RUN BABY RUN: Hoe blijf je gemotiveerd ten tijde van corona

De vraag die ik afgelopen weken minstens honderd keer heb ontvangen… hoe blijf je gemotiveerd om te trainen ten tijde van corona, nu alle (korte termijn) doelen als domineesteentjes omvallen. Zelf heb ik op dit moment allesbehalve een motivatieprobleem en ik denk dat dit vooral te maken heeft met het feit dat ik de lat ontzettend laag heb gelegd voor mezelf. Of heel hoog, als je er limbo-dansend onderdoor zou willen ;-). Maar dat betekent niet dat ik nu ineens niet meer naar buiten ga om hard te lopen en al mijn andere trainingen vergeten ben.

Een lege kalender

Geen marathon, geen 10 kilometer in de buurt, geen baanwedstrijd, zelfs geen training bij de atletiekvereniging waar je jezelf kunt uitsloven. Best wel saai, zeker als je gewend bent regelmatig een wedstrijdje te lopen. Om jezelf te testen, maar ook zeker omdat zo’n wedstrijd heel gezellig kan zijn. Sinds het weekend van 7 en 8 maart zijn vrijwel alle wedstrijden en groepstrainingen afgelast en we hebben er nu nog geen zicht op wanneer we weer een wedstrijdje kunnen lopen. Tot en met 31 mei zijn sowieso alle evenementen waar een vergunning voor nodig is afgelast, maar op Facebook zie ik ook dat evenementen waar ik normaal gesproken in juni aan deelneem, worden afgelast. Het risico is nu gewoon te groot, de kans is té groot dat het uiteindelijk toch niet door kan gaan, dan maak je als organisator natuurlijk liever niet al die voorbereidende kosten. Wanneer we wel weer aan een loopevenement deel kunnen nemen? Ik denk dat de corona-situatie eerst onder controle moet zijn voordat organisatoren het weer aandurven.

Maar wat doe je dan in de tussentijd? Naar buiten gaan voor een training is een stuk makkelijker als je een concreet doel hebt. Maar hoe ga je nu naar buiten zonder dat concrete doel?

1. Maak een concreet doel

Dat er nu geen wedstrijden zijn hoeft niet te betekenen dat je geen concreet doel kunt hebben. Een marathon in het najaar (waarvan je nog niet zeker weet dat hij door kan gaan) is lastig om nu als concreet doel te hebben. Allereerst is dat doel nog mijlenver weg en hoef je nu nog niet echt aan de bak met je marathontrainingen, ten tweede is het doel ook nog erg onzeker. Veel te lastig om daar nu dus al met volle focus mee aan de slag te gaan. Zoek dus liever naar een doel dat iets dichterbij ligt en waarvan je zeker weet dat het plaats kan vinden, zoals een virtuele run.

Op 25 april is er bijvoorbeeld de Corona Solo 5K. Inmiddels hebben zich al meer dan 1800 mensen aangemeld via Strava. Het idee is simpel, sluit je aan bij de groep op Strava, loop op 25 april ergens op de wereld een 5 kilometer, solo, en zet hem op openbaar. Aan het eind van de dag wordt het klassement opgemaakt. Je kunt je dus niet letterlijk mee laten slepen door een hele groep andere lopers, maar mentaal zal het vast een steuntje in de rug geven. Het bedenken van jouw perfecte rondje (start en finish mogen hemelsbreed niet meer dan 200 meter uit elkaar liggen) geeft ook al veel voorpret. En ineens is het een stuk makkelijker om die 10x 2 minuten op hoog tempo te lopen tijdens je training, je weet immers weer waar je het voor doet.

2. Laat alles los

Dit lijkt volledig het tegenovergestelde van mijn eerste punt, maar ik besef dat deze twee dingen heel mooi samen gaan.

Zelf merk ik dat het loslaten van doelen ook wel weer een positieve uitwerking heeft op mij. Ik weet dat ik de Boston Marathon op 14 september op de kalender heb staan, maar ik weet niet of deze marathon door kan gaan, want, zoals gezegd, weten we helemaal niets op dit moment. Ik train dan ook niet met Boston in mijn hoofd. Trainen met Boston in mijn hoofd zorgt namelijk alleen maar voor vraagtekens en vraagtekens zorgen alleen maar voor stress. Op dit moment train ik vooral waar ik op dat moment zin in heb. Af en toe een duurloopje van 45 tot 60 minuten, af en toe minutenloopjes waarbij ik net iets sneller loop. Gewoon een mooie basis leggen voor wanneer deze ‘ellende’ weer over is. Ik loop alleen omdat ik daar zin in heb. En omdat het mag.

3. Loop om gezond te blijven

Weet jij nog waarom je begon met hardlopen? Voor veel mensen is ‘fit blijven’ of ‘fit worden’ een van de voornaamste redenen om voor het eerst de hardloopschoenen aan te trekken. En dat is op dit moment belangrijker dan ooit. Train om gezond te blijven. Zorg  dat je genoeg rust hebt tussen je trainingen en maak je trainingen niet te intensief. Je moet je beter gaan voelen door het trainen, de trainingen moeten je energie geven, ze moeten geen energie vreten. Geniet van het lopen zelf, geniet van de buitenlucht, geniet van je gezondheid.

Hoe blijf jij gemotiveerd om te trainen?

Liefs,

Annemerel

Delen:

3 Reacties

 1. Fiona
  april 7, 2020 / 12:30

  Je hebt ook virtuele runs, net zoals die strava run. Maar dan schrijf je van te voren in en dan loop je een bepaalde afstand in en bepaald tijd bestek. (bijv 5 km voor eind april) en dan krijg je na dat je loopje gedeeld hebt met hun een medaille.

  Ik weet van van virtueel nl , kingsday run en waarschijnlijk heb je nog wel wat meer.

 2. Christine
  april 7, 2020 / 14:19

  Ik vind de corona solo challenge een mooi initiatief. Mijn hardloopvereniging heeft een interne competitie gestart met elke week een strava-art challenge in een ander thema, ook superleuk! En aangezien mijn halve marathon wegvalt eind april, heb ik een halve marathon gepland op die dag langs de huizen van vriendinnen, dat komt toevallig precies uit. Ze hebben al beloofd om klaar te staan voor een applausje, sponzen etc. Superleuk :)

  En het loslaten is inderdaad een goede tip. Ik merk dat ik nu veel vaker m’n hardloopschoenen aantrek omdat ik er zin in heb, in plaats van dat ik opzag tegen een rondje omdat het op m’n schema stond.

  Oh, de podcasts zijn ook top!

 3. Willem
  april 8, 2020 / 11:14

  Ik ben bezig met een leuke run streak. Die wil ik (uiteraard) niet afbreken. Vandaag staat loop 248 dagen op rij op het programma.