RUN BABY RUN: The Fit Test

 photo IMG_0690.jpg

Jullie mogen best weten dat ik door sommige reacties op mijn hardloopinstagramfoto’s best wel onzeker word. Vaak krijg ik het commentaar na mijn duurloop dat ik veel te hard loop en dat ik écht langzamer moet lopen omdat ik het voor mezelf verpest. Ik had verwacht dat mijn tijd op de 10 kilometer (44:56) en mijn halve marathontijd (1:40:25) er wel voor zorgen dat ik minder commentaar zou krijgen en OK het is misschien iets minder, maar nog steeds krijg ik regelmatig te horen dat ik het helemaal verkeerd doe. Terwijl ik het voor mijn gevoel toch echt niet verkeerd doe. Er zat niets anders op dan een inspanningstest te laten doen om te bepalen wat de juiste zones voor mijn trainingen zijn.

Afgelopen maand las ik het boek ‘Ik, Hardloper’ van Stans van der Poel en Koen de Jong. In het boek worden de basisprincipes van hardlopen uitgelegd en er is ook een grote rol voor ademhaling en lopen op hartslag weggelegd. Kort gezegd, als je met de juiste hartslag traint kun je veel efficiënter trainen en hoeft trainen een stuk minder tijd en energie te kosten. In het boek staat zelfs dat je een marathon kunt lopen met een lange duurloop van 14 kilometer. Ik geloof best dat dat kan, maar ik vind lange duurlopen te leuk en ik ben iets te onzeker, om dat ook te doen. Maar die hartslagzones wilde ik wel heel graag weten, evenals mijn V02max. Dus maakte ik een afspraak bij Stans van der Poel, die naast auteur ook nog steeds inspanningstesten uitvoert.

Mijn rusthartslag was veel te hoog. Rond de 70. Oeps. Thuis is ‘ie vaak tussen de 40 en de 50, maar ik had een drukke dag, veel aan mijn hoofd en was op een positieve manier gespannen voor de test. Na de rusthartslag werd ook mijn bloeddruk gemeten (die was helemaal goed!) en de hartslagvariabiliteit, hoe regelmatig is mijn hartslag, ook die was helemaal top.. de kans op een hartafwijking is aanzienlijk kleiner als je op deze testen goed scoort.

Tijd voor de inspanningstest. Ik kreeg een hartslagband om en mocht op een fiets plaatsnemen. Langzaam werd het tempo opgevoerd, op deze manier kon Stans bepalen wat mijn omslagpunt is, het punt waarop ik over mijn anaerobe drempel ga en ik boven mijn kunnen bezig ben. Op dat moment kreeg ik het écht heel zwaar en het zweet gutste van mijn lichaam. Maar goed, in totaal was ik nog geen kwartier bezig, dus zo erg was het nou ook weer niet.

En dan de uitslag.. Ik heb V02max van 58, dat valt onder de categorie ‘actiefsporter’. Je v02max is voor een groot deel aangeboren talent, voor een klein deel is het ook trainbaar. 58 betekent dat er waarschijnlijk geen Olympisch Kampioen verloren is gegaan, maar het is wel bovengemiddeld hoog. Op basis van mijn V02max is ook de tijd die ik op de marathon zou kunnen rennen uitgerekend, een tijd die ik zou kunnen lopen wanneer alle omstandigheden meewerken.. 3.28.30u. WOW, dat is een half uur sneller dan mijn huidige PR. Maar goed, de kans dat er ook maar een klein dingetje niet meezit is aanzienlijk dus die 3.28.30 wordt absoluut niet mijn streven.

Daarnaast zijn ook mijn zones uitgerekend, de hartslagzones waarin ik verschillende trainingen zou moeten doen.
D1: 140BPM
D2: 159BPM
D3: 178BPM
D4: 196BPM

Stans raadde me aan om mijn duurlopen vooral in D2 te lopen. Toevallig loop ik al mijn duurlopen met een gemiddelde hartslag van 155-160BPM, hier is het bewijs voor mezelf.. ik loop niet te hard tijdens mijn trainingen, ik doe het gewoon goed.

Naast de verschillende zones heb ik ook een persoonlijk schema voor de marathon zelf gekregen met de hartslagen waar ik tijdens de verschillende stukken van de marathon naar zou moeten streven. Dat begint met 157 voor de eerste vijf kilometer en eindigt met 174 voor de laatste twee kilometer van de wedstrijd. Ik ga hier zeker op letten tijdens de marathon. Ik denk dat het vooral lastig is om in het begin mijn hartslag laag te houden, omdat ik dan altijd super excited ben en daar gaat mijn hartslag ook van omhoog.

Goed, tot zover de inspanningstest! Meer over de inspanningstest en waarom het ook voor jou heel nuttig kan zijn vandaag in Metro! En op Metronieuws.nl kun je de krant ook lezen (even naar onder scrollen, dan vind je een button waar je op kunt klikken om metro in je browser te lezen!).

Liefs,
Annemerel

Delen:

30 Reacties

 1. augustus 18, 2015 / 17:06

  Wat een fijne bevestiging voor jezelf inderdaad! :) Ik wou dat ik hardlopen ook zo fijn vond, maar helaas is het (nu nog) niet aan mij besteed.

 2. augustus 18, 2015 / 17:06

  Ik heb er totaal geen verstand van, maar zo’n test doen klinkt wel positief! En fijn dat je al goed zat qua trainingen :)

 3. augustus 18, 2015 / 17:06

  Interessant artikel, ik was al benieuwd naar je ervaringen! Ik vind het alleen maar super knap dat jij je duurlopen zo snel kunt lopen, al was het mij inderdaad ook opgevallen dat je soms tempolopen helemaal niet zoveel sneller loopt. Maar wat stom dat mensen continue ongevraagd advies geven zeg. Als dit voor jou goed voelt (wat nu dus ook gebleken is), gewoon blijven doen! Wil binnenkort ook de TomTom Multi-sport Cardio aanschaffen, zodat ik ook meer met hartslag kan gaan trainen. :)

 4. Tessa
  augustus 18, 2015 / 17:10

  Wat fijn dat de fit test je goed is afgegaan en dat je dus gewoon lekker gelijk had! Je moet vooral doen wat goed voor JOU voelt. Vind het altijd zwaar irritant als mensen hun mening voor je voeten gooien zonder dat ze er (heel vaak) zelf geen flauw benul van hebben.
  Vooral lekker zo doorgaan dus en vertrouwen in jezelf! Vind het overigens super knap hoe je traint, heel motiverend ook.
  Succes met alles meid!

 5. augustus 18, 2015 / 17:28

  Wat goed dat je zo’n test gedaan hebt! Gevoel is het belangrijkst, maar een wetenschappelijke bevestiging dat je goed bezig bent is altijd fijn. Nu hoef je in ieder geval niet meer onzeker te worden van commentaar (hoeft sowieso niet, maar dat is weer even een verschilletje tussen gevoel en verstand) en kun je lekker doorgaan met je trainingen. Op naar de marathon!

 6. augustus 18, 2015 / 17:37

  Tof om te lezen (en stiekem ook cool om te lezen dat je lekker zelf al aanvoelde hoe je moest lopen, kinderachtig dat je daar zo’n kritiek op krijgt).

  Ik heb een tijd geleden deze test ook gedaan, heel cool om te weten hoe je conditie en je potentie zijn opgebouwd. Ik zou hem over bijv. een jaartje nog wel een keer willen doen.

  xx

 7. augustus 18, 2015 / 17:38

  Ik ben benieuwd naar je trainen. Ik heb vanuit de loopgroep ook een keer een lezing gehad van Stans. Ze zei dat ik talent had maar wel ff moest afvallen. Dat was waar maar had ze niet zo hoeven zeggen waar de hele groep bij stond

 8. augustus 18, 2015 / 17:43

  je hoeft aan niemand verantwoording af te leggen! wanneer een duurloop op die snelheid goed aanvoelt is het toch gewoon goed? niemand is hetzelfde en wat voor de een wel werkt, werkt voor een ander misschien helemaal niet.
  ik heb 2 jaar geleden een medische sportkeuring gehad, wellicht is het voor mij ook verstandig om voor mijn volgende marathon weer een test te doen?

 9. augustus 18, 2015 / 17:43

  Ah wat fijn dat je nu de zekerheid hebt gekregen dat je goed bezig bent! Lekker zo doorgaan en niets aantrekken van die ongevraagde adviezen, lekker langs je heen laten gaan en niet onzeker van worden. (ik kan op Metro nieuws niet jouw artikel vinden helaas)

 10. augustus 18, 2015 / 18:50

  Kijk, het bewijs dat jij echt wel weet waar je mee bezig bent. Ik heb altijd enorme bewondering voor jouw tempo, en daar mag je onwijs trots op zijn!

 11. augustus 18, 2015 / 18:53

  Wat fijn dat het je gevoel bevestigde. Je ziet maar weer dat je gewoon naar je lichaam moet luisteren, als het goed voelt dan is het goed. Er zijn altijd veel mensen die het beter denken te weten, maar het is per persoon verschillend en zij voelen niet hoe jouw lichaam zich voelt :)

 12. augustus 18, 2015 / 19:04

  Je moet je helemaal niets aantrekken van wat die anderen zeggen. Zulke commentaren hebben veel vaker met jaloezie dan met kennis of expertise te maken. Goed bezig! :-)

 13. augustus 18, 2015 / 19:50

  Goede bevestiging zo te horen!

 14. augustus 18, 2015 / 20:30

  Wat irritant dat iedereen ongevraagd advies geeft. Vooral fijn om te merken dat je goed naar je lichaam hebt geluisterd en dit niveau en tempo dus goed aan kan! Heb zelf een keer een testje gedaan om uit te rekenen in welke zones ik moet lopen, maar dit is toch wel wat nauwkeuriger. Moet ik ook eens gaan doen! Ga zo door, Berlijn ga je rocken!

 15. Manon
  augustus 18, 2015 / 20:38

  Interessant zo’n test! En ik snap dat je soms een beetje aan jezelf gaat twijfelen van wat iedereen zomaar onder Instagram foto’s plaatst, maar waar bemoeit iedereen zich mee zeg. Jij loopt al super lang hard en je weet echt wel wat je wel en niet kunt en tot hoever je kunt gaan. Lekker in jezelf blijven geloven dus!

 16. Celine
  augustus 18, 2015 / 20:43

  Gaaf! VO2max van 58 is echt erg hoog trouwens (lees: voor topsporters is dat geen slechte score) ;)

 17. Leoni
  augustus 18, 2015 / 20:53

  Fijn dat je nu voor jezelf die bevestiging hebt. En laat die anderen maar praten. Jij voelt zelf wel aan wat het beste voor je is!

 18. Ilse
  augustus 18, 2015 / 20:58

  Fijn dat resultaat en dat jij nu ook tevreden kunt zijn over je tempo. Ik ben benieuwd naar wat mijn resultaat is.

 19. Chrissy
  augustus 18, 2015 / 21:51

  Zooo vervelend dat mensen het altijd beter denken te weten… Als ze het dan denken tot daar aan toe (ieder zijn recht), maar om dat iedere keer tegen je te zeggen, terwijl je er niet om vraagt, is echt nergens voor nodig. Ze zouden willen dat ze die tijden konden lopen.
  Jij weet goed wat je doet en je luistert naar je lichaam, dus ik zou me er echt niet te veel zorgen om maken wat anderen zeggen.. Stop met je onzeker te voelen (makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk :P ) en gewoon zo doorgaan! Dan gaat het helemaal goed komen met die marathon!
  Ik kijk in ieder geval al weer uit naar je verhalen en laat mij weer inspireren er weer een stapje bovenop te doen :)

 20. Brenda
  augustus 18, 2015 / 22:38

  Echt een knap resultaat! Wel vreemd dat ze jouw, als hardloopster, de test niet op een loopband laat doen!

 21. augustus 18, 2015 / 22:56

  Tof om zoveel te weten te komen over deze inspanningstest..ik ben heel benieuwd of je alles kan bijhouden tijdens de marathon :-)!

 22. Kristel
  augustus 18, 2015 / 23:13

  Hoi Annemmerel, ik heb een vraag: waarom heb je de inspanningstest gefietst en niet hardgelopen(op de loopband)? Is de belasting bij fietsen niet heel anders als bij lopen? In iedergeval wel fijn dat je nu gerichter kan trainen!

 23. xAmber
  augustus 19, 2015 / 03:24

  Gelukkig loop je dus wel goed! Maar die snelheid loop ik hooguit op een 100 meter sprint joh… Ik ben sinds zo een 2 jaar echt aan het hardlopen en ik leer best veel van je blogs na een marathon of hardloop wedstrijd en die over voorbereidingen. Ik ben ook zeker van plan je boek te gaan kopen als die uit is, las op Instagram iets over dat er ook hardloop tips(?) in staan.

 24. Denise
  augustus 19, 2015 / 10:20

  Super om zo toch bevestiging te krijgen dat je het wel goed doet. Aan de andere kant is het natuurlijk ook best extreem dat je zoveel commentaar krijgt van mensen die zeggen dat je het niet goed doet. Zolang het voor jou goed voelt zou het toch goed moeten zijn? Succes met je marathon training!

 25. augustus 19, 2015 / 11:49

  Fijn inderdaad deze bevestiging! Je loopt inderdaad hard, maar dat benijd ik alleen maar ENORM!

 26. augustus 19, 2015 / 11:58

  Ik deed ook een inspanningstest en je kan hier écht zoveel uit leren! Mijn resultaten waren niet zo goed als die van jou, dus ik train lekker verder met mijn schema. Jammer dat je een fietstest deed terwijl je eigenlijk een hardloper bent, volgens mij scoor je dan nog veel beter hoor!

 27. augustus 19, 2015 / 14:42

  Wat een ontzettend interessant artikel. Ik had geen idee dat je hier zoveel uit kon halen en dat het zoveel kan toevoegen aan je hardloopprestaties. Bizar om te zien dat je dan ook gewoon een half uur sneller een marathon zou kunnen rennen!! Ik vind het fijn voor je dat je op deze manier een bepaalde bevestiging hebt gehad, waardoor je hetgeen wat je eigenlijk al wist (dat je het goed deed tijdens je treiningen) ook echt deed. Ik ga nu nog even het stuk voor Metro lezen ;-)

 28. augustus 19, 2015 / 17:25

  Heel interessant om te lezen! Ik las het stukje gisteren al in de Metro :) X

 29. Elvira
  augustus 19, 2015 / 21:47

  Is een inspanningstest ook nuttig als je allerlei andere sporten (behalve hardlopen) doet? Bijvoorbeeld spinning en/of krachttraining?

 30. augustus 24, 2015 / 21:31

  Ik word onzeker van iedere hardloopblog… Ik loop pas 4 jaar en heb eigenlijk nooit gesport… Ik ben te zwaar maar ik doe het wel… dus lekker laten lullen… Bedankt voor deze blog… Nu wil ik helemaal de inspanningstest op de brouwersgracht gaan doen!