RUN BABY RUN: Clean your babies

 photo Desktop601.jpg

Ik weet dat het niet het einde van de wereld is en dat hardloopschoenen gemaakt zijn om op hard te lopen (en dus niet om als museumstuk blinkend schoon te blijven), maar toch doet het pijn als mijn geliefde Nikes onder de modder komen te zitten. Nog erger, als je niet nadenkt en een avondje gaat stappen op één van je favoriete Nikes. Als het een goed feestje is, komen je schoenen er niet zonder zwarte vegen vanaf, om nog maar niet te spreken over de zure bier/wijngeur die de schoenen krijgen. Gelukkig weet ik inmiddels hoe ik mijn Nikes razendsnel weer blinkend schoon krijg, zonder de demping van de zool aan te tasten.

Wasmachine
Sneakers kun je in de wasmachine doen, mits de bovenkant van je sneakers niet elastisch is. Zo moet je Nike Flyknits bijvoorbeeld nooit in de wasmachine komen, daar komen ze twee maten kleiner weer uit. Ik ben door schade en schande wijs geworden, mijn eerste paar Nike Flyknits gingen er een maat 41 in en kwamen er een maat 39 uit. Shit happens. Sowieso kun je het beter laten je hardloopschoenen in de wasmachine te gooien, het komt de zool niet ten goede en die zool is nu juist zo belangrijk (belangrijker dan een vlekkeloze bovenkant, om zomaar iets te noemen…). Wil je graag nog wat langer met je hardloopschoenen doen, dan laat je de wasmachine gewoon voor wat hij is. Gebruik je je hardloopschoenen eigenlijk alleen maar om op te flaneren, ga dan vooral je gang.

Vlekkenkoning
Vanish Oxiaction en ik zijn al jaren BFF’s, ik ben namelijk nogal onhandig en maak nogal vlekken. Als ik normaal een vlek heb op mijn kleding waarvan ik bang ben dat hij er niet uitgaat, meng ik een beetje Vanish met heet water, ik neem een oude tandenborstel en masseer het mengsel voorzichtig in de vlek totdat de vlek verdwijnt. Dan laat ik het nog een kwartiertje intrekken en spoel ik het uit. Met mijn hardloopschoenen doe ik dit op precies dezelfde manier en het werkt!

Bier & Wijn
Zijn je schoenen er nog heftiger aan toe? Zoals bij mij na een avondje voetbal kijken (en feest vieren). Dan zit er niets anders op dan je hele schoen te wassen. Ik verwijder dan eerst de vlekken met Vanish zoals ik dat hierboven beschreven heb, vervolgens vul ik een emmertje met lauwwarm water waar ik een beetje wasmiddel voor gekleurde was in doe [edit: babywasmiddel is nog beter, wasmiddel kan namelijk ook schadelijk zijn voor de demping van de zool.. maar die bier en wijn hè, misschien kun je beter niet uitgaan op hardloopschoenen, dan kun je het gewoon houden bij het schoonmaken van de bovenkant met een tandenborstel ;-)]. Ik laat de schoenen niet langer dan 30 minuten in het water staan, want het water kan de zool aantasten en dat willen we niet, maar goed schoenen die naar bier en wijn stinken die doe je ook niet aan, toch?

Drogen
Nadat de schoenen een half uurtje in een sopje hebben gestaan spoel ik de schoenen af en klop ik ze tegen elkaar aan zodat ik zoveel mogelijk water uit de schoen krijg. Vervolgens doe ik een paar proppen keukenrol in de schoen zodat hij op kan drogen in de oorspronkelijke vorm. Zet je schoenen niet in de zon of op de verwarming, dit zorgt ervoor dat de schoen alsnog kan krimpen en/of verkleuren. Een paar LunarGlides dat in een sopje heeft gestaan heeft wel twee dagen nodig om echt goed te drogen, mijn Flyknits waren binnen acht uur droog.

En that’s how it’s done bitches!

Liefs,
Annemerel

Delen:

22 Reacties

 1. juli 1, 2014 / 17:19

  Oh jaa Vanish is ook mijn reddende engel, bizar hoe goed dat spul werkt! <3

 2. juli 1, 2014 / 17:24

  Kijk, dit lees ik dus NET op tijd, want ik had mijn hardloopschoenen al in de wasmand liggen…

 3. juli 1, 2014 / 17:50

  Superhandig! Eindelijk eens een goede manier om ze schoon te krijgen!

 4. juli 1, 2014 / 17:59

  Handig!! Ik draag ze alleen om echt hard te lopen dus de komende paar maanden hoef k ze nog niet schoon te maken gelukkig.

 5. juli 1, 2014 / 18:00

  Fijne tips, dankjewel!

 6. Jolanda
  juli 1, 2014 / 18:17

  Je lezers bitches noemen vind ik niet zo gepast..

  • juli 1, 2014 / 18:38

   Ze bedoelt vast niet dat ze ons echt bitches vind :)

   Thanks voor de tips Annemerel!

  • Annemerel
   Auteur
   juli 1, 2014 / 18:58

   Hahaha dat zei ik met een knipoog natuurlijk ;-)

  • juli 1, 2014 / 21:09

   Ze noemt haar hardloopschoenen ook babies, dus misschien moet je dat inderdaad niet te serieus nemen ;)

 7. juli 1, 2014 / 18:58

  Ik gebruik mijn Lunarglides alleen maar om te hardlopen en ik moet eerlijk bekennen dat ik ze nog nooit gewassen heb in het jaar dat ik ze nu heb. Mijn schoenen zijn wel zwart. Daar zie je bijna niks op.

 8. juli 1, 2014 / 18:58

  Thanks! Dat ga ik proberen. Die van mijn zijn zowat zwart haha

 9. juli 1, 2014 / 19:22

  Goed om te weten, ga ik onthouden! De foto van je nieuwe appartement ziet er trouwens prachtig uit, ik ben nu al benieuwd naar meer (foto’s!)

 10. xAmber
  juli 1, 2014 / 19:31

  Absoluut je hardloopschoenen/sportschoenen NIET in de wasmachine te doen. Dan gaat de demping en steun uit de schoen!

 11. Ilse
  juli 1, 2014 / 19:48

  Ik heb bij mijn eerste flyknits te horen gekregen (van Nike) dat wasmiddelen de lijm van de schoen aantasten en daardoor de levensduur aanzienlijk verkorten.. ik heb het zelf niet getest maar maak mijn hardloopschoenen dus alleen met een beetje water schoon en hooguit met wat (baby)shampoo.. helaas gaat daar inderdaad niet alles mee uit, vooral die flyknits zijn oneijs gevoelig voor vlekken en ja, het duurt even voor je de eerste vlekken kan accepteren :’)

 12. juli 1, 2014 / 21:07

  Vanish is hier in huis ook heilig, haha. Ze zien er weer mooi uit!

 13. juli 1, 2014 / 22:11

  Dit artikel komt precies op tijd! had mijn schoenen ook al bijna bij de machine staan….

 14. juli 1, 2014 / 22:32

  Superhandige tip! Ik heb net nieuwe Nike Lunarglides gekocht en wil ze natuurlijk graag netjes houden! Maar ik vind het ontzettend fijn om door het bos te rennen, niet zo’n goede combi dus! :)

 15. juli 2, 2014 / 06:50

  Goede tips! Helaas zit er verf op de mijne, dus daar is geen redden meer aan… :(

 16. juli 2, 2014 / 11:03

  Thanks voor de tips! Ik port alleen binnen dus ik heb het niet nodig, maar voor ander evast wel handig!

 17. juli 2, 2014 / 16:01

  Dit artikel had ik echt nodig! Thanx Annemerel!

  Ik heb laatst prachtige nieuwe renschoenen gekocht. Helemaal op maat laten opmeten en alles via Run2day.
  Toen ik thuis kwam merkte ik pas op dat ze blauw met heel veel wit waren. Oeps, ik wilde eigg donkere ivm de vlekken.

 18. juli 5, 2014 / 17:22

  Nou.. ik had mijn hele lichte airmax met vanish bewerkt, en in eerste instantie was ik superblij met de goede tip, maar toen ze vanmorgen opgedroogd waren schok ik me dood. Ze zijn helemaal bruin, wat ze voor het wassen niet waren..

 19. Elvira
  juli 10, 2014 / 18:55

  Wow! Wat een verschil! Ze lijken gewoon nieuw op die rechter foto!!!!