RUN BABY RUN: Get Fit With Annemerel

Sponsored – Het is januari, de maand van de goede voornemens, maar ook van de donkere dagen, de kou, de wind, de (ijs)regen. Ik zal niet ontkennen dat ook ik die eerste week van januari moeite had met het vinden van mijn hardloopschoenen. Na mijn 18 kilometer run op nieuwjaarsochtend had ik pijntjes in mijn knie en hamstring en die kwamen me de dagen daarna verdomd goed uit. Terwijl het woensdag stormde keek ik naar buiten, wreef ik nog een keer over mijn knie (die al beduidend minder gevoelig was dan twee dagen eerder) en dacht ik… ah, ik kan best nog een dagje binnen blijven. Maar wacht eens even… het is pas de eerste week van januari, een klein beetje te vroeg om mijn goede voornemens al overboord te gooien. Tijd voor actie. Want op 11 maart sta ik aan de start van de halve marathon tijdens de CPC in Den Haag.

Tot de CPC werk ik samen met Actiecode.nl en Nike om mezelf, maar hopelijk ook jou, 2018 een kickstart te geven. Zelf wil ik zo fit mogelijk aan de start van de CPC staan, ik wil daar mijn persoonlijk record van 1.37.51 op de halve marathon verbreken.

Wat fit zijn voor mij betekent

Maar wat is fit zijn nu eigenlijk? Voor mij persoonlijk is fit zijn dat ik op iedere willekeurige dag zonder probleem een halve marathon kan lopen. Dat hoeft niet in een mega snelle tijd, want je kunt niet iedere dag pieken, maar wel netjes onder de twee uur. Die halve marathon is mijn graadmeter voor mijn persoonlijke fitheid. Toch betekent dat niet dat ik iedere dag een halve marathon wil lopen. Of nou ja, dat zou ik misschien wel willen, maar dat draagt dan weer niet bij aan mijn fitheid. Dat heb ik afgelopen twee weken wel weer geleerd. Het was heerlijk om lange rustige duurlopen te doen, maar mijn onderstel protesteerde en zelfs mijn Garminhorloge vertelde me dat ik onproductief was, terwijl ik zelden zoveel kilometers in een week wegwerk. Als ik in mijn 28 jaar een ding geleerd heb, dan is het dat ‘balans’ voor bijna alles in het leven het codewoord is. Dus ook voor hardlopen.

De 10 fit-geboden

Om zit fit mogelijk te worden heb ik voor mezelf 10 geboden opgesteld.

 1. Train regelmatig, dus niet de ene week twee keer en een week daarna zes, maar netjes vier tot vijf keer per week.
 2. Train gevarieerd, dit lijkt tegenstrijdig met het eerste gebod, maar dat is het niet. Het is wel belangrijk om iedere week ongeveer een gelijke trainingsbelasting te hebben, maar het is tegelijkertijd ook belangrijk dat je niet iedere training precies hetzelfde doet. Wissel lange duurlopen af met korte snellere duurlopen en vergeet ook de tempotrainingen niet.
 3. Werk aan je core, vaak doe ik dit pas op het moment dat ik pijntjes begin te voelen, maar als je dit het hele jaar doet kun je die pijntjes wellicht voorkomen. Core stability oefeningen zorgen voor betere stabiliteit bij het hardlopen waardoor overbelasting (en uiteindelijk blessures) voorkomen kunnen worden.
 4. Eet gezond, je hoeft echt niet 100% clean te eten, maar zorg dat je iedere dag minstens drie goede maaltijden eet. Vergeet je groenten en fruit niet.
 5. Drink meer, en dan heb ik het niet over alcohol (dat zorgt juist voor spierafbraak). Twee liter water per dag helpt bij het hydrateren van je lichaam en het afvoeren van afvalstoffen. Afvalstoffen zoals bijvoorbeeld melkzuur, een bijproduct dat ontstaat als je spieren koolhydraten gebruiken als brandstof. Dat melkzuur zorgt onder andere voor spierpijn. Goed drinken dus.
 6. Slaap goed, minstens zeven, liever nog acht uur per nacht. En als je een lange duurloop hebt gedaan hoef je je ook echt niet schuldig te voelen als je ’s middags ook nog even een uiltje knapt.
 7. Beperk stress, maak je minder zorgen om dingen die je niet kunt veranderen, blijf rustig en doe wat je kunt. Stress vreet energie en die energie kun je beter voor andere dingen gebruiken.
 8. Stick to the plan, spontaniteit is leuk en ook heus wel nodig op zijn tijd, maar verlies de focus niet en loop jezelf niet overhoop.
 9. Wees geen pussy, wind, kou, regen, daar kun je je allemaal prima tegen kleden. En die warme douche na afloop is nog lekkerder als je eerst buiten hebt moeten strijden. Vergeet ook niet dat je van de zomer klaagde over warmte. Het is ook nooit goed.
 10. Geniet, probeer met een positieve instelling te lopen. Probeer de pijn tijdens een intervaltraining weg te lachen, of de verzuring in je benen tijdens een lange duurloop. Van klagen tijdens het hardlopen is nog nooit iemand zich beter gaan voelen. Zie het als een voorrecht dat je überhaupt kan en mag lopen.Natuurlijk weet ik al deze dingen al lang, maar soms is het goed om dit soort dingen toch voor jezelf op te schrijven. Om jezelf er aan te herinneren.

De juiste spullen

Wat mij helpt me aan mijn voornemens te houden? De juiste kleding en schoenen. Het is niet fijn om naar buiten te moeten in de kou zonder goede kleding. De kans op blessures kun je voorkomen door goede hardloopschoenen te dragen en deze op tijd te vervangen.

Daarnaast speelt gemak voor mij ook een rol. Ik vind het namelijk heel belangrijk om mijn iPhone kwijt te kunnen tijdens het hardlopen, maar ik wil ook een mogelijkheid hebben om mijn iPhone tijdens het lopen te gebruiken en dat gaat niet makkelijk als hij in een hoesje om mijn arm zit, of in een klein zakje op mijn rug. Daarom ben ik zo blij dat Nike in een aantal hardloopbroeken een zakje op het bovenbeen heeft gemaakt. Dat is wat mij betreft echt een game changer. Het vakje op het bovenbeen is groot en diep genoeg voor mijn iPhone X. De legging die ik hier draag is de Nike Racer Running Tights.

Een goed water- en winddicht jasje is in de winter ook onmisbaar. Dit Nike Shield jasje is mega licht en voelt tijdens het lopen dus ook niet als extra ballast. Ook fijn: doordat het jasje niet zo dik is heb je het hier ook niet snel (te) warm in. Dat vind ik zelf heel fijn, ik werk liever met verschillende laagjes en bewaar echt warme jasjes voor temperaturen onder nul.

De schoenen die ik draag, daar word ik ook heel gelukkig van. Het zijn de Nike Zoom Fly’s, wanneer ik deze schoen aantrek loop ik automatisch harder, hij is licht en heeft ontzettend veel demping. Ik gebruik deze schoen voor snelle, korte loopjes en ik ben ook van plan om deze schoenen te dragen tijdens de CPC op 11 maart. Mijn kleding shoppen? Dat doe je via deze link.

Wat staat er op jouw geboden lijstje? Komt dat overeen met die van mij? En wat is jouw reden om 2018 een kickstart te geven?

Liefs,
Annemerel

Delen:

19 Reacties

 1. Karen
  januari 11, 2018 / 12:12

  Dit lijstje komt wel erg overeen met mijn geboden. Met dit weer kun je altijd zoveel smoesjes bedenken maar ik weet zelf als geen ander dat ik juist hou van hardlopen in de kou. Je warmt toch zo weer op!

  Ik sta in maart ook aan de start van de halve marathon en ik hoop mijn PR te kunnen verbreken!

 2. Jolieke
  januari 11, 2018 / 13:06

  Die legging ziet er super fijn uit, alleen ik stelde je een tijdje de vraag welke leggings wel en niet afzakken en die vraag beantwoordde je in een q&a. En nu ben ik benieuwd of deze legging ook niet afzakt?

  • Annemerel
   Auteur
   januari 11, 2018 / 13:29

   Bij mij zakt hij niet af, mits ik hem goed optrek en een knoop in het touwtje leg.

 3. Anouk
  januari 11, 2018 / 13:58

  Blijft je telefoon ook echt goed zitten in het vakje? Of gaat je telefoon zeg maar steeds heen en weer tijdens het rennen?

 4. Ilse
  januari 11, 2018 / 14:17

  Jaa eindelijk een (betaalbare) legging met zijvakje! Ik ga hem zeker kopen :) Heb je een kortingscode nodig? Want ik zie via de link niet echt korting verschijnen.. Thanks alvast!

  • Linda
   januari 11, 2018 / 18:07

   Ik ben ook benieuwd naar de korting! Bij mij is de legging via jou link gewoon de normale prijs (50 euro). Ik ben benieuwd! :)

   • Annemerel
    Auteur
    januari 12, 2018 / 10:05

    Hi Linda & Ilse en iedereen die vraagt of er een kortingscode is; helaas niet op deze (nieuwe) collectie die ik hier draag. Er is nu wel tot 40% korting op de sale en er komt later ook nog een code, maar dat geldt nu niet voor deze kleding. Sorry!

    • Marieke
     januari 12, 2018 / 15:35

     ” Mijn kleding (met korting!) shoppen? Dat doe je via deze link.”

     • Annemerel
      Auteur
      januari 13, 2018 / 20:52

      Je hebt helemaal gelijk, ik was in eerste instantie ook in de veronderstelling dat er een code zou komen en heb dit niet meer aangepast. Mijn excuses voor de verwarring.

 5. januari 11, 2018 / 16:19

  Wat chill! Ik ben dankzij jou ook enorme fan van de Lululemon broeken vanwege de zakken aan de zijkant, maar volgens mij zijn deze iets betaalbaarder :)

 6. Marjolein Kraak
  januari 11, 2018 / 16:25

  Ik heb niet echt een 10 gebodenlijstje, mijn inschrijving voor de marathon zorgt ervoor dat ik goed eet, voldoende slaap en mijn trainingen afwerk.

 7. januari 11, 2018 / 17:21

  Als ik Egmond goed loop mag ik de tight als beloning van mijzelf. De zit toch een touwtje in?

 8. Géa
  januari 11, 2018 / 17:44

  Een mooie blog en fijne items, ik ga zeker voor de legging! Fijn voor de rietjes om makkelijker tijdens een loop te kunnen drinken! Op naar de halve marathon in Barcelona!!

 9. januari 11, 2018 / 18:06

  Ik heb eigenlijk maar een belangrijke regel tijdens mijn training en dat is langzaam opbouwen, voldoende rust nemen en niet te hard van stapel willen gaan. Ik wil altijd heel graag en ga dan vaak over mijn (pijn)grenzen heen met vervelende blessures als gevolg. Rustig aan doen is dus erg belangrijk voor mijn lichaam. A step at a time.

 10. Marjolein
  januari 11, 2018 / 19:05

  Hey Annemerel.
  Ik heb een vraagje. Als ik die link aan klik voor de broek dan kost deze 50 euro maar als ik deze zelf op zoek op de site van Nike kost deze 34,95.
  Hoe zit dit precies?

  • Annemerel
   Auteur
   januari 12, 2018 / 09:54

   Hi Marjolein, van wat ik zie in de webshop van Nike is dat de legging van 34,95 een oude versie van de tight is, dus zonder het handige zakje. Daarnaast is hij ook alleen nog in maat L en Xl beschikbaar.

   • Marjolein
    januari 12, 2018 / 20:02

    Ah op die manier, bedankt voor je antwoord.
    Kun jij mij even het laatste zetje motivatie geven om mij aan te melden voor de marathon van Berlijn? Haha dat heb ik nodig

 11. Ilse
  januari 11, 2018 / 19:11

  Wat fijn dat Nike die zakjes heeft en jou geboden komen overeen met de mijne.

 12. Nele
  januari 13, 2018 / 19:40

  Hi Annemerel, ik neem altijd een maatje groter in m’n Nike hardloopschoenen (m’n Asics Nimbus19 zelfs 1,5 maat groter). Hoe vallen deze uit? Normaal of eerder aan de ruime/kleine kant? Groetjes :)