RUN BABY RUN: Vier dagen tot de halve marathon

 photo IMG_6028_1.jpg

Komende zondag loop ik – als alles volgens plan verloopt – mijn eerste wedstrijd van 2016. Normaal loop ik in maart de CPC, de halve marathon in Den Haag. Dat ging niet door omdat we een dagje eerder op wintersport gingen. Twee weken geleden, had ik de marathon in Rotterdam moeten lopen, maar dat ging niet door omdat ik een paar weken voor de grote dag een luchtwegvirus heb opgelopen. En zo kwam het dat ik de eerste vier maanden van dit jaar geen wedstrijd liep. Sterker nog, na de marathon in Berlijn, die succesvolle marathon in Berlijn, heb ik helemaal geen enkele wedstrijd meer gelopen. Wow.. En die Berlijn marathon, die is vandaag precies zeven maanden geleden.

Ik ben sowieso niet van het ‘iedere week een wedstrijd lopen’. Ik kies mijn momenten graag uit. In 2015 liep ik ook maar drie wedstrijden. De halve marathon tijdens de CPC in Den Haag (PR), de tien kilometer tijdens We Run Amsterdam in mei (PR) en de Berlijn Marathon in september (PR). Aan de ene kant is het fijn om weinig wedstrijden te lopen, op deze manier kun je echt pieken. Aan de andere kant maakt dat de druk wel een stuk hoger. Als het nu niet lukt, wanneer dan wel?

Vorige week schreef ik dat ik het idee van een PR in Salzburg volledig heb laten varen. Toen merkte een lezeres heel attent op, dat ik tijdens een boekpresentatie verteld had dat wanneer ik een doel op mijn blog deelde, dit altijd een stuk lager ligt dan wat ik daadwerkelijk in mijn hoofd heb. Dat klopt. Ik zei nog ‘maar dit keer is het echt niet zo hoor’. En ik gaf allemaal redenen waarom het lopen van een PR dit keer niet zou kunnen lukken. En die redenen zijn legitiem, ik weet ook vrijwel zeker dat een PR er niet in zit. Maar ik moet nu – een week later – toch toegeven dat er ergens een stemmetje in mijn hoofd zit dat denkt ‘PR PR PR PR PR’.

Maar hoe dan? Ik weet niet eens hoe ik er voor sta. Ik loop zonder klokje, zonder tijd, zonder afstand. Alleen met hartslag, op dit moment. Gewoon omdat ik mezelf niet opgehaast wil voelen door een bepaalde tijd die ik in mijn hoofd heb. Maar ja, om nu een eerlijk antwoord te geven op Marjolein, de lezeres die dit vroeg, JA, OK ergens in mijn hoofd spookt wel PR, ook al weet ik dat het praktisch onmogelijk is en dat wanneer ik op PR tijd weg zal gaan, ik mezelf na een paar kilometer al tegen zal komen.

Zondag hoef ik van mezelf niet te pieken. Zondag moet ik genieten van het feit dat ik in het mooie Salzburg mag lopen, dat mijn zusje langs de kant staat, dat vrienden van me meelopen. Pieken mag ik een andere keer doen, drie weken later, op 22 mei… ik heb me namelijk zojuist ingeschreven voor de halve marathon van Leiden. Kijk, dat helpt. Salzburg niet zien als een wedstrijd waar van alles van afhangt, maar eerdere en opwarmronde voor wat komen gaat.

Liefs,
Annemerel

Delen:

15 Reacties

 1. april 27, 2016 / 17:20

  Super spannend dat de wedstrijd nu zo dicht bij komt! En haha, mijn reactie was niet bedoeld om je onder druk te zetten hoor ;) Ik vind het een goed voornemen dat je lekker gaat genieten in Salzburg, en als dat PR er toch perongeluk komt is dat mooi meegenomen. Veel plezier en succes alvast!

  • Annemerel
   Auteur
   april 27, 2016 / 19:44

   Weet ik toch, maar het was een beetje een gewetensvraag ;-)! Dankjewel X

 2. Celine
  april 27, 2016 / 18:07

  Ja geniet in Salzburg!! Goede training en volgens mij is t echt prachtig!

  PS. Weet jij of een lezeres toevallig waarom the WOTN er dit jaar niet is? En of deze nog wel komt? Ik kan er echt niets over vinden en verheugde me er op!

  • Annemerel
   Auteur
   april 27, 2016 / 19:43

   Hi Celine,

   Ik weet niet precies waarom het dit jaar niet is, maar het heeft er mee te maken met dat Nike op een paar grote races in Europa wil focussen. Als het goed is, is er wel een race in Londen deze zomer, maar dit is ook nog niet naar buiten gebracht officieel.

   • Celine
    april 29, 2016 / 23:41

    Bedankt voor je reactie!
    Erg jammer dat het niet door gaat!

 3. april 27, 2016 / 18:08

  22 mei is mijn verjaardag, dus dan moet een PR vast goedkomen ;-) Nu even serieus: ik denk dat het inderdaad verstandig is om Salzburg als opwarmronde te zien en de halve marathon daar puur voor de lol en de ervaring te lopen. Succes en veel plezier alvast!

  • Annemerel
   Auteur
   april 27, 2016 / 19:43

   Dankjewel en alvast gefeliciteerd!

 4. Ilse
  april 27, 2016 / 20:40

  Lijkt me lastig maar goed dat je Salzburg als opwarmronde ziet. En wat tof dat je de halve van Leiden gaat lopen!

 5. Joska
  april 28, 2016 / 08:14

  Leuk!! Ik heb Leiden vorig jaar ook gelopen en vond het een aardig snel parcours. Veel door weilanden enzo maar ik vind dat zelf wel rustgevend. Heel veel succes aankomende zondag!

 6. Janneke
  april 28, 2016 / 10:01

  Veel succes in Salzburg! Je gaat vast en zeker een mooie tijd neerzetten!

 7. april 28, 2016 / 10:33

  Ik denk dat het ook wel interessanter is om je wedstrijden slim te kiezen zodat je dan echt all out kan gaan. Veel succes!

 8. Nienke
  april 29, 2016 / 00:17

  Tof! Ik loop de 10 kilometer in Leiden :)

 9. Lisa
  april 29, 2016 / 13:49

  Heel veel succes in Salzburg!! Wat goed dat je met trainen ook de cijfettjes hebt losgelaten, daar gaat het uiteindelijk eigenlijk toch niet om maar biedt anderzijds ook zo’n mooie uitdaging/houvas … Ik loop ook de halve van Leiden, dus zie je misschien daar!

 10. Suzanne
  april 29, 2016 / 15:21

  Leuk! Ik loop zelf dit jaar mijn eerste halve marathon in Leiden dus welke tijd het ook wordt, voor mij is het sowieso een PR ;) succes in Salzburg en met de andere trainingen!

 11. april 29, 2016 / 19:59

  Leuk en zeker goed voorbereiding om mee te doen met een wedstrijd :)