RUN BABY RUN: Zo word je een ochtendloper

 photo IMG_9191.jpgEen make-uploos hoofd en dubbele wallen, maar hé ik heb net wel tien kilometer hardgelopen en het is pas net zeven uur geweest…

Het afgelopen half jaar was ik alles behalve een ochtendmens. Eerst had ik nog het excuus dat het buiten donker en koud was, maar nu is het juni en de zon komt al rond vijf uur op. Als ik in het buitenland ben heb ik er absoluut geen probleem mee om rond een uurtje of zeven, half acht, naast mijn bed te staan, maar in Nederland lukt het me van geen kant. Vaak word ik wel rond dezelfde tijd wakker, maar dan pak ik mijn iPhone erbij en dan is het einde zoek, dan lig ik gerust anderhalf uur met mijn telefoon te spelen in bed. Dat is het gevaar dat je loopt als je zelfstandig ondernemer bent en ’s ochtends niet om negen uur achter je bureau hoeft te zitten.

Er is slechts een ding dat voor mij werkt (naast het plannen van een afspraak vroeg in de ochtend) en dat is echt vroeg opstaan (zes uur) om een rondje hard te lopen. Is natuurlijk wel de vraag, hoe kom je je bed uit voor zo’n rondje hardlopen. Laat me je dit stap voor stap uitleggen. Wellicht heb jij hier ook iets aan.

 • Besluit dat je de volgende ochtend heel vroeg gaat hardlopen. Bedenk welke afstand je wil gaan lopen, welke route en maak jezelf wijs dat je hier heel erg veel zin in hebt (ik heb er op dat moment ook daadwerkelijk heel veel zin in).
 • Leg je hardloopkleding klaar naast je bed. Zorg dat je je oortjes klaar hebt liggen (daar wil je om zes uur ’s ochtends niet naar op zoek), vergeet je sokken niet!
 • Ga niet al te laat slapen. Als je om zes uur wil gaan hardlopen is het niet heel verstandig om om twaalf uur nog TV te kijken. Het moet natuurlijk wel realistisch blijven en slaap is ook heel erg belangrijk.
 • Zet je wekker. Ik gebruik een heel rustig nummer van Coldplay als wekker (Always in my head, het eerste nummer van Ghost Stories). Ik laat mijn wekker dan ook gewoon aanstaan op het moment dat ik wakker word. Gewoon een lekker achtergrondmuziekje. Hij stopt ook niet met spelen als het nummer is afgelopen, dan begint hij gewoon weer opnieuw ideaal.
 • OK. Je wekker gaat. Dit is cruciaal. Je moet er nu meteen uit. Niet jezelf omdraaien, niet nadenken, niks voelen, gewoon uit bed rollen en geen enkele gedachte de kans geven.
 • Snoozen is verboden. Snoozen werkt averechts. Nee, na tien minuten ben je er niet ineens WEL klaar voor om je bed te verlaten. Want in die tien minuten heb je heel veel smoesjes kunnen bedenken waarom je beter in bed kunt blijven liggen. Het wordt er alleen maar lastiger op om je bed te verlaten. Streng zijn voor jezelf.
 • OK. Tijd om je aan te kleden, een bezoekje aan het toilet, een glas water en wellicht een banaan als je echt met een rommelende maag wakker wordt (ik eet meestal voor een run tot tien kilometer niets anders dan een glas water als ik op dit tijdstip ga lopen).
 • En nu meteen naar buiten. De eerste stappen heb je het gevoel dat je slaapwandelt. Sterker nog, de eerste kilometers voelt je lichaam waarschijnlijk wat zwaar aan, alsof je niet de controle hebt die je normaal wel hebt. Je benen voelen zwaar, je lichaam voelt intens vermoeid, maar geloof me, het komt goed.
 • Verstand op nul, muziek lekker hard (ik doe het ’s ochtends extra goed op de Ultra 2016 set van Martin Garrix) en langzaam wakker worden, terwijl de wereld om je heen ook ontwaakt.

Geloof me, wanneer je na je rondje thuiskomt voelt het alsof je de wereld aankunt. En het is pas net zeven uur geweest… dit wordt vast een mooie en productieve dag :-)

Ben jij meer een ochtend of een avondloper?

Liefs,
Annemerel

Delen:

25 Reacties

 1. juni 15, 2016 / 17:05

  hmmm.. maar maar maar het is zó lastig om op te staan haha, wel een vet lekker gevoel als je eenmaal rent.
  x

 2. M.
  juni 15, 2016 / 17:35

  De tip van het NIET SNOOZEN is de gouden tip.
  Eens je daaraan toegeeft, ben je eraan voor de moeite, helaas.

 3. Yvon
  juni 15, 2016 / 18:13

  Waar vind ik die Ultra Set van Martin Garrix? Ik heb gezocht op Spotify, maar kan hem niet vinden!

 4. Arianne
  juni 15, 2016 / 18:43

  Goede tips! Leuk om te lezen!!

 5. Defne
  juni 15, 2016 / 19:16

  Heel goed! Maar wacht maar tot je op een goeie dag kids hebt. Tot die tijd: geniet er van dat vroeg opstaan een keuze is. :)

  • juni 16, 2016 / 09:03

   Hahaha heel herkenbaar ;p! Heerlijk als je zelf bepaalt hoe laat je wakker wordt! Good old dayyssssss

 6. Jolijn
  juni 15, 2016 / 19:50

  Mijn werkdag begint om 7 uur, dus dat zou betekenen dat ik om 5 uur mijn bed uit zou moeten voor een rondje hardlopen. Dacht het niet;-) Zo’n ritme is wel handig, als ik vrij ben dan word ik automatisch om half zeven wakker.

 7. juni 15, 2016 / 20:05

  Ik zou zo graag ’s ochtends willen hardlopen voor het werk, maar ik moet echt om half 8 in de auto zitten en sta dan al om 6 uur op, dan douche ik niet eens. Misschien een keer op een zaterdag proberen.

 8. Ilse
  juni 15, 2016 / 21:12

  Ik vind s ‘ ochtends hardlopen heel fijn maar niet al te vroeg en liever ook pas eind van de middag als ik gewerkt heb de avond daarvoor (horeca).

 9. juni 15, 2016 / 21:14

  Wow, om 6 uur gaan hardlopen? Respect! Ik ben al trots dat ik het vorige week twee keer rond 8 uur heb gedaan. Ik kan momenteel thuis werken aan het afronden van mijn studie dus ik heb de luxe dat ik wat langer kan blijven liggen. Niet snoozen is sowieso super belangrijk!

 10. juni 15, 2016 / 21:25

  Ik zal het eens proberen, het lijkt me wel fijn om optijd terug te zijn van een rondje hardlopen en je hebt dan wel lekker lange dag. Alleen vroeg opstaan kan ik zooo slecht.

 11. juni 16, 2016 / 07:39

  Aaah ja, zo fijn. ‘Vroeger’ was ik echt een ochtendmens en ik weet dondersgoed hoe fijn dat was, maar nu lijkt het met de jaren zwaarder te worden. Thanks for sharing, ik ga het weer proberen!

 12. Kelly
  juni 16, 2016 / 09:02

  Goede tips! Maar vraagje, ’s ochtends lijkt mijn lichaam het hardlopen veel slechter aan te kunnen. Mijn hartslag gaat extreem de lucht in, mijn ademhaling gaat helemaal niet lekker en ik moet echt vechten om het vol te houden, dit heb ik ’s middags/ ’s avonds totaal niet. Het lijkt net alsof hardlopen in de ochtend een aanslag op je lichaam is, alsof je lichaam er nog helemaal niet klaar voor is. Hoe denk jij hier over en heb je tips?

  • Antje
   juni 16, 2016 / 10:32

   Dit herken ik. Als ik in de ochtend ga hardlopen krijg ik vaak ook hele pijnlijke steken in mijn zij waardoor ik soms al na 1a 2 km moet stoppen. Ik heb al geexperimenteerd met mijn ontbijt (wel/niet/minder/ander).

   • Annemerel
    Auteur
    juni 16, 2016 / 11:11

    Ik loop ’s ochtends ook beduidend langzamer dan ’s avonds, maar het is voor mij wel een hele fijne manier om wakker te worden. Accepteer dat je wat langzamer gaat en als je het niet fijn vindt, dan is er ook helemaal niets mis met een avondloper zijn!

 13. juni 16, 2016 / 09:03

  Vroeger was ik altijd aan avondloper, maar sinds kort sta ik ’s ochtends om 6:30 op zodat ik voor mijn werk nog een stukje kan hardlopen. Was in het begin wel even wennen, maar voel me daarna wel lekker fit :)

 14. juni 16, 2016 / 10:58

  Ik ben zelf ook een ochtendloper! Moet wel, ik moet na m’n voltijdse dagjob nog voor mezelf en mijn eigen klanten beginnen werken dus ’s avonds komt het er niet van.. En als ik ooit die 15km wedstrijd op een deftig tempo wil uitlopen moet ik er ’s morgens uit! Maar ik vind het inderdaad ook het leukste moment om te lopen, voel me de hele dag fit en gefocust. Wetende dat dat gevoel eraan komt, maakt het iets makkelijker om uit m’n bed te rollen :D

 15. juni 16, 2016 / 20:05

  Wat een fijne tips!! Ik loop zelf ook het liefst in de ochtend!! Ik ga even deze tips onthouden! x

 16. Cami
  juni 16, 2016 / 22:27

  Ik loop 2 x in de week om 6:00. In het weekend om 7:00. ik word elke morgen wakker mrt Magic van Coldplay ?.

 17. Jolien
  juni 17, 2016 / 08:40

  Ik zou dit graag ook willen doen, omdat ik na mijn werk nooit meer de energie of motivatie heb om naar buiten te gaan en graag ’s ochtends hardloop. Maar ga toch nog elke keer net te laat slapen om om 6 uur op te staan en ik moet ook echt van het snoozen af komen! Worst habit!!

 18. Elvira
  juni 17, 2016 / 16:15

  Ik ben geen hardloper, maar wel een ochtendsporter. Ookal is het sporten in de ochtend zwaarder dan ’s avonds. Wanneer ik ’s avonds ga lig ik met een onrustige hartslag in bed. En in de ochtend heb je het maar gelijk gehad en ben je gewoon klaar voor je dag! Mijn truc is mijn vriend, die moet om 5.30 uur opstaan en vertrekt om 6.15 uur – dan maakt hij mij wakker en sta ik om 7 uur in de sportschool, wanneer het heerlijk rustig is en ik alle apparaten voor mijzelf heb :-).

 19. juni 18, 2016 / 13:19

  klink ideaal, maar ik denk dat ik het op een werkdag niet echt kan halen dan moet ik half 8 er zijn en moet ik door tot 17 maar ik heb bijna vakantie (4 weken pff) dus misschien dat ik het in die tijd een routine kan maken, zodat ik als ik moet gaan werken een half uurtje eerder kan nog :P

 20. Christina
  juni 20, 2016 / 00:55

  Ik hou van de ochtend en ben sinds kort weer 3 ochtenden per week een Start 2 Run les om op te bouwen naar 5 km. Had hiervoor last van mijn voet.

  Voor werk en dat de kids naar school gaan is absoluut geen optie, te hectisch. Maar ik heb het nu gepland op dagen dat ik niet werk en de kids naar school zijn, na water drinken en een halve banaan. Ik vind het heerlijk en daarna lekker ontbijten.

  Ik ga gauw maar eens in de bieb kijken of je boek te leen is ;) .