RUN BABY RUN: This won’t happen again!

 photo illbeback.jpg

We zijn inmiddels tien dagen verder en ik heb inmiddels voor mezelf op een rijtje gezet wat er nou precies fout gegaan is en hoe ik dit in het vervolg misschien kan voorkomen. Want een vervolg, dat komt er zeker. Misschien niet in 2015 in New York, maar dit was zeker niet de laatste marathon die ik op mijn naam gezet heb. Rotterdam 2015? Ik zwoor een half jaar geleden nodig dat ik die nooit meer ging lopen. Londen? Is alweer compleet vol. Parijs? Ik ben een klein beetje klaar met vals plat. Berlijn? Het is pas in september, maar als ik de mogelijkheid krijg (lees: ingeloot word) ben ik daar zeker bij. En dan maak ik de volgende vijf fouten dus niet…

Wat er verkeerd ging:
– Ik kreeg al na vijftien kilometer een leeg gevoel. Niet meteen honger, maar ik voelde wel dat ik het geen 27 kilometer zonder voedsel zou gaan volhouden. Ik weet niet waar dat precies aan lag, ik heb bij mijn drie eerdere marathons precies hetzelfde gegeten en gedronken op dezelfde tijdstippen (ik heb een logboek). Ik dacht eerst dat dit lag aan het feit dat ik in het begin te hard ging, waardoor ik koolhydraten in plaats van vet aan het verbranden was, maar ik heb mijn kilometertijden goed bekeken en die waren allemaal langzamer dan mijn duurlopen (en ook toen kreeg ik geen honger), misschien zorgde de kou en de wind voor de honger? In ieder geval zorg ik er bij een volgende marathon voor dat ik nóg meer gegeten heb voordat ik er aan begin.

– Ik draag al drie jaar LunarGlides en ik heb er nooit problemen mee gehad, de marathon van Rotterdam liep ik op een paar dat ik om precies te zijn drie kilometer had ingelopen. Deze LunarGlides had ik vijftig kilometer ingelopen, je zou denken dat dat genoeg moest zijn. Maar tijdens de marathon kreeg ik al na drie kilometer last van een klemmend gevoel, alsof mijn wreef werd afgeklemd. Na de marathon wist ik ook niet hoe snel ik mijn veters los moest maken. Misschien is de combinatie van mijn zooltjes en de nieuwe LunarGlides toch niet zo’n succes. Die combinatie had ik namelijk NIET getest. Lekker dom. Voor een volgende marathon wil ik even langs bij de podoloog om te kijken of daar iets aan te doen is.

– De wind zorgde ervoor dat ik het op bepaalde momenten (vooral bruggen) moeilijk had met ademhalen. Ook al had ik van te voren al mijn astmasprays gebruikt. Hoe ik me hier volgende keer beter op kan voorbereiden? Misschien vaker met harde wind in de duinen rennen, zodat ik aan de wind gewend raak en er beter mee om leer gaan.

– Ik was al drie dagen niet naar het toilet geweest voor eh.. je weet wel. En dat terwijl ik normaliter een heel mooi vast ritme heb. Hierdoor heb ik de marathon dus eigenlijk een beetje ‘verstopt’ gelopen. Ik had kunnen weten dat dit me parten zou kunnen gaan spelen, want met darmproblemen loop ik nooit lekker. De volgende keer moet ik er voor zorgen dat ik – zeker de week voor de marathon – genoeg vezels eet zodat het eh… gesmeerd blijft gaan zeg maar.

– Toen ik eenmaal begon te wandelen kon ik niet meer stoppen met wandelen. Ik wilde alleen nog maar wandelen. Dit jaar heb ik daar een beetje een handje van. Het begon tijdens de CPC, toen ik tijdens de halve marathon al na twaalf kilometer begon te wandelen. Toen tijdens de marathon in Rotterdam, na dertig kilometer. In Milaan tijdens de 10K van We Own The Night heb ik ook gewandeld. Hiervoor heb ik NOOIT tijdens een wedstrijd gewandeld. Ok. Niet liegen, tijdens mijn eerste halve marathon way way way back in 2011 heb ik ook even gewandeld, maar toen ging ik in twee maanden van 0 naar een halve marathon, niet gek dat ik het na zeventien kilometer even erg zwaar kreeg. Maar mijn punt is, er is dit jaar iets veranderd waardoor ik ineens niet meer door pijn heen kan. Alhoewel het dit keer misschien wel verstandig was dat ik heel even stopte toen het zwart werd voor mijn ogen. Maar ik had daarna toch gewoon door kunnen rennen? Niet dus.

Deze week heb ik zonder al te veel problemen twaalf kilometer gerend. Ik heb vrijwel geen spierpijn van de marathon gehad, alleen de eerste paar dagen als ik een trap af wilde voelde ik het op mijn bovenbenen, maar meer ook niet. Niet vreemd, want een duurloop van 23 kilometer doe ik wel vaker en zoals gezegd deed ik het laatste gedeelte wandelend-rennend, dat zorgt voor een stuk minder spierpijn. Ook anders dan bij andere marathons, normaal kom ik wel met een paar blaren thuis, dit keer niet. Ik heb ook (nog) niet het idee dat ik ook maar iets van een blessure heb opgelopen tijdens de marathons (bij de vorige drie marathons had ik na de marathon wel pijntjes).

Liefs,
Annemerel

Delen:

30 Reacties

 1. november 12, 2014 / 17:06

  Knap dat je het zo snel weer op kan pakken! Volgende keer gaat het sowieso beter! :-)

 2. november 12, 2014 / 17:13

  Goed van je dat je dit zo op een rijtje hebt gezet. Dit zorgt er voor jezelf voor dat je weet waar je tijd vandaan komt en dat het de volgende keer beter gaat. Want Annemerel, zoals je zelf al zegt: dit was echt niet jouw laatste marathon. Volgende keer gaat het wel gewoon goed!

  Je geeft aan dat je moeite had met ademhalen met de vele wind, maar ik vroeg mij af of je tijdens “normaal” weer wel eens last heb van een verkeerde manier van ademhalen? Hier hoeft astma volgens mij niks mee te maken te hebben, want ik weet van mezelf dat ik verkeerd ga ademhalen op het moment dat ik een grote inspanning moet doen. Anders zou je hier wat meer op kunnen letten tijdens het hardlopen en misschien zelfs even om deskundige hulp vragen?

 3. november 12, 2014 / 17:14

  Niet te hard te zijn, die harde wind en kou, daar kan niemand iets aan doen. En je had vast genoeg gegeten! Niet in Berlijn met een te volle maag gaan rennen :p

 4. november 12, 2014 / 17:16

  Dit is voor een beginnende renner zoals ik echt heel erg nuttig en inspirerend! Super knap dat je zo analytisch kan kijken naar hoe dingen zijn gegaan :)

  Liefs,
  Yara

 5. november 12, 2014 / 17:17

  Het is altijd goed om te reflecteren na een race of deze nu goed ging of voor je gevoel niet goed genoeg. Je hebt het afgelopen jaar natuurlijk veel meegemaakt op persoonlijk gebied, wellicht dat dit onbewust ook heeft meegespeeld. De volgende keer, wanneer dit dan ook is, gaat het vast weer beter!

 6. november 12, 2014 / 17:20

  Komt helemaal goed de volgende keer! En niet vergeten dat je tijd eigenlijk heel netjes was, ook al is dat voor jouw gevoel misschien anders.

 7. Aapje
  november 12, 2014 / 17:26

  Vergeet de kou niet. Je lichaam heeft voor de start al veel energie verbruikt om je warm te houden.

  Wat minder Mac Donalds kan overigens ook geen kwaad;)

 8. nettelie
  november 12, 2014 / 17:34

  Ik heb een tip voor je ademhaling: ga op yoga! Hardlopen + yoga is voor heel veel mensen een perfecte combinatie (o.a. voor je spieren) en je leert ook nog eens goed ademhalen. Ik ben een yogini en toen ik dit jaar voor de ZOVEELSTE keer begon met hardlopen, kon ik het direct vanaf het begin veel beter volhouden dan alle voorgaande keren (…) omdat ik wist hoe ik moest ademen. En eh ja, ik kan ook niet lekker sporten zonder eerst naar de wc te zijn geweest. Sucks, man. Volgende keer misschien een stoelgangtheekuurtje volgen van tevoren?

 9. november 12, 2014 / 17:38

  Je hebt dus blijkbaar ook genoeg wel goed gedaan (geen blessure of andere pijntjes). Welke conclusies trek je daar uit? Ik in ieder geval dat je goed getraind ten strijde kwam en tijdens de trainingen goed aar je lichaam hebt geluisterd (en op tijd een fysio hebt ingeschakeld bijvoorbeeld). Al met al goede leermomenten voor je volgende marathon avontuur! :)

 10. november 12, 2014 / 17:41

  Om eerlijk te zijn denk ik dat we het een beetje zwaarder hadden door de wind. Niets voor niets dat je nu in de New York Times kwam tot 4.58 in plaats van de gebruikelijke 4.30. I know: het maakt niets goed en het maakt jezelf niet trotser (hier nog eentje die best teleurgesteld is in zichzelf), maar misschien verzacht het de situatie een beetje!

 11. november 12, 2014 / 17:47

  Wat goed dat je terugblikt op wat er mis ging en wat je de volgende keer kan veranderen. Ik heb over 10 dagen mijn eerste run, 5km, dus ik ben nog een rookie en weet niet wat ik kan verwachten. Wat ik wel ga doen is morgen een stuk lopen met mijn nieuwe steunzolen aan, want ik verwacht dat ik daarvan last van mijn voeten ga krijgen. Succes! Je bent één van mijn inspiratiebronnen op hardloopgebied in ieder geval!

 12. Yvon
  november 12, 2014 / 20:45

  You’ll run the world again! Leren van je fouten is het belangrijkste :-) Gaat goed komen!

 13. november 12, 2014 / 20:55

  goed om in ieder geval de leerpunten op een rijtje te hebben! Een PR komt wel weer.. :)

 14. Hoi
  november 12, 2014 / 21:33

  Lieve Annemerel, ik volg je blog graag en vind je posts heel leuk en interessant. Je vertelt over je huidproblemen, darmproblemen… meisje het valt me op dat je zo slecht eet, zulke ongezonde dingen. Het verbaast me echt niet dat je darm- en huidproblemen hebt. Ik ben ook heel gevoelig voor die dingen dus ik ken het!
  Wil je niet een keer een allergietest laten doen? Of heb je dat al laten doen? Misschien ben je wel allergisch voor tarwe? Ik zou wel oppassen want het is niet goed voor je darmen om zo door te gaan. En het is ook fijner voor jezelf, dan hou je meer energie over. Betere voeding zal ook wonderen doen voor je migraines…
  Ookal heb je geen allergieën dan zal gezond eten je ook goed doen. Lekker veel groente en fruit en niet zoveel van die bewerkte dingen.. nouja, je weet het zelf wel ;)
  Succes in ieder geval, ik blijf graag op de hoogte van je hardloopvorderingen! :)

 15. november 12, 2014 / 22:12

  Goed dat je zo van jezelf kunt zeggen wat er niet goed is gegaan, dan kun je er mee aan de slag!

 16. november 12, 2014 / 22:14

  Ik heb er geen verstand van hoor, maar dit klinken eigenlijk wel als logische dingen waardoor het niet liep volgens plan. Goed dat je het zo geanalyseerd hebt, kan je waarschijnlijk nog wel van pas komen bij volgende marathons! Al begrijp ik het natuurlijk ook wel als je er nu even een beetje klaar mee bent, haha

 17. Suuz
  november 12, 2014 / 22:33

  TROTS !!! heel goed alles even op een rijtje… you go girl! zet m op de komende marathon(s)! ik geloof in je!

 18. november 12, 2014 / 23:48

  Je hebt het nu over alle lichamelijke troubles, maar het zou ook helemaal niet vreemd zijn als je gewoon teveel van jezelf gevraagd hebt dit jaar. Je hebt nogal wat veranderingen meegemaakt en enorm drukke tijden achter de rug, dat doet psychisch wat met je maar kan ook lichamelijk een blokkering opleveren. Misschien dat je daarom de ‘kracht’ niet had om door te rennen. Het is goed bedoeld he!

  Ik gun het je zo erg om die perfecte marathon te rennen! Maar die komt echt nog wel voor je!:)

  X

 19. november 13, 2014 / 08:15

  Knap dat je zo een analyse maakt en meeneemt voor het vervolg waar dat ook mag zijn. Weet zeker dat je volgende marathon beter gaat.

 20. november 13, 2014 / 08:19

  Goed dat je zulke dingen bijhoudt, nu weet je precies wat je beter kan doen !
  Al vind ik het alsnog echt een geweldige prestatie die je hebt gedaan.

 21. Nadia
  november 13, 2014 / 08:32

  Knap dat je er zo analytisch naar kan kijken! Maar ook ik denk inderdaad dat je jezelf gewoon een beetje voorbij bent gelopen de laatste tijd…

 22. november 13, 2014 / 08:39

  Go Annemerel!
  You will definitely be back! :-)

 23. november 13, 2014 / 09:16

  Goed zo!! That’ s the spirit!

 24. Judith
  november 13, 2014 / 09:38

  Wat een goed plan van aanpak. Wanneer je tips hebt over niet meer wandelen hoor ik die graag. Ik doe dat ook steeds vaker en ik loop nog niet eens een halve marathon !

 25. Olga
  november 13, 2014 / 10:18

  Wat goed, deze analyse! Ik vroeg me zelf nog af of je enig idee hebt waar je hoge hartslag vandaan kwam. Spanning, de antibiotica, …?

 26. november 13, 2014 / 11:14

  Nu je dit allemaal op een rijtje hebt gezet, ga je gewoon knallen de volgende keer!

 27. november 13, 2014 / 11:16

  Ik kreeg tijdens de marathon van Amsterdam ook na ong. 15 kilometer honger, maar ik had juist de fout gemaakt dat ik niet genoeg had gegeten van tevoren. Nouja, ik had ’s ochtends wel 2 pannenkoeken gegeten, maar eigenlijk had ik vlak voor de start (half uur ervoor ongeveer) ook nog wat moeten eten, ook al had ik totaal geen honger op dat moment. Want thuis eet ik ook gewoon een halfuur voor ik begin aan een duurloop. Nu at ik uit noodzaak maar stukjes banaan onderweg, met als gevolg weer die irritante steken in mijn zij. ARGH!

 28. november 13, 2014 / 13:07

  Wat goed dat je alles zo kunt analyseren en op een rijtje kunt zetten!

 29. november 13, 2014 / 14:34

  Allereerst ontzettend goed dat je zo evalueert naar jezelf en op die manier verbeterpunten zoekt. Alleen ik mis iets… je eetpatroon!

  Het is al in eerdere reacties gezegd zo heel gezond is het niet en dat is niet goed voor je darmen, huid en al helemaal niet voor je migraine! Ik ben ook erg migraine gevoelig en moet daardoor echt letten op mijn eten. Ik eet met regelmaat, niet teveel suiker en zout. Het valt me op dat je vaak ongezond eet en op zich qua verbranding is het goed, je sport zo ontzettend veel dat je lichaam het zo weer kwijt is maar de producten die je eet zijn niet altijd even gezond:(

  Dit wil niet zeggen dat je nu op al die superfoods moet leven maar soms iets gezondere keuzes en regelmaat kunnen best helpen. Dus niet meer pas om 8 uur ’s avonds eten;) Probeer het zo te plannen dat je 6 maaltijden hebt en daar steeds een paar uur tussen :)

  Verder ben je nog steeds een topper en een ontzettende inspiratie bron!