RUN BABY RUN: What doesn’t kill you makes you stronger

 photo Desktop1312.jpg

Het is zaterdagochtend half zes, of 5.30u, dat klinkt nog vroeger dan half zes. Mijn wekker gaat. De avond ervoor sloot ik om tien uur mijn ogen, maar ik heb onrustig geslapen dus erg uitgerust voel ik me om half zes niet. Ik snooze een keer en strompel vervolgens mijn bed uit om een paar voorverpakte pannenkoeken uit de koelkast te halen. Ik zet de waterkoker aan, zet een kopje een thee en kruip samen met mijn ontbijt terug mijn bed in, tijd voor een aflevering The OC. Langzaam worden ik (en mijn darmen…) wakker. Om kwart over zeven sta ik in mijn hardloopkloffie buiten.

32,5 kilometer staat er vandaag op het programma. In eerste instantie wilde ik door de duinen van Scheveningen naar Hoek van Holland lopen, en weer terug, maar ik heb onderweg vocht nodig en dat ga ik in de duinen niet vinden. Er zijn een aantal kraantjes waar schoon duinwater uitkomt, maar die beginnen pas in Den Haag en dan is er een érg lang stuk waarin ik kan uitdrogen. Nee, geen goed idee, ik loop langs de weg, een weg waarvan ik weet dat er een aantal tankstations zitten die vroeg open zijn.

Waarom dat water zo belangrijk is? Het is warm vandaag. Bedrukkend warm. Benauwd. Ook om kwart over zeven al. Voordat ik de deur uit ga stap ik op de weegschaal.. 62,5. Als ik drie uur later weer op de weegschaal sta, staat er 61. En dat terwijl ik onderweg nog  anderhalve liter vocht gedronken heb. Een snelle rekensom leert me dat ik in die drie uur tijd dus drie liter vocht verloren hebt. En dat is dan waarschijnlijk ook de reden dat ik het zo verschrikkelijk zwaar had.

Want dat had ik het, zwaar… mijn hartslag was hoger dan ik wilde, ik kon niet langzamer gaan lopen want dat voelde niet goed. Ik wilde stoppen, maar die 32,5 moest ik lopen, dus liep ik door. Ik had geen last van mijn benen, ik had geen last van mijn buik, alles voelde gewoon ontzettend zwaar en ik geef dat warme en benauwde weer keihard de schuld.

Met nog vijf kilometer te gaan had ik het niet meer. Regelmatig ontsnapte er een kreun uit mijn mond waar Maria Sharapova nog jaloers op zou zijn.  En het maakte me op dat moment geen reet uit wie het allemaal kon horen. Het kwam van diep, heel diep.

Eenmaal thuis nam ik meteen een flesje vers sinaasappelsap (had ik trek in) en een kop soep. Na een snelle douche reed ik naar Albert Heijn voor inmiddels mijn favoriete herstelmaaltijd. Koolhydraten, eiwitten, proteïnen… en de sojasaus die ervoor zorgt dat je lekker veel vocht vasthoudt. En het enige waar ik na een duurloop trek in heb. Na een duurloop wil ik vloeibare dingen, of sushi. Omdat ik er volgens mijn horloge 2150 calorieën af heb gelopen (zal in het echt wel iets minder zijn, maar dan nog…) kan ik niet leven op alleen een kopje soep, dus sushi is dan de meest logische keuze, toch?

Zoals ik vorige week al schreef, voor je marathon heb je duurlopen nodig waarin alles heel soepeltjes gaat (voor het zelfvertrouwen), maar ook deze duurlopen heb je nodig. Duurlopen waarin je ontiegelijk aan het lijden bent, maar waarin je toch doorgaat. What doesn’t kill you makes you stronger geldt dit keer wel.

Nog twee duurlopen te gaan.. deze week loop ik een iets kortere duurloop (tussen de 25 en 30 kilometer, ik ben er nog niet helemaal uit wat het meest verstandig is) en volgende week loop ik de knaller, 35 kilometer. We zullen zien hoe het gaat…

Liefs,
Annemerel

Delen:

28 Reacties

 1. augustus 26, 2015 / 17:07

  Wauw… Je pace <3 __ <3

 2. Mieke
  augustus 26, 2015 / 17:09

  Wartme, maar ook een minder goede nachtrust, kunnen beide zorgen voor een verhoogde hartslag. Ietsje rustiger rennen voelt misschien niet heel fijn, maar zorgt er misschien wel voor dat je niet over je (eigen) grens heen gaat en dus sneller herstelt. Maar zo te zien kwam het goed!

  Ik vroeg me laatst al af hoe je dat deed met drinken tijdens je duurlopen, maar die tankstations zijn handig. Eet je ook onderweg (gels, winegums, of iets anders)? Ben wel benieuwd hoe je dat doet. Ik loop regelmatig te prutsen met een drinkgordel met flesjes en gelletjes, niet echt ideaal want dat ding schuift altijd heen en weer (om over de invloed op mijn maag/darm streek nog maar niet te spreken met zo’n gordel er omheen).

  • Annemerel
   Auteur
   augustus 26, 2015 / 18:27

   Ik haat drinkbanden, dus neem niets mee. Plan altijd een route met tankstations. Eet niets onderweg, krijg gelukkig ook geen honger!

 3. augustus 26, 2015 / 17:11

  Mijn 30k duurloop was de zwaarste in mijn schema voor de marathon van Parijs. Maar het heeft me wel voorbereid op wat komen ging na het 35K punt. Dus inderdaad de vervelende horen er ook tussen haha. Heel veel succes met de laatste 2!

 4. augustus 26, 2015 / 17:23

  Ik heb nog nooit verder dan 21.1 gerend, de halve marathon. Ik durf gewoon niet aan die lange afstanden te beginnen. Als ik dit zo lees begint het ontzettend te kriebelen. Misschien moet ik me gewoon ergens voor opgeven!

  • Annemerel
   Auteur
   augustus 26, 2015 / 18:28

   Gewoon doen! Als het niets voor jou is kun je altijd nog stoppen (maar dat doe je niet natuurlijk!)

 5. augustus 26, 2015 / 17:53

  Ik ben benieuwd naar die 35 km!

 6. augustus 26, 2015 / 17:57

  Wow, ik vind het toch zo knap dat je zulke lange hardloopsessies eruit knalt iedere keer weer. En dan ook nog eens met warm benauwd weer, petje af hoor. Jij bent wel echt een voorbeeld voor heel veel dames. Voor mij in ieder geval! Goed bezig :) Door jouw hardloop verhalen, word ik eraan herinnerd dat ik ook weer moet gaan hardlopen. Ik ga komend weekend de draad weer oppakken!

  • Annemerel
   Auteur
   augustus 26, 2015 / 18:29

   Jaa wat goed!!! Succes dit weekend en alvast veel plezier! You can do it!

 7. Ilse
  augustus 26, 2015 / 18:02

  Wat een afstand en wat een tempo en dat terwijl het benauwd was. Sushi is trouwens heerlijk na het hardlopen!

 8. augustus 26, 2015 / 18:52

  Knap dat je doorging ook al ging het niet soepel (ook al heb ik in mijn hoofd nog steeds het idee dat het bij jou altijd soepel gaat puur omdat het je lukt om marathons te lopen, maar dat is natuurlijk niet helemaal waar). Volgens mij wordt het dit weekend ook weer warm en zonnig, hoop dat je er niet al teveel last van hebt!

  • Annemerel
   Auteur
   augustus 26, 2015 / 21:49

   Oh shit, goed dat je het zegt…. snel maar even de koudste dag uitzoeken!

   Haha nee, het gaat niet altijd makkelijk… meestal niet eigenlijk.

 9. Tessa
  augustus 26, 2015 / 19:03

  Raak altijd zo gemotiveerd door jouw hardloopsessies! Helemaal als ik zie dat je ‘even’ 32,5km gelopen hebt..
  Ik ben eruit: in 2016 ga ik voor de halve marathon!

  • Annemerel
   Auteur
   augustus 26, 2015 / 21:48

   Jihaaaaaa!!!!! Mooi doel, weet je ook al welke? De CPC (begin maart) is echt een aanrader en loop ik zelf ook!

   • Tessa
    augustus 27, 2015 / 09:47

    Ik had zelf Zwolle in gedachten omdat dit voor mij wat dichterbij is. Maar ik zal ook zeker eens kijken naar de CPC! Bedankt voor de tip :)

 10. augustus 26, 2015 / 19:18

  Heel knap dat je zo veel km hardloopt! Succes met de volgende duurlopen!

 11. augustus 26, 2015 / 19:58

  Wauw wat knap! Ik ben al blij dat ik 5 km kan uitlopen haha

 12. Loes
  augustus 26, 2015 / 20:08

  Wat is het verschil tussen eiwitten en proteïnen? Misschien iets voor jouw boek.

 13. augustus 26, 2015 / 20:16

  Wow! Een zware run, en dan alsnog zo’n pace! Volgens mij gaat Berlijn wel lukken :)

 14. Brenda
  augustus 26, 2015 / 20:27

  Knappe prestatie hoor, dat gaat goedkomen in Berlijn!

 15. augustus 26, 2015 / 20:53

  Fijn dat je ook nu geen last had van je buik!! Lekker hoor, goed gelopen.. en inderdaad what doesn’t kill you makes you stronger!

 16. augustus 26, 2015 / 21:17

  Om het vocht sneller op te nemen kun je 2,5 of 5% regel toepassen.

  Ofwel 25 tot 50 gram suiker op 1 liter water. Als je 5% doet kun je het beste ook
  1 gram zout toevoegen. bij 2,5% hoeft dat niet. Het zout zorgt voor een snellere maagpassage.
  Wellicht een onderzoekje waard voor je ?

  Overigens wel leuk om mee te lezen hoe ver je gaat in je trainingen om straks een mooi resultaat te halen.

 17. Marleen
  augustus 26, 2015 / 21:45

  Ik kan me – met mijn langste afstand van 6 KM – gewoon niet voorstellen hoe het is om zó lang te lopen… Nou ja: het lijkt me helemaal niks! Respect dus voor jou!

 18. Kirsten
  augustus 26, 2015 / 22:06

  Ooit een camelbag overwogen? gabyrunstheworld.com schreef er vandaag toevallig een blog over. Ik heb er zelf ook een en het loop echt véééél prettiger dan met zo’n vervelende watergordel! Voordeel: met anderhalve liter water op je rug kan je gewoon lekker je route door de duinen lopen en ben je niet afhankelijk van tankstations ;-)

 19. augustus 27, 2015 / 00:17

  Super goed! En lekker sushi achteraf, dat is altijd een goed idee!

 20. augustus 27, 2015 / 12:17

  Wauw goed zeg! Deze runs heb je inderdaad ook nodig, wat je weet dat je door kunt en moet gaan, super!
  Succes de komende week. X

 21. Kirsten
  augustus 27, 2015 / 19:49

  Koop een Camelbak! Echt ideaal, je voelt er niks van, klotst niet als je de lucht eruit zuigt en drinkt supermakkelijk. Echt de moeite waard om eens uit te proberen, ik kan niet meer zonder! Alles langer dan 15km gaat ie mee. Succes met de voorbereidingen nog!

 22. augustus 29, 2015 / 18:59

  Ah zo knap!! Ik hoop volgend jaar mijn eerste marathon te lopen. Als ik dit zo lees word ik weer flink zenuwachtig… Maar zoals je zegt je hebt dit ook nodig. Op zware momenten denk ik vaak terug aan eerdere zware momenten, toen lukte het me tenslotte ook! Succes met je laatste trainingen!!