RUN BABY RUN: Your fastest mile

 photo Screen Shot 2015-08-03 at 15.01.21.png

Vroeger was iedere hardlooptraining voor mij een wedstrijd. Beetje dom, want het heet niet voor niets een training en geen (wed)strijd. Tijdens iedere 10 kilometer die ik liep, wilde ik sneller dan de vorige keer. Super stom natuurlijk, want op die manier put je jezelf lichamelijk volledig uit. Ik bedoel, je gaat toch niet drie keer per week een wedstrijd lopen?

Een paar jaar geleden leerde ik eindelijk dat om sneller te worden, ik intervaltraining zou moeten doen. Een training waarbij ik verschillende tempo’s afwissel. Nu denk je misschien dat ik sindsdien heel netjes iedere week een intervaltraining doe, om sneller te worden. Helaas is niets minder waar. Ik vind intervaltrainingen namelijk de meest verschrikkelijke trainingen die er zijn en ze zijn de eerste training die ik oversla. Dom. Ik weet het, maar het vergt gewoon zóveel moeite om zo’n intervaltraining te doen.

In Berlijn wil ik mijn snelste marathon ooit lopen. Die ga ik niet lopen als ik geen tempotrainingen aan mijn schema toevoeg. Ik hoef ze eigenlijk niet meer toe te voegen, want acht weken geleden schreef ik op mijn schema al voor iedere week een intervaltraining, helaas heb ik er tot op heden geen enkele gedaan. Eerst was mijn excuus mijn blessure, in de eerste week van mijn training raakte ik geblesseerd in Lapland tijdens de Sunset Relay. Twee weken kon ik niet lopen. Daarna was mijn excuus de Italiaanse warmte, drie weken lang rende ik met dertig graden, het feit dat ik rende was al bijzonder, een intervaltraining kon er echt niet van af. En nu ben ik thuis, en wat is mijn excuus nu? Tijd.

En dat is dus bullshit, want intervaltrainingen hoeven helemaal niet zo lang te duren. In twintig minuten kun je al klaar zijn. En ik kan wel tijd maken voor een duurloop van ruim twee uur, waarom maak ik dan geen tijd voor een intervaltraining?

Maar ik werk eraan en ik heb inmiddels een doel en je weet, met doelen werken werkt voor mij. Ik vind het veel makkelijker om mezelf ergens toe te zetten als ik een gericht doel heb. Wat mijn doel is? Over vier weken wil ik mijn snelste mijl ooit lopen. Nike heeft een programma ontwikkeld waarmee deelnemers gestimuleerd worden om in acht weken hun snelste mijl ooit te lopen. Ze hebben daarvoor de Looney Tunes ingeschakeld als trainers. Ik volg niet het complete schema, want dat past niet in mijn marathonschema, maar het feit dat ik over vier weken mijn snelste mijl moet lopen geeft wel houvast. Op 30 augustus moet ik mijn snelste mijl lopen.

Dat lopen van die snelste mijl is voor mij trouwens niet echt een uitdaging. Mijn snelste mijl liep ik nu namelijk tijdens een 10 kilometer wedstrijd, wel mijn snelste 10 kilometer ooit, maar dan nog.

Doe jij mee en loop je op 30 augustus ook je snelste mijl? Wat is jouw favoriete manier van intervaltraining? 

Liefs,
Annemerel

Delen:

11 Reacties

 1. augustus 7, 2015 / 12:20

  Leuk ja, die snelle Looneys van Nike! Ik hoop op 13 september mijn snelste 10 mijl ooit te lopen, tijdens de BridgetoBridge :-) Mijn favoriete interval is toch wel de fartlek training.

 2. augustus 7, 2015 / 12:26

  Wat een tof streven, laten we eerst maar weer eens begin met sowieso 3 x per week hardlopen..al een doel op zich. Ook ik ben bekend met de smoer ‘geen tijd’, wat een onzin he!

 3. Melanie Scherders
  augustus 7, 2015 / 12:30

  Hoi Annemerel,

  Ik volg al een tijdje je blog. Heel inspirerend!
  Intervallen is zeker ook niet m’n ding om alleen te doen. Als je in een clubje traint, is het leuker en heb je ook dat competitiegevoel met je loopmaatjes. Als ik zelf train doe ik soms de volgende interval:
  Steeds 1 minuut in drieeen gedeeld:
  30 seconden tempo 2
  20 seconden tempo 3
  10 seconden tempo 4

  Dit 5 minuten lang. Even 1 minuut wandelen en dan weer de volgende serie. In totaal 5 kilometer. Loop wel eerst een beetje in voordat je je hamstrings blesseert.

  Succes!

 4. Ilse
  augustus 7, 2015 / 12:34

  Leuk idee zeg, ik moet nodig weer hardlopen en dan kijken hoe goed mijn conditie is.

 5. augustus 7, 2015 / 12:35

  Succes met het lopen van je snelste mijl! En wat leuk de looney tunes!

 6. augustus 7, 2015 / 12:41

  Fijne post! Veel informatie waar ik eigenlijk nooit wat mee doe.. Ik wil met de Vredesloop in DenHaag binnenkort een record rennen. (PR is nu 48,32min). Halve marathon wil ik ook ooit gaan hardlopen maar een hele gaan ‘m voor mij niet worden.
  X

 7. augustus 7, 2015 / 12:43

  Wauw wat een leuke post!

 8. augustus 7, 2015 / 12:47

  Interessant de Looney’s van Nike. Ik heb nog nooit een intervaltraining gelopen en dit zou ik wel willen doen. Ik klik daarom dadelijk op de link.

 9. augustus 7, 2015 / 15:11

  Hai Annemerel,
  Ik vond intervallen absoluut niet leuk, maar dat is helemaal veranderd. 1 x per week train ik in clubverband in Den Haag en daar doen ze alleen maar intervallen in de duinen of bos. Zo’n anderhalf uur vliegt voorbij omdat het heel afwisselend is en je krijgt toch een spel element met een groep. Daar heb ik ook geleerd om echt even rust te nemen of te wandelen na je interval (eerst vond ik dat ik op mijn gewone tempo moest doorlopen, wat killing was en daarom vond ik er niks aan) Daarnaast doe ik zelf ook nog een intervaltraining, heel afwisselend. De ene keer 10 x 400m (met 400 meter recovery door wandelen of dribbelen) of 12 x 200 met 200 meter recovery). Voor mij is het van haat naar liefde gegaan. Succes met je intervalletjes, hopelijk vind je een manier om het leuk te maken.

 10. augustus 7, 2015 / 16:18

  Ik ben aan het trainen voor mijn eerste halve marathon, dus het schema van Nike past er bij mij ook niet bij. Ik ga het schema bewaren voor na mijn halve marathon, want ik wil wel graag sneller worden. Véél sneller! Ik vind intervaltrainingen best wel leuk eigenlijk. Ik ga liever voor korte tijd tot ik niet meer kan, dan een rustige lange duurloop.

 11. Jessica
  augustus 8, 2015 / 11:14

  Leuke post! Heel herkenbaar ook, elke training is een wedstrijd.