RUN BABY RUN: 7/150 – New Beginnings

 photo nieuwbegin.jpg

Afgelopen week was mijn eerste trainingsweek voor de Rotterdam Marathon. Een week, die op hardloopgebied niet zo lekker begon. Woensdag, ik word wakker, de zon schijnt, het kriebelt meteen, ik wil lopen. Maar… er zijn eerst nog een aantal dingen die ik moet doen voordat ik kan gaan lopen. Braaf als ik ben, werk ik eerst een paar uur voordat ik me in mijn hardloopkleding hijs. Wanneer ik dan eindelijk mag is de zon dan misschien verdwenen, ik heb er nog steeds heel veel zin.

Lopersknie
Totdat ik mijn eerste stap zet. Au. Een pijnscheut door de buitenkant van mijn rechterknie. Huh? Ik besluit gewoon door te lopen, als ik na 200 meter nog steeds last heb kan ik altijd nog teruglopen. Na 200 meter is de pijn al een stuk minder en ik loop door. Na drie kilometer moet ik wachten voor een stoplicht. Tot zover niets aan de hand. Maar wanneer ik wil verder wil lopen begint mijn knie weer écht pijn te doen. Ik loop nog een stukje verder, maar na een halve kilometer word de pijn alleen maar erger in plaats van minder en dus keer ik om. Half hinkelend, strompelend, wandelend, stukjes rennend (want het is koud en ik ben er ineens klaar mee en ik wil naar huis).

Volgens Google heb ik een lopersknie, een bekend probleem bij hardlopers. De pijn zit aan de buitenkant van de knie en trekt door naar het onderbeen, oorzaken van de lopersknie zijn onder andere platvoeten (check), een andere ondergrond (check) en een grote inspanning (check). Dat valse plat en die bruggen in New York hebben blijkbaar toch meer schade aangericht en 42 kilometer is natuurlijk niet niets. Niet heel erg vreemd dat ik dat na 10 dagen nog steeds voel.

1, 2, 3 test
Dus neem ik rust en mensen die een blessure gehad hebben kennen dit probleem vast wel.. als je niet mag rennen, dan wil je júist rennen. Zondag mocht ik het van mezelf weer proberen en toen was ik natuurlijk weer niet van de bank te slaan, maar ik ging toch. Tien kilometer. Tijdens het rennen heb ik nergens last van gehad, onder de douche voelde ik in de verte wel iets van pijn, maar niets noemenswaardig. Ik ga het komende week nog een klein beetje rustig aan doen, maar ik had na woensdag überhaupt niet verwacht dat ik na vier dagen alweer pijnloos kon rennen.

Rust
Eigenlijk wilde ik na zondag weer twee dagen rust nemen, maar dat kon niet want er stond een run met de Girls Love 2 Run Crew gepland. Die runs zijn slechts één keer per maand, dus niet iets wat je zomaar even overslaat. Tijdens deze run voelde ik mijn knie alweer iets meer en nu weet ik dus, ik moet écht gewoon even niet te hard van stapel lopen. Ik heb nog 143 dagen tot de marathon in Rotterdam, laat ik die 143 dagen dan ook allemaal benutten, in plaats van dat ik mezelf nu voorbij ren en dan van januari tot en met maart stil moet gaan zitten en dan uiteindelijk in april geen marathon kan lopen.

Bruggenloop
Voordat ik de Marathon in Rotterdam loop heb ik eerst op 9 maart nog de halve marathon in Den Haag, maar dat is niet de enige run die de komende tijd op de planning staat. Op 8 december loop ik ook de Bruggenloop in Rotterdam, als voorproefje op de marathon. Ik besloot deze week pas om me in te schrijven, maar helaas waren alle startbewijzen al uitverkocht. Zaterdagavond ontving ik een mailtje van lezeres Jasmine met de vraag of ik de Bruggenloop wilde lopen. Ze had twee startbewijzen gewonnen en had er dus eentje over. Uhhhh… JA! Thanks Jasmine, die bruggenloop gaan we rocken!

Wie zie ik 8 december nog meer bij de Bruggenloop? Hoe zag jouw trainingsweek eruit?

Liefs,
Annemerel

Delen:

39 Reacties

 1. november 19, 2013 / 17:02

  Wat vervelend zeg. Vorig jaar heb ik ook een runningknee gehad, na de 7 heuvelenloop. Het blijft mijn zwakke plek.
  Succes en doe rustig aan.

 2. november 19, 2013 / 17:05

  Wat balen van je knie zeg, hopelijk gaat het met een beetje rust over en anders misschien toch naar de fysio? Sterkte!

 3. november 19, 2013 / 17:13

  Vorige week slecht, deze week moet nog beginnen haha! Maaaar.. ik heb mijn nike horloge weer binnen dus als ik me morgen beter voel ga ik een rondje hardlopen!

  • Annemerel
   Auteur
   november 19, 2013 / 19:59

   Yesssss get READY voor CPC!!!

 4. november 19, 2013 / 17:14

  Ai, niet goed van die knie :-( Mijn vriend heeft hier vaak last van.

 5. november 19, 2013 / 17:21

  Oh, wat vervelend van je knie! Gewoon lekker rustig aan doen. Vind het wel super van je dat je nu alweer nieuwe doelen hebt, kun je in ieder geval niet stil blijven zitten ;) Mijn trainingsweek was prima! Voor het eerst in tijden weer een 10k gedaan (wat voor mij een langere afstand is) en het was heerlijk.

  • Annemerel
   Auteur
   november 19, 2013 / 19:58

   10K is perfect!

 6. november 19, 2013 / 17:22

  Dan maar even goed uitrusten! Niets aan te doen!

  Liefs,
  Nadine

 7. november 19, 2013 / 17:23

  Zie je 8 december!! Goed rusten en dan rocken we die Bruggenloop, want bij jou lijkt rust altijd het wel prima te werken toch? Als ik terug denk aan de HM in Leiden en die 10km We Own The Night in Amsterdam, niet te hard trainen en dan komt het helemaal goed :-).

  • Annemerel
   Auteur
   november 19, 2013 / 19:58

   Jaaa je hebt helemaal gelijk!

 8. november 19, 2013 / 17:27

  Oeh balen van je knie zeg, maar fijn dat het in elk geval niet zo superlang aanhield. Gewoon rust nemen Annemerel, RUST! Staat dat überhaupt in je renwoordenboek? ;) In de zin ‘na een halve kilometer word de pijn alleen maar erger’ moet het trouwens ‘wordt’ zijn.

  • Annemerel
   Auteur
   november 19, 2013 / 19:58

   Rust…. Hmmmmmmmmm…. Waar ken ik de woord ook al weer van? Heb ik eerder gehoord, maar waar…. Hahahaha, nee grapje ik heb ook periodes dat ik niet zo veel uitvoer, maar de afgelopen maanden heb ik weinig stil gezeten en KAN ik ook niet stilzitten. Thanks voor de grammatica check die ik duidelijk niet heb uitgevoerd ;-)

 9. november 19, 2013 / 17:34

  Balen van je knie, sterkte ermee en vooral rustig aan! Mijn trainingsweek was niet al te best, de hele week knock out door buikgriep. Zaterdagavond wel de zevenheuvelennacht gelopen. Viel niet tegen! maar nu megaaaa spierpijn, auch. Ik wil nu gaan beginnen met opbouwen van het aantal kilometers. Heb weer een 12 weken schema om te volgen. Let’s do this. Succes met de bruggenloop!

  • Annemerel
   Auteur
   november 19, 2013 / 19:56

   Wat vervelend, maar deze week ga je weer shinen!

 10. november 19, 2013 / 17:38

  Mij zie je bij de bruggenloop en de halve marathon cpc Den Haag. De marathon van Rotterdam ga ik volgend naar pas doen.

  • Annemerel
   Auteur
   november 19, 2013 / 20:00

   Leukkk!!!! Als je me ziet wel echt even aan mijn staart trekken hoor, vind ik leuk!

 11. Anne
  november 19, 2013 / 17:49

  Balen zeg, maar even rustig aan doen inderdaad!

 12. november 19, 2013 / 18:26

  Succes!

 13. november 19, 2013 / 18:30

  Balen!!

 14. november 19, 2013 / 18:42

  Ik ben erbij 8 december! Twee dagen geleden de Zevenheuvelenloop volbracht in 1.31, daar moeten in Rotterdam op een veel vlakker parcours toch wat seconden af kunnen ;).

  • Annemerel
   Auteur
   november 19, 2013 / 20:00

   See you ther-eeee!

 15. Karolina
  november 19, 2013 / 19:33

  Ik heb veel te lang doorgelopen met een lopersknie met als gevolg dat ik nu al een jaar niet meer heb hardgelopen en het ook voorlopig nog niet mag van de fysio, dus doe rustig aan! Ik dacht altijd dat het wel meeviel omdat (zoals jij ook schrijft) tijdens het lopen de pijn er niet is of heel snel overgaat. Dat komt omdat je knie dan warm en soepel is, de pijn kwam bij mij altijd erna. Als ik nu 2 km ga rennen kom ik een uur later de trap niet meer op.

  Succes en rustig aan dus!!

  • Annemerel
   Auteur
   november 19, 2013 / 20:00

   Wat vervelend. Iekkkk van dat soort scenario’s word ik altijd een beetje bang!

   • Karolina
    november 19, 2013 / 21:00

    Het komt bij jou vast sneller goed :).

 16. Margot
  november 19, 2013 / 20:06

  Ik heb ook effkes last gehad van een lopersknie toen ik trainde voor mijn 10km. Heb dan toch wat rust gehad door te warm deze zomer, daarna geen last meer van gehad… Rust is helaas belangrijk!

 17. Shanna
  november 19, 2013 / 20:45

  Leuk!! ik doe 8 dec ook mee met de bruggenloop. Even rust houden met je knie, dan lukt het vast!

 18. Maria
  november 19, 2013 / 21:26

  Waarom hou je niet even rust? Na zo’n marathon moet je lichaam echt herstellen en is het niet heel slim om weer direct voor een nieuwe marathon te gaan trainen. Natuurlijk is iedereen anders, maar als ik jou zo lees denk ik dat je echt rust moet houden. Als je half december/begin januari begint met trainen voor Rotterdam heb je ruimschoots de tijd.
  Dat je trouwens überhaupt nog zin hebt om weer te gaan trainen. Ik was er na 2 marathons echt even klaar mee!

 19. november 19, 2013 / 21:48

  Wat vervelend van je knie!! Maar rust is nu inderdaad gewoon even belangrijk. En wat leuk dat je via een lezeres alsnog de bruggenloop kan doen!

 20. november 19, 2013 / 22:12

  Mij zul je niet zien in ieder geval. Ondanks jouw enthousiasme en motiverende woorden, gaat hardlopen nooit echt niets voor mij worden ben ik bang. Maar ik wens jou uiteraard heel veel succes, zonder blessures!

 21. november 20, 2013 / 00:12

  Wel zo fijn dat je al weer vrij snel zonder kon lopen maar vast beter nog niet te veel van jezelf te vragen!

 22. Eef
  november 20, 2013 / 08:20

  Ik heb een tijd geleden ook last gehas van een lopersknie, toen ik aan het trainen was voor een halve marathon. Rust deed het hij mij helaas niet. Ben nu weer stilletjes herbegonnen, ik warm goed op en stretch, bij het minste pijntje wandel ik, en als ik thuiskom na mn rondje haal ik een coldpack boven! Het lijkt te werken…
  Luister naar je lichaam ;)

 23. november 20, 2013 / 08:24

  Wat vervelend voor je knie :S

 24. november 20, 2013 / 09:46

  Goed besluit!

 25. Yanaika
  november 20, 2013 / 10:20

  Ik heb het ook! Nu al langer dan 6 weken :(

 26. november 20, 2013 / 11:15

  Geen last van mij knie maar wel van mijn heup! Echt wel een tijdje rust genomen en nu weer aan het opbouwen en gaat prima! Ook december de bruggeloop, maart de halve en jaja dan toch ook echt de marathon in NY in oktober!! SO EXCITED maar ook heel erg eng want wat als ik weer geblesseerd raak of het niet kan? het zal wel goed komen!
  Jij ook succes!

 27. november 20, 2013 / 11:58

  Ahh wat vervelend zeg! Maar lekker even rust houden en dan komt alles weer goed.

  Liefs, Mariette

 28. Mandy
  november 20, 2013 / 13:56

  Bruggenloop: Check
  CPC halve marathon: Check
  Lopersknie: Waarschijnlijk ook een check :(

 29. november 20, 2013 / 15:05

  Wel rustig aan doen hoor! Is niet goed voor je knie als je te snel weer begint met van alles (ik spreek uit ervaring, haha). Wel super dat je zo gemotiveerd bent, de motivatie valt bij mij toch wel erg ver te zoeken.

 30. Marleen
  november 20, 2013 / 17:59

  Balen van je knie! Ik heb ook een blessure net onder mijn knie, en laat ik dan uitgerekend gister de shuttle-run test hebben! Ik word helemaal gek dat ik niet kan lopen!

  xxx