GO OUT AND VOTE!

Het is dit jaar honderd jaar geleden dat er in Nederland algemeen kiesrecht werd ingevoerd. Hoewel, erg algemeen zou ik dat kiesrecht niet willen noemen, vrouwen vielen in die tijd blijkbaar niet onder de noemer ‘algemeen’, want die verworven hun kiesrecht pas twee jaar later. Daar is heel wat strijd voor geleverd, een strijd die wij niet hebben hoeven voeren. Het minste wat we kunnen doen is gebruik maken van dat recht dat ze een eeuw geleden voor ons verworven hebben.

Ik blijf het herhalen; het maak niet uit wat je stemt, als je vandaag maar stemt. Niet naar de stembus gaan is geen dikke vinger geven aan politiek Den Haag, maar een dikke vinger aan de democratie.

Het opkomstpercentage van jongeren tussen de 18 en 35 jaar oud is normaal gesproken het laagst van alle leeftijdsgroepen. In de Verenigde Staten lieten jongeren het afweten en kwam Trump aan de macht, in Groot Brittanië bleven veel jongeren thuis en werd er tegen de EU gestemd. Hoe cool zou het zijn als wij nu in Nederland gewoon een SUPER hoog percentage jongeren zou hebben dat naar de stembus gaat. Dat wij kunnen laten zien van hé, wij zijn er ook hoor en wij geven genoeg om de democratie om daadwerkelijk naar de stembus te gaan.

Ik moet toegeven dat ik tijdens eerdere verkiezingen ook een beetje sceptisch was. Natuurlijk ging ik wel stemmen, maar ik had nu niet het idee dat ik met die ene stem van mij op een bepaalde partij de wereld zou kunnen veranderen. Maar guess what, als we allemaal zo zouden denken, dan zou er van de democratie niet veel overblijven en hoe kunnen we ons laten vertegenwoordigen als we onze stem niet laten horen.

Dus wat je ook doet vandaag, zorg dat je een half uurtje vrijmaakt om naar de stembus te gaan. Hopelijk heb je een keuze kunnen maken, zo niet, doe dan nog wat last minute inspiratie op in de verkiezingsgids van De Correspondent. En spoor de mensen in je omgeving aan om ook naar de stembus te gaan. Je hoeft ze niet over te halen op een bepaalde partij te stemmen, als ze maar gaan stemmen.

En dan hoop ik dat ik morgen een stuk minder zuur wakker word dan op 9 november in New York.

Ben je al naar de stembus geweest, of ga je later vandaag?

Liefs,
Annemerel

P.S. Wist je trouwens dat je tot 1965 alleen mocht stemmen als je 24 jaar of ouder was? In 1965 werd de leeftijd verlaagd naar 21. Pas in 1971 werd de leeftijd verder verlaagt naar 18. 

P.S. 2 Wist je dat vrouwen eerder passief kiesrecht hadden dan actief kiesrecht. In 1918 was Suze Groeneweg het eerste vrouwelijk lid van de Tweede Kamer voor de SDAP. 

P.S. 3 Ik vond het al zo bizar dat vrouwen in Nederland pas in 1919 actief stemrecht kregen… maar in België kregen ze pas volledig stemrecht in 1948. Het is in België trouwens niet alleen een recht, maar tegelijkertijd ook een plicht. Je riskeert een boete wanneer je niet aan je ‘plicht’ voldoet, maar ze kunnen dit niet echt controleren omdat je natuurlijk stemgeheim hebt. 

P.S. 4 Wist je dat we in Nederland van 1917 tot 1970 ook een opkomstplicht hadden?

P.S. 5 Wist je dat ik ontzettend veel voldoening haal uit het lezen van Wikipediapagina’s

Delen:

32 Reacties

 1. maart 15, 2017 / 09:19

  Goed artikel Annemerel! Ik heb vanochtend al gestemd. Heb het idee dat het dit jaar meer leeft dan ooit, misschien omdat ik net iets ouder ben en nu ook werk, of door alle onrust in de wereldpolitiek van het laatste jaar..

  • Annemerel
   Auteur
   maart 15, 2017 / 09:23

   Wat goed dat je al gestemd hebt. Ik heb ook het idee dat het meer leeft en als ik naar mijn omgeving kijk kan ik me niet voorstellen dat er mensen zijn die niet naar de stembus gaan (want in mijn eigen bubbel gaat dus iedereen).

 2. Rianne
  maart 15, 2017 / 09:30

  Ik ga vanmiddag zeker stemmen! Ik heb het idee dat het nog nooit zo belangrijk en meer leeft dan ooit.
  Ik hoop dan ook dat iedereen de juiste keuze voor zichzelf en het land maakt.

 3. maart 15, 2017 / 09:39

  Ja! Precies dit!

  Ik moest vanochtend vroeg op kantoor zijn, maar ik heb vanavond een stem-date met mijn vriend :’D

  Ik heb me voorgenomen om vandaag aan iedereen te vragen of ze al gestemd hebben, en zo nee, of ze dat wel gaan doen. Ik denk dat mijn collega’s me aan het einde van de dag zat zijn :)

  • Annemerel
   Auteur
   maart 15, 2017 / 10:12

   Wat goed!

 4. Sytske
  maart 15, 2017 / 09:45

  Heel goed dat je hier aandacht aan besteedt!
  Het is overigens “werd verlaagd”, met een d…

  • Annemerel
   Auteur
   maart 15, 2017 / 10:12

   thanksss

 5. maart 15, 2017 / 09:53

  Ik ga absoluut stemmen! Vanmiddag of vanavond, maar dat ik ga is zeker (eerst werken).
  Goed dat je hierover schrijft!

 6. Shauny schippers
  maart 15, 2017 / 09:56

  Goedemorgen ik ben nu 18 en mag stemmen en ik ga het ook zeker vanmiddag doen ben zo enorm vrolijk vandaag iedereen op school ben ik aan het overhalen enzo en ik word net de gene genoemd die het meest enthousiast is over het stemmen. Heb er zin in vanmiddag naar de stembus ?

  • Annemerel
   Auteur
   maart 15, 2017 / 10:12

   Hahaha wat leuk om te lezen Shauny die positieve spirit! Zijn er veel mensen bij jou op school die niet van plan zijn om te gaan stemmen? Haal ze over hoor!!!

  • nettelie
   maart 15, 2017 / 11:16

   Wat goed, Shauny! Ik wou dat er meer 18-jarigen waren zoals jij. Ik heb mijn zusje, dat vorig jaar 18 is geworden, ook opgedragen vandaag te gaan, maar dat wilde ze uit zichzelf toch al gaan doen; het is ons met de paplepel ingegoten dat het een voorrecht is om te mogen stemmen. Ikzelf vond het ook onwijs bijzonder om 11 jaar geleden voor het eerst mijn stem uit te mogen brengen, en ik heb tijdens alle verkiezingen daarna dan ook altijd braaf mijn burgerplicht gedaan (al zie ik het dus eerder als een voorrecht). Ik ben vanochtend om 8.00u wezen stemmen en nu ga ik de rest van de dag in spanning afwachten, aaaah! :D

 7. Hedwig
  maart 15, 2017 / 10:43

  Heel goed dat je hier nog een extra artikel over schrijft! Ik heb echt het idee dat er meer aandacht is voor stemmen onder jongeren, o.a. door De Stembus maar ook door allerlei blogs zoals die van jou. Super goed!

 8. Krista
  maart 15, 2017 / 10:45

  Ha Annemerel, goeie blog! Eén van de artikelen uit mijn proefschrift ging over vrouwenkiesrecht. Zwitserland was het laatste Europese land wat volledig vrouwenkiesrecht invoerde, in 1975. Best bizar he, voor al die landen die we nu als hoog ontwikkeld zien. Maar in Nederland werden getrouwde vrouwen pas in 1957 handelingsbekwaam en ook nu komen we nog niet heel goed uit de bus als het gaat om gender-gap lijstjes. Maar goed, powervrouwen als jij zorgen dat we er wel komen ;) Ik heb gestemd in jouw straat trouwens, in een mooi theater waar mijn collega het stembureau bemande!

  • Annemerel
   Auteur
   maart 15, 2017 / 13:02

   Wow 1975, mijn hemel… dat klinkt echt als gisteren. Dat van handelsbekwaam in 1957 las ik deze week ook ergens, ook pas zestig jaar geleden dus. En hoe heet dat theater, is er een theater in mijn straat?!

   • Krista
    maart 15, 2017 / 17:50

    Ja, nou vind ik mezelf ook niet altijd handelsbekwaam maar dat hoeft een man in ieder geval niet voor mij te bepalen ;)
    Het theater: http://www.premiereparterre.nl/

 9. Merel
  maart 15, 2017 / 10:46

  Goed dat je hier aandacht aan besteed, inderdaad ook omdat het als Nederlandse ‘jongeren’/jongvolwassenen naar mijn mening extra belangrijk is om je stem te laten horen. En zoals hierboven al gezegd; het lijkt dit jaar meer te leven dan ooit! Zelf ga ik niet stemmen (ben niet in Nederland op dit moment) maar ik heb wel iemand gemachtigd om voor mij te stemmen. Dus mensen, mocht je zelf ook niet kunnen stemmen (of extreem lui zijn), zorg dat je iemand machtigt en laat je stem gewoon horen, het gaat over onze toekomst!

  • Annemerel
   Auteur
   maart 15, 2017 / 13:02

   Goed dat je iemand gemachtigd hebt!

 10. maart 15, 2017 / 10:54

  De vorige Tweede Kamer verkiezingen waren twee weken voor mijn 18e verjaardag. Dus vanochtend voordat ik naar de tandarts en naar kantoor ging heb ik voor het eerst gestemd. Het koste me enige moeite om er voor te zorgen dat mijn moeder dit “memorabele moment” niet heeft vast gelegd. Precies om de reden die jij beschrijft vond ik het belangrijk om mijn stem uit te brengen en het geeft me een goed gevoel nu ik dat eindelijk heb gedaan. :-)

  • Annemerel
   Auteur
   maart 15, 2017 / 13:04

   Wat bijzonder je eerste stem en hahaha waarom mocht je moeder het niet vastleggen, schattig toch ;-) over dertig jaar had jij dat beeld misschien wel heel graag gehad om de jongere generatie aan te sporen ook te gaan stemmen haha

 11. maart 15, 2017 / 10:55

  Ik vind het ook een plicht, sinds ik mag stemmen ga ik dus ook altijd netjes naar de stembus.

  Ik ben nog steeds niet helemaal zeker wat ik ga stemmen, maar als ik vanavond klaar ben met werken dan ga ik stemmen!

 12. nettelie
  maart 15, 2017 / 11:18

  O, en Annemerel, top dat je hier aandacht aan besteedt!!!

 13. Aukje
  maart 15, 2017 / 11:29

  Wat goed dat je dit onder de aandacht brengt! Ik ben druk aan het verhuizen maar ik heb tussendoor uiteraard gestemd ??

  • Annemerel
   Auteur
   maart 15, 2017 / 12:59

   Succes met de verhuizing en natuurlijk besteed ik hier aandacht aan, dat zie ik als mijn bloggers-plicht ;-)

 14. maart 15, 2017 / 11:30

  Ik ga zeker weten stemmen, ik vind heel belangrijk om mij stem te laten horen. Anders kun je ook niet echt verwachten dat er wel naar geluisterd wordt.

 15. Johanne
  maart 15, 2017 / 12:27

  Done!:) Voelt wel ook goed ofzo.. Met je stem naar een stukje mooiere wereld :)

 16. Ilse
  maart 15, 2017 / 12:35

  Ik ga vanmiddag of vanavond stemmen en ik heb mijn vriend ook overgehaald dat hij gaat stemmen of ik voor hem (en dat is bijzonder want hij is 24 en heeft nog nooit gestemd en ziet het nut niet).

  • Annemerel
   Auteur
   maart 15, 2017 / 12:59

   Wat goed dat je hem hebt overgehaald, heb je gedreigd dat jullie relatie voorbij is als hij niet gaat stemmen of heb je het iets politiek correcter opgelost ;-)

 17. Stephanie
  maart 15, 2017 / 13:02

  Hej Annemerel

  Even opmerking op je zinnetje: “Je riskeert een boete wanneer je niet aan je ‘plicht’ voldoet, maar ze kunnen dit niet echt controleren omdat je natuurlijk stemgeheim hebt.”.
  Dat wordt wel degelijk gecontroleerd hoor. Je moet namelijk jezelf aanmelden aan het stembureau. Als je daarna ongeldig of niet stemt, maakt het niet uit. Maar als je niet opdaagt krijg je administratieve boete en daar is toch redelijk wat controle op.
  Dat dus even terzijde :).

  • Annemerel
   Auteur
   maart 15, 2017 / 19:33

   Oh echt, dat wist ik niet! Wikipedia beter moeten lezen!

 18. Floortje van Lieshout
  maart 15, 2017 / 13:04

  super goed dat je dit aan de orde brengt ! dit is de eerste keer dat ik mag stemmen vindt het erg lastig … want het is vandaag de dag om te stemmen en heb nog steeds niet echt een idee op wie ik ga stemmen ! maar stemmen ga ik zoizo ! ik heb nog tot vanavond om er goed over na te denken ….

 19. Charlotte
  maart 15, 2017 / 13:18

  Zojuist een lunchwandelingetje naar het stembureau gemaakt en gebruik gemaakt van mijn stemrecht. Heerlijk weer, mooie dag voor de democratie! (Jonge) stemgerechtigden, ga stemmen :)

 20. Charile
  maart 15, 2017 / 18:10

  Ik kom net terug van het stembureau :)