RUN BABY RUN: Elfstedenloop (I)

Met elf meiden 227 kilometer in 24 uur afleggen, klinkt als een mooie uitdaging toch? Annemerel.com lezeres Joanka gaat precies dat doen samen met tien andere meiden in Friesland. Ik vind dit een super leuk en inspirerend initiatief en het laat heel mooi zien wat hardlopen voor je kan betekenen. En dan heb ik het niet alleen over die ijzersterke conditie en dat extra bolletje ijs dat je kunt eten.

Aankomend weekend, 9 op 10 juni, begint voor team Girlsrun11steden dan eindelijk het avontuur: de Elfstedenestafette. Met een team van elf meiden gaan we in 24 uur 227 km door Friesland lopen. We hebben hier met z’n allen ruim negen maanden naar toegeleefd. Waarom we dit doen? Dat zullen we hier uitleggen. Volgende week volgt een blog waarin we vertellen hoe het ons is vergaan!

Wat gaan we precies doen?

De estafetteloop is gebaseerd op de route van de bekende Friese Elfstedentocht op de schaats: we starten en eindigen in Leeuwarden en lopen langs Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindelopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker en Dokkum. De route van 227km verdelen wij over elf lopers en alle dames lopen dus gemiddeld zo’n 20 km per persoon. De loper wordt altijd op de fiets begeleid door twee teamleden. We starten net na 18u op zaterdagavond en hopen dan voor 18u op zondagavond weer terug te zijn. Er wordt dus ook ’s nachts gelopen: we rekenen dan ook op weinig tot geen slaap ;)!

Hoe het allemaal begon? 

Negen maanden geleden, in augustus, plaatste Petra een berichtje op Instagram: geïnspireerd door de documentaire ‘From Fat to Finishline’ wilde ze ook graag een keer een estafetteloop doen, en dan wel de Elfstedenestafette. Wie doet er mee? Krap één uur later is het team al vol. Een whatsappgroep wordt gemaakt en meteen stroomt het vol met berichtjes: elf enthousiastelingen die dit avontuur wel aandurven. Even later schrijven we ons in en daarmee is onze deelname officieel!

Wie zijn er zo gek hier aan mee te doen? 

Bijzonder aan ons team is dat we elkaar buiten Instagram nog helemaal niet kenden. Al snel voelde dat niet meer zo; we delen van alles en nog wat met elkaar. Er zijn een paar wisselingen geweest in de samenstelling, maar met de huidige elf meiden zijn we inmiddels een hechte groep geworden. We komen uit alle hoeken van het land en onze levens zien er allemaal heel anders uit, maar we hebben allemaal een ding gemeenschappelijk; hardlopen is onze passie. En zo blijkt maar weer dat hoewel het lijkt alsof je hardlopen alleen doet, het ondertussen echt een team effort kan zijn. Het zal na dit weekend dan ook niet afgelopen zijn met ons team, er worden al vervolgplannen gemaakt, wat vinden jullie bijvoorbeeld van Girlsrun11marathons?

Hoe bereiden we ons voor? 

Geen van ons heeft wel eens eerder aan een dergelijk evenement meegedaan en er blijkt nog best wat bij te komen kijken. Van het regelen van de auto’s en het maken van een loopplanning, tot het benaderen van bedrijven die net zo veel in ons geloofden als wij zelf (waar vooral Emma, Tanja en Silvia erg goed in bleken te zijn!). Ook deze week zijn we nog heel druk, vooral met het inpakken van onze tassen. Wat moet er veel mee bij zo’n estafette! En we hebben hier natuurlijk ook nog eens te maken met vrouwen, hoe gaan die overvolle tassen allemaal in de busjes passen?!?!!!

Hoe train je hiervoor?

Natuurlijk zijn er in die maanden al heel veel kilometers gemaakt. We trainen om een goede basis te hebben. Een aantal van ons hebben specifiek geoefend met het afwisselen van fietsen en hardlopen en Marjolein en Mirjam hebben zelfs al een keer ’s nachts gelopen. Ook ontmoeten we elkaar bij een aantal evenementen van de Damloop en de Marikenloop tot de Zevenheuvelenloop en de Linschotenloop. Soms worden er PR’s verbroken, soms is het de eerste keer dat iemand meedoet aan een loop. Via WhatsApp wisselen we tips uit, we organiseren hardloopdates, we schoppen elkaar naar buiten als we geen zin hebben, we lopen kilometers voor elkaar, zijn samen gefrustreerd over blessures maar ook samen heel blij als het goed gaat.

Waarom doen we dit?

Voor het avontuur, om onze grenzen te verleggen, om een keer in Friesland te zijn geweest, om nieuwe mensen te leren kennen, om te weten wat we lichamelijk en mentaal allemaal aankunnen, om eens te ervaren hoe hardlopen gaat als je niet hebt geslapen, om lief en leed met elkaar te delen, omdat we een tikkeltje gek zijn, omdat we het kunnen, en natuurlijk omdat hardlopen een van de mooiste dingen is om te doen.

Deze week worden we langzaamaan steeds een tikkeltje nerveuzer. Er gaan vast een aantal zware momenten komen, het wordt misschien wel afzien, maar we gaan vooral proberen heel erg te genieten. Het is zo bijzonder de afgelopen maanden met elkaar te hebben meegemaakt dat we alle vertrouwen in elkaar hebben. Samen gaan we dit doen! We gaan er voor elkaar zijn, we gaan heel veel plezier hebben en uiteindelijk gaan we samen die finish bereiken. Met een lach en een traan over de finish, samen. Girlsrun11steden!

We hebben een account op Instagram, @girlsrun11steden, waar we ons de afgelopen maanden op hebben voorgesteld en onze vorderingen hebben gedeeld. Uiteraard gaan we dit weekend ook uitgebreid verslag doen. Volg je ons? 

Petra (@petraruns.nl) – Emma (@emmavanyellow) – Tanja (@tabatanja) – Silvia (@changed.sil) – Mirjam (@mirkku7) – Els (@bysomethingels) – Marjolein (@marjoleinruns) – Ilona (@dutch_runnergirl) – Dagmar (@dagmarniekel) – Bonny (@bonnyregina) – Joanka (@joanka.vdl)

Heel veel succes dit weekend meiden en ik kijk uit naar het verslag van volgende week.

Liefs,
Annemerel

 

Delen:

9 Reacties

 1. Marieke
  juni 6, 2018 / 12:21

  Super leuke gastblog!
  Succes dames!

 2. Rianne
  juni 6, 2018 / 13:01

  Wat een gaaf idee! Lijkt mij ook heel leuk! Veel succes meiden!

 3. juni 6, 2018 / 13:45

  Wat stoer! Succes meiden!

 4. xAmberc
  juni 6, 2018 / 13:52

  Wat een onwijs gaaf idee! Een soort van relay run is dit. Heel veel succes!

  • marjolein
   juni 10, 2018 / 16:35

   hahaha wauw

 5. Ilse
  juni 6, 2018 / 23:33

  Wat een tof idee! Veel plezier!

 6. Florentine
  juni 7, 2018 / 13:09

  Super leuk artikel! Goed hoor dames!

 7. juni 7, 2018 / 17:33

  Superleuk! Doet een beetje denken aan de Batavierenrace, de grootste (studenten) estafetteloop ter wereld, twee keer aan meegedaan en het is echt fantastisch! In de nacht lopen is ook erg speciaal!