RUN BABY RUN: Weer thuis, Corona-crisis & 4 dagen tot de CPC

Hello again, vanuit Den Haag. Maandagochtend liep ik mijn laatste duurloopje van 60 minuten door het Turia Park, gisterochtend vlogen we terug naar Nederland. 225 kilometer liep ik door het Turia Park, 31 kilometer legde ik over andere paden (en wegen) in Valencia af. 24 dagen, 256 (voornamelijk) rustige kilometers. De geplande intervaltrainingen heb ik bijna allemaal ingewisseld voor duurloopkilometers, omdat ik me daar beter bij voelde. Maar ik ben er niet echt rouwig om, zoals ik een paar weken geleden al schreef, ik heb mijn focus op tijd een beetje laten varen. Die finish halen in Boston vind ik op dit moment een stuk belangrijker, maar ik ben er op dit moment ook niet meer helemaal gerust op dat dat gaat lukken…

Corona

No worries, die twijfels hebben niet zo zeer met mijn eigen fitheid te maken, maar meer met de status waar de wereld op dit moment in verkeert… paniek. Gegrond of niet, hardloopwedstrijden over de hele wereld worden afgelast om de verspreiding van het Corona-virus tegen te gaan. De Tokyo marathon werd een elite-race, de Nagoya marathon werd afgelast. De Tel-Aviv marathon was alleen toegankelijk voor Israëliërs en er ging een streep door de halve marathon in Parijs. Super zuur voor de deelnemers, het lijkt me als organisatie vreselijk om zo’n besluit te moeten nemen, voor niemand een leuke situatie. Maar als je er rationeel naar kijkt natuurlijk ook niet het einde van de wereld. Alleen is het hart van ons lopers soms iets minder rationeel dan we zouden willen.

Boston

De Boston Marathon lijkt vooralsnog niet in gevaar. Een woordvoerder van de BAA (Boston Athletics Association, de organisator van de marathon) zegt dat de voorbereidingen nog volgens plan verlopen. De marathon wordt al sinds 1897 ieder jaar gelopen, voor geen sneeuwstorm of oorlog heeft de marathon ooit hoeven wijken, maar daar zou dit jaar best wel eens verandering in kunnen komen. Als de Amerikaanse overheid – naar voorbeeld van bijvoorbeeld Zwitserland – besluit om grote evenementen af te lasten, dan kan de BAA daar weinig tegenin brengen. Wanneer Trump besluit dat buitenlanders het land niet meer in mogen (op dit moment mogen alleen Chinezen en Iraniërs het land niet in, inwoners van Italië en Zuid-Korea krijgen een Health-check), dan wordt het voor mij persoonlijk erg lastig om aan de start te verschijnen.

Maar dit natuurlijk allemaal super hypothetisch. Niemand weet hoe de situatie over zeven weken precies is. Het heeft dus ook weinig zin om me hier nu al zorgen over te maken, maar ik zou liegen als ik zou zeggen dat het niet af en toe door mijn hoofd schiet. In mijn hoofd heb ik ook al een plan B-Z gemaakt voor allerlei scenario’s (van het lopen van een marathon in eigen land tot het lopen van een marathon op eigen houtje door Boston). Ik hoop dat ik op deze manier – mocht het zover komen – ik minder teleurgesteld ben als de marathon inderdaad niet doorgaat. En als er geen consequenties zijn voor de marathon, dan is dat vooral heel mooi meegenomen. Het geeft mij rust om op het ‘ergste’ voorbereid te zijn.

CPC

Over het doorgaan van de CPC heb ik ook wel eventjes getwijfeld. Over vier dagen, komende zondag, vindt mijn favoriete Nederlandse hardloopevenement plaats, hier in Den Haag. De City Pier City was in 2011 de eerste hardloopwedstrijd ooit waar ik aan deelnam en zondag sta ik voor de achtste keer aan de start. Dat was vorig jaar ook het idee, toen werd de wedstrijd op de ochtend van de wedstrijd afgelast uit angst voor de gevolgen van een heftige zuidwesterstorm. Die storm lijkt er zondag niet te komen (ze voorspellen windkracht 4 vanuit het zuidwesten, wat betekent dat je vanaf kilometer 15 vooral meewind hebt!) en ik ben er inmiddels ook een stuk geruster op dat ik zondag dus wel daadwerkelijk mijn achtste CPC kan lopen.

De regering kondigde gisteren aan geen grote evenementen uit voorzorg af te lasten, dus als de situatie de komende dagen niet drastisch verandert kan ik me niet voorstellen dat het evenement geen doorgang kan vinden. De organisatie lijkt me al helemaal niet geïnteresseerd in het aflasten van de wedstrijd… ik bedoel, dat wil je toch geen twee jaar op rij? Mocht de situatie de komende dagen wel drastisch veranderen, dan lijkt me dat een groter probleem dan het missen van de CPC.

Hoe ik zelf zondag aan de start sta? Zoals ik hierboven als schreef voelde ik me afgelopen weken niet fit genoeg voor intervaltrainingen. Sinds de 15 kilometer wedstrijd van tweëenhalve week geleden heb ik eigenlijk alleen nog maar duurwerk gedaan. Ik sta dan ook niet met tijd-illusies aan de start, maar hoop vooral lekker te kunnen lopen en weer eens wat harder dan mijn comfortabele duurlooptempo te gaan. Met een paar Vaporfly’s aan mijn voeten en in een wedstrijd gaat dat altijd toch een stuk makkelijker.

Ik heb er vooral super veel zin in. Toen ik gisteren in de bus naar huis zat en de eerste dranghekken zag staan drongen de eerste vlinders in mijn buik zich aan. Lopen in mijn eigen stad. Niet alleen, maar met duizenden anderen. Ik heb er zoveel zin in.

Wie zie ik bij de CPC komende zondag?

Liefs,

Annemerel

 

Share:

11 Comments

 1. Vera
  maart 4, 2020 / 12:11

  Bedankt dat je het zonnetje voor ons hebt meegenomen! Heb de afgelopen twee dagen in de zon naar studie gefietst, wat oprecht in heel februari volgens mij niet is voorgekomen. Succes met de CPC alvast, het lijkt me wel dat die gewoon doorgaat.

 2. Evelien
  maart 4, 2020 / 12:30

  Hopelijk gaat de Rotterdam marathon ook door ??

 3. Lisette
  maart 4, 2020 / 12:36

  Yes ik ga ook de CPC doen, voor het eerst de 5, 10 en de halve, in voorbereiding op Rotterdam. Allemaal in marathontempo, hoop dat t gaat lukken. Vorig jaar had ik ook een startbewijs, dus ik hoop echt dat ie doorgaat. Succes alvast!

  • Julie
   maart 6, 2020 / 17:49

   Ik zit in het laatste middelbaar en ook onze Italiëreis die binnen 3 weken door zou gaan is nu afgelast door het Coronavirus. Zo ontzettend balen!! Hoop voor jou dat de marathon wel kan doorgaan :))

   • Annemerel
    Auteur
    maart 9, 2020 / 12:54

    Wow dat is echt super balen zeg! Daar heb je zo lang naar uitgekeken ook. Hoop dat je het wellicht in het vierde jaar nu kan doen.

 4. Charlotte
  maart 4, 2020 / 12:46

  MIJ!! Vanwege een lichte liesblessure moet ik genoegen nemen met de 10, maar ik heb er zoveel zin in!!

 5. Lana
  maart 4, 2020 / 12:55

  Ik doe ook mee aan de CPC! Loop wel de 10KM, maar wellicht dat ik je nog ergens zal zien. Ik heb er zin in !

 6. Do.
  maart 4, 2020 / 13:22

  :) hier nog iemand die liever mentaal voorbereid is op een teleurstelling ipv overvallen worden tgv struisvogel-politiek. Mijn plan B / nieuwe stip op de horizon is om de Valencia marathon te gaan rennen. Ook al zin in.

  Hopelijk gaat de Boston martahon (en alle andere events) gewoon door! Ik hoop zelf ook dat de R’dam marathon gehouden wordt: bijna door de trainingen heen, heb wel zin om daar te gaan starten (dit jaar ;)

 7. Andrea
  maart 4, 2020 / 13:27

  En de halve van NY… 15 maart! Duim je ook voor mij. Enne als ik wat voor je kan meenemen. Mag je mailen! Groetjes

 8. maart 5, 2020 / 12:06

  Hopelijk gaat die marathon in Rotterdam gewoon door.. ik duim voor je!

 9. Tamara
  maart 5, 2020 / 20:14

  Leuk! Ik doe ook mee met de CPC, voor het eerst en voor het eerst 10 km in een wedstrijd! Succes!