RUN BABY RUN: What I love & hate about marathon training

 photo runmile01.jpg

Woensdsag heb ik mijn laatste écht lange afstand gelopen. 26 kilometer in plaats van de 35 die ik voor ogen had. Hoe lastig ik het ook vind, vanaf nu moet ik het rustiger aan gaan doen. Volgend weekend loop ik nog de halve marathon in Amsterdam, maar dan ga ik niet voluit, dat is een kwestie van ‘rustig’ lopen en onder de twee uur finishen. Het waren een paar heftige maanden, maar ik heb er (het grootste gedeelte van de tijd) van genoten.. Wat ik leuk en minder leuk vind aan marathontraining? Lees snel verder!

The downside

– Soms heb ik geen zin om een lange afstand te lopen, maar dan moet ik toch. Als het regent, hard waait, of gewoon wanneer ik me niet 100% fit voel.

– Het kost heel veel tijd. Als je een lange afstand loopt ben je niet alleen drie uur van je dag kwijt aan lopen, de rest van de dag ben je niet meer voor de volle 100% inzetbaar. Eén keer (na 32 kilometer) ben ik gewoon doorgegaan met mijn dag en heb ik ’s avonds zelfs nog 7 kilometer gerend in Amsterdam, maar dan komt de klap de dag erna wel.

– Ik ben panisch voor blessures. Bij ieder pijntje dat ik voel denk ik, OMG, straks kan ik de New York Marathon niet lopen. Hoe moet dat dan met al het geld dat ik heb ingezameld? En en en… ik moet die marathon gewoon lopen. Ik heb één keer een marathon op het laatste moment moeten cancelen omdat ik een blessure had, dat wil ik niet nog een keer meemaken.

– Mijn kuiten passen niet meer in mijn ZARA broeken, mijn voeten zien eruit als die van een holbewoner (blaren, missende teennagels, eelt, littekens) en mijn sportbeha heeft een witte afdruk op mijn rug achtergelaten; van lange afstanden lopen word je niet écht mooier..

– Als een lange afstand niet lekker gaat, met name de laatste lange afstand voor de marathon, kun je ineens heel erg gaan twijfelen. In ieder geval; als je naam Annemerel is. Mijn run van woensdag ging zo dramatisch, ik moet mezelf echt bedwingen niet naar buiten te rennen voor een lange duurloop.

The upside

– Het lopen van een lange afstand vind ik heerlijk. Vaak kijk ik er al een paar dagen naar uit en het grootste gedeelte van de run geniet ik ervan. Een fijne afspeellijst, lekker de duinen in.. genieten. Het werkt voor mij heel rustgevend, die lange runs. Ik merk dat ik onrustig word als ik een tijdje niet gelopen heb.

– Ik ben competitief ingesteld, dus ik vind het heerlijk om me met de marathon bezig te houden en te bedenken hoe ik het meest uit mezelf kan halen.

– Mijn conditie is op dit moment op zijn hoogtepunt. Een sprintje naar de trein is voor mij geen probleem.

– Ik val niet af van marathontraining, ok.. misschien een klein beetje dan, een HEEL klein beetje. Maar het belangrijkste is, ik kan zoveel eten als ik wil en ik word niet zwaarder.

– HET IS GEWOON ZO FIJN (als het lekker gaat, wat 80% van de tijd gelukkig heb geval is!)

Liefs,
Annemerel

Delen:

21 Reacties

 1. Samantha
  oktober 12, 2013 / 12:22

  You’re gonna rock New York girl!! Succes alvast :)

 2. oktober 12, 2013 / 12:38

  Je schrijft zo motiverend!

 3. oktober 12, 2013 / 12:47

  Ik weet zeker dat het helemaal goed komt! Je hebt zo hard getraind!

 4. Sam
  oktober 12, 2013 / 12:52

  Ik sta op het punt om me in te schrijven voor mijn eerste marathon, die van Rotterdam in 2014. Als ik niet de blogs van jou en Lin en Fieke en Francien las, zou ik nooit op dat gekke idee gekomen zijn. Maar nu ben ik zo enthousiast, het moet gewoon gebeuren. Dus: dank daarvoor! En heel veel succes in New York.

 5. oktober 12, 2013 / 13:04

  You go girl! Echt knap dat je daar 3 uur van je dag aan toe kunt wijden, bewonder je doorzettingsvermogen :).

 6. oktober 12, 2013 / 13:39

  Knap hoor, vooral dat eten spreekt me aan!

 7. oktober 12, 2013 / 13:49

  Super goed bezig! Echt leuk om al je blogs te lezen over de marathon en het is meteen een goede motivatie om zelf weer een rondje te gaan rennen!

 8. oktober 12, 2013 / 14:01

  Wauw, je bent echt fantastisch bezig!

 9. oktober 12, 2013 / 14:58

  Leuk lijstje! Voor jou is rustig hardlopen volgens mij bijna net zo (niet-)inspannend als wandelen. You can do it girl!

 10. oktober 12, 2013 / 15:01

  Ja de tijd.. Ik heb de Nijmeegse 4daagse gelopen, en dus ervoor getraind. Dan loop je gemiddeld 5 km per uur, en al snel gaan je afstanden naar 15, 20, 25, 35 km per training. (want bij de vierdaagse is het 4×40 km)

  Maar dat was gelukkig maar 1 dag per week. Ik was wel lekker de hele zaterdag kwijt, haastig boodschappen moeten doen met de vermoeidheid in je benen en de pijn in je voeten. En op zondag werken *dag weekend*

 11. oktober 12, 2013 / 15:13

  Mja, ik kan heel goed begrijpen dat het moeilijker wordt om gemotiveerd te blijven als het weer koud en regenachtiger wordt :-( Maar de resultaten zijn het toch wel weer waard dan eh.

 12. oktober 12, 2013 / 15:32

  Wat een motiverend artikel! Ik vind echt dat je goed bezig bent. En ik snap de downside wel, lange afstanden lopen neemt gewoon veel tijd in beslag. Maar als je straks in NY staat te knallen weet je weer waarvoor je het allemaal gedaan hebt.

 13. oktober 12, 2013 / 15:33

  Haha leuk artikel! Maar knap hoor! Ik weet niet of ik het zo lang zou volhouden!

 14. oktober 12, 2013 / 17:16

  Ik vind het heel knap dat je het doet. Ik durf het bijna niet te zeggen, maar ik heb een grondige hekel aan hardlopen. Ik doe het niet graag, ik krijg steken na 5 seconden en mijn uithoudingsvermogen is niet groot op dat vlak. Maar ik heb wel altijd bewondering voor mensen die hele grote afstanden kunnen lopen. Dus, go you!

 15. oktober 12, 2013 / 18:15

  Herkenbaar! Lange duurlopen zijn inderdaad heerlijk. Mijn gedachten vliegen altijd alle kanten op terwijl ik ren. Nieuwe ideeen, plannen, dromen, things to do lijstjes bedenken en je run is alweer voorbij. :-)

 16. Ava
  oktober 12, 2013 / 21:45

  Vind het altijd zo grappig om die rennende foto’s van je te zien. Ik moet altijd denken aan mijn hardlooptrainingen, waarbij je aanleert je armen vlak naast je lichaam te bewegen. Ik krijg altijd ‘commentaar’ omdat ik mijn armen nogal wild beweeg, en volgens mij heb jij dat ook…
  Maar he, zo erg zal het niet zijn want je loopt bijna de marathon en ik heb zo’n voorgevoel dat het een hele goede tijd gaat worden! ;-)

 17. Tess
  oktober 13, 2013 / 09:07

  Annemerel, was jij nou degene die een keer een blog had gepost over zelf een trainingsschema maken (online)? Zag er toen super strak uit..
  Maar misschien waren het Fieke en Francine, ik weet het niet meer. Maar kan het niet terug vinden!

 18. kim
  oktober 13, 2013 / 11:02

  Ik train dan wel ( nog) niet voor de hele, maar de frustratie over je kuiten die niet meer in je favo skinnies passen is zooo herkenbaar!!

 19. oktober 13, 2013 / 13:08

  Ik heb echt veel respect voor je dat je zulke lange afstanden kunt rennen, jeetje.

 20. oktober 14, 2013 / 15:17

  Erg leuk om te lezen! En niet te veel twijfelen, je kunt het!