RUNNING: Nike Free Experience

Photobucket

Afgelopen donderdag was ik uitgenodigd bij Run2Day op de Amsterdamse Overtoom voor een Nike Free “Experience”. Bij het woord “Experience” begon mijn hart al iets harder te kloppen en toen ik me bedacht dat de Overtoom praktisch naast het Vondelpark ligt was de link snel gelegd. Ik zou niet alleen een presentatie van de schoenen krijgen, ik zou ze ook mogen uitproberen. Toen later ook mijn kleding en schoenmaat werden gevraagd wist ik het zeker.

En ik kreeg gelijk! Toen ik aankwam in de winkel mocht ik direct naar het Runner’s Home waar ik mijn pakketje kleding op mocht halen en me direct kon omkleden. Maar we mochten natuurlijk niet lopen voordat de schoen eerst aan ons was gepresenteerd. Dat werd gedaan door Leonie van den Haak. Leonie loopt zelf ook op Nike Free schoenen en eh… loopt graag lange afstanden. Zo werd ze Nederlands kampioen op de 100(!!!) kilometer (in een kleine 9,5 uur).. Ook liep ze een Nederlands record op een 24-uurs race. In 24 uur liep ze 218 kilometer. Die 21,1 kilometer van mij vorige maand vallen direct in het niet. Zeker als je je bedenkt dat Leonie net als ik zo’n zes jaar geleden pas begonnen is. Natuurlijk heb ik Leonie eventjes gegoogled en nu weet ik haar geheim… Ze is een Health Food Junk. Kijk dat horen we graag…

Maar het ging donderdagmiddag niet om Leonie, maar om de schoenen. Nike gebruikt al sinds 2004 de “Bare Foot” techniek. De schoenen geven de ultieme blootvoets-loopervaring, maar hebben tegelijkertijd het comfort van een schoen. Waarom lopen op blote voeten zo goed voor je is? Omdat  het het meest natuurlijk is. Op de schoenen zul je spieren gebruiken die je normaal tijdens het spieren nooit gebruikt (omdat je op normale hardloopschoenen veel meer geholpen wordt zijn die spieren lui) en daardoor zul je de eerste keren best wel wat spierpijn kunnen krijgen. Het is dan ook niet de bedoeling dat je direct een marathon op de schoenen gaat lopen als je het nog niet gewend bent. Je zult het even op moeten bouwen.

Maar naast de speciale techniek die er in de Nike Free schoenen gebruikt wordt, is er ook nog iets anders dat ze speciaal (en begeerlijk) maakt. Ze zijn… MOOI. Iets wat je niet over iedere hardloopschoen kunt zeggen. Je hebt drie verschillende modellen Nike Free schoenen, nummer 3, nummer 4 en nummer 5. Nummer 3 geeft de meeste Bare Foot ervaring, nummer 5 lijkt nog het meest op een normale schoen. Ik zelf heb een nummer 5 en ik vind dit al een heel verschil. Ten eerste sta je zo’n 8mm boven de grond, terwijl je met een normale hardloopschoen zo’n 14 mm boven de grond staat. De schoenen wegen maar zo’n 200 gram, terwijl een normale hardloopschoen zo’n 300 gram weegt. Dit is niet alleen extreem fijn als je je koffer voor de vakantie in gaat pakken (HA HA), het loopt ook een stuk vrijer. Het is echt Nike FREE.

Na de uitleg van Leonie werden we naar het Vondelpark geleid en kregen we een warming-up. Daarna kregen we een opdracht, in een half uur moesten we vijf voetstappen vinden in het park. We werden in groepjes ingedeeld en kregen vijf foto’s. De voetstappen lagen op de plek waar de foto genomen was. Nou ja, ik ben één keer in mijn leven in het Vondelpark geweest en ik wist dus écht niet waar ik alleen maar moest beginnen met zoeken. Gelukkig zat ik in een team met een paar Amsterdammers, anders waren we natuurlijk nergens gekomen. Ik weet niet waar mijn fanatisme ineens vandaan kwam maar ik vond dat we moesten winnen. Dus heb ik de benen uit mijn lijf gerend. Uiteindelijk was ons team de eerste die alle voetstappen verzameld had. Daarbij hadden we van alle teams ook de meeste kilometers gelopen, wat dus ook betekent dat we echt SUPER snel gelopen hebben. Helaas was dat niet de opdracht kwamen we later achter. We hadden juist zo efficiënt mogelijk (dus zo min mogelijk kilometers) moeten lopen. Bummers! De prijs was dat je op NIKEiD.com je eigen paar hardloopschoenen mocht samenstellen, super cool!

Maar ook ik ging niet met lege handen naar huis! Ik mocht de schoenen, de broek, zowel het shirt met lange als het shirt met korte mouwen, een kort hardloopbroekje en een paar sokken mee naar huis nemen. Kijk, dat soort dingen zijn in mijn kast ALTIJD welkom! Zeker als ze ook zo PRETTY zijn.

Liefs,
Annemerel
Follow my blog on bloglovin

Delen:

24 Reacties

 1. Rosanne
  april 7, 2012 / 12:06

  Wow super cool! Leuke foto ook!

 2. Sita
  april 7, 2012 / 12:10

  Wat een super mooi setje heb je mee naar huis mogen nemen, wauw!
  Ik had nog een vraagje over de schoenen.
  Mis je niet een bepaalde ondersteuning die je met ‘normale’ hardloop schoenen wel hebt?

  • Annemerel
   Auteur
   april 7, 2012 / 12:13

   Het loopt wel anders, maar het is juist de bedoeling dat je die ondersteuning niet meer hebt. Hierdoor moet je lichaam meer zelf doen en worden je spieren beter gebruikt, waardoor je benen uiteindelijk sterker zullen worden. Ik heb zelf vaak last van Shin Splints dus was een beetje huiverig met deze schoenen, nu heb ik zelfs gelezen dat het zelfs beter voor je kan zijn als je last hebt van Shin Splints.. Ik heb er zelf pas 14 kilometer in totaal op gelopen dus ik kan zelf nog niet echt een oordeel geven.

 3. april 7, 2012 / 12:26

  Leuk zeg, dat je was uitgenodigd. Waren alle deelnemers bloggers of bekende hardlopers? Voel je maar vereerd!

  xxx

 4. april 7, 2012 / 12:34

  wat te gek zeg! & wów; 100 kilometer hardlopen!

 5. april 7, 2012 / 12:39

  Superleuk! Klinkt alsof het heel gezellig was :)

 6. april 7, 2012 / 12:39

  Wat gaaf! Leuke foto trouwens :)

 7. april 7, 2012 / 12:48

  Zeker pretty!

 8. april 7, 2012 / 13:10

  Wat een super leuke foto An! Ben benieuwd hoe de schoenen je blijven bevallen, wil binnenkort echt een paar km barefoot gaan lopen op het strand.

 9. april 7, 2012 / 13:13

  Ohhh ik ben heeeeeeeeeeeeeel erg benieuwd naar deze schoenen. Is er een manier waarop je ze uit kan proberen? Om ze namelijk zomaar te kopen vind ik ook weer wat duur.

  • Annemerel
   Auteur
   april 7, 2012 / 13:25

   Volgens mij kan dat bij Run2Day op de Overtoom in Amsterdam!

 10. An
  april 7, 2012 / 13:42

  Kan je ze ook gewoon in de wi nkel kopen, en hoe duur zijn ze dan ?

  • Annemerel
   Auteur
   april 7, 2012 / 13:46

   Ze zijn ook gewoon in de winkel te koop. Adviesprijs is 110 euro!

 11. Chantal
  april 7, 2012 / 13:52

  Nu ben ik wel nieuwsgierig waarom jij een ander jasje aan hebt dan de rest? :)
  Deze zin klopt trouwens niet ‘Op de schoenen zul je spieren gebruiken die je normaal tijdens het spieren nooit gebruikt’

  • Annemerel
   Auteur
   april 7, 2012 / 14:00

   Alle mannen hadden hetzelfde jasje, alle vrouwen hadden andere jasjes :-)

 12. Janine
  april 7, 2012 / 15:03

  Heel leuk dat je ze gratis kreeg, maar dit is natuurlijk niet te vergelijken met echt ´barefoot running´, aangezien je nog 8mm hoog staat. De ´de ultieme blootvoets-loopervaring´ is gewoon op blote voeten. En als je een beetje bescherming wil hebben tegen glas dan zijn er ook schoenen als de vibram five fingers, met een zooldikte van 3,5mm.

  • Annemerel
   Auteur
   april 7, 2012 / 15:10

   Je hebt van Nike ook schoenen met zolen van 4mm. Het geeft een barefoot idee, natuurlijk is het niet barefoot running.

 13. april 7, 2012 / 15:32

  Heel leuk om te lezen, en vooral erg leuk dat je dat hebt gehad. Echt ontzetend gaaf dat Leonie zoveel kilometers heeft gelopen. Bizar om eigenlijk over na te denken, 24 uur!

 14. Irene
  april 7, 2012 / 16:18

  Super leuk!

 15. april 7, 2012 / 16:24

  Wow, je zou maar een hele dag hardlopen!

  Liefs, Mariette

 16. Suzanne
  april 7, 2012 / 18:59

  Wat een gave schoenen! Ik loop al tijden op de nike free run maar heb deze nog nooit gezien! :) Super tof! Weet jij of ze ook ergens online te verkrijgen zijn?

  • Annemerel
   Auteur
   april 7, 2012 / 19:06

   Ze zijn sinds deze week in de winkel! Je koopt ze bij Run2day.nl of op NIKEiD.com !!!

 17. april 7, 2012 / 21:57

  Leuk zeg dat je Léonie tegen kwam, ze is overigens ook gek op de mac!.
  Inderdaad kan ze super rennen en vandaag heeft ze net niet de 100 mijl strand run gehaald, mar wel een dikke 100km plus.
  Zie ook mijn blog http://www.rinusrunning.nl
  Wel mooie schoentjes en benieuwd hoe het zal lopen, hou ons op de hoogte.

 18. april 8, 2012 / 12:48

  Het was zo cool! :) En leuk om je te ontmoeten!!