteren van mijn 10km tijd geeft een enorme boost aan zelfvertrouwen. Daarnaast vergroot het mijn plezier in de trainingen. Het is  leuk om jezelf te verbeteren, resultaat te zien.  46:02 op de 9,9km is een tijd die ik voor mijzelf als onmogelijk had gehouden. Dat is voor anderen. Ik ben een diesel, ik kan lange afstanden lopen maar ik ben niet snel. De 10km in 45 minuten is een doel die ik mij nu durf te stellen. Het verbeteren van de 10km tijd is een onderdeel van mijn marathontraining.

De andere onderdelen van de training verlopen eveneens naar wens: de tempotrainingen loop ik solo vroeg in de ochtend om 05:30. Dit om de hoge zomer temperaturen voor te zijn. Ik loop dan door het centrum van Amsterdam. Een enorm gevoel van vrijheid. De duurlopen loop ik steeds vaker in gezelschap van anderen. Inmiddels ben ik een meer sociale loper geworden en vind ik dit ook leuk. Gedurende de trainingen heb ik een overbelaste kuitspier gehad, die gelukkig onder goede zorg weer vlot herstelde. Ook ben ik een keer lelijk gevallen met als gevolg een pijnlijke schaafwond en een licht gekneusde rib.

Vallen en weer opstaan.

De marathontraining geeft mij naast de conditionele verbetering en het energieke gevoel vele mentale en emotionele lessen. Onlangs is na 8 jaar mijn relatie vrij onverwachts beëindigd. Het gaat goed met mij, maar al zijn er op meerdere vlakken in mijn leven positieve veranderingen, ik voel nog steeds de pijn het verdriet.  De marathontraining geeft mij ook op dit punt veel positieve afleiding  en levenslessen: de focus blijven richten op je eigen tempo, niet die van de ander; het verbeteren van jezelf door je grenzen te verleggen door jezelf uit te dagen, ook als je het moeilijk hebt; eveneens weten wanneer je het rustiger aan moet aan doen gas terug nemen;  goed voor je lichaam en geest zorgen, juist bij zware trainingen;  het is balanceren tussen geven en nemen; tot het uiterste gaan, tegelijkertijd leren los laten. Door het beloop van mijn trainingen durf ik nu een streeftijd van 03:45 te stellen.  Ook hier komt de gedachte op:  ‘hoe haal je het in je hoofd, dat is niet haalbaar’.

Mijn hardlooptijden zijn momenteel goed. Ik merk dat het trainen op deze streeftijd mij motiveert en mij positieve energie geeft. Waarom zou ik er dan niet voor gaan? Het maakt niet zoveel uit of ik op de dag van de marathon mijn streeftijd niet haal. Het is mijn eerste marathon. Als ik niet train op deze streeftijd weet ik zeker dat ik deze niet ga halen.

Doelen durven stellen, 100%  er voor gaan geeft mij wederom het gevoel van vrijheid. Ik leer dat er moed voor nodig is. Moed om los te laten wat een ander er van denkt. ‘Waarom train je zo intensief?’. Het trainen van de marathon staat op deze wijze voor mij symbool voor het kiezen van mijn eigen pad. Het durven investeren in wat voor mij belangrijk is. Een bevoorrecht gevoel in staat te zijn om iets te doen wat mij zoveel voldoening geeft. De enorme voldoening die ik in de voorbereidingen ervaar leren mij dat het gaat om de weg er naar toe,  als deze goed voelt dan weet ik dat ik op de goede weg ben.

Een marathonloopster in spe,
Pascale

Lieve Pascale, wat een mooi verhaal. Ik vind het heel knap dat je ondanks de veranderingen in je persoonlijke leven toch zo goed voorbereid op de marathon bent. Het wordt vast een hele bijzondere dag voor jou. Heel veel succes en vooral: plezier. You can do it!

Liefs,
Annemerel

Delen:

3 Reacties

 1. Kay
  september 12, 2018 / 19:37

  Mooi stukje! Gaaf hoe jij je zo inzet voor deze trainingen. Heel erg veel succes!!

 2. september 12, 2018 / 20:47

  Inderdaad heel mooi geschreven! Leuk om te lezen wat een kracht het hardlopen aan een mens kan geven, fysiek, maar zeker en vast ook mentaal! Veel succes in Berlijn!

 3. Liesbeth
  september 17, 2018 / 18:32

  Hai,
  Ik had pascale even opgezocht op de marathon, maar ik zag dat ze niet gefinisht was? Viel het tegen? Balen! Vond zo’n mooi stuk, had je een heerlijke marathon gewenst. Hopelijk een volgende marathon beter!