RUN BABY RUN: Zzzzzzzzzzzzzzz

Ik ben moe.

Ja ik weet het, iedereen is tegenwoordig moe en ik ben ook wel vaker moe, maar de vermoeidheid die ik de afgelopen weken heb ervaren, is anders. Ik ben moe vanuit mijn tenen, iedere vezel in mijn lichaam is moe. En dat vind ik dus vreemd. Natuurlijk train ik voor een marathon, maar ik kan me niet herinneren dat ik hier vorig jaar ook last van gehad heb. Daarnaast heb ik net drie weken vakantie gehad, ga ik iedere avond tussen 22.00u en 23.00u naar bed (soms zelfs eerder!), ik drink geen alcohol, ben ’s avonds altijd thuis en toch ben ik moe.

Nadat ik vrijdagochtend met heel veel moeite mijn langzaamste 20 kilometer in mijn hardloopgeschiedenis gelopen had, was de vermoeidheid het ergste. De rest van de dag keek ik als een zombie voor me uit. Iedere vezel in mijn lichaam voelde lamlendig. Alsof ik op het punt stond ziek te worden. Het grootste gedeelte van de dag heb ik dan ook maar aan mijn gevoel overgegeven en in bed met mijn MacBook en boek doorgebracht. En hoewel ik in de nacht van vrijdag op zaterdag minstens tien uur geslapen heb, werd ik zaterdag weer net zo moe wakker.

Pfeiffer? Nee dat heb ik al gehad. Ik denk dat ik eerder te maken heb met Runners Fatigue. Jup, ik heb inderdaad weer doktertje gespeeld en het internet afgestruind. Het is misschien wat vroeg in de marathontraining om nu al last te hebben van Runners Fatigue, maar ik heb de afgelopen maanden dan ook niet bepaald stilgezeten.

Goed, leuk om te weten, maar hoe komen we er van af.. Ook daar kwam ik achter met een beetje hulp van mijn vriend Google.

Koolhydraten
Je lichaam kan koolhydraten opslaan voor afstanden tot 32 kilometer, als je een koolhydraatrijk dieet hebt, moet het dus geen probleem zijn om afstanden af te leggen tot 32 kilometer. Eet je weinig koolhydraten dan zal het lopen van lange afstanden erg zwaar zijn voor je lichaam. Zorg dus als je voor een marathon traint dat je genoeg fruit, volkoren producten (pasta!) en groenten eet.

Recovery Snack
Na een lange run is het belangrijk om binnen 30 minuten een snack te eten. Deze snack moet bestaan uit koolhydraten en proteïnen. Een bakje kwark met wat fruit.

Hydratatie
Als je lichaam 1% vocht verliest gaan je prestaties al achteruit. Zorg dus dat je zowel voor als tijdens je run goed gehydrateerd blijft.

IJzer
Een ijzertekort zorgt voor vermoeidheid en als je veel sport, heb je veel ijzer nodig. IJzer zit in volkoren, gedroogd fruit, donkergroene groenten. Eet je iets met veel ijzer in combinatie met een bron van vitamine C, dan helpt de vitamine C het ijzer in je bloed op te nemen. Je kunt natuurlijk altijd extra IJzer in pilvorm slikken, maar het beste is om dit in overleg met een dokter te doen, een teveel aan ijzer is namelijk schadelijk.

Vitamine B
Vitamine B zorgt voor energieproductie. Een tekort kan zorgen voor Runners Fatigue. Je vindt vitamine B onder andere in volkoren en magere melkproducten. Het wordt aangeraden extra Vitamine B te slikken als je intensief sport.

Calorieën
Trainen voor een marathon lijkt een mooie manier om snel wat gewicht te verliezen, maar als je minder calorieën eet dan je zou moeten eten en dan ook nog eens veel hardloopt, dan kan het niet anders dat je energie tekort komt. En dat is niet gek, want voedsel wordt omgezet in energie, neem je te weinig voedsel tot je, krijgt je lichaam minder energie.

Rust
Tijdens het trainen voor een marathon heb je meer slaap nodig dan normaal. Heb je normaal 8 uur slaap nodig, dan heb je tijdens het trainen voor een marathon 9 uur nodig.

Stress
Ook stress kan voor vermoeidheid zorgen, daarom is het belangrijk om niet te veel van jezelf te eisen en relaxt om te gaan met je training en voorbereiding. Makkelijker gezegd dan gedaan.

Wat ik de komende weken naast het hardlopen ga doen? Genoeg groenten, fruit en volkoren producten eten, extra vitamine B slikken, een koolhydraten+proteïnensnack eten na mijn duurlopen (doe ik nooit, ik sta een half uur onder de douche als recovery) en ik ga nog meer slapen. Want hoewel ik vroeg ga slapen, sta ik ook iedere dag weer vroeg op. Normaal heb ik al 8-9 uur slaap nodig, ik denk dat ik er nu gewoon tussen de 9-10 nodig heb.

Ben jij wel eens moe na een lange hardlooptraining? Kun je je herkennen in mijn Runners Fatigue? Of heb jij tot nu toe alleen maar Runner’s Highs & Energy ervaren?

Liefs,
Annemerel

Delen:

24 Reacties

 1. juli 31, 2013 / 17:03

  Ik ben ook weleens moe na een lange training, meestal ga ik ook wat eten als ik net klaar ben. Dat helpt voor mij wel echt! Misschien is een korte powernap af en toe ook nog een goed idee voor je. Daar knap ik vaak wel van op als ik echt heel vermoeid ben.

 2. juli 31, 2013 / 17:08

  Wat vervelend zeg! Hopelijk dat je met genoeg slaap en gezond eten snel weer wat energie krijgt!

 3. juli 31, 2013 / 17:25

  Wat vervelend! Hopelijk komt het weer goed!

 4. juli 31, 2013 / 17:25

  wat vervelend voor je!
  Ik zag de titel van het artikel en toen voelde ik m al een beetje aankomen… succes!!

 5. juli 31, 2013 / 17:35

  Gelukkig zijn er nog een paar oplossingen die je eerst kan proberen en hopen dat dat helpt!

 6. Sascha
  juli 31, 2013 / 17:59

  Ahh kut, misschien helpt t, ik heb m ook. Ik train ook om dit moment, toen ik op Terschelling iedere ochtend actief ging hardlopen na al jou goede inspo op instagram..was ik zo enthousiast dus ik heb heel Terschelling op m’n nikes gezien en ook op een fiets..alsnog wel uitgerust op vakantie…Toen kreeg ik na mijn vakantie een griepje, en ben nu nog steeds TRAAAAAAG.. Heb mezelf een week recovery gegeven en ga volgende week fris en fruitig lekker trainen..!! Heel veel succes, en bedankt voor je research.. Super interessante blog! Leuk! Sterkte en je kan t! Xx Sascha

 7. juli 31, 2013 / 18:20

  interessant! Het meeste wist ik al wel een beetje. Bijna 2 jaar geleden trainde ik zo’n 18 uur per week met waterpolo en wedstrijdzwemmen. En daarnaast nog bijna elk weekend 2 wedstrijden. Op een gegeven moment werd ik ook in en in moe. Nu speelde Pfeiffer een rol, maar na mijn herstelperiode bleef ik moe moe en nog eens moe. Ik ben toen naar een sportdietist geweest die ook de nederlandse waterpolo vrouwen heeft begeleid in hun jacht naar goud op de olympische spelen in 2008. Toen kwam het er op neer dat ik veel te weinig at (1300 kcal per dag) en dat ik veel te weinig van bijna alles binnen kreeg. Zij heeft mijn dieet aangepast en ik voelde me daarna veel energieker. Ook zij raadde mij aan om na het sporten kwark met fruit te eten, maar er zijn nog veel meer goede opties voor tijdens de zware trainingsperioden. Daarnaast speelt insuline en suiker ook een grote rol daar zou je nog dieper in kunnen duiken als het je interesseert. Ennnn voldoende drinken! in de periode dat ik zoveel trainde dronk ik 3 liter aan vocht per dag. Heel veel succes in ieder geval! Zet m op!

 8. juli 31, 2013 / 20:55

  Heel interessant om te lezen. Ik loop zelf nog niet veel lange afstanden, en ben na een training wel eens een beetje moe, maar dat is dan zo voorbij.

  Ik hoop dat een van de bovenstaande mogelijke oplossingen helpt en dat je weer lekker kunt trainen :)

 9. Kim
  juli 31, 2013 / 21:49

  Interessant artikel, maar vervelend voor jou! Misschien toch wel een idee om met deze klachten naar je huisarts te gaan en een bloedonderzoek te laten doen. Volgens mij kunnen ze dan ook gelijk bepalen of je bepaalde vitamines tekort komt bijvoorbeeld, en dan kan je nog gerichter werken aan je herstel.
  Sterkte iig en hou ons op de hoogte!

 10. juli 31, 2013 / 21:58

  Ah wat balen!! Maar wel goede tips… Ik ga ook maar eens extra vitamine B slikken.

 11. juli 31, 2013 / 23:40

  Ah wat naar zeg!
  Misschien toch even een beetje gas terug nemen en een weekje rustig aan doen.. ?
  Sterkte!! :)

 12. augustus 1, 2013 / 00:31

  Pff, ik ben ook heel vaak moe! En deze foto is echt heel mooi!

 13. augustus 1, 2013 / 09:28

  Wat een mooie foto! Mijn advies: don’t be too hard on yourself. Ik weet nog van mezelf dat een blog heel motiverend werkt om te sporten en hardlopen zodat je het voor de rest van de wereld bij kunt houden, dat geeft een soort prestatiedruk en ik bewonder je ook om je doorzettingsvermogen. Maar echt, neem je rust, een keer langzaam 20 kilometer rennen is geen ramp :-). Liefs!

 14. augustus 1, 2013 / 09:42

  Ik heb ook tijden dat ik na sporten twee dagen moe ben. Dit is wel heel interessant om te lezen!

 15. augustus 1, 2013 / 10:29

  Ik ben pas net bezig en ik vind het zwaar. Nooit gerend alleen sporten gedaan als tennis en cardio. Slapen met warm weer vind ik lastig, het in slaap komen. Heb ook altijd 8u slaap nodig (maar kom daar meestal niet aan). Net 3km rondje gedaan. Vanavond ga ik vroeg naar bed met een boek ipv nog even tv kijken. En ik moet ook weer vit B bijslikken besef ik me nu. Fijne blog! Succes met de vermoeidheid!

 16. augustus 1, 2013 / 13:41

  Ahh dat is echt rot!
  Afgelopen maandag en dinsdag had ik er – ook al loop ik geen lange afstanden- ook last van. Dinsdag was het zo erg dat ik overdag zelfs 2 keer 3 uur lang heb liggen slapen!
  Ik slik nu Supradyn Complex Forte voor extra energie bij vermoeidheid (die geel met rode) en dat helpt echt heel erg goed moet ik zeggen! De tips die je hierboven hebt gegeven ga ik ook eens uitproberen! Hopelijk voel je je snel weer beter.

  Tot zondag!:)

 17. Caro
  augustus 1, 2013 / 15:57

  Ik zou je toch aanraden om een bloedanalyse te laten doen. Zelf doktertje spelen lijkt me niet zo’n goed idee.

 18. augustus 1, 2013 / 16:58

  Ik herken het! Vooral na een lange run kan een paar dagen flink moe zijn, constant honger hebben en heel erg drang om meer te snoepen dan goed zou zijn hebben. Ik merk dat wanneer ik echt even goed aanvul met m’n voeding met de juiste bronnen (eigenlijk van zowel eiwitten, vetten als koolhydraten), ik die moeheid en snaaibuien tegen ga. Je verbrandt natuurlijk enorm veel tijdens een lange run en je naverbranding gaat dan nog lang door.

  Hoop dat je je inmiddelt beter voelt! Rustig aan!

 19. Marleen
  augustus 1, 2013 / 17:05

  Ah, balen zeg!
  Ik heb ineens ontzettende last van mijn knieën tijdens het hardlopen, dus ik sta ook al een week stil, terwijl ik net weer wilde gaan opbouwen!

  Hopelijk kom je er snel weer bovenop!

 20. augustus 1, 2013 / 18:58

  He wat vervelend zeg. Je doet ook wel heel erg veel natuurlijk, dat alleen al is een reden om moe te kunnen zijn;) Maar heel goed dat je wat meer gaat letten op bepaalde punten en extra vitamines gaat slikken. Mocht het aanhouden zou ik idd ook niet verder zelf gaan dokteren. Beterschap/succes!

 21. augustus 1, 2013 / 20:04

  Wat vervelend zeg. Ik hoop dat je het hiermee een beetje kan verhelpen! Moe zijn is echt een van de vervelendste dingen, ik vind het vaak nog irritanter dan een pijntje hier of daar. Geen of minder suiker eten helpt trouwens ook vaak heel goed (mijn moeder heeft ervaring)… Maar dat zou ik ook niet kunnen hoor. ;) Ben jij dat trouwens op die foto? Ben gewoon benieuwd ^^

 22. Nathy
  augustus 2, 2013 / 16:15

  Je vergeet er eentje, Magnesium! Heel goed voor je spieren en tegen de vermoeidheid! Ik had ook een hele tijd last van vermoeidheid, vooral mijn benen voelden aan als lood. Beetje Magnesium supplementen en ik ben er helemaal van verlost :)

 23. augustus 5, 2013 / 06:24

  Ik zou het toch maar in de gaten houden. Ik had 3 jaar terug de ziekte van pfeiffer, en afgelopen winter had ik het gewoon weer! Pfeiffer in combinatie met een keelontsteking waarbij de antibiotica niet werkte leidde ertoe dat ik een week aan het infuus in het ziekenhuis heb gelegen.
  Pfeiffer kan dus gewoon voor een tweede keer opspelen.
  Misschien niet goed uitgeziekt, misschien heeft je lichaam niet genoeg antistoffen aangemaakt en het feit dat pfeiffer bij vermoeidheid altijd even om de hoek kan kijken maakt dat er toch nog een klein kansje bestaat dat je hier last van hebt..