RUN BABY RUN: December running

 photo DSC_9421.jpg

Ik weet niet hoe het precies komt, maar waar veel mensen totaal de mist in gaan in december, loop ik in december juist vaak de meeste kilometers. Of nou ja, twee maanden voor een marathon loop ik normaliter de meeste kilometers, maar in december heb ik vaak ook weer de smaak te pakken. Doordat ik het (nog) drukker heb dan normaal word ik ineens een stuk productiever en daardoor blijft er ineens tijd over om hard te lopen. Kun jij wel wat inspiratie gebruiken om in december ook een lekker aantal kilometers te maken?! Ik heb de excuses die je kunt hebben om niet te rennen op een rijtje gezet en heb een mooi weerwoord voor je.

“Ik heb geen tijd”
Begrijp ik, het is namelijk voor veel mensen ook een hele drukke periode. Maar met een klein beetje passen en meten moet rennen dus wel lukken. Zet die wekker om 6.00u en stap om 6.30u de deur uit. Het is vroeg, maar al loop je vijf kilometer, je zult jezelf de hele dag dankbaar zijn. Loop je liever ’s avonds? Ga dan na je werk niet op de bank zitten, maar trek terwijl je de deur achter je dicht trekt je kleding al uit en schiet meteen in je hardloopkleding. Ga meteen, anders ga je niet meer.

“Het is donker”
Klopt, de zon komt pas na half negen op en gaat rond half vijf alweer onder. De kans is dan ook groot dat je moet lopen in het donker. Dat hoeft helemaal geen probleem te zijn, als je maar zorgt dat je goed zichtbaar bent. Ik draag een jasje van Puma Nightcat met LED-verlichting en reflectiestrips. Je hebt ook goedkopere opties, zoals fietslampjes of andere lampjes die je bij de hardloopwinkel kunt kopen.

Ga in het donker vooral niet door het bos lopen, of door de duinen, zeker als je alleen bent is dat echt géén goed idee. Kies liever voor fietspaden langs een weg waar redelijk wat mensen rijden, of een woonwijk. Zoek het gevaar niet op.

“Het is koud”
Tegen kou kun je je prima kleden! Ik liep vorige week met 0 graden een halve marathon. Ik begon met een ondertop, thermo longsleeve, jasje en handschoenen en trok na een paar kilometer mijn handschoentjes uit. Koud heb ik het geen moment gehad en ik liep heerlijk. Kou is wat mij betreft beter dan hitte, want daar kun je je dus niet tegen kleden.

“Het is nat”
Van zweten wordt je ook nat… Als het regent zit er meer zuurstof in de lucht en zal het lopen dus alleen maar makkelijker gaan. Wat maakt die regen dan nog uit?

“Ik begin in januari wel weer”
Waarom in januari pas weer beginnen? Hoe fijn is het om het nieuwe jaar gewoon fit te beginnen. Ik loop het liefst op kerstochtend nadat ik de avond ervoor mezelf heb volgegeten. Op het moment dat heel Nederland eigenlijk nog slaapt. Heerlijk! Door regelmatig een rondje hard te lopen hou je die extra calorieën weer een beetje in balans.

Vind jij het lastig om in december hard te lopen, of heb jij daar net als ik helemaal geen problemen mee?

Liefs,
Annemerel

Delen:

46 Reacties

 1. Iris
  december 10, 2014 / 17:05

  Druk is voor mij inderdaad echt hét excuus, maar vanwege DOcember doe ik mijn best :). Ik weet niet of ik het op jou blog had gelezen, maar bestond er nou een app waarmee familieleden/vrienden jou kunnen volgen? Mijn moeder vindt het altijd vervelend als ik alleen loop en helemaal nu het al zo vroeg schemert? Dan weet ze in ieder geval waar ik ben en dat het prima gaat!

  • Annemerel
   Auteur
   december 11, 2014 / 10:32

   Volgens mij stond dat op GirlsLove2Run, maar ik heb altijd zoek-mijn-vrienden aan staan (app voor de iPhone) en mijn moeder kan dus altijd zien waar ik ben (ook als ik niet aan het hardlopen ben!)

 2. december 10, 2014 / 17:08

  Ik had niet echt een hardloopplan voor December, ik dacht ik zie wel waar ik kom, maar door DOcember ben ik helemaal enthousiast geworden. Ik moest sowieso wel trainen voor Light The Night in het Vondelpark, maar nu heb ik even extra motivatie en gaat die 70 km hopelijk helemaal goed komen deze maand :) En nu alvast bedenken waarmee ik mezelf beloon als ik het haal, haha!

 3. december 10, 2014 / 17:12

  Haha, leuke post! Ik ben ook fan van lopen in de winter. Niks is heerlijker dan jezelf warm rennen in de kou. Enige nadeel aan de winter vind ik dat het zo snel donker wordt, maar ach daar heb je ook weer een oplossing voor.

 4. Melissa
  december 10, 2014 / 17:16

  Ik vond het nogal een drempel om in de kou te gaan lopen, maar gister heb ik me er eindelijk toe kunnen zetten en ik vond het heerlijk! Ik ga het zeker vaker doen. De 70km van DOcember ga ik niet halen, maar ik ga m’n best doen voor de 30 :)

 5. december 10, 2014 / 17:16

  Ik ontloop de kou, regen en het gebrek aan licht door op de loopband te lopen. Een serie op mijn telefoon en ik kan zowel hardlopen als tv kijken, ideaal.

  • Elvira
   december 10, 2014 / 17:41

   Dat wilde ik ook een keer proberen! Maar word je niet helemaal gek van dat je bij het hardlopen met je hoofd zeg maar “op en neer” beweegt en daardoor je beeld ook heen en weer beweegt? Ik kan namelijk op de grote tv-schermen in de sportschool de ondertiteling niet eens lezen door het schudden. Of heb je een gouden tip?

   • Annemerel
    Auteur
    december 11, 2014 / 10:33

    Ik heb het twee keer gedaan en zo misselijk geworden dat m’n ontbijt er uit kwam (tot twee keer toe!)

 6. Manwai
  december 10, 2014 / 17:36

  muahuaha goed artikel. I just only need a thermo long sleeve en mijn hardloopjack is onderweg! ennuh.. mutsje moet ik ook ff zien te regelen ergens in Primark ofso dusseh so far nog ff paar weekjes wachten met winterproof run… hehehee.. :P

 7. Elvira
  december 10, 2014 / 17:39

  Ik loop niet meer hard, dat doe ik in de lente/zomer wel weer. Voor nu lees ik overal in plaats van “ga hardlopen” gewoon “ga naar de sportschool”. Dan vallen er meer excuzen af: donker, nat, koud. ;-)

 8. december 10, 2014 / 17:40

  Ik vind die kou eigenlijk best lekker, een fris gezicht en een warm lichaam!

 9. december 10, 2014 / 17:46

  Goed artikel! Die laatste vind ik altijd zo verschrikkelijk. Mensen zeggen “ja volgend jaar ga ik gezonder leven”, maar waarom niet gewoon nu? Een nieuw jaar hoeft toch niet de reden te zijn om dan pas iets te gaan veranderen…

 10. december 10, 2014 / 17:49

  Ik heb dankzij DOcember helemaal weer de smaak te pakken en ik geniet er volop van. Vind de kou een stuk beter te doen dan warmte!

 11. december 10, 2014 / 17:56

  Eh ja, ik ben iemand die alle excuses gebruikt hahaha!

 12. Lore
  december 10, 2014 / 18:13

  Ik heb vorig jaar op kerstochtend ook een rondje gelopen. Kijk er al naar uit om dat dit jaar weer te doen. Heerlijk die sfeer!

 13. december 10, 2014 / 19:04

  Leuk om te lezen. Grppig dat je zoveel excuses bedenkt om iets niet te doen.

 14. december 10, 2014 / 19:05

  Ik word dus wel tegen gehouden door het donker. En niet omdat mensen me niet goed kunnen zien, maar omdat de plekken waar ik hardloop geen plekken zijn waar ik me veilig voel in het donker (langs het kanaal/door het park) en omdat het in de stad bij mij véél te druk is, moet je om de haverklap stoppen met lopen. Dus.. ik ga wel weer proberen hard te lopen in december in het weekend of wanneer ik ooit een dag vrij ben overdag, maar niet in het donker.. Gelukkig dans ik drie keer per week salsa en kom ik wel aan mijn beweging :)

 15. december 10, 2014 / 19:09

  no problem, wat ook helpt is 1x in de week bij een atletiekclub trainen, je wordt er sneller van, het is gezellig en je hebt in ieder geval 1x per week een stok achter de deur..

 16. december 10, 2014 / 19:12

  Oh oeps, ik heb die smoesjes ook gebruikt. Ik vind het niet zo fijn om deze maand te hardlopen. Het gaat toch wat lekkerder bij mij als het wat warmer is. Ik vind het goed van je dat je wel zoveel kilometers maakt deze maand, topper! :D

 17. december 10, 2014 / 19:18

  Ik moet toegeven dat ik er altijd een beetje tegenop zie om in de kou te rennen, maar ik ben de afgelopen week al twee keer in de kou gegaan en het was heerlijk. En inderdaad, ik voel me een stuk minder schuldig als ik weer eens chocola of kruidnoten eet, haha.

 18. december 10, 2014 / 19:18

  Ik ben, sinds het lopen van mijn eerste hardloopwedstrijd eind november, juist heel erg gemotiveerd om te gaan lopen. Heerlijk die frisse lucht, ik krijg er bakken vol energie van!

 19. december 10, 2014 / 19:20

  Door alle DOcember tweets heb ik het idee dat mensen uist veel hardlopen deze maand!

 20. Laure
  december 10, 2014 / 19:21

  Vroeger liep ik ook nooit in de winter, maar nu toch al een paar keer na het werk in het donker gaan lopen en dat valt heel goed mee! Voor herhaling vatbaar dus!

 21. december 10, 2014 / 19:39

  My argument is invalid…

  Thanks. Net wat ik nodig heb.

  En gave kleding op de foto, hou van zwart!

 22. december 10, 2014 / 19:41

  Was het nou goed of slecht omdat ik op alles JA kan zeggen dat ik dat doe hahaha. Daardoor ga ik in de winter dus maar lopen in de sportschool.. denk ik …

 23. Monique
  december 10, 2014 / 19:49

  Zeg Annemerel, mocht je er over denken om dat mooie setje van bovenstaande foto weg te doen…. denk dan even aan mij :-) Ik koop alles! ;-)

 24. december 10, 2014 / 20:04

  Dat rondje op kerstochtend kan ik me nog wel herinneren van jou en lijkt me eigenlijk wel heel fijn. Zelf lijkt hardlopen in de winter toch wel een extra drempel, maar als je gewoon echt regelmatig hardloopt en daar ook wat meer mee bezig bent en meer verstand van hebt dan denk ik dat het zeker wel zou moeten lukken!

 25. Floortje
  december 10, 2014 / 21:03

  Leuke post! Lees deze zin alleen nog even na, hij klopt namelijk niet ;) Kan het als mede-journalist natuurlijk niet laten te verbeteren:p

  Ga dan na je werk niet op de bank zitten, maar trek terwijl je de deur achter je dicht trekt je kleding al uit en schiet meteen in je hardloopkleding.

  • Annemerel
   Auteur
   december 11, 2014 / 10:35

   Haha hij loopt niet zo lekker maar er staat wel wat ik bedoel, kom je binnen, trek je de deur dicht doe je alvast je kleding uit (doe ik dus echt)

 26. december 10, 2014 / 21:39

  Sowieso kom ik er minder makkelijk toe als het wat kouder is, ik moet écht dringend wat meer gaan sporten!

 27. Bridget
  december 10, 2014 / 22:16

  Goede redenen chick! Ik had ze niet nodig maar je hebt de excuses wel onderuit gekickt ;)

 28. december 10, 2014 / 23:13

  Ik loop niet hard maar ga naar de sportschool, maar sinds het winter is geworden kan ik mezelf dus daar niet eens voor motiveren. I NEED VITAMIN D! ;)

 29. december 11, 2014 / 04:19

  Ik ga straks in januari ook weer beginnen, na 3 maanden blessure en ook nog eens 3 maanden Azië, dus dat wordt zwaar haha! Vooral de kou, hier is het 35 graden :p dus post vooral veel inspirerende hardloopstukjes ;)

 30. december 11, 2014 / 07:37

  Ik vind hardlopen in december ook heerlijk! Kan nu helaas wat minder lopen omdat ik moet herstellen van een blessure maar lopen in het donker was sowieso al mijn favoriet.. nu hoef ik niet zo lang te wachten tot het donker word ;)

  Ik loop soms s’ochtends bij gebrek aan tijd.. maar dan moet ik er wel al om 4:50 uit :P dus dat is dit jaar pas 6x voorgekomen ofzo.. haha

 31. december 11, 2014 / 08:51

  Mijn probleem was vaak dat ik in de herfst niet had gelopen, en dat ik dan in de kou weer moest beginnen met stukjes rennen en wandelen afgewisseld. Dat wandelen is NIET fijn met een bezweet lijf, zeker niet als het waait. Maar deze winter ben ik er klaar voor, geen gewandel meer voor mij! Alleen mijn 5k maar uitbreiden naar 10 (en op den duur verder) :)
  Morgen komt mijn winddichte jack van Puma binnen, en dan hoor je van mij al helemaal geen smoesjes meer.

 32. december 11, 2014 / 09:20

  Ik ben dit jaar voor het eerst aan het hardlopen in kou (rond het 0-punt) en je kunt je er inderdaad prima op kleden! Ik draag dan een nike thermo legging, een sport t-shirt en dan een longsleeve, soms nog een muts of hoofdband; prima te doen! Alleen de eerste kilometer heb ik het een beetje koud, daarna warm je vanzelf op haha.

  Vind het persoonlijk chiller dan in de hitte hardlopen (ging een paar keer op Bali hardlopen, pff nou dat is één groot zweetfestijn)

 33. december 11, 2014 / 10:47

  Lijkt me toch niet leuk, in die koude gaan lopen. :-)

 34. december 11, 2014 / 11:12

  Het enige irritante vind ik dat het zo donker is ’s avonds, hierdoor kan ik de leuke rondjes niet lopen omdat die wegen anders te donker zijn. Van mij mag het snel lente worden!

 35. Judith
  december 11, 2014 / 11:48

  Herkenbare smoesjes inderdaad, vooral met regen wil ik gewoon echt niet de deur uit.
  Goeie tip, hardlopen op kerstochtend, dat ga ik ook doen!

 36. Kim
  december 11, 2014 / 13:06

  Ik wil heeeeel graag, maar helaas last van mijn heup dus nu al 2,5 week zonder mijn favo bezigheid…

 37. december 11, 2014 / 16:08

  Ik vind het verschrikkelijk om in december te lopen! Ik ben ergens halverwege november gestopt en raak écht niet meer vertrokken. Het “te koud” excuus is mijn favoriet ;) En dat ik in januari wel weer begin heb ik ook al een keer of honderd aangehaald… Misschien moet ik maar gewoon weer men kleren aantrekken en vertrekken! Maar dat vertrek is toch oh zo moeilijk…

 38. Marieke
  december 11, 2014 / 16:09

  Helaas ben ik al maanden geblesseerd. Tja en dat is een “excuses” waar helaas weinig tegen in te brengen is… Maar ooo ik loop ook het liefst op kerstochtend, zo stil op straat/in het bos/in het duin! Heerlijk!
  All I want for Christmas is een rondje hardlopen!

 39. december 11, 2014 / 17:07

  Ik ben weer helemaal gemotiveerd aan het hardlopen! Maar moet zeggen dat het me in de wintermaanden wel meer moeite kost om te gaan. Buiten trekt toch minder!! En ja die regen.. Klopt helemaal! Mijn snelste 10km liep ik terwijl het regende! Best lekker eigenlijk als je eenmaal onderweg bent (mits het niet stortregent of hard waait)!

 40. Claire
  december 11, 2014 / 17:23

  Ik vond het heel motiverend totdat ik “al loop je 5 km ” zag staan. Dat was zeg maar mijn record hahaha. Maakt niet uit! Ik ga dus nu voor de 6 km.

 41. Julia
  december 11, 2014 / 22:58

  Ik heb helaas een echt goed excuus, want ik heb een blessure aan mijn achillespees en ik mag daarom niet hardlopen :( Maar ik moet zeggen dat ik het ook niet zo fijn vind om in het donker te lopen hoor… Ik hoop in ieder geval dat ik snel weer mag lopen, want ik wil zo graag haha!

 42. december 12, 2014 / 10:58

  Het is donker is voor mij toch een reden om niet te lopen, met mijn nachtblindheid vind ik het gewoon gevaarlijk om dan te lopen, dus ik kies er toch voor om in januari/februari weer te gaan beginnen!