RUN BABY RUN: One month of marathon training

 photo Recently Updated154.jpg

Mijn eerste maand marathontraining is a WRAP! Ik begon op 1 januari met 20 kilometer en sloot mijn hardloopmaand op 30 januari af met een snelle vijf kilometer met niemand minder dan Kevin Hart (en 1500 anderen). Het was een enerverende maand waarin ik ontdekte dat hardlopen met een doel en schema voor mij zoveel beter werkt dan lopen voor de lol. Ik heb namelijk veel meer lol als ik wel gewoon een doel heb en een schema waar ik me aan moet houden. Dat doel is echter nog steeds een beetje vaag. Welke marathon ik dit voorjaar zal lopen is voor mij nog net zo’n vraag als voor jullie. Ik houd nog steeds mijn duimen gekruist voor Londen, maar dat heb ik zelf niet in de hand en daar wil ik het vandaag ook niet over hebben.

 photo 12622236_1169145796443950_3481664109219316704_o.jpgAfgelopen zaterdag lopen met Kevin Hart en 1500 anderen, wie spot deze vrolijke muts?

Waar ik het dan wel over wil hebben? Nou die 182 kilometer die ik afgelopen maand liep. Waarschijnlijk was het net iets meer, maar ik heb tijdens mijn trainingen met Nike en Adidas mijn app niet gebruikt, dus ja, dan telt het (voor mij) niet. Ik legde die 182 kilometer af met een gemiddelde snelheid van 5’07, dat is bijna twaalf kilometer per uur en dat is redelijk snel. Maar ook weer niet BIJZONDER snel, aangezien mijn gemiddelde van vorig jaar 5’09 was, 2016 is dus niet begonnen met een verbazingwekkende nieuwe snelheid en dat was ook helemaal niet de bedoeling.

 photo Screen Shot 2016-01-31 at 10.37.22.png
Statistiekenjunkie
Ik ben een statistiekenjunkie (zie hoofdstuk vijf van mijn boek) en heb mijn statistieken van afgelopen maand in Nike+ dan ook uitvoerig bestudeerd. Waar ik al snel achter kwam was dat ik een ochtendloper ben, alle 15 runs die ik deed, deed ik in de ochtend. Reden? Later heb ik al gedoucht en ben ik netjes aangekleed, dan heb ik geen zin meer om hard te lopen en daarna weer te moeten douchen. Als ik mijn ochtendrun geskipt heb, dan komt het er de rest van de dag helaas ook niet meer van. Om die reden dus.

Slappe hap
Wat ik ook gemerkt heb… hoe goed ik ook denk bezig te zijn, de eerste twee weken van de maand hield ik me een stuk beter aan mijn schema dan de afgelopen twee, zie je hoeveel dagen ik de afgelopen weken niet gelopen heb? Als ik mee had gedaan aan #JAnuari dan had ik dat maar net gehaald met mijn vijftien runs. Puntje voor komende weken, niet verslappen. Die duurlopen en herstel-lopen, daar heb ik nooit problemen mee gehad, die mis ik nooit, maar alles daar tussen (de tempo’s, korte duurlopen en heuveltrainingen) die zijn om de een of andere reden een stuk lastiger vol te houden.

Trainen voor een marathon is leuker
Dit is ook de reden dat ik trainen voor een marathon leuker vind dan trainen voor welke andere afstand dan ook. Ik word de laatste tijd regelmatig geïnterviewd (goh) en iedere keer krijg ik de vraag ‘wat is je favoriete afstand’ steevast antwoord ik met ‘de marathon’. Reden? Ik hou gewoon van de lange duurlopen en ik vind snellere loopjes gewoon niet altijd even leuk en vooral het er aan beginnen vind ik heel lastig. Als ik train voor een halve marathon is het onzin om iedere week een duurloop van 25 of 30 kilometer te lopen, maar dat zijn nu juist mijn favoriete afstanden om te trainen. Dus ja, daarom vind ik marathons het leukst.

Februari
Goed, wat staat er voor deze maand op het programma? Verder gaan waar ik mee bezig ben en ervoor zorgen dat ik mijn tempo-runs niet meer skip. Ook lijkt het me een goed idee om voor het eind van de maand te zijn ingeschreven voor een marathon, want anders ben ik straks te laat en kan ik me nergens meer voor inschrijven. Zou toch jammer zijn. Het lopen zal een nog grotere uitdaging worden dan anders omdat mijn leven nog onregelmatiger zal zijn dan anders, maar ik heb mijn duurlopen in mijn agenda staan en ik moet het maar gewoon gaan doen, want uiteindelijk zorgt lopen voor het meeste geluk.

Hoe is jouw eerste maand van 2016 verlopen? Ben je blij met wat je afgelopen maand gedaan hebt, bereikt hebt, of zag jij januari als een trial en begin je op 1 februari pas echt met je goede voornemens?

Liefs,
Annemerel

 

 

Delen:

12 Reacties

 1. M.
  februari 3, 2016 / 17:21

  Haha nagel op de kop: ‘zag je januari als een trial en begin je 1 februari pas echt met je goede voornemens’.

  Januari was een ramp qua goede voornemens (‘minder kopen’: FAIL, ‘meer sporten’: FAIL, behalve dan mijn skireis, ‘minder eten’: DUBBELE FAIL, met name dan mijn skireis, ‘geconcentreerder werken’: tijdens de werkuren je blog bezocht, dus ook FAIL), maar in februari ga ik er écht aan beginnen.

  Je hebt me alvast geïnspireerd met die 182 km en je boek zal sowieso ook voor de nodige motivatie zorgen, waarvoor dank!

 2. februari 3, 2016 / 18:00

  Ik vind het knap dat je traint voor een marathon terwijl je niet weet welke dit gaat worden. Het aantal kilometers is ook very W O W.
  Ik probeer elke maand, een jaar lang, minimaal 100km aan te tikken.

 3. februari 3, 2016 / 18:41

  Jeeh! Ik ben sinds januari begonnen met hardlopen en het gaat super goed! :D In maart ren ik een 5K en in april een 10K, zo leuk om een doel te hebben met hardlopen! Nu houd ik het tenminste vol. :) Keep up the good vibes!

 4. februari 3, 2016 / 18:44

  Heel erg interessant om te lezen! Alvast veel succes voor deze maand :).

  Mijn januari is echt niet gelopen zoals ik gewild had. Nieuwe ronde nieuwe kansen zullen we maar zeggen haha.

 5. Tessa
  februari 3, 2016 / 19:55

  Jeetje, ik vind dit toch best knap! Ben benieuwd welke marathon het gaat worden dit voorjaar. Heb je verder eigenlijk nog runs of misschien wel compleet andere uitdagingen die je in 2016 zou willen doen?
  Ikzelf ben sinds 1 februari begonnen (deze week dus pas haha!). Heb vorige week mijn stage afgesloten en ga nu weer terug naar school en kan daardoor weer genoeg tijd maken om sowieso 3x in de week te gaan hardlopen. Mijn doel is de halve marathon van Zwolle op 11 juni.

 6. Ilse
  februari 3, 2016 / 20:09

  Goed bezig geweest! Ik heb aardig vaak gelopen en #JANUari voltooid, alleen sinds dat afgelopen is heb ik geen motivatie meer dus die heel snel weer terugvinden..

 7. Marjolijn
  februari 3, 2016 / 22:39

  En een ultramarathon, lijkt dat je niet wat?

 8. februari 4, 2016 / 09:08

  Ik heb momenteel last van een hardloopdip :(
  Vorig week nog een trail van 19k gelopen en normaal geeft een hardloopevent me altijd zoveel energie om verder te gaan, maar noppes, nada, niets deze keer :(
  Ik hoop dus vooral mijn hardloopdip te overwinnen in februari! Ik ben alvast gestart met een trainingschema voor die halve marathon onder de 2u te gaan lopen!

 9. februari 4, 2016 / 10:19

  Hehe, ja, ik zie je op de foto! Heel veel succes nog, goed bezig hoor.

 10. M.
  februari 4, 2016 / 11:05

  WOEHOEEE ik heb net je boek binnen!!!

 11. februari 4, 2016 / 17:17

  Wauw, super knap dat je gaat trainen voor een marathon zonder dat je precies weet welke. Lijkt mij lastiger, omdat je dan een minder concreet doel voor ogen hebt. Maar jij zal zelf wel weten of dit “genoeg” is voor je. :-)
  Statistiekenjunkie.. Heel erg herkenbaar, haha. Statistieken motiveren me om bepaalde dingen te doen, haha.

 12. Brenda
  februari 4, 2016 / 19:55

  Supergoed bezig! Ik heb in jenuari rustmaand genomen oa wegens een lichte blessure, maar nu vlieg ik er weer in!