RUN BAY RUN: How to run a PB on the marathon in 5 easy steps

 photo Desktop1471.jpg

Annemerel… waarom denk je dat je zo snel was tijdens de marathon?! Wat heb je deze keer anders gedaan dan andere jaren? Wat moet ik doen om ook zo snel te worden? Het zijn vragen die ik afgelopen week ERG vaak gesteld kreeg. Het zijn vragen die ik mezelf afgelopen week ook heel vaak gesteld heb. Na heel veel nadenken, denk ik dat ik het weet.

Allereerst was ik goed getraind. Ik heb zestien weken lang getraind, drie, tot vier, soms wel vijf keer per week. Ik heb doelgericht getraind. Een lange duurloop, een herstelloop, een tempoloop en een kortere duurloop op marathontempo (5’00… ook al geloofde ik toen nog niet dat ik dit tempo tijdens de marathon echt vol zou kunnen houden). Daarnaast heb ik ook mijn core goed getraind. De afgelopen twee maanden stonden er dagelijks planksessies op het programma. Soms maar twee minuten, maar helpt wel, een sterke core. Het zorgt ervoor dat je een betere houding hebt tijdens het lopen en je kunt veel kracht uit je core halen.

Die tien kilo minder is ook een extreem verschil. Ga jij maar eens met een zak aardappelen van tien kilo lopen. Doordat ik minder eet heb ik ook minder snel honger, omdat ik minder nodig heb om mijn lichaam te voeden. Ik eet nog steeds veel, maar ik at vorig jaar gewoon te veel en de verkeerde dingen (dagelijkse rollen Oreo’s en een zak Doritos, om zomaar iets te noemen).

In september heb ik niet heel veel stress gehad. In Oostenrijk heb ik bewust niet heel veel gewerkt. Ik deed iedere dag een hoofdstukje van mijn boek, waar ik echt niet zo heel lang mee bezig was en ik schreef één blog. Metro had ik van tevoren al gedaan, DutchCowboys deed ik de hele maand gewoon niet. Ik verkeer in de luxepositie dat ik tot op zekere hoogte zelf kan bepalen of ik wel of niet ‘hard’ werk in een bepaalde maand. Ik heb er eigenlijk nog nooit voor gekozen om minder hard te werken, zei nooit nee tegen opdrachten, maar ik ben blij dat ik dat in september wel gedaan heb. Begrijp me niet verkeerd, ik heb iedere week minstens veertig uur gewerkt, maar normaal doe ik het dubbele. Zijn de meeste uren natuurlijk heel erg leuk werk, maar mentaal kan het op een gegeven moment toch best wel zwaar worden. Had ik afgelopen maand dus geen last van.

Dan die hoogtestage. Ik geloof er echt in. Als je op hoogte bent is het in het begin zwaarder om te lopen, je lichaam maakt vervolgens (meer) EPO aan en hoe langer je op hoogte bent, hoe makkelijker het wordt. Kom je echter weer op zeeniveau, dan heb je veel meer EPO dan je normaal zou hebben. Een natuurlijke manier van drugs gebruiken dus. Ik merkte het in maart al tijdens de CPC, na een winter met zes tripjes naar de alpen ging die halve marathon ook veel sneller dan verwacht.

En tot slot, ik maakte me geen illusies. Ik wist dat ik pijn zou gaan krijgen (kreeg ik niet, maar goed), maar ik wist ook dat ik de marathon uit zou kunnen lopen. Ik was best zenuwachtig voordat ik begon en dat is goed, want zenuwen houden je scherp. Als je van tevoren denkt dat het je makkelijk gaat lukken, dan kun je nog weleens bedrogen uitkomen. Ik stel me liever iets pessimistischer op en verras mezelf en anderen dan graag.

Dat is het, dat is het geheim van mijn 3.26.43. Het geheim van 32 minuten van mijn marathon PR aflopen.

Liefs,
Annemerel

Delen:

13 Reacties

 1. Manon
  oktober 4, 2015 / 17:04

  Vind het nog steeds zo´n ontzettend mooie prestatie! Ik probeer nu inderdaad ook meer op mijn voeding te letten, maar hoe drukker ik het heb met werk/ scriptie, hoe minder makkelijk dat gaat. Toch voel ik me er veel beter bij!

 2. Linda
  oktober 4, 2015 / 17:10

  Aan je blogs te zien had ik al het idee dat je qua stress en trainingen stukken beter voorbereid was. Ik denk dat je mentale gesteldheid best wel een groot aandeel kan spelen in je prestaties, hoe goed je ook getraind bent kan dat je onderuit halen als dat door stress of wat dan ook niet goed zit.

  Ik ga denk ik op mijn wintersport ook maar hardlopen (februari), en dan hopelijk ben ik in maart sneller tijdens de CPC. Neem mezelf vaker voor om te rennen op wintersport maar ik ben altijd zo bang voor sneeuw en ijs en uitglijden… dat ik het dus nooit doe.

 3. oktober 4, 2015 / 17:47

  + een goede dosis doorzettingsvermogen. Vind het nog zo gaaf wat je hebt gepresteerd!

 4. oktober 4, 2015 / 18:20

  “De afgelopen twee maanden stonden er dagelijks planksessies op het programma. Soms maar twee minuten” Maar? Haha. Is vast niet veel voor mensen die het veel doen, maar ik vind het behoorlijk wat hoor!
  Echt een hele knappe prestatie. :-)

 5. oktober 4, 2015 / 18:56

  Heerlijk om te lezen en nog steeds ontzettend knap!

 6. oktober 4, 2015 / 19:35

  Ik sla dit artikel op, want misschien ooit op een dag heb ik het nodig ;-)

  Een mooie prestatie en je bent een hele mooie ervaring rijker.

 7. oktober 4, 2015 / 19:59

  Goeie tips! Ik heb me vandaag ingeschreven voor mijn allereerste marathon ooooooit: Rotterdam in april 2016. Ik ben heel erg benieuwd. Op de halve liep ik onder de 1.40 dus ik hoop ook wel op 3 u 45 min uit te kunnen komen. Nu eerst maar gaan trainen…….

 8. oktober 4, 2015 / 21:33

  It’s just that easy, haha ;) Zo te horen was je inderdaad perfect voorbereid op je marathon en ik denk dat dat zeker heeft bijgedragen aan je fantastische prestatie. Ik ga deze tips zeker onthouden voor als ik zelf ooit een PR wil gaan lopen.

 9. Anne
  oktober 5, 2015 / 10:33

  Hi naamgenootje! Ik volg je nog maar sinds dit weekend, en je zusje ook, omdat ik zelf pas weer ben begonnen met joggen/hardlopen na een lange tijd niks. Wat zijn jullie leuk, ook op youtube!! Keep up the good work en jullie verdienen 20x zoveel volgers ;) komt wel!
  En respect voor die marathon.. ik vind 5k al zwaar

 10. Ilse
  oktober 5, 2015 / 12:16

  Handige tips alleen ik doe het je zo niet na, haha.

 11. oktober 5, 2015 / 14:03

  Het zijn op zich wel logische dingen, handig dat je ze van jezelf weet :) Ik ben wel benieuwd of je ook nog een PR zou kunnen lopen zonder Oostenrijk en rust vooraf; dat zou in elk geval wel een stuk zwaarder zijn denk ik, maar dat je elke keer naar een hoog gebied moet voor een wedstrijd om een PR te kunnen lopen is misschien ook niet ideaal, haha.

 12. oktober 5, 2015 / 14:10

  Bedankt voor de tips! Ik ben zelf aan het trainen voor mijn aller eerste halve marathon. Hoewel ik het me nog niet helemaal voor kan stellen dat ik dat kan, heb ik er alle vertrouwen in dat het me gaat lukken. Kan haast niet wachten tot het zover is, met deze tips kan ik mooi aan de slag.

 13. oktober 6, 2015 / 14:22

  Respect man! Ik vind het altijd zo cool om jouw hardloopavonturen te lezen. Vooral omdat ik op t moment aan het trainen ben voor de Zevenheuvelenloop. Iets heel anders, maar je blogs zijn een ware inspiratiebron. X