RUN BABY RUN: 2 PR’s in Leiden, maar niet op de halve marathon

 photo IMG_8255.jpg

Gisteren verbrak ik twee PR’s, maar dat PR dat ik drie weken geleden liep op de halve marathon in Salzburg, dat staat nog als een huis. Nadat ik gisteren in Leiden die twee PR’s verslonden had, stortte ik finaal in en dacht ik alleen maar ‘overleven tot de finishlijn’.

De halve marathon tijdens de Leiden Marathon dus, die liep ik gisteren. Ik schreef me een week voor de halve marathon van Salzburg voor deze halve marathon in. Het was mijn back-up plan. Als het in Salzburg niet lukte om mijn PR dat ik vorig jaar tijdens de CPC liep te verslinden, dan had ik nog een kans in Leiden. Maar geheel tegen mijn verwachting in liep ik dat PR wel in Salzburg, ik schraapte meer dan 2,5 minuut van mijn tijd op de halve marathon af. Dat legde de lat lekker hoog voor Leiden.

Ik heb langer getwijfeld of ik die halve marathon wel zou gaan lopen. De kans op een PR was klein (hoe ging ik ooit 1.37.51 verbeteren), kon ik mijn tijd niet beter besteden aan trainen voor de Hochkönigman trail (die is al over twaalf dagen!) en de weersvoorspellingen waren rampzalig (alleen maar regen, bleh). Maar toen mijn vader zei dat hij ook wel de halve marathon wilde gaan lopen in Leiden dacht ik, ja, waarom ook niet. Ik heb niet voor niets 29 euro betaald, laat ik maar gewoon gaan lopen.

Stomme wekkers en bussen!
Dus zo kwam het dat gisteren mijn wekker om zes uur ’s ochtends ging. Als je mijn boek gelezen hebt dan weet je dat ik altijd ruim voordat ik de deur uit moet opsta omdat ik mijn lichaam graag goed wakker laat worden (en mijn darmen ook, als je begrijpt wat ik bedoel). Toen de wekker ging en ik zag dat het pas zes uur was dacht ik, ahhh ik kan nog zo lekker doorslapen. Totdat ik me herinnerde dat die wekker niet zonder reden om zes uur stond. Ik moest een halve marathon lopen. Oh ja. Het heeft me een half uur gekost om mijn bed uit te komen, maar toen kon ik gelukkig wel meteen door naar het toilet. Yes.

Samen met mijn vader reisde ik met de bus naar Leiden. De bus waar we mee gingen zou stoppen vlak naast de start. Ideaal dus. Maar halverwege zei de buschauffeur ineens dat vanwege de Leiden Marathon, de bus dit keer niet door het centrum zou rijden. Oh shit. Dat werd wandelen. Zo’n drie kilometer. Door de regen, want het regende inmiddels flink door. Ach ja, even lekker warm worden. Het was gelukkig allemaal goed geregeld bij de startnummers, dus dat ging lekker snel. Natuurlijk was het weer niet goed geregeld bij de dixi’s, daar stonden weer dertig vrouwen voor een dixi te wachten. Gelukkig heb ik in Berlijn geleerd dat ik ook heel goed kan doen wat de mannen ook kunnen, gewoon achter een boompje gaan.

Startvak stress & het Wilhelmus
Maar shit wat zie ik nou… ik start in startvak E?! Dat is helemaal achteraan. Hoe kan dit? Had ik niet opgegeven dat ik voor een tijd onder de 1.40 ging? Een lichte paniekaanval, of noem het eigenlijk maar gewoon een hele grote. Als ik bij startvak A aankom (vooraan) spreek ik de meneer die startnummers staat te controleren aan ‘Meneer, wij moeten even praten!’ ‘Wat is er meisje?’ ‘Nou, drie weken geleden liep ik 1.37 op de halve en ik weet niet waarom ik in startvak E ben ingedeeld, maar ik ben dus echt veel sneller’ ‘Oei, 1.37 dan ben je wel echt snel. Je mag gewoon hier starten hoor’. DANKJEWEL MENEER VAN DE LEIDEN MARATHON, YOU MADE MY DAY.

Goed laten we even doorspoelen naar de start. Het Wilhelmus werd gezongen. In Oostenrijk stond ik nog met tranen in mijn ogen toen het volkslied werd gespeeld, maar dit was iemand die a cappella het volkslied zong en het zorgde niet voor hetzelfde kippenvel effect. Geen tranen dit keer dus. Na het volkslied werd vrijwel meteen het startschot gegeven en ik kon ook meteen gaan rennen, nog voordat ik over de start was kon ik al rennen in plaats van langzaam naar de start toe schuifelen. Dit was fijn.

PR 1
De eerste vijf kilometer liep ik hard, misschien wel iets te hard. Maar met mijn hartslag zat het wel goed. Tijdens de eerste kilometer was die gemiddeld 129, dat is voor mijn doen extreem laag. En die eerste kilometer liep ik dus in 4.21. De tweede in 4.12, de derde in 4.19, de vierde in 4.20 en de vijfde in 4.21. Ik liep de 5K dus in 21.33. Dat is een PR. Moet ik wel toegeven dat ik nog nooit een 5 kilometer wedstrijd gelopen heb, maar toch. PR is PR. Ik voelde me goed, ik voelde me sterk.

PR 2
De tweede vijf kilometer liet ik het tempo iets zakken, omdat ik wist dat ik meer dan een tien kilometer moest lopen en ik wilde graag de wedstrijd goed uit kunnen lopen. Als ik zo door bleef lopen kon ik mijn PR dat ik in Salzburg liep makkelijk verbreken, maar dan moest ik nu geen stomme dingen doen. Ik liet het tempo dus zakken, maar kwam op de 10K nog steeds wel op een PR-tijd door, 44.46 (vorig jaar liep ik in Amsterdam 44.56).

De tweede helft
Maar toen was het zo goed als op.. mijn kilometertijden liepen langzaam op (iedere kilometer gaf mijn Garminhorloge precies aan wat ik de kilometer ervoor gelopen had) en ik kon gewoon echt niet harder, vertelde ik mezelf. Mijn benen hadden nergens last van, die zijn de lange afstanden wel gewend, dit was de vier de 20+ afstand in drie weken tijd, dus mijn benen die ondervonden geen enkel probleem, het was mijn conditie. Ik had het warm, benauwd en ik kon gewoon niet harder. Hoe vaak ik om regen heb gewenst.

De eerste 15 kilometer ben ik geen enkele vrouw tegen gekomen, daarna werd ik door de eerste ingehaald. Vervolgens heb ik er nog zes voor moeten laten. Het maakte me niet meer uit, ik wilde gewoon niet meer, ik dacht alleen maar… blijf gewoon lopen, laat dat tempo maar zakken, maar blijf gewoon lopen, dan komt die finishlijn vanzelf wel. De tweede helft van het parcours waren vrijwel alleen maar klinkertjes, mijn minst favoriete ondergrond (maar ik was niet de enige hardloper die hier overheen moest lopen, dus ik zal hier niet te veel over proberen te klagen) en het was echt een beetje benauwd. Ik zag de donkere lucht boven Leiden hangen en ik dacht alleen maar, wanneer komt die regen nou?

Finish!
Op 500 meter voor de finish werd ik wederom door een vrouw ingehaald, maar toen dacht ik ineens.. OK, dit laat ik me nu niet meer gebeuren. Ik zette de eindsprint in, ging de vrouw met gemak voorbij en finishte in 1.39.41. Geen PR (bijna 2 minuten langzamer dan in Salzburg), maar de teleurstelling viel gelukkig mee. Uiteindelijk ben ik twaalfde vrouw van de 1249 deelnemende vrouwen geworden, zoals mijn broertje tegen me zei ‘je hebt een betere tijd gelopen dan 99%’.

Maar nu denk ik stiekem wel, wat nu als ik die zes vrouwen nou gewoon niet voorbij had laten gaan, wat nou als ik gewoon een beetje had doorgezet.. ach ja, achteraf gepraat. Lekker boeiend, het is maar een hardloopwedstrijd, het is niet dat mijn leven ervan afhangt of zo. Ik weet in ieder geval wel dat ik binnenkort een keer een 5 of een 10 kilometer wedstrijd moet doen, omdat daar nog wel wat PR’s te breken vallen denk ik.

Zo en dan nu nog twaalf dagen om me voor te bereiden op de Hochkonigman Trail. Wens me veel geluk. Ik zal het nodig hebben. 24 kilometer met 1500 hoogtemeters en alles onverhard, geen grapje helaas.

Liefs,
Annemerel

Delen:

18 Reacties

 1. mei 23, 2016 / 12:53

  Je zag er nog fit uit hoor rond kilometer punt 19 :) Leuk je even gezien te hebben (al was het echt heel even want je rende flink door :))

 2. mei 23, 2016 / 12:55

  Aaah ik vind dat je het zó goed gedaan hebt! Ook nog eens twee PR’s verbroken. Ik vind dat je hartstikke trots moet zijn op jezelf. Het hoeft niet iedere keer beter dan de vorige!

 3. mei 23, 2016 / 13:03

  Wow, 2 PRs verbroken! Super goed gedaan!

  En dat klinkt heel heftig, die Hochkönigman Trail… Al ziet het er wel prachtig uit (heb het even gegoogled)

 4. Kim
  mei 23, 2016 / 13:27

  Same here. Ik deed gisteren mee aan de vijf mijl ( veel minder natuurlijk dan een halve marathon) en het ging slecht. Te hard gestart en iedere km zag ik mijn tempo terugvallen. Zelfs paar keer moeten wandelen, doordat ik te veel kleding aan had. Lessons learned, minder snel starten en niet te warm aankleden.

 5. Kim
  mei 23, 2016 / 13:28

  P.S. Vlecht je zelf je haar in?

 6. Ramona
  mei 23, 2016 / 13:36

  Goed gedaan! Maar ehhhh je was niet de 12e, maar de 28e vrouw.
  Er zijn een hoop snellere dames in later startvak gestart.

 7. Manon
  mei 23, 2016 / 13:50

  Netjes!!

  Trouwend, 3 juli is in Den Haag de eerste Urban Trail run, 10 km. Hij gaat langs allerlei bijzondere plekjes, oa over het podium van de schouwburg en door de Haagse bluf. Iets voor jou? Ik ga hem zelf ook doen!

 8. Aukje
  mei 23, 2016 / 14:24

  Ik blijf het superknap en snel vinden! Erg benieuwd naar je trail-ervaring, dat lijkt me heel erg vet om te doen. Tijd voor “Live, love, anything in the mountains”? Wil best je co-writer worden. Of je chauffeuse naar Oostenrijk. Of je ski-waxer. Ofzo.

 9. mei 23, 2016 / 14:26

  Ik kan de teleurstelling ergens wel begrijpen. Maar desondanks vind ik het wederom weer een geweldige prestatie van je.

 10. mei 23, 2016 / 15:09

  Super goed van die twee PRs! Natuurlijk is het jammer dat je niet ook je halve marathon PR hebt verbroken, maar hee… die heb je twee weken geleden al verbeterd. Voor nu mag je best wel flink gaan genieten van deze prestatie!

 11. mei 23, 2016 / 15:17

  Alsnog een tijd om trots op te zijn! En de Hochkonigman Trail ga je rocken! Ik ben ook net begonnen met trailen (loop over een maandje 20km met 1000 hoogtemeters) en ondanks dat het anders is dan hardlopen, is het ook wel makkelijker ofzo. Zwaarder voor de benen, maar je loopt op een lager tempo, veel lager. Dus het is heel anders. Gaat helemaal goed komen!

 12. mei 23, 2016 / 16:55

  Jij hebt het over tijden waar ik alleen nog maar van kan dromen. Jeetje, wat ga je hard! Ben nu wel benieuwd naar wat voor tijden je in gedachten hebt om te gaan lopen op de 5 en 10 km om deze PR’s weer te gaan verbeteren. ;)

 13. Marieke
  mei 23, 2016 / 17:14

  Echt heel trots op je! Wat een tijden, daar kan ik alleen nog maar van dromen. Maar je hebt toch in Londen de Tough Run al eens gelopen als 5 km wedstrijd en op de CPC? Dan is het dus wel degelijk een dik PR!

  Nu op naar het trailrunnen, ben zo benieuwd wat je ervan vindt en ook de vergelijking met wegwedstrijden.
  Heel veel succes!

 14. mei 23, 2016 / 17:22

  Toch knap dat je weer zo’n tijd neerzet binnen een korte periode! Dat betekent dat er over een paar maanden met gerichte training wél een nieuw PR in zit! Super knap! Die klinkers waren wel echt rot, ik voel daar altijd mijn energie weg trekken, blegh!

  In welke categorie ben je 12e geworden? Senioren? Want ik kan alleen maar heel weinig namen vinden per categorie en ik denk dat het komt doordat dit misschien wedstrijdlopers (of lopers met licentie) zijn. Overall female ben je trouwens 28e geworden!

 15. Ilse
  mei 23, 2016 / 19:09

  Van die tijd kan ik alleen nog maar dromen in oktober! Echt onwijs goed gedaan! En veel succes met de trail run!

 16. Heuh
  mei 23, 2016 / 22:45

  Jij hebt een broertje??? Wie wat waar wanneer krijgen we die te zien?

 17. mei 24, 2016 / 00:06

  Ik snap het achteraf gepraat en de teleurstelling wel. Knap werk toch weer!

  Ik schakel even door naar de 24 km onverhard?! W O W!