RUN BABY RUN: Road To Boston #10

Over tien dagen loop ik alweer mijn laatste lange duurloop in voorbereiding op Boston. Een week eerder loop ik mijn een na langste duurloop van de voorbereiding. Met nog slechts twee lange duurlopen te gaan lijkt Boston dichterbij dan ooit. Nog 30 dagen voordat ik in het vliegtuig stap (althans… dat is het plan, ik moet nog een ticket scoren), nog 33 dagen voordat ik van start ga. En na afgelopen weekend weet ik ook heel goed wat me te doen staat.

Afgelopen week deed ik slechts een noemenswaardige training. Een intervaltraining van in totaal dertien kilometer. Ik liep 3,5 kilometer in, deed vervolgens 5x 1000 met 200 meter rust en liep daarna weer 3,5 kilometer terug. Ik liep mijn duizendjes met een gemiddelde pace van 4’25. En daar heb ik heel erg mijn best voor moeten doen. Wellicht zou ik ze sneller kunnen lopen als ik de afgelopen maanden structureel iedere week zo’n intervaltraining gedaan had, mijn trainingsschema is alles behalve perfect. Of nou ja, het schema is prima in orde, ik heb mezelf er alleen niet iedere week goed aan gehouden. De eerste zes weken van het jaar voelde ik me alles behalve vitaal en in staat om snelle intervaltrainingen te lopen.

Maar goed, zoals ik dus schreef, ik weet na dit weekend, de CPC, wat me in Boston te doen staat

 • Ik moet hier in Nederland gaan trainen onder alle omstandigheden. Warmte, kou, regen, wind, heuvels op, heuvels af. Ik was afgelopen zondag absoluut niet voorbereid op de warmte en dat heb ik geweten. Niet dat ik daar echt iets aan had kunnen doen, het was gewoon nog niet zo warm geweest in Nederland. Maar toch… als ik de mogelijkheid heb, moet ik die kans benutten.

 • Buikspieren, beenspieren, ik heb ze nodig. Ik heb afgelopen week aardig wat research gedaan naar het parcours van Boston en je loopt redelijk wat meters naar beneden, wat best heftig kan zijn voor je bovenbenen als je dat niet gewend bent. Naast naar beneden lopen moet je natuurlijk ook omhoog. Tijdens mijn lange duurlopen loop ik meestal over een vlak parcours, omdat dit langs verschillende waterpunten komt. Maar ik zou eigenlijk veel meer gebruik moeten maken van de duinen. Kom ik nu een beetje laat mee 33 dagen voor de start, maar ik moet pakken wat ik nog pakken kan.

 • De perfecte schoen/sokcombinatie vinden. Die blaren waren geen grap afgelopen zondag, heel bijzonder, want ik loop al twee jaar op dit model schoen. Misschien lag het aan de sok, wie zal het zeggen. Ik moet de komende twee duurlopen in ieder geval even heel goed sokken gaan testen (en deze niet vergeten in mijn koffer te stoppen).

 • Ik moet niet, ik herhaal, NIET proberen voor een PR te gaan in de eerste 16 mijl van de wedstrijd. Mocht ik daarna denken, WOW ik ben zo fit als een hoentje ik zou nog drie marathons kunnen lopen, dan kan ik alsnog aanzetten, maar als ik in Boston een BQ neer zou kunnen zetten (3.35) dan mag ik denk ik al in mijn handen wrijven.

 • De eerste kilometer MOET ik op mijn horloge blijven letten en de pace die ik loop. Door de adrenaline voel ik mijn eigen snelheid niet goed aan en begin ik vaak veel te snel. Dit zijn geen extra minuten in de bank, want deze minuten moet ik aan het einde van de wedstrijd gewoon dubbel zo hard in leveren. Want dan komt ‘ie terug.

Na de CPC ben ik zeker weer wat wijzer geworden. Ik heb dus inmiddels ook een doel voor mezelf durven stellen; een tweede BQ lopen. Niet omdat ik volgend jaar weer naar Boston wil (misschien ook wel), maar omdat 3.35 een hele mooie tijd zou zijn, zeker op dit parcours en zeker gezien mijn fitheid. Ik vind het stiekem best lastig om dit doel zo op te schrijven, omdat ik geen idee heb of het me gaat lukken. Het is makkelijker om iets te gaan doen waarvan je van te voren eigenlijk al weet dat je het kan. Door dit uit te spreken is er een kans dat ik in mijn ogen kan ‘falen’. Maar goed, wie niet waagt die niet wint en je doel niet behalen is niet automatisch falen. Dus ik zeg het gewoon lekker, ik ga in Boston voor een Boston Qualifier tijd en ik ga mijn stinkende best doen om die te lopen.

Liefs,
Annemerel

Delen:

16 Reacties

 1. Myrthe
  maart 15, 2017 / 12:05

  Knap hoor! Je hebt nog even, pakken wat je pakken kan. Heb zelf altijd veel last gehad van blauwe teennagels door de verkeerde schoenen/sokken combinatie. Moest helaas mijn mooie Nikes vaarwel zeggen en loop sinds een jaar op asics. De sokken nu van falke en asics, nooit meer een blaar of lelijke teennagel gehad. Misschien heb je er wat aan!

  En zet ‘m op!

 2. maart 15, 2017 / 13:00

  Heel veel succes bij de laatste trainingen deze maand!

 3. Floortje van Lieshout
  maart 15, 2017 / 13:03

  ik denk dat je doel helemaal niet gek is ! als je je houdt aan de doelen die je nu aan jezelf stelt moet het gewoon lukken en als het niet lukt dan verplaats je dit doel toch naar de volgende marathon :-)

 4. Marije Postmus
  maart 15, 2017 / 13:28

  Hai. Er zit iemand op Facebook onder een andere naam maar met jouw foto SGP mensen te bashen.
  Anne de Groot uit Zwolle. Heb haar al even gerapporteerd maar dacht dat je het wel wilde weten!

  • Annemerel
   Auteur
   maart 15, 2017 / 19:32

   Oooooh zij is zo irritant ik rapporteer haar heel vaak maar gebeurt niets !!!

 5. Stephanie
  maart 15, 2017 / 14:09

  Hi Anne merel!

  Was aan het bedenken waarop ik wilde reageren van je vlog van gister en na dit te hebben gelezen weet ik het weer.

  Misschien niet verstandigst maar ik ben ook door gaan lopen met twee blaren op Mn grote teen (alleen dan aan de binnenkant tegen mijn andere teen aan). Dit leverde eerst nog meer pijn op en toen bedacht ik me dat ik tijdens mijn schaatscarrière altijd tape gebruikte! Echt TOP! Nu nergens meer last van. Waar je blaar nu zit even een stukje tape er andersom tegenaan plakken anders trek je blaar mee met tape eraf halen (snap je wat ik bedoel?)!

  Succes nog verder!! En geldt een Boston kwalificatie maar voor 1 jaar? ik liep afgelopen oktober mijn eerste marathon en zou net mijn tijd Boston mogen lopen maar dit jaar kwam niet uit…

  • Annemerel
   Auteur
   maart 15, 2017 / 19:32

   Hij Stephanie, goede tip! Gewoon sporttape? Boston 2017 was sep 2015 – aug 2016 / Boston 2018 is sep 2016 – aug 2017, dus je hebt nog even ;-)

 6. Hanne
  maart 15, 2017 / 14:28

  Nog heel veel succes met de laatste loodjes (van de laatste trainingen) en alvast veel succes in Boston! Ik neem je tip mee: niet te snel van start gaan. Ik doe namelijk precies hetzelfde :-). Soms neem ik Lily, 6 jaar, mee voor mijn eerste kilometer & dan loop ik vanzelf een stuk trager in het begin.

 7. maart 15, 2017 / 15:26

  Leuk, weer een boston-artikel! Maar wat betekent BQ?

  • Annemerel
   Auteur
   maart 15, 2017 / 19:30

   Boston Qualifier, dat is een tijd die je moet lopen om aan Boston deel te mogen nemen. Voor vrouwen onder de 35 is dat 3.35!

 8. xAmberc
  maart 15, 2017 / 19:19

  Ik laat standaard de eerste kilometer (s), afhankelijk van de afstand, iedereen voorbij me lopen. En dan grijnzen wanneer ik ze aan het einde voorbij loop. Ik heb tijdens de eerste keer dam tot dam de eerste 2 km zo hard gelopen dat ik er serieus aan zat te denken om tussentijds te stoppen…

  Ik hoop dat je komende trainingen goed gaan! Is er trouwens weer een app voor de marathon?

  • Annemerel
   Auteur
   maart 15, 2017 / 19:29

   Jaa dat heb ik in het verleden ook een paar keer gedaan en dat was zo fijn, maar ik vergeet het gewoon als het startschot gaat. Ik denk dat er wel een app gaat komen, hou ik jullie natuurlijk van op de hoogte.

 9. Jolieke
  maart 15, 2017 / 20:14

  Haha, die felroze sokken met de felgele schoenen blijft een fantastische combi! En ik heb er wel vertrouwen in dat Boston voor jou helemaal gaat goed komen hoor, ik kijk al uit naar de vlogs en blogs. (:

  Ohja, en komt er misschien nog een keertje een review over welke sporthorloges fijn zijn (met o.a. Apple Watch, Garmin etc.)? Lijkt me heel interessant.

 10. Ilse
  maart 15, 2017 / 20:43

  Heel veel succes met de laatste trainingen en zet hem op! Ik kan niet wachten op de verhalen over je avonturen.

 11. maart 16, 2017 / 08:44

  Hi Annemerel,

  We hebben elkaar afgelopen zondag even in het startvak (en na de wedstrijd) gesproken. Ik was een van de pacers op 1h35′. Je was inderdaad erg snel weg, volgens mij haalden we je pas op km 4-5 bij, terwijl ik heel consequent 4’25” – 4’28” heb gelopen. Wellicht is het juist een idee om te proberen een negative split te lopen in Boston, in plaats van snel starten om een soort buffer voor de tweede helft op te bouwen. Je zou hiervoor de MARCO-methode kunnen gebruiken. Als je hier niet bekend mee bent: https://feelrace.com/fr.pl?th=_Marco&cd=0

  Hiermee let je, zoals je zelf al aangeeft, met name in het begin op het afremmen van jezelf, wie weet heb je er wat aan. Ik hoop dat je snel van je blaren af bent (sokken en schoenen is altijd een dingetje) en weer lekker pijnvrij kunt gaan trainen.

  Heel veel succes en plezier met je voorbereiding!

  grt,

  – Erik

 12. maart 17, 2017 / 20:44

  Ahh wat spannend dat je een tijd hebt uitgesproken haha! Maar mooi doel om naartoe te werken. Ik hoop heel erg dat je blaren je trainingsschema niet teveel in de weg zitten, dat je in een maand nog even onder verschillende omstandigheden kan trainen én dat je niet vergeet om (voor je gevoel) HEEL langzaam te lopen de eerste paar kilometers :)