RUNNING: How healthy is running

Wanneer ik over de finish kom ben ik alles spontaan vergeten, maar het uur dat er aan vooraf is gegaan was ongelooflijk zwaar. Ik wil huilen, ik wil schreeuwen, iedere vezel in mijn lichaam wil dat ik ermee stopte. Ik bedenk mezelf, wat ben ik voor een masochist, waarom doe ik dit mezelf aan? Maar de euforie van de finishlijn is sterker dan de pijn van het uur ervoor en een half jaar later sta ik gewoon wéér aan de start van een marathon. Maar hoe gezond is dat eigenlijk?

Ik moet eerlijk toegeven dat ik me dat vaak afvraag, hoe gezond is dat rennen nou eigenlijk. Je leest vaak dat hardlopen tot op zekere hoogte hartstikke gezond is, maar wanneer je boven een aantal kilometers per week uitkomt (12 is een veelgehoord aantal), wordt het juist ongezond. Het zou slecht zijn voor je gewrichten, maar ook voor je hart. En ik moet heel eerlijk bekennen, als ik marathonlopers van een jaar of vijftig zie word ik over het algemeen niet vrolijk. Pezig, veel rimpels, oud. Niet allemaal natuurlijk, maar iedereen die wel eens langs de kant heeft gestaan bij een marathon moet het met me eens zijn, een marathon maakt je er niet knapper op.

Maar die euforie van de finishlijn hè, dat is met niets te vergelijken, die is door niets te evenaren. Begin dit jaar vertelde ik mijn ouders dat ik na de marathon in New York even klaar was met marathons. Ik weet nu al dat ik in 2015  – als ik niet belemmerd wordt door blessures – weer een marathon ga lopen. Ik geniet niet alleen van de finishlijn, maar ook de weg er naartoe. De mentale strijd van de duurloop, het leven naar de wedstrijd.

Toch bleef de vraag of het nu wel of niet gezond was om een marathon te lopen door mijn hoofd spoken en toen crewbuddy Anouke een documentaire deelde waarin die vraag werd beantwoord wilde ik hem in eerste instantie niet kijken. Bang voor het antwoord. In deze documentaire van de BBC onderzoekt een jongen hoe gezond hardlopen nu eigenlijk is. Zijn doel is om acht marathons in acht dagen te lopen, hij bereidt zich voor met doktoren en wetenschappers en zij helpen hem de vraag te beantwoorden.

Het antwoord viel me niet tegen (ik zal het niet verklappen), maar toch.. iedereen heeft weer een andere mening. Het ene onderzoek is het andere onderzoek niet. Of hardlopen nu wel of niet gezond is, de tijd zal het leren. Ik ben in ieder geval nog lang niet van plan om te stoppen. Want ik kan niet stoppen.

Bekijk de documentaire hier.

Liefs,
Annemerel

Delen:

40 Reacties

 1. oktober 20, 2014 / 17:02

  Die docu ga ik vanavond meteen bekijken. Kan me voorstellen dat onze lichamen niet gelukkig worden van regelmatige 40k’s, maar onze geest daarentegen…

 2. oktober 20, 2014 / 17:07

  Twaalf maar?! Dat is zo weinig! Het is wel echt een droom van me om ooit nog een marathon te lopen. Ik ben er nog lang niet haha, maar het lijkt me inderdaad een geweldig gevoel!

 3. oktober 20, 2014 / 17:16

  Ugh, niets maakt me zo chagrijnig als mensen die een week voor de marathon artikelen naar je mailen/tweeten over hoe slecht hardlopen wel niet voor je is. Dan denk ik altijd maar aan the Oatmeal:

  “But running is bad for your knees!” -some fat dude tweeting from his couch
  For a very small sect of the population, running can be bad for your knees. So can soccer, tennis, skiing, cycling, skating, hiking, and sitting. For the majority of us, however, it’s not. Running is good for lowering cholesterol, increasing lung function, boosting immunity, lowering the risk of certain types of cancer, lowering the risk of a heart attack, losing weight, relieving stress, eliminating depression, and prolonging life. In fact, the number one cause of knee problems in the United States isn’t running: it’s obesity.

  • oktober 20, 2014 / 21:41

   Ah so true! Ik hou echt heel erg van The Oatmeal! Leuk artikel Annemerel, ik ben benieuwd naar de docu. Ik liep gisteren de halve marathon van Amsterdam en direct toen ik over de finish kwam werd ik stijf, oeps! Ach ja, echt gezond i het misschien niet, maar wel heeeel leuk!

  • Rabia
   oktober 21, 2014 / 10:03

   Dat is het ene uiterste met het andere uiterste vergelijken. Ik wil geen spelbreker zijn, maar alles in het extreem is slecht: helemaal niet sporten en overgewicht hebben, maar ook 100 km in een week lopen..

 4. Lisa
  oktober 20, 2014 / 17:26

  Ah jammer, ik krijg de melding dat de aflevering niet meer beschikbaar is! Ik denk dat enkele marathons per jaar nog wel oke is, maar duurlopen van 100 km of meer kunnen nooit gezond zijn. Andere kant; de hele dag zitten is ook heel ongezond!

  • Annemerel
   Auteur
   oktober 20, 2014 / 19:23

   Oh no, wat stom! Gisteravond nog wel!!! Heb net online gezocht maar kon geen werkende link vinden naar het origineel. Hij heet “Young, fit and dying’ dus mocht je zelf willen zoeken!

 5. Annemiek
  oktober 20, 2014 / 17:27

  Jammer dat de link naar de docu niet werkt!

 6. Roekiye
  oktober 20, 2014 / 17:29

  Een paar keer per week hardlopen 5-10 km moet kunnen. Meer moet ook kunnen, maar ik begrijp wel dat het een aanslag op je lichaam kan zijn; zeker als je een zwakke gezondheid hebt. Hoe leefden onze voorouders? Ze legden heel veel af per voet. Natuurlijk is dat niet te vergelijken met hardlopen, maar we zijn gemaakt om te bewegen. Van al dat zitten op kantoor wordt niemand er gezonder op. Maar ik wens je heel veel succes Annemerel, ik hoop dat je je een mooie PR neerzet straks.

 7. oktober 20, 2014 / 18:03

  Helaas is de docu niet meer beschikbaar! Hardlopen doet echt iets waardoor je niet kan stoppen. Elke keer weer die strijd met jezelf en dan toch weer overwinnen…>

 8. diedelie
  oktober 20, 2014 / 18:15

  mmm, ik ga me misschien niet populair maken met mijn reactie maar marathons lopen is helemaal niet gezond. Dat we het willen doen voor de kick, jaaaaa. Om fier te zijn dat ons lichaam en geest zo’n uitdaging aan kan, jaaaaa. Niet voor niets is het zo lekker verslavend, die runnershigh.

  Maar puur voor het fysiek is het een grote stressbedoening. Ook de runnershigh is in kwestie adrenaline die door het dak gaat waardoor we pijntjes/pijnen niet meer voelen, oersterk in overlevingsmodus. Heel het gebeuren vraagt enorm veel van onze bijnieren en het komt dan ook regelmatig voor dat een athleet plots ‘niets’ meer gedaan krijgt van zijn lichaam: De bijnieren zijn totaal op, uitgeput. Er is teveel gevraagd. Er is al de dagdagelijkse stress. En daarnaast de intensieve trainingen. Het vieze aan heel het gegeven is dat het ineens, plots gebeurt, geen waarschuwingstekens. We hebben ze in ieder geval niet herkend. Ik wens het niemand toe, echt! En de sterksten kan het overkomen…

  Hardlopen, nu zeg ik: met mate. Zoals met alles in het leven zeker? ;)

 9. Justine Q
  oktober 20, 2014 / 18:36

  In Gent heeft een man een jaar lang elke dag een marathon gelopen.. Geen idee hoe hij het heeft volgehouden, maar heel erg gezond kan het inderdaad niet geweest zijn :p.

 10. oktober 20, 2014 / 18:38

  Ik vind het ontzettend knap dat je het kan en ik denk dat als je er een serieuze training aan vooraf hebt gehad en ook heel goed naar je lichaam luistert het zeker verantwoord is.

 11. lonneke
  oktober 20, 2014 / 18:38

  Ik heb het ook gezien ja, wilde je nog tippen.
  Vond het heel interessant!

 12. Raf
  oktober 20, 2014 / 18:50

  ohh ja deze was laatst op tv. maar deze jongen liep er volgens mij 6 achter elkaar? (of was het 8) dat kan inderdaad niet gezond zijn. En toch ging hij door, met z’n kapotte knie. Wat een baas.

 13. oktober 20, 2014 / 19:07

  Oh ik vind 12 km per week niet zo heel veel, ik dacht dat de grens veel hoger zou liggen – niet dat ik dit haal, bij lange na niet hahaha maar toch -!

 14. oktober 20, 2014 / 19:13

  Ik heb er de ballen verstand niet van dus ik durf ook geen uitbundige uitspraken te doen maar ik denk met zoiets altijd: hé, het is in ieder geval beter dan roken! En alles waar té voor staat is niet goed, dus te veel hardlopen ook niet. En dan neem ik aan dat je zelf naar je lichaam kunt luisteren wanneer het te veel is.

 15. Michelle
  oktober 20, 2014 / 19:59

  Als je boven een bepaald aantal kilometers uitkomt (ik zou zeggen 30 per week) ben je eigenlijk gewoon topsport aan het beoefenen. En als je in die categorie uitkomt, is het nooit gezond. Wat denk je dat voetballers bij elkaar rennen in een week? Of doe slecht turnen voor je gewrichten wel niet is. Als je naar hun kijkt heb ik echt niet zo’n bleh gevoel. Ik vind dat de oudere marathontrainers van nu meer een doorgeslagen generatie lijkt, maar dat dat heus niet ons lot is als we ermee doorgaan

 16. oktober 20, 2014 / 20:04

  Ieder mens is uniek. Waar het m.i. uiteindelijk om gaat is dat je doet wat jou gelukkig maakt in combinatie met goed naar je lichaam luisteren.

 17. Emma
  oktober 20, 2014 / 20:17

  Ik las laatst een blogje op ik dacht de site van Rens Kroes over hormoonhuishuiding en die schijnt in de war te raken door (veel) hardlopen, misschien dat het daarom een beetje ongezond is. Maar goed, wat is tegenwoordig niet ongezond?

 18. Puck
  oktober 20, 2014 / 21:16

  Mijn vader is 52 en loopt al bijna zijn hele leven marathons! Hij geniet ontzettend! Laatst poste ik een foto op instagram met mijn zussen en vader en toen kreeg ik van iemand de vraag te horen of die man mijn neef was, heel vreemd haha!
  Maar ik geloof je wel hoor dat sommige vijftigers er niet al te goed uitzien bij het lopen van een marathon …

 19. oktober 20, 2014 / 21:43

  Ik kan hem ook nergens vinden, jammer! Nu wil ik wel weten wat de conclusie was natuurlijk! Heel ongezond of niet?

 20. oktober 20, 2014 / 21:53

  Harlopen geeft een heerlijk gevoel :) De docu ga ik kijken!

 21. oktober 20, 2014 / 22:07

  O damn, elke dag een marathon? Ik vind twaalf kilometer in de week nog best weinig, eigenlijk. Ik haal het zelf niet, maar ik kan me goed voorstellen dat het voor velen makkelijk te halen is.

 22. oktober 20, 2014 / 23:15

  Hier ben ik erg benieuwd naar! Heb het me altijd afgevraagd hoe gezond het inderdaad is. Artikel gebookmarked en ga binnenkort (als ik tijd heb) zeker kijken!

 23. Anna
  oktober 20, 2014 / 23:38

  12 per week maar? Ik loop echt niet veel maar zit daar al bijna aan :/ In ieder geval veel succes Annemerel. Hardlopen maakt je gelukkig, en gelukkig zijn is gezond :)

 24. oktober 21, 2014 / 09:10

  Verdorie vanuit belgie kan ik de reportage niet bekijken :(

 25. oktober 21, 2014 / 09:15

  Ik kan mij er iets bij voorstellen. Ik ga de docu kijken. Gelukkig ga jij gewoon door met hardlopen ;-)

 26. oktober 21, 2014 / 09:20

  Interessant!
  Ik lees inderdaad dat veel hardlopen ongezond zou zijn en een snellere veroudering in gang brengen.
  Ondanks dat heb ik afgelopen maand mijn eerste marathon gelopen. Het viel mij nog reuze mee ( wel ideale omstandigheden gehad: vlak terrein, geen wind of regen en goede temp). Ik het na 4 dagen geen spierpijn meer en wilde weer langzaam aan gaan hardlopen. Dit ging goed.
  Als ik mijzelf alles moet onthouden waarvan ik geniet, word ik oud door zorgen. Dan liever oud met de manieren die ik leuk vind

 27. Hedwig
  oktober 21, 2014 / 09:59

  Ha, ik was net toevallig gisterochtend begonnen aan die docu, maar had hem even op pauze gezet bij het shot van zijn teen… :’) Toen was het even genoeg om hem te zien bikkelen, ik voelde gewoon zijn pijn bij het kijken!

  • Hedwig
   oktober 21, 2014 / 10:02

   Argh, en nu is hij dus offline en kan ik het laatste stuk niet kijken pfff.

 28. oktober 21, 2014 / 11:15

  Ik denk dat je zelf ook wel voelt wanneer het misgaat. Het is volgens mij een kwestie van naar je lichaam te luisteren. Veel succes in elk geval!

 29. Chantal
  oktober 21, 2014 / 15:43

  Ik kan de documentaire niet meer kijken via je link, waar kan ik deze nog wel kijken?

 30. oktober 21, 2014 / 19:56

  Helemaal waar !!! Hardlopen en dat gevoel als je een marathon hebt uitgelopen is gewoon zooooooooo zaaaalig goed !!!! Geen worden voor!!
  Ik wil graag die docu bekijken, maar dat lukt niet omdat ik in België woon. Staat die op Youtube? En wat is de uitkomst en boodschap van de docu?

  Groetjes Julie

 31. oktober 21, 2014 / 20:07

  Helaas kan ik de docu niet meer zien! Maar lijkt me wel interessant! Ik ben niet zo fanatiek als jij dat bent, maar ik vind het wel echt heerlijk om te hardlopen :)

 32. Lynet
  oktober 22, 2014 / 21:58

  Je hebt echt een super schrijfstijl Annemerel! Met name de inleiding, super. Je verhalen zijn nooit langdradig en blijven altijd interessant tot de laatste zin. Succes verder met de voorbereiding, leuk dat we alles ‘mee mogen maken’.