RUN BABY RUN: Waarom ik niet meer zonder warming-up kan lopen

Beeld: Joyce Bongers voor Trainen als een Topatleet

“Een warming-up voor je looptraining? Waarom zou je dat überhaupt doen? Dan ben je al moe voordat je begonnen bent.” – Annemerel van juni 2006 tot april 2018. Inmiddels weet ik wel beter en doe ik mijn warming-up met alle liefde. Ik kan niet meer zonder. Klinkt een beetje overdreven, maar echt.. als ik geen warming-up doe loop ik nog geen deuk in een pakje boter*. Ik ben het nu zo gewend dat mijn lichaam zich erop lijkt te hebben aangepast en pas ‘aangaat’ nadat ik een volledige warming-up heb afgewerkt. Maar waarom ben ik zo’n fan de warming-up?

Het krijgt me van de bank, ook al heb ik duizend-en-één smoesjes

Als ik me aan het voorbereiden ben op mijn training heb ik vaak wel een smoesje. Een smoesje waarom mijn training gedoemd is te mislukken. Meestal komt het neer op “ik ben vandaag niet fit genoeg.” Op zo’n moment zie ik dit echter niet als een smoesje, maar als de keiharde realiteit. Wat voor mij het beste werkt is tegen mezelf zeggen “je hoeft alleen maar 15 minuten in te lopen en wat loopscholing te doen. Probeer daarna twee versnellingen en als je je dan nog steeds zo rot voelt, mag je weer naar huis en doen we de training gewoon een andere keer.” Hierdoor wordt de drempel om te gaan lopen ineens een stuk lager. 15 minuten langzaam inlopen kan ik altijd wel en na het inlopen, de loopscholing en de versnellingen denk ik negen van de tien keer “let’s do it”.

Ik kan makkelijker harder lopen

Als ik begin met mijn training voel ik me vaak wat stijf. Of ik nu een week rust heb gehad of de avond ervoor een krachttraining gehad heb, die eerste kilometers moet ik er altijd even inkomen. Vaak gaat het de derde kilometer al een stuk beter en nadat ik wat loopscholing gedaan heb en een paar versnellingen gelopen heb kan ik veel beter op een harder tempo lopen. Na mijn versnellingen voelt lopen op 4’30 per kilometer ineens als joggen (dat geldt overigens maar voor een bepaalde tijd hoor, op een gegeven moment word het toch ook wel werken).

Ik heb een betere techniek

Na het inlopen/loslopen/warm lopen (of hoe je het ook wil noemen) doe ik altijd enkele loopscholingsoefeningen. Een aantal oefeningen die standaard in mijn programma zitten zijn zijwaarts, vijfde pas knie omhoog en een lage en snelle kniehef. Daarnaast doe ik nog enkele balansoefeningen op een been, zoals vliegtuig naar loophouding. Ik verbeter hiermee mijn range of motion (waardoor ik bijvoorbeeld een grotere pas kan maken) en mijn balans (wat zorgt voor blessurepreventie en ervoor zorgt dat ik langer efficiënt kan blijven lopen). Daarnaast heb ik tijdens deze oefeningen tijd voor mijn mentale voorbereiding op de training.

Heb ik je overtuigd? Doe jij een warming-up voor/tijdens je training? En waarom wel/niet?

Liefs,
Annemerel

*Er is een uitzondering van een trainingssoort waarbij ik (meestal) geen échte warming-up doe. De lange duurloop. Meestal doe ik voor mijn training al wat stretches om warm te worden. Verder gebruik ik de eerste drie kilometer om warm te lopen en als ik daarna nog wat stijf ben doe ik – zonder te pauzeren – wat zijwaartse passen, knieheffen en hoge knieën, totdat ik het gevoel heb dat ik genoeg ‘bewegingsvrijheid’ heb. Als ik tijdens een lange duurloop stijf woord doe ik meestal wat (lichte) versnellingen (max 15 seconden), daarna voelen mijn benen vaak minder stijf en kan ik ze beter optillen (mijn letterlijke struikelpunt).

Delen:

9 Reacties

 1. Kim de Bruijn
  augustus 21, 2019 / 12:16

  Hi Annemerel,
  Ik heb een vraagje. Volgens mij heb jij een sportzonnebril van Goodr klopt dat?
  Bevalt deze goed? En welke heb jij precies?
  Over deze zonnebril hoor ik namelijk veel goede verhalen. :-)

  • Teha
   augustus 21, 2019 / 18:54

   Na mijn chinsplint was ik voorzichtig aan het opbouwen. Maar nu heb ik weer een hamstringblessure. Een scheurtje bij mijn aanhechting bil/bovenbeen zeggen zowel de fysio als de huisarts. Volgens mijn zusje kunnen ze dat niet zo zeggen en moet ik een foto laten maken. Wat denk jij?

  • Britt
   augustus 23, 2019 / 12:04

   Ik heb ook een Goodr zonnebril, draag niks anders meer tijdens het lopen (en ook casual draag ik em veel), blijft echt top zitten, ook als ik de bril naar boven op mijn hoofd schuif blijft die strak zitten (je voelt de bril niet eens zitten), echt een topding! Ik wil er nog veel meer, helaas is het kleurtje wat ik wil niet in Nederland te krijgen…

   • Annemerel
    Auteur
    augustus 23, 2019 / 13:07

    Ik had de review niet beter kunnen schrijven. Dit is gewoon écht waar. Wel een kleine kanttekening, mijn eerste is gesneuveld omdat het laagje van het glas losliet. Ik wist niet hoe snel ik een nieuwe moest kopen.

 2. Jelka
  augustus 21, 2019 / 12:30

  Zou je geen video willen opnemen over loopscholing? Denk dat veel lezers dit wel interessant zouden vinden.

  • Rosalie
   augustus 21, 2019 / 16:05

   Ja, dat vind ik ook wel interessant. Vooral waarom bepaalde oefeningen worden gedaan. Dan denk ik dat ik meer motivatie heb om ze te doen ;-)

 3. Krista
  augustus 21, 2019 / 16:41

  Nog een reden (bij mij in ieder geval); je hartslag doet er zo’n 15 minuten over voordat hij stabiel is bij inspanning. Dus als je op een bepaalde intensiteit wilt lopen kun je er zonder warming up in het begin ook nog niet veel aan aflezen. Bij mij blijft mijn hartslag bij een intensieve duurloop (zeg. 4.45/km) ook lager als ik eerst 3km in heel rustig tempo warmloop dan wanneer ik meteen in dat tempo begin.

 4. augustus 22, 2019 / 08:03

  Bij mijn interval altijd een warming up. Dat doe ik sinds ik bij de loopgroep zit daarvoor deed ik ook geen warming up. Loopscholing doe ik alleen met de groep. Maar zou ik ook wat vaker moeten doen. Tijdens duurlopen doe ik het ook niet. Ik loop dan wel warm tijdens het lopen

 5. augustus 22, 2019 / 21:22

  Leuke blog! Opwarmen is zo belangrijk maar wordt zo snel vergeten! Sport jij eigenlijk vooral buiten of ga je ook weleens naar de sportschool?

  X Anne